Нови фарове на "Мерцедес" проектират предупреждения на асфалта (видео)

Фаровете могат да очертаят границите на пътната лента при ремонт.Една от областите, в които автомобилите бележат най-сериозно развитие през последните години безспорно са фаровете. След ксеноновите светлини, дойдоха светодиодните, а вече навлизат и лазерните.


От "Мерцедес" пък тестват нова система за осветяване, която освен отлична видимост, независимо от пътните условия и времето, предлага и проектиране на допълнителна информация на пътното платно, която да е от полза на водача и останалите участници в движението. Пред погледа на шофьора могат да се изведат предупреждение за ремонти работи, предстоящ завой, безопасната дистанция до предния автомобил и т.н.


Има и вариант на място където няма пешеходна пътека да се освети такава, което да даде знак на чакащия да пресече човек, че може да го направи безопасно. Любопитното е, че резолюцията на изображенията е два милиона пиксела.


Дигиталните светлини, както е кръстена разработката, получават информация от сензорите и камерите по колата и в реално време променят силата на светлината, така че шофьорът да вижда максимално добре, без да пречи на останалите. В основаната на адаптивността на фаровете са два милиона микро огледала, движещи се поотделно, които отразяват светлината от още толкова микро светодиоди.

Предупрежденията, които доскоро се показваха на екрана на навигацията, вече могат да излизат и направо на асфалта.

© Мерцедес

Предупрежденията, които доскоро се показваха на екрана на навигацията, вече могат да излизат и направо на асфалта.


Дебютът на светлините беше през октомври, а в началото на декември бяха дадени и подробности за тях. Те са съвместна разработка на "Мерцедес", познатите имена в света на светлините Osram, Hella и Infineon, и института "Фраунхофер". Очакванията са фаровете да дебютират в S-класата на "Мерцедес" в близко бъдеще.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK