На път през зимата (видео)

На път през зимата (видео)

© Nokian TyresКомбинацията от неподготвени автомобили и водачи, наред с неадекватни институции, създаде вече първата драматична ситуация по пътищата тази зима в Югоизточна България в дните около Нова година. От днес до неделя се очакват нови обилни снеговалежи, почти над цялата страна, като най-тежко ще е положението в областите Хасково и Бургас.


От МВР съветват до неделя междугрудски пътувания да се предприемат само в краен случай. И все пак, ако това е неизбежно, е добре да се следват няколко прости правила.


Що е то подготвен автомобил
Безопасното пътуване през зимата започва още преди потеглянето. Задължително условие е колата да е обута със зимни гуми, с дълбочина на протектора поне 4 мм и не по-стари от пет години.

Елементарен тест за това дали грайферът на гумата е достатъчен за движение през зимата. Прави се с монета от две лева, като бордът трябва да покрива белия ринг.

© Nokian Tyres

Елементарен тест за това дали грайферът на гумата е достатъчен за движение през зимата. Прави се с монета от две лева, като бордът трябва да покрива белия ринг.


Добре е в багажника да има вериги. Ако нямате опит в слагането им, направете тренировки на топло и сухо място - в гаража или подземния паркинг на някой мол, за да автоматизирате процеса.


Въжето за теглене, лопатата, топлите ръкавици и светлоотразителните жилетки също трябва да намерят място в колата. Храната, водата, одеалата или дебелите дрехи не са задължителни, но е добре да се намират, за всеки случай.


Преди потегляне е задължително да се провери нивото на охладителната течност, маслото, течността за чистачки, спирачната течност. Вижте дали работят всички светлини и доколко чистачките чистят добре. Проверка на работата на вентилацията също е полезна.


На пътя


По възможност е хубаво да се пътува по светло. Най-добре след като снеговалежът е спрял. Зареждайте по на често, още при спадането на нивото на горивото на половина, така че да имате достатъчен запас, тъй като може да се стигне до затваряне на пътищата и да се наложи да висите в задръстване с часове.


Добра стратегия е шофирането след снегорините, на разумна дистанция, разбира се.

© МВР

Добра стратегия е шофирането след снегорините, на разумна дистанция, разбира се.


Изборът на маршрут е много важен, като за предпочитане са първокласните пътища и магистралите, които се почистват от снегонавяванията с предимство. Следете пътната обстановка по радиото, на сайта на АПИ или на дежурния телефон 0700 13020.


Ако пътната обстановка се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място.


Ключово условие за безопасното пътуване през зимата е скоростта. Трябва да се има предвид, че дори на почистен път, е възможно да се попадне на участък с лед или сняг. Особено опасни за сенчестите и усойните места, мостовете и виадуктите.


Самото шофиране трябва да става плавно, без резки движение с волана, без рязко натискане на спирачката и газта (виж видеото).


При образуване на колони и задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето и не използвайте аварийната лента. Добре е тя да е свободна, за да се използва от спасителните екипи.


Ако сте в неподвижна колона в тунел, загасете двигателя, затворете плътно прозорците и останете в автомобила.
При положение, че закъсате и има риск колата ви да бъде затрупана, завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила, като антената на покрива е подходящо място.


Ако край колата има сняг и в купето усетите миризма на отработени газове, загасете двигателя, за да не се стигне до задушаване.


Когато колата е в подобна ситуация, има опасност отработените газове да влязат в купето и да доведат до задушаване на хората вътре.

© МВР

Когато колата е в подобна ситуация, има опасност отработените газове да влязат в купето и да доведат до задушаване на хората вътре.


Първа помощ на попаднали в беда


При бедствено положение може да се наложи да се окаже помощ на измръзнали хора. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. След което се търси специализирана помощ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK