Ангел-хранителят на "Опел" вече покрива и България

Едно натискане на синия бутон на огледалото е достатъчно за свързване с оператор. При натискане на червения бутон, операторите биват известявани, че случаят е спешен.

© Опел

Едно натискане на синия бутон на огледалото е достатъчно за свързване с оператор. При натискане на червения бутон, операторите биват известявани, че случаят е спешен.Една година след пазарната си премиера в Европа, системата Opel OnStar разширява своето присъствие с още 18 пазара, сред които и българският. Услугата може да се опише като ангел-хранител и персонален асистент.


Може би най-полезната функция на OnStar е автоматичното свързване с оператор при инцидент. При засечено отваряне на някоя от въдушните възглавници, след удар, чрез вградената SIМ - карта следва обаждане до оператор.


При липса на отговор, от някой от автомобила, работещите на денонощната линия могат да сигнализират спасителните служби, като им дадат данни за точното местоположение на колата. Друга полезна функция е проследяване на откраднат автомобил и блокиране на запалването от разстояние. Чрез OnStar собственикът може и да открие колата си, ако е забравил къде я е паркирал.

Има и възможност, през приложението за смартфон, да се задействат дистанционно светлините и клаксона, така че намирането на колата да е по-лесно. Телефонът може да играе ролята и на ключ, за отключване и заключване на вратите.


Сериозно удобство е и възможността да се открие определен адрес, през смартфон или компютър, след което той се изпрати към вградената в автомобила навигационна система. Има и възможност, да се поиска съдействие, за намиране на определен обект, от оператора в клиентския център, който да прати координатите му в навигацията.


Чрез приложението за смартфони може да се следят интервалите за сервизно обслужване и да се запази час в сервиз. На разположение е и информация за количеството гориво в резервоара и налягането в гумите.


Услугата Onstar работи от септември 1996 година, като на пазарите в САЩ и Китай се ползва от над 7 млн клиенти. В Европа действа от миналата година, първо на 11 пазара, а вече на 29.


Командният център на OnStar е в Лутън, Великобритания

© Опел

Командният център на OnStar е в Лутън, Великобритания


От месец август 2015 година, услугата е регистрирала над 5.5 милиона осъществени контакти и съдействие на клиенти на Стария континент, които са се свързали със системата по телефона, чрез смартфон приложение, интернет сайта на OnStar или с натискане на синия бутон на системата OnStar в автомобила.


Клиентите на системата са влезли в специалния онлайн портал на Opel OnStar в интернет повече от 1 млн. пъти и са активирали смартфон приложението повече от 3.1 милиона пъти. Към момента всеки втори нов доставен на краен клиент автомобил на "Опел" е оборудван с асистента.


В България OnStar е част от серийното оборудване на всеки нов модел на "Опел" от второто ниво нагоре. Използването на услугите е безплатно през първите 12 месеца, след което се заплаща годишен абонамент, който за България е 199.95 лева.


Няма възможност нужното оборудване да се инсталира на вече закупени автомобили. При внасянето от чужбина на кола, която има всичко необходимо обаче, може услугата да се активира.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Ангел-пазител ако не искаме да ползваме чуждици.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Неутрално

  ".....след което се заплаща годишен абонамент, който за България е 199.95 лева"
  Скъпичка екстра за година.

 4. 4 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 634 Неутрално

  И от Лутън как точно ще ми помогнат като съм закъсал в Каспичан?

 5. 5 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Еваларка, ето такива автомобилни новини ми се четат, а не за поредните 500 коня и не знам си какво ускорение

 6. 6 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 516 Весело

  Малеее, това приложение дано да има достатъчна степен на защита, че какъв риск крие, не ми се мисли. Това едно...

  Второ - следващата стъпка е, при пропускане на лизингови вноски, колата сама да потегля към лизингодателя.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#1] от "Daniboy":

  Това което изглежда като чуждица, може дори да не е заемка, ако се направи справка с първите писмено фиксирани славянски текстове, а техните корени са в езика на славянските племена над Солун.
  Щях да те възприема като краен русофоб, но такъв няма да заеме думи от братя Стругацки.

  А идеята на Обел е хубава. Един бутон може да спаси живот. Макар че и аз се улавям колко ме дразни прекалената електроника.

  Еретик
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Интересно начало, първо в Китай и САЩ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Весело

  [quote#2:"dearblue"]

  има паднали ангели [/quote]
  Важното е да не шофираш по-бързо, отколкото ангела ти може да лети, щото... нали.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  ФИАТ имат подобна система също от много отдавна. За жалост не работи пълноценно в България.
  При натискане на червения бутон SOS се избира 112.
  Мисля, че за България и това е достатъчно.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#3] от "pet_fire":

  В Германия е 199евро за година... или ако се заплаща на месец е 19.99, с малката подробност че влиза и 4G internet до 7 устройства в автомобила!

 12. 12 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#4] от "abdulhazred":

  Какъв Лутън бре Ганя?
  За да я пуснат тази така популярна услуга и да скрият шапката на големите ПРЕМИУМ производители -които не предлагат подобно нещо -значи са открили офис у нас... иначе как ще се разбереш какво търсиш -след като решиш да използваш услугата.
  Жалко че нищо не се споменава за 4G свързаност, но има време да се договорят с някой от нашите оператори, поне така стоят нещата на запад.

 13. 13 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  В сайта на опел има повече подробности за услугата. Интересно е че е много ефикасна против крадци, разбираш че ти е открадната и веднага сигнализираш, чрез услугата по GPS -ти проследяват колата къде ти е и чрез полицията я намират!
  Вече има примери -един на Астра -открадната в Австрия и до няколко часа чрез полиция намерена в съседна Унгария в малко градче(проследена).
  Имам познат(в Белгия) -закупил Мока -преди няколко месеца, на няколко пъти е ползвал услигите им -обаждане на оператор за търсене на информация която не намира.
  Веднага му праща въпросните координати на това което търси във вградената навигация на Опел Intelilink и GPS-а му преизчислява пътя до въпросната дестинация.
  Супер удобно и лесно се работи с услугата!

 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Това е много хубава услуга. ОнСтар има поне от 15 години ако не и повече. Сега почти всички коли от среден и висок клас предлагат подобни услуги. Тази е на Дженерал Мотърс.
  Ако закъсаш в Каспичан и се обадиш ще ти намерят и ще ти пратят помощ. Ако някой те нападне в колата ти ще се обадиш и ще ти пратят помощ. По/бързо е от телефон и винаги има човек от другата страна който моментално може да види къде се намираш. Може да заключи или отключи вратите, да пусне или спре мотора.
  Осве тези услуги също изпълняват и други. Можеш да поръчаш да изпратят цветя на някой. Да поръчаш храна. Да ти препоръчат ресторант или друга услуга. Ако пътуваш в друга страна тези неща са много удобни. МОгат да те упътят къде да си намериш специални лекарства или лекар. Имат ти профила или както в България любовно го наричаме - Досие.
  Не вярвам да има успех обаче. Ганя няма да дате 200лв. Освен това, както виждате вече има постове в които хората се питат - абе тия да не ме следят нещо?

  California Über Alles
 15. 16 Профил на Levski Levov
  Levski Levov
  Рейтинг: 236 Неутрално

  [quote#14:"Pontif А"]Освен това, както виждате вече има постове в които хората се питат - абе тия да не ме следят нещо? [/quote]
  Това -ТИ го определяш дали искат да ти следят постоянно колата или не -имаш опция от бутоните горе -със задържане на единия бутон и потвърждение после, като това винаги може да се смени на по късен етап!
  Лично мнение за у нас по-добре да те следят винаги от опел -така ако ти я гепят поне ще им знаеш координатите... и всичко остава в ръцете на родната полиция -да си свърши работата!

 16. 17 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2226 Любопитно

  [quote#14:"Pontif А"] Освен това, както виждате вече има постове в които хората се питат - абе тия да не ме следят нещо? [/quote]
  И са прави, щото в България, ако те сгазят на пешеходна пътека, може съвсем законно да те изкарат виновен щото не си преценил скоростта на джигита, а не него, че не си е преценил скоростта според реакциите и евентуалния спирачен път... В същата държава, нямаме ясна дефиниция в закона що е то "дупка на пътното платно", а всяко произшествие е поради "несъобразена скорост" която също я няма описана с физически параметри в никой закон... Та колко му е, да те прецакат с подобно следене. Примерно, ще знаят кога и къде да те причакат така, че да не може нито да реагираш бързо, нито повиканата помощ да дойде овреме... Мда, а че имаме проблем имаме, щото в магазина не вярват на банката (или обратното) и ми искат документ за самоличност ако плащам с карта. Така де, пластика, пин... "Няма такива филми, да видим кой си с ЕГН и номера на личната карта." Та в такава държава, да разчиташ че тези ще те опазят от калпазаните... Дано някога ни се получи нещо подобно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK