Ръководителят на пътната агенция нареди инспекция на всички тунели

Ръководителят на пътната агенция нареди инспекция на всички тунели

© Георги ПауновскиПредседателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов е издал заповед днес за сформиране на експертни групи, които да направят извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната.


Заповедта идва след инцидент в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", при който жена загина, а мъж беше ранен. Докладите за настоящото състояние на съоръженията, както и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да бъдат представени в агенцията до този петък.


28 са тунелите по републиканската пътна мрежа. Те са на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян, уточняват от пътната агенция.
Според наредба номер 1 от 4 април 2007 година за всеки тунел трябва да назначат служител по безопасността, назначен от областното пътно управление, на чиято територия се намира, който да прави редовни и изненадващи проверки, включително и на това дали съоръженията в тунела се поддържат и ремонтират, казаха днес на пресконференция експерти по пътна безопасност.


АПИ пък е има отговорността да назначи специализирани звена за инспекция. Те трябва да правят подробни проверки на състоянието на тунелите минимум на пет години, като след тях се изготвя доклад за констатациите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK