САЩ ще изградят 40 хил. км алтернативна на бензина пътна мрежа

САЩ ще изградят 40 хил. км алтернативна на бензина пътна мрежа

© ХюндайПравителството на президента Барак Обама обяви днес, че 48 пътни участъка или общо 40 хил. км пътна мрежа ще бъдат оборудвани с колонки за зареждане на електромобили, предаде БТА.


Тези пътища преминават през 35 от 50-те американски щата. Целта е с оборудването им с електрически клетки да се поставят основите на "алтернативна на бензина пътна мрежа", свързваща източното и западното крайбрежие с "нула емисии" от замърсяващи газове, посочва Белият дом в комюнике. Водачите ще могат да презареждат електромобилите си на всеки 80 километра.


За изпълнението на проекта правителството се е обединило с частни и публични партньори, които ще бъдат натоварени с ускоряването на оборудването с колонки за презареждане. Сред тях са автомобилостроителите BMW и General Motors, промишленият конгломерат General Electric и енергийното подразделение на холдинга на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Energy.


С разрастването на пазара на електромобили броят на колонките за презареждане в САЩ се е увеличил 40 пъти - от 500 през 2008 г. до над 16 хил. в наши дни. Бензиностанциите в САЩ са около 150 хил., по данни на петролната индустрия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK