Eлектрическият "Ситроен Берлинго" има пробег 170 километра

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Малко са !!!

 2. 2 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1915 Весело

  При време за зареждане от 12 до 15 часа, трябва да си купиш поне два такива, ако искаш да разполагаш с автомобил. Нещо йато Формула Е.

 3. 3 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Вероятно "електрическата версия на модела ще са прави в завода на "Ситроен" във Виго", но капацитетът на батериите не се измерва в киловати. Справка за мерната единица можете на направите в учебници по физика от училище, в интернет, в автосервиз, ..., в коментарите под друга ваша статия преди няколко дни.
  Повярвайте, има животно с дълга шия и единица за измерване на капацитет на батерии, различна от киловат.

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Сервизните интервали са на 40 хиляди километра"

  Това е добра новина

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Momchil Shumackov
  Momchil Shumackov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само дето сте пропуснали, че това е една от първите съвременни електрически коли и не се прави след 20 години производство на Берлинго - напротив електрическо Берлинго има още първата версия на колата. Даже и в момента в България се продава една такава.

  До преди Тесла, най-големият производител на електромобили беше именно Ситроен. За разлика от Тесла обаче те правеха малки коли като Саксо и АХ и Баничарки, което не им донесе същия успех, въпреки че са произведени десетки хиляди и от тях. В Лондон например ще ги видите много често из града заради облекченията за електромобили.

 6. 6 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ние ще си чакаме Тесла Модел 3. Вече ни писна от умишлено осакатените електромобили на производителите на фосилни коли. Скъсаха се да представят електричките като "скъп" и "нишов" продукт само за да не им пропадне бизнеса със отровните дизелови и бензинови двигатели!

 7. 7 Профил на The Core
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не са достатъчно, но е стъпка в правилната посока.

 9. 9 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "The Core":

  Айде, спирай. И не почвай пак.

 10. 10 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не са достатъчно, но е стъпка в правилната посока.
  —цитат от коментар 8 на Кози Крак


  За втори автомобил в семейството е напълно достатъчно. За такси или куриерска фирма също може да върши идеална работа. Важното е човек да има гараж или място където с голяма сигурност може да зарежда автомобила.

 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Весело

  А поне педали с динамо сложили ли са - да въртиш и зареждаш, като свърши батерията?

 12. 12 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Yotce":

  за 15мин се зарежда на 50%

 13. 13 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#3] от "zhivko6461":

  Загубили са се в превода, толкова е техническото ниво на журналистите.
  Ето оригиналния текст
  "Au menu : une puissance de 67 ch, un couple de 200 Nm et deux packs de batteries lithium-ion d’une capacité de 22,5 kWh insérés dans le soubassement, de part et d’autre du train arrière."

  става дума за 22,5 квт/ч

 14. 14 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Не знам откъде сте взели оригиналния текст, но и в него мерните единици не са коректни. Единицата за измерване на капацитет на батерии е амперчас, ampèreheure,[Ah]. В киловатчас, [kWh], се измерва енергията.

 15. 15 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 558 Неутрално

  АУУУ колко много 170 км. От София до Варна за едно денонощие, ако намериш бърза зарядна станция иначе ден-два. По-добре БДЖ нали и те са електро.
  Тия измишльотини за момента са само за вело-еко-талибани. Аз си оставам с красивия и мощен дизлов двигател....Ще помисля пак след 20 години.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Точно така, капацитет на батерия се мери в Ампер.часове - всеки може да види какво му пише на акумулатора:).
  И 170 км за специфична дейност, а не за общо ползване не са за подценяване, така че ако цена, подръжка и някое и друго облекчение се намесят, нещата си идват на място.
  Е, ако у нас не си дойдат на място ( то кое ли ни е на баш съвременно ниво:)), има места по света, където ще има приложение автомобил като този.
  освен всичко друго, те са много по-чисти и шумят много по-малко и дори в София съм виждал подобни баничарки, които работят в куриерски фирми.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":
  До коментар [#14] от "zhivko6461":

  Трябва да се прави разлика между:

  - акумулатори на автомобили в ДВГ, при които напрежението е стандартизирано (фиксирано) на 12 волта (при старите трабанти беше 6 волта) и капацтета (енергията) съответно се измерваше в аперчаса

  и

  - батерии за електромобили, при които напрежението не е стандартизирано, а всеки производител ползва различни стойности - затуй се ползва единицата киловатчас (в статията има грешка, защото са споменали "киловати" без часа = мощност)

  Единицата за енергия е ватсекунда или киловатчас, като формулата е мощност * време. Мощността от своя страна = напрежение * ток (волт*ампер)
  При акумулаторите на досегашните автомобили понеже напрежението е константа (12 волта) се използва съкратената "бабешка" единица аперчас.
  Вместо киловати за време, се споменаваше колко ампера може да дърпаш за определено време, защото напрежението е константа = 12 волта.  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":


  12 волтов акумулатор с 20 амперчаса има два пъти по голям "капацитет" от 6 волтов акумулатор с 20 амперчаса за трабантче.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Ето малко Основи на Електротехниката:

  Киловатчас (означение: kWh, както и запис kW·h) е единица за измерване на работа и енергия, равна на работата извършвана от една машина с мощност 1 киловат (kW) в продължение на 1 час.
  Тази единица в Международна система единици е за измерване на мощност от групата на производните единици със специално име ват (W), обозначавана със символ с главна буква, поради това че носи собствено име.
  Печка с мощност 1000 W (1 kW), работеща за 1 h (час), разсейва енергия 1 kWh (или 3,6 MJ).
  Стандартната представка множител kilo (1000) към производните единици, прави единицата измерител по-близка за възприемане на моментната мощност т.е. - kW.
  С включването на интервалът от време (1 час), еднозначно се измерва изразходваната енергия за извършване на определена работа с определена мощност.
  Киловатчас не принадлежи към международната система SI, но поради голямото ѝ практическо значение ISO позволява използването ѝ в специални области заедно с единиците SI. Такава област например е електротехниката.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 20. 20 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":До коментар [#14] от "zhivko6461":Трябва да се прави разлика между:- акумулатори на автомобили в ДВГ, при които напрежението е стандартизирано (фиксирано) на 12 волта (при старите трабанти беше 6 волта) и капацтета (енергията) съответно се измерваше в аперчаса и - батерии за електромобили, при които напрежението не е стандартизирано, а всеки производител ползва различни стойности - затуй се ползва единицата киловатчас (в статията има грешка, защото са споменали "киловати" без часа = мощност)Единицата за енергия е ватсекунда или киловатчас, като формулата е мощност * време. Мощността от своя страна = напрежение * ток (волт*ампер)При акумулаторите на досегашните автомобили понеже напрежението е константа (12 волта) се използва съкратената "бабешка" единица аперчас.Вместо киловати за време, се споменаваше колко ампера може да дърпаш за определено време, защото напрежението е константа = 12 волта.
  —цитат от коментар 17 на Ф.Нинов

  Производителите дават параметъра енергия, която батерията е в състояние да "отдаде" за да осигури движението на автомобила и функционирането на агрегати, възли и системи.
  Предоставили сте подробно професионално обяснение, включващо изрази с дименсии, числа и приложение дори при конкретни марки. Дори се връщате доста назад в годините. Ех, старите трабанти! Ех, новите трабанти с 12 волтови акумулатори [38Ah]. Които намираха приложение дори за "Москвич". Разбира се "дванайстак - настоящий большевик". Като алтернатива на възможността за възпламеняване на ГВС с толкова полезната манивела. Романтика. Аз се ограничих с насочване, което според мен е напълно достатъчно за любознателния четящ и пишещ във форума. Прозаично.
  П.П. Имате слабост към немските автомобили. Преди няколко дни използвахте атрактивна сентенция за американска марка, произвеждана и в Германия.

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ето малко Основи на Електротехниката:Киловатчас (означение: kWh, както и запис kW·h) е единица за измерване на работа и енергия, равна на работата извършвана от една машина с мощност 1 киловат (kW) в продължение на 1 час. ...
  —цитат от коментар 19 на Ф.Нинов

  Продължавате с обясненията на тема физически величини и единици за измерване. Могат да бъдат полезни за много хора. Разбира се, ако те проявят желание. Вероятността да станете/станем досадни не е малка. Струва ми се, че журналистическият екип, пишещ техническите статии в "Дневник" няма да прояви особен интерес.
  Не трябва да им се сърдим. Особено като се има предвид, че инженери на ръководни длъжности в енергетиката обявяват, че през периода х-у ще бъдат произведени N мегавата (понякога и гигавата) електроенергия. Може би не е толкова важно. Едва ли се спъват като ходят по улиците. А дори и понякога да се спънат, това не е следствие от евентуална неправилна употреба на физически величини и мерни единици в текстовете. Моите учители и преподаватели са издребнявали. За което им благодаря!

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#20] от "zhivko6461":

  Ето какво изкопах относно напрежението при мотора на съвременните автомобили:

  - при преоборудваня (eConversions) ползват 72-120 V <- тук иде реч на малкото фиатче от бензинов да го направят електричка

  - сериини електромобили TESLA S, Nissan Leaf, Chevrolet Volt или Renault ZE-модели напрежението стига до 400 V (Tesla Roadster 375V, Nissan Leaf 360V)

  - супер спортни електрички като хърватският Rimac ConceptOne или британският Lightning : 600-700 V.

  - при състезателните автомобили до 1000 V (1kV), например при Formula E

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#20] от "zhivko6461":Ето какво изкопах ...
  —цитат от коментар 22 на Ф.Нинов

  Благодаря!
  П.П. ще Ви бъда благодарен, ако ми изпратите сентенцията, за която споменах по-горе.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":

  За коя сентенция става дума?
  Нещо за Опел ли съм споменавал?

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 25. 25 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не знам откъде сте взели оригиналния текст, но и в него мерните единици не са коректни. Единицата за измерване на капацитет на батерии е амперчас, ampèreheure,[Ah]. В киловатчас, [kWh], се измерва енергията.
  —цитат от коментар 14 на zhivko6461  Вярно, çе не са коректни. Жзех ги от едно фреснко ажтомобилно списание. Ж слуçая ни инртересува енергията/работата която мойе да пдаде батерията и тя се мери в киловат-часове. Капацитета в случая не е особено важен.

 26. 26 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 9370 Неутрално

  За градска кола са напълно достатъчни...като искаш за дълги разстояния си купуваш Тесла 3

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#15] от "hieros_logos":

  Този модел автомобили не се използва за подобни преходи по принцип...

  Затова и не разбирате добре ситуацията...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 466 Неутрално

  АУУУ колко много 170 км.
  —цитат от коментар 15 на hieros_logos

  Пич, аз за седмица толкова не минавам.
  А имам 2 баничарки, от същият тип, но Пежо.

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":За коя сентенция става дума?Нещо за Опел ли съм споменавал?
  —цитат от коментар 24 на Ф.Нинов


  За "Форд". ... Fort ...

 30. 30 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  Идеален за дистрибутори , търговкси представители , куриери !

 31. 31 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#14] от "zhivko6461":
  До коментар [#16] от "tsvetko_51":
  Правилно е да се мери енергия, а тя е във кВт/ч. Това, че сме свикнали в амперчас е само поради факта, че всички коли бяха 12 волтови, и е по-удобно. Тъй като не е ясно напрежението на батерията, правилната мярка е кВт/ч.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":

  това е игра на думи: einer fuhr fort und kam nie wieder, означаващо: "един човек отпътува и никога повече не се върна"
  или
  "един човек караше Форд и никога повече не се върна"

  в някои части на Германия "Форд" го изговарят като "фотт"

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":

  трявба да коригирам превода на fortfahren = продължавам, а не "отпътувам" :

  "един човек продължи и никога повече не се върна"

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#29] от "zhivko6461":това е игра на думи: einer fuhr fort und kam nie wieder, означаващо: "един човек отпътува и никога повече не се върна"или"един човек караше Форд и никога повече не се върна"в някои части на Германия "Форд" го изговарят като "фотт"
  —цитат от коментар 32 на Ф.Нинов


  Благодаря! Точно това имах предвид. Обичам да разреждам прецизността с бисери. Форумите предлагат класика по темата. :)

 35. 35 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#5] от "shumackov":

  Не знам дали Тесла е най големия производител но електричките на Нисан са най продавани.

 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#34] от "zhivko6461":

  моля :-)

  fortfahren означава "продължавам" , но също и звучи като "карам Форд"

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 37. 37 Профил на k3206873
  k3206873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Туриста":

  Не са, но някои хора само за тях са чували и държат да се изкажат винаги.

 38. 38 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 2102 Весело

  Аз си оставам с красивия и мощен дизлов двигател....Ще помисля пак след 20 години.
  —цитат от коментар 15 на hieros_logos

  Красив дизелов двигател? Изобретен през 1897 година. Това няма да е двигателя на 21 век, повярвай ми!

 39. 39 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#15:"hieros_logos"]Аз си оставам с красивия и мощен дизлов двигател....Ще помисля пак след 20 години.
  —цитат от коментар 38 на vankata1
  Красив дизелов двигател? Изобретен през 1897 година. Това няма да е двигателя на 21 век, повярвай ми! [/quote]

  Електрическият е още по-стар, мозък.

 40. 40 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 996 Неутрално

  170 км. е добре за градски куриер.
  Две смени по 80 км. на смяна в район.
  Тези на СПИДИ изминават по около 50 км. градско и куриерите комбинират с пеша за малки пратки за да им стигне батерията която не стига за малко.
  Реален градски пробег около 60 км. - 65 км. в район от Цариградско шосе до Симеоновско шосе в зависимост от разнос / събиране.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ф.Нинов":

  Благодаря, в голяма степен съм наясно, единствено не съобразих, че напрежението при тези акумулатори, които се използват в хибридите и/или елктроавтомобилите не е 12 волта или не е задължително да бъде толкова.
  Дори честно казано не знам , понеже не съм имал конкретен интерес към тях, по разбираеми причини:).

 42. 42 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 887 Неутрално

  При време за зареждане от 12 до 15 часа, трябва да си купиш поне два такива, ако искаш да разполагаш с автомобил. Нещо йато Формула Е.
  —цитат от коментар 2 на Yotce


  Това е идеален градски автомобил за зареждане на магазини. Кой от вас е правил повече от 170 км градско и е работил повече от 12 часа на ден, че да не му стига, дори и да си зарежда автомобила изцяло и само в гаража през нощта?
  Да не говорим, че можеш да си го паркираш съвсем легално където ти хареса по центъра...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK