Откъде се минава докато е затворена "Хемус" (карта)

Откъде се минава докато е затворена "Хемус" (карта)

© ДневникАгенция "Пътна инфраструктура" пусна карта и обяснения за обходния маршрут, който се ползва, докато магистрала "Хемус" е затворена, в отсечката от пътен възел "Ботевград" до тунел "Топли дол". Пътуващите в посока Варна с леки автомобили се отклоняват преди тунел "Топли дол", по етапна връзка "Рибни вир" и продължават по първокласния път София - Ботевград.


Шофиращите в посока София леки коли се отклоняват от магистралата при пътен възел "Ботевград", продължават до град Ботевград и по стария път за София стигат до пътен възел "Витинска река", където се включват обратно в магистрала "Хемус".

Откъде се минава докато е затворена "Хемус" (карта)

© АПИ


Както е от 5 февруари, тежкотоварните моторни превозни средства в посока Варна се отбиват от "Хемус" при пътен възел "Витинска река". Остава забранено движението на товарни автомобили над 12 т от Ботевград към София.


Вариант е и използването на маршрута от околовръстния път на София през Искърското дефиле (Нови Искър, Своге, Гара Лъкатник, Елисейна, Ребърково, Скравена и включването в магистралата при пътен възел Ботевград, виж картата от Google maps). Пътуващите към столицата минават по обратния маршрут.
Ако крайната цел на пътуването е Шумен и Варна или разположени близо до тях населени места, може да се шофира по магистрала "Тракия" до разклона за Карнобат и оттам да се хване Ришки проход. Магистрала "Тракия" и Подбалканският път и старопланинските проходи могат да се ползват и за други населени места. За Габрово е удобен проходът "Шипка", за Велико Търново - Проходът на републиката.


Магистрала "Хемус" е затворена от неделя заради инцидент в тунел "Ечимишка", където паднал елемент от осветителната система удари кола и уби жена. Вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството
Спас Попниколов нареди
по обезопасяването на тунел "Ечемишка" да се работи на денонощен режим, а срокът за възстановяване на движението е 12 - 14 февруари. Сред предложените различни варианти на проектантски решения е избрано старата осветителна конструкция в тунел "Ечемишка" да бъде демонтирана с цел максимално бързо възстановяване на движението в тръбата за София.

Старопланинските проходи, свързващи Северна и Южна България

© АПИ

Старопланинските проходи, свързващи Северна и Южна България

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK