Завод за гуми за един милиард евро (видео)

Завод за гуми за един милиард евро (видео)

© НокианКакво си представяне, като чуете завод за гуми? Вероятно мръсно производство с тежък физически труд в него. Честно казано, това беше и моята представа.


В миналото това беше така, коментира Андрей Пантюков, който в момента е временен президент и изпълнителен директор на "Нокиан тайърс" и изпълнителен директор на един от най-модерните заводи за гуми в Европа. Той е собственост на финландския производител и се намира в руския град Всеволожск (на 28 км от Санкт Петербург). Изявлението дойде на среща с група български, полски, чешки и румънски журналисти, поканени на обиколка из завода.


За дрехите и гумите


"Преди двадесетина година посетих подобно производство във фабрика, работеща от съветско време. Направих грешката да бъда със светъл костюм и след обиколката из производствените помещения костюмът ми беше на черни петна, които се оказа, че няма начин да бъдат изпрани, довършва Пантюков.

Средната възраст на работещите в завода е 33 години

© Нокиан

Средната възраст на работещите в завода е 33 години


За обиколката в руския завод на "Нокиан" аз пък бях с бял пуловер, на който нищо не му се случи след продължилата повече от час визита из цеховете за производство. Единствената разлика беше, че от него се носеше един специфичен аромат - аромат, не миризма, идващ от суровия каучук, както ни беше обяснено.
Построен през 2005 г. за рекордно краткия срок от една година, заводът за гуми е сред най-модерните и ефективни в света, с висока степен на автоматизация на производството. Навсякъде се забелязват роботи, а из халетата на фабриката се движат и 12 автономни транспортьора-товарачи, които могат да намират и транспортират нужни за производството суровини.


Разбира се, в завода на "Нокиан" във Всеволожск работят и немалко хора – общо 1418 души, като 1156 са ангажирани пряко в производството.


Плод на 1 млрд. евро инвестиции


До момента в завода на "Нокиан" в Русия са инвестирани 1 млрд. евро, а капацитетът расте непрекъснато. При 1 млн. гуми годишно в началото сега се правят 15.5 млн., а скоро капацитетът ще скочи до 17 млн. бройки. За сравнение - заводът на "Нокиан" в град Нокиа, Финландия, прави едва 2.5 млн. бройки на година.


Финландският завод обаче работи пет дни в седмицата, докато руският е с непрекъснат цикъл на работа. Единствено по Коледа машините се спират за седмица, няколкоседмичен е престоят през юли, когато основната част от персонала е в отпуск.

70% от произведените в "Нокиан тайърс Русия" гуми се изнасят, като те стигат до пазарите в над 40 страни

© Нокиан

70% от произведените в "Нокиан тайърс Русия" гуми се изнасят, като те стигат до пазарите в над 40 страни


През другото време се работи денонощно, като смените са две по дванадесет часа. На учудването ни, че не е избрано работно време с три смени по осем часа, директорът на завода отговори, че самите работници са предпочели сегашният вариант.


Проблем ли е щампата "Сделано в Росии"


Иначе машините и начинът на производство в заводите в Нокиа и Всеволожск са абсолютно идентични. Във фабриките идват всички продукти, а след замесването на правилните съставки започна и производството на гумите. Те са за леки автомобили и SUV модели, като номенклатурата включва над 170 различни размера.


В Русия гумите на "Нокиан", особено зимните, от години са сред най-продаваните, но Андрей Пантюков не скрива, че с пускането на руското производство са се появили съмнения дали то е със същото качество като финландското.

Всяка гума се проверява за дефекти.

"Очакванията бяха за по-лошо качество. За последно чух подобно предположение от руски клиент преди много години. С представянето си гумите доказаха своите качества. В интерес на истината хората вече не се фокусират върху това къде е произведена една гума, а каква е марката", допълва директорът на "Нокиан тайърс Русия".


При обиколката на завода видяхме и процеса на контрол. На практика всяка гума се проверява първо от машина, а след това минава през оглед от квалифицирани служители. На разположение е и зона за тестове, където се имитират различни натоварвания и дългосрочна употреба.


При наличие на проблем по баркода, който всяка гума има, може да се проследи нейния път назад и да се открие причината за него.

Машинният контрол на продукцията.

На въпрос от "Дневник" какъв е процентът на продукцията с някакви дефекти от заводите във Финландия и Русия Андрей Пантюков отбеляза, че системата на контрол е една и съща, а резултатите са твърде близки. Той дори допълни, че в руската фабрика е по-лесно да се достигнат по-добри резултати, защото заводът е по-модерен. "Той е инженерна мечта", допълва Пантюков с гордост.


Как се намират и задържат работници


Директорът на руския завод не скрива, че тайната на успеха и качествената продукция се крие и в добрия персонал. Одобрените кандидатите за работа минават през специално обучение с продължителност между 4 и 12 часа в зависимост от позицията.


Стремежът е кадрите да бъдат запазени и лоялността е доста голяма, като повече от половината от кадрите са със стаж между 4 и 10 години. Освен заплатата, която е достатъчно атрактивна, за да няма проблем с набирането на хора, компанията развива и сериозна социално политика. Заводът има 2 детски градини, предлага възможности за спорт и развлечения. Храната в стола не отстъпва по нищо на тази в ресторант средно ниво, убедих се сам при посещението на завода и обяда в неговата столова.

Поглед към завода от въздуха

© Нокиан

Поглед към завода от въздуха


Уникална екстра е и предлагането при преференциални условия на жилища в изграден от "Нокиан тайърс Русия" жилищен комплекс от затворен тип, в който има 360 апартамента. Всеки от работещите в завода може и да купи по два комплекта гуми годишно на специална цена. "Идеята е хората да усетят качеството на продукцията, която произвеждат", обяснява директорът на завода на "Нокиан" в Русия.


В отговор на въпрос Андрей Пантюков не скри, че в сравнение с Финландия разходите за работниците са в пъти по-ниски, но допълни, че основната разлика идва от различните социални плащания.


Следващият завод ще е в САЩ


Следващият завод на "Нокиан тайърс" ще е в САЩ, съобщи още Пантюков. Той ще се намира в щата Тенеси и ще обслужва приоритетно пазара в Северна Америка.

Лабораторията, в която се проверява качеството на използваните смеси

© Нокиан

Лабораторията, в която се проверява качеството на използваните смеси


Общият размер на инвестициите на тази фаза е приблизително 360 милиона долара. Строителството ще започне в началото на 2018 г., а първите гуми ще бъдат произведени през 2020 г.


С построяването на новата фабрика производствените мощности на компанията ще станат три. Годишният капацитет на новото предприятие ще бъде 4 милиона гуми с потенциал за разширяване в бъдеще.

Завод за гуми за един милиард евро (видео)

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  ние пък нашите ги затворихме , за да не се мъчим да работим ,нека бачкат руснаците Ние винаги сме били по гяволи от тях

  гошо
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Любопитно

  Статии като тази не трябваше ли да съдържат
  ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ АНОНС

  ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

  Зер толкова откровена търговска реклама
  рядко се появява дори в анонсираните рекламни материали

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  ние пък нашите ги затворихме , за да не се мъчим да работим ,нека бачкат руснаците Ние винаги сме били по гяволи от тях
  —цитат от коментар 1 на гошо


  Тавариш
  Никой и нищо не ти пречи да отвориш не един
  а три подобни заводи
  Защо някой друг трябва да ти отваря и затваря нещо
  Отвори завод за гуми
  Продавай гумите на печалба
  И богатей на воля
  Някой да те е вързал да го направиш

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  ние пък нашите ги затворихме , за да не се мъчим да работим ,нека бачкат руснаците Ние винаги сме били по гяволи от тях
  —цитат от коментар 1 на гошо

  Имали сме завод, в който можеш да се разходиш с бял пуловер и да не му се случи нищо? Я сподели къде е било това чудо на социалистическата индустрия!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като видя машини: Производедено в Русия, знам, че трябва да се държа на разстояние.
  И при мен се обаждам на адвоката, за застраховката, ако ми се случи нещастие, дали ще го поемат. Не искам да остана с празнаи ръце след ...

  Es muß Geld fließen!
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В този огромен пазар има не само потенциал, но и реално потребление, а когато продукцията е с гарантирано качество проблемите са минимални, а когато има и стабилна бизнес политика, рискът е нулев. Сега очаквам коментарите на инструктираните русофоби за да видя как ще си заслужат възнаграждението. Поле за изява - необятно!!!!!

 7. 7 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Статии като тази не трябваше ли да съдържат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ АНОНСПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ Зер толкова откровена търговска реклама рядко се появява дори в анонсираните рекламни материали
  —цитат от коментар 2 на Hawaii

  Ами не е платена публикация. Модерният пиар заобикаля тази квалификация, като кани журналисти на посещение за сметка на завода! Не им се плаща, за да напишат статията, само за пътните, престоя, храната и две-три дреболийки, сувенири някакви :)
  Авторът е бил в командировка, а не на екскурзия в Петербург (официално). Чакаме още репортажи от Питер и района, все така обективни и възторжени!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Ползвал съм такива зимни гуми един сезон. Бяха добри, цената под 100 лева за 15 цола. За трайност не коментирам, продадох колата с тях.

  Еретик
 9. 9 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"Amot"][/quote]

  "Ами не е платена публикация."

  А е.

  Да ползваме руска техника. Не знам за другите, но аз си държа на живота

  Es muß Geld fließen!
 10. 10 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "гошо":

  Руските също са затворени :) - това е чужди пари и чуждо ноу хау...

  www.soundcloud.com/x2805
 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":

  Така , правиш ли се че не знаеш не си толкова млад Видин имаше завод ама със същите машини дето тук ги представят за толкова съвременни В София завод Г Димитров вече беше с не дотам чисто производство

  гошо
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Не е въпроса да отворя а защо ги затворихме нашите

  гошо
 13. 13 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Като цяло западните фирми избягват да отварят заводи у нас и очевидно си имат причини. Пример - Sensata имат производство в Македония, а развоен център у нас. Нали се сещаш какви са инвестициите за едното и другото? Факт е, че в България всичко беше разграбено и закрито и то за да бъдем колониална, а не индустриална държава.

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#4] от "Amot":

  Ние имахме нелош завод във Видин, който произвеждаше нелоши гуми, но го фалирахме. На 50-тина километра по-назапад имаше подобен завод в град Зайчар, който днес работи по лиценз на Michelin и ние внасяме гуми от там. И във Враца имахме много хубав завод за карбамид и на него е.. майката. Що така бе братя българи? От Северозапада ли е, от траките ли е, или от комунизъма, но не сме читави хора!!!!!

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Любопитно

  До коментар [#3] от "Hawaii":Не е въпроса да отворя а защо ги затворихме нашите
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Тези които са затворили нашите
  са ти дали възможност ДА СИ ОТВОРИШ ТВОЙ СОБСТВЕН
  И със свръхмодерните както ни ги описваш машини
  да произвеждаш гуми от които СВРЪХ ДА ПЕЧЕЛИШ
  ЗАЩО НЕ СИ ГО НАПРАВИЛ ДОСЕГА !!!!
  Айде това вече е въпрос - отговори на него

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Всъщност, още с първото изречение на втори абзац " Андрей Пантюков, който в момента е временен президент и изпълнителен директор на "Нокиан тайърс"", това вече е АНТИ-РЕКЛАМА, а не реклама. ;)
  Едно време, като се купуваше Мисквич или Лада, много се внимаваше да не се вземе бройка, произведена в понеделник (проблема с махмурлука) или в края на петилетката (проблема с прибързаната работа), щото качеството беше майката-си-джаса, тъй че сега, който е тръгнал да купува гуми Нокиан, освен ДОТ-а, ще има още за какво да гледа :))) Аз, разбира се, освен водка, нищо друго прозведено в Русия не бих купил...

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  естествено, илюминатите, соросоидите, евреите и хората-гущери от Сириус

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#10] от "dj x2805":

  затворени са ама си мислиш така само ти и група британски учени
  Преди да пишеш провери поне сега е лесноэ

  гошо
 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Не е въпроса да отворя а защо ги затворихме нашите
  —цитат от коментар 12 на гошо
  Що, ти да не би при наличието на Гудиър, Мишлен и т.н., би си купил гума Вида?

 20. 20 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Не е въпроса да отворя а защо ги затворихме нашите
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Защото правиха галоши!

  Имало едно време ссср...
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Любопитно

  До коментар [#4] от "Amot":Ние имахме нелош завод във Видин, който произвеждаше нелоши гуми, но го фалирахме. На 50-тина километра по-назапад имаше подобен завод в град Зайчар, който днес работи по лиценз на Michelin и ние внасяме гуми от там. И във Враца имахме много хубав завод за карбамид и на него е.. майката. Що така бе братя българи? От Северозапада ли е, от траките ли е, или от комунизъма, но не сме читави хора!!!!!
  —цитат от коментар 14 на Дедо Либен


  Ами деде
  Ти сам си отговаряш на въпроса
  Видинският завод беше по руски калъп
  С руски технологии
  Сръбският е с технологии на Michelin
  Явно в Северозапада КОМУНИЗМЪТ
  НЕ ПОЗВОЛЯВА навлизането на ЗАПАДНИ
  КОМПАНИИ в индустрията и изобщо
  НЕ Е от траките защото
  СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТРАКИ до 1944 година
  изведоха БЪЛГАРИЯ в челната десятка
  на ЕВРОПА - и по индустриално развитие
  и по стандарт на живот
  КОМУНИЗАЦИЯТА
  РУСИФИКАЦИЯТА
  СЪВЕТИЗАЦИЯТА
  ни докараха дотук и продължават
  да ни дърпат на дъното

 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Любопитно

  Що, ти да не би при наличието на Гудиър, Мишлен и т.н., би си купил гума Вида?
  —цитат от коментар 19 на cristo_n


  +++++++++++++++++++++++++++++++

  Тук е заровено кучето !
  Това е ОТГОВОРЪТ на въпросителните троления
  ЗАЩО аджеба сме си били затворили СЪВЕТСКИТЕ индустриални съкровища

 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Като цяло западните фирми избягват да отварят заводи у нас и очевидно си имат причини. Пример - Sensata имат производство в Македония, а развоен център у нас. Нали се сещаш какви са инвестициите за едното и другото? Факт е, че в България всичко беше разграбено и закрито и то за да бъдем колониална, а не индустриална държава.
  —цитат от коментар 13 на Лео


  Глупав пример - в един развоен център средните заплати са 1500-2000 евро, а в производството - 500-1000. Ти кое би предпочел?

 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#22] от "Hawaii":

  Ех, момче, да не би врачанския химкомбинат да беше с руска технология?
  Не, с френска беше, така че неблагополучията ни имат по-дълбоки корени, не е само до електрификацията и съвеЦката власт. Що не искаш да признаеш, че сме по-крадливи, по-тарикати и по-лицемерни, поради което - и по-гладни и по-бедни!!!!!

 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Весело

  Хахаха, сега форумните мразилки ще бягат от Нокиан като дявол от тамян.
  И как не - гуми произведени в Русия, от руски работници, с руски петрол.

  лол

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [/quote]
  Защото САЩ за Балканите имат съвсем друг сценарии за това няма индустриалнии инвестиции! Но пък времената се променят търговската обсада ще се вдигне!
  Я виж в Русия за едните гуми за москвичи каква печалба пада?

  [quote#3:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 22 на Hawaii


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Ето една статия, която ме убеждава да не купувам тези гуми.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Що не минете около Пловдив да видите дали западните фирми избягват да отварят заводи ?. И специално Сенсата има ДВА ЗАВОДА край Пловдив. Миналата година в България са произведени и експортирани автомобилни компоненти за 2 милиарда евро !!! от над 100 големи ЗАПАДНИ компании. И това са официални данни зад които седятт платени данъци и осигуровки, не е смешен плащ по социализма.

 29. 29 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И аз имах доста притеснения от надписа Made in Russia. Гумите изкараха 2 зими без никакви проблеми и живот и здраве ще изкарат още 2. Колкото до това защо завода е построен в Русия , отговора е много прост. На първо място е логистиката и на второ са разходите. Двата завода(във Финландия и Русия) сасравнително близо един до друг и се улеснява разпределенето на суроината и на готовата продукция, а също и контролът е по-лесен. Голям пристанищен град и евтин персонал. Не знаех, че ще отварят зявод и в САЩ. Знам, че в Кнада са търсени и явно искат да пробият на огромния пазар в Щатите.

 30. 30 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  не, беше със съветски газ, ама няма вече СеСеСеРе

  Birds of a feather flock together.
 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Тавариш, много хубаво ама един основен въпрос - дали е реклама на Нокиан или напротив - антиреклама на руски стоки?
  Ето, вече има един отказал се да купува тая марка. Сигурен съм, че ще има и други кат научат, че Нокиан се правят в Русия.

  А? :))

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":


  Не е лошо да се разходиш в района на Пловдив и Стара Загора. В момента едва ли има прозведена кола в Европа, в която да няма някой компонент произведен в България. Още един пример за важността на логистиката.

 33. 33 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Любопитно

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":


  Той е собственост на финландския производител и се намира в руския град Всеволожск (на 28 км от Санкт Петербург).
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Дотук, май не си стигнал с четенето, а?

  Да разлая троловете!!
 34. 34 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 805 Любопитно

  "В Русия гумите на "Нокиан", особено зимните, от години са сред най-продаваните, но Андрей Пантюков не скрива, че с пускането на руското производство са се появили съмнения дали то е със същото качество като финландското."

  Интересно!
  И вероятно, с основание!

  Да разлая троловете!!
 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Точно обратното. България е сериозен доставчик на компоненти за автоиндустрията.
  Отразено е дори в търговския баланс на страната !

 36. 36 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#30] от "Xumpomo name":

  Бъркаш пате,
  заводът бе проектиран да работи с природен газ от Чиренското газово находище, което според нашите геолози имаше запаси за 50 години, но работата се оказа друга. По този повод навремето кинаджиите направиха комедията "Кит". Също така Кремиковското находище трябваше да обезпечава работата на едноимения комбинат за 100 години, ама и там работата излезе "Кит". Спомням си случай, когато институт на БАН заявява 100 мг от химичния елемент протактиний, което на снабдителя му се видяло твърде малко и решил, чее печатна грешка и завишил количеството на 100 г. Заявката отива за изпълнение в тогавашната организация-вносител "Химимпорт", където на отговорния другар 100 г. му се виждат много малко и решава, че сигурно количеството е 100 кг. Заявката отива за изпълнение в швейцарската фирма "Флука" и те като виждат 100 кг протактиний, немедлено изпращат в България двама разузнавачи, за да видят (шпшонират) какво нещо са открили и направили българите, щото 100 кг. протактиний фирмата можела да произведе чак след 100 години!!!!!!

 37. 37 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Видин имаше завод ама със същите машини дето тук ги представят за толкова съвременни В София завод Г Димитров вече беше с не дотам чисто производство
  —цитат от коментар 11 на гошо


  "Видинките" бяха добри единствено сравнени с "гошовките", които пък бяха диагонални и произведени с минимално количество каучук. Инак бяха по-зле и от руските и на светлинни години от която и да е гума втора употреба на западен производител. Затуй и заводът фалира.

 38. 38 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  ...ще бягат от Нокиан като дявол от тамян. И как не - гуми произведени в Русия, от руски работници, с руски петрол.лол
  —цитат от коментар 25 на БМЗ


  Може би с право, читателите се притесняват, че руските работници, с добри по руска мярка заплати, се черпят с произведен от руски петрол Баяришник.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Ама той иска държавата, демек някой друг, да даде парите, а там цялата рода да си клати краката цял живот. Свърши тая.

 41. 41 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Щото той иска да бачка... ама на държавно. Може заплатката да е по-ниска, ама няма отговорност, има ведомствени станциики по морето, където да ходи за без пари и мастичката е 20 стотинки.

 42. 42 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Имали сме завод, в който можеш да се разходиш с бял пуловер и да не му се случи нищо?
  —цитат от коментар 4 на Amot

  Аз пък се съмнявам, дали ако съм цял ден с бял пуловер в днешна София, ще е същият като сутринта.

 43. 43 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#12] от "гошо":

  Не знам кой и как "затваря" заводи - по-скоро мога да кажа, че всеки един от нас затваря или напротив отваря такива и всякакви заводи, като купува или не продукцита им.
  Само да припомня, за нашите два завода, дето някой ни ги е затворил - който е карал "видинки" знае какво значеше тази марка, за софиския "Г.Димитров" не ми се и споменава - мисля че в света по-лоши гуми не са правени.
  Така че за затваряне/отваряне - въпросите към Партията и Държавните ръководители, които бяха нещо като представители на собствениците ( демек ние) и като изпълнително тяло ръководеха всички производства, в т.ч. и на гуми, та питай техните наследници, да речем Корни, какво се е объркало с качеството.

 44. 44 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#12] от "гошо":

  Не е въпроса да отворя а защо ги затворихме нашите

  ОК, ще се опитам да обясня.
  Първо: Така както поставяш въпроса, е неверен.
  Защото излиза, че сме затворили всички фабрики.
  А това не е така. Има затворени, има и такива, които си работят до ден днешен.
  Второ: Значи, правилният ти въпрос би бил, "Защо затворихме някои фабрики?"
  При така поставен въпроса все още ли не можеш да си отговориш?
  Ако не можеш, кажи ми, "Не, не ми е ясно."
  Ще ти отговоря веднага щом го прочета.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 45. 45 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Драги Дедо Либене,
  аз не съм нито русофоб, нито русофил. Мога да кажа браво на руснаци, ако науча, че има някакъв руски завод във Финландия.
  И престани с тези "русофобски" простотии. Не мога да разбера, как може да мразиш себе си и околните и да обичаш руснаци! Ако те попитам защо ги обичаш, едва ли можеш да ми отговориш.

 46. 46 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  в един развоен център средните заплати са 1500-2000 евро, а в производството - 500-1000. Ти кое би предпочел?
  —цитат от коментар 23 на bobyb

  Аз бих предпочел и двете, но ако трябва да избирам - производството.
  В развойният център ще работят 50 човека.
  В производството ще са ангажирани 500 човека.
  В първия случай в местната икономика ще влизат 100 000 евро, във втория 500 000.

 47. 47 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Лео, пропуснал си само да напишеш Слава на Волен Сидеров!

 48. 48 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А някои дедовци упорито отказват да проумеят, че освен да произведеш нещо, трябва и да го продадеш.
  Задължително трябва да го продадеш!

  Драстично се набиват в очи IQ-дефицитите, което пък не спира активността.
  Дори я прави агресивна.

  pump it!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  Плащането се състои в командировъчните и дневните разходи на журналиста, които са платени от Нокиан. А че заводът е хубав, модерен и произвежданите гуми са качествени, няма никакво съмнение.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  Развойната дейност е по-престижна от производствената. Освен това, специално в автомобилния бранш има достатъчно други примери на производствени линии за компоненти, които имаме в България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#45] от "Косьо Генчев":


  До коментар [#6] ... Не мога да разбера, как може да мразиш себе си и околните и да обичаш руснаци! Ако те попитам защо ги обичаш, едва ли можеш да ми отговориш.
  —цитат от коментар 45 на Косьо Генчев


  Може ли аз да опитам отговор вместо него?
  Защото са същите гащници като него, но се правят на велики.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 53. 53 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":
  На тебе кеф ли ти прави да дрънкаш на ангро? Ами защото няма един милиард дребни, за това!

  Мърфи е оптимист!
 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":
  На тебе кеф ли ти прави да дрънкаш на ангро? Ами защото няма един милиард дребни, за това!

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":На тебе кеф ли ти прави да дрънкаш на ангро? Ами защото няма един милиард дребни, за това!
  —цитат от коментар 53 на султана глаушева


  Не 1 милиард, а никога нищо няма да има! Тия, които чакат държавата да им осигури работа, заплата, жилище, почивна станция и други такива мечти на социализма, така си измират в мизерия недочакали. Цял живот са му промивали мозъка и е вярвал на лъжите на комунистите и сега изведнъж да си признае, че са го изработили като последния глупак и си е пропилял живота ли? Такива много се пазят да не се усъмнят в убежденията си, защото алтернативата е да осъзнаят, че са глупаци!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 56. 56 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 488 Весело

  Частта със специалното обучение, което продължава ... 4 до 12 часа ... стои малко развлекателно? Недоглеждане, наивност или глупост - зависи от това нечие друго обучение с каква продължителност е било ;-)
  —цитат от коментар 49 на hkd26523103

  А фукнята, че са им избягали само половината работници??? От тези, наети през 2006-та, сигурно не са останали и 10%!!
  Така е, като хванеш 'журналист по всичко' и го оставиш да твори статии за производство или икономика :)

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 57. 57 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"][/quote]

  То отварянето на заводи не е като троленето по форумите. :)

 58. 58 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#52] от "simval":

  Благодаря!
  Аз не исках да го засегна ... само тези непрекъснати разделителни категории - "фили" и "фоби" вече ми идват в повече. Ние на руснаците какво да им "филим"? Президента ли, правителството ли, манията им за величие ли, имперските им амбиции ли ....? А горките обикновени руснаци защо да ги "фобим"? Те, техните управляващи достатъчно си ги "фобят". Открай време си ги считат само за човешки материал.
  Но, Дедо ни Либен е готов да турне разделителната черта ... и да ни "заклейми". Е те това не мога да разбера, точно в кой мозъчен дял го гъделичка.

 59. 59 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "В Русия гумите на "Нокиан", особено зимните, от години са сред най-продаваните, но Андрей Пантюков не скрива, че с пускането на руското производство са се появили съмнения дали то е със същото качество като финландското."Интересно!И вероятно, с основание!
  —цитат от коментар 34 на lone_wolf


  Понеделничните и петъчните със сигурност са боклучи, като ги знаем руснаците. :)

 60. 60 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 943 Неутрално

  няма проблеми ако руската стока не е руска.Аз карах дълго време със свещи Шампион произведени в русия.Когато заводът е на прочута марка и със съответния качествен контрол няма проблем,че заводът е в русия.Хоратаси държат на марката и качеството и не пускат пияни работници на конвейра.Лошото става после,когато жужето хареса завода иска да си го вземе за без пари.Тогава западняците виждат къде са се набъркали.Товарят каквото товарят и бягат.

 61. 61 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":Лео, пропуснал си само да напишеш Слава на Волен Сидеров!
  —цитат от коментар 47 на Косьо Генчев


  :)
  Със сигурност го мисли поне. :)

 62. 62 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "гошо":

  Ние затворихме заводи за боклуци момче

 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Мога да напиша, защо фалира заводът във Видин. Само че този, който пита има много "къс времеви хоризонт". Отговорът беше даден преди да се случи. Във в. Работническо дело, в поредица от статии, където сравняваха работата на аналогични предприятия у нас и "на Запад". Видин беше представен с две предприятия, въпросното и комбинат за леене с противоналягане. Перестройката тъкмо почваше и някои, начело с "Първия партиен и държавен ръководител" си бяхя внушили, че ще е поредната пушилка. Работническо дело, по примера на съветските вестници и списания, започна да публикува подобни статии, но скоро нещата взеха друг обрат, Тодор Живков заяви, че той перестройката я направил на Априлския пленум, извадиха секретаря по печата на партията от ЦК и работите си тръгнаха "всеки се спасява кой както може".
  Ще напиша един факт от тези статии, който съм запомнил. Заводът за алуминиеви джанти на BBS във Франция произвеждал годишно няколко пъти повече от аналогичния във Видин със 120 души персонал, от които шест души администрация, при 900 заети във Видин, със 120 души администрация.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#19] от "cristo_n":

  то когато имаше Вида спорт имаше и Мишлен ,пък нещо освен от снобърлък френските не ги купуваха

  гошо
 65. 65 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#62] от "Петър Иванов":

  ако ми казваш че химкомбината във Видин е произвеждал боклуци и примерно останалите предприятия от хим промишленост /това ми ресора /изглежда или нямаш представа или си предубеден

  гошо
 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":Щото той иска да бачка... ама на държавно. Може заплатката да е по-ниска, ама няма отговорност, има ведомствени станциики по морето, където да ходи за без пари и мастичката е 20 стотинки.
  —цитат от коментар 41 на ramm_stein


  Има ЩАТНИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ НА ЗАПЛАТА
  Със СЕКСРЕТАРКИ и ШОФЬОР
  във ВСЕКИ ЦЕХ
  във ВСЕКИ ЗАВОД
  за АДМИНИСТРАЦИЯТА - ОТДЕЛНО
  Това ги влече такива като него

 67. 67 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#65] от "гошо":

  Значи, не знам дали знаеш, но сегашният Аурубис в Пирдоп бълва три (3) пъти повече продукция отколкото някогашния Г.Дамянов по временто на НРБ.

  В момента 2/3 от суровините идват от п-ще Бургас.
  Ето читва стаия по темата... съъъвсем прясна: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/05/15/2971603_aurubis_bulgariia_otchita_rust_na_proizvodstvoto/

 68. 68 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  До коментар [#19] от "cristo_n":то когато имаше Вида спорт имаше и Мишлен ,пък нещо освен от снобърлък френските не ги купуваха
  —цитат от коментар 64 на гошо


  Това което ти безсрамно наричаш снобърлък
  си беше въздържане от ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  Мишлен се продаваха САМО И ЕДИНСТВЕНО В КОРЕКОМ
  СРЕЩУ ДОЛАРИ
  ПРИТЕЖАВАНЕТО НА ДОЛАРИ от раята беше ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
  Само богопомазани и близки до Партията и Властта
  можеха с триста зора да се доберат до службица където
  да изкарат някой и друг долар
  С уговорката че дори на такава службица в чужбина
  ДЪРЖАВАТА ПРИБИРАШЕ ТРИ ЧЕТВЪРТИ ОТ ВАЛУТНАТА ЗАПЛАТА
  За човека оставаха трохи но във валута
  Панимайш

 69. 69 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":На тебе кеф ли ти прави да дрънкаш на ангро? Ами защото няма един милиард дребни, за това!
  —цитат от коментар 53 на султана глаушева


  Другарке
  Като ни проглушвате ушите колко и какви печеливши
  заводи сме били затворили с какви МОДЕРНИ И ДНЕС
  МАШИНИ от преди 40 години ха-хааааааа !!!!
  единият милиард взет като кредит
  ще си го върнете за има-нема седмица-две
  ха-хааааааа
  Още повече че за 1 милиард се говори в Статията
  ОТВАРЯНЕТО на затворения Видински завод
  ЩЕ Е ИЗЦЯЛО БЕЗПЛАТНО И НА ПРОМОЦИ
  хииииии

 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#68] от "Hawaii":

  а в мототехника какво се продаваше бе , само видинки ли

  гошо
 71. 71 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лео":

  1. В развоя добавената стойност и заплатите са в пъти по-високи от производството!

  2. Ако бяхме колониална държава, щяхме да имаме производство. Що за колониална държава е тая, която предимно консумира, а не произвежда?

  3. Никой не ни е нарочил за роби (или за колониална държава). Това, че масовия българина си има самосъзнание на роб (и много държи да му признаят робството) си е проблем на самия българин.

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Весело

  До коментар [#46] от "Panda":

  В Нефтохим като работят 10 000 човека колко лева влизат в местната икономика?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 73. 73 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Пишман станах дето си взех от руските нокиани-напукаха се на първата година, очакван пробег до 20 000 км-качество на бившите видахим.И при рекламацията се правят на луди, не щят да ги сменят-и ди оти отвсякъде

 74. 74 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ф.Нинов":

  не съм запознат често , но е факт че в Етрополе /за там знам/ единствените който взимат що годе сериозни заплати са тези дето работят в Елаците-Мед АД
  За Панагюрище вече наистина е за завиждане /лични впечатления / Не знам ти ходиш ли си до България и като си там пътуваш ли Аз като си отида обикалям много но не по магистрали и модни курорти е така по второстепенни пътища и разни забутани места /то сега природа да искаш / Та пътя Етрополе Тетевен над Ямна има едно село ли градче ли Черни Вид нямаш си на представа какви къщи/нови не от соца/ и как е уредено а и пълно с хора Много ме учуди къде работят Явно пак е нещо свързано с тези предприятия като Асарел

  гошо
 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#46] от "Panda":

  Затова няма да отваряш един, а 10 развойни центъра :)

  Производството, особенно такива с ниска добавена стойност (като тази на гуми), по-добре ги остави на китайците. С това стандарт не се вдига.

 76. 76 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Задаваха ми идиотски въпроси-дали не съм пътувал в южна държава, дали не съм ги карал в горещо време и все такива.Вярно че са по ефтини от някои супер марки, но са си боклуци отвсякъде

 77. 77 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Весело

  "Финландският завод обаче работи пет дни в седмицата, докато руският е с непрекъснат цикъл на работа. Единствено по Коледа машините се спират за седмица, няколкоседмичен е престоят през юли, когато основната част от персонала е в отпуск.”

  Къде са построили комунизма?!

  I Want To Believe
 78. 78 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#65] от "гошо":
  Ти май наистина не разбираш. Ямболен продаваше изкуствената коприна по два долара л.м. Индонезийската струва 1 долар. С уреята на Химко беше същото. Соди произвеждаше калцинирана сода САМО за неутрализация на сярната киселина при златодобива и медодобива. Но тази технология вече не е същата. Все едно да си мислиш, че парните локомотиви не се произвеждат, щото всички са работели некачествено.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 79. 79 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#29] от "Galin Petrov":

  ама като видя Made in Russia не получи ли сърбеж щото Дифендера и там другите като него може направо анафилактичен шок да отвъртят


  гошо
 80. 80 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  Сорос го спира.
  Също той му затвори и хубавите заводи от комунизма.

 81. 81 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  Как да ти отговоря
  На тъп въпрос трябва да дадеш и тъп отговор ,а това не го мога

  гошо
 82. 82 Профил на Galin Petrov
  Galin Petrov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#79] от "гошо":
  Абсолютно нищо не получих. Само потърсих информация за завода и толкова. В крайна сметка това са гуми и ако не ми харесат ще си взема други. Гумите са си супер и не съм имал проблеми. Следващите зимни гуми ще бъдат от същата марка.
  По-важен е контролът на качеството, а не толкова къде са произведени гумите. Виж ако марката беше руска/китайска вече много бих се замислил и не бих ги ползвал.
  В момента във Финладския завод се произвеждат основно гумите от по-високия им клас hakkapeliitta, които не са точно за нашите условия(с малки изключения), а гумите , които се водят за централно-европейска зима са само в Руския завод.

 83. 83 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#82] от "Galin Petrov":

  Шегувам се естествено

  гошо
 84. 84 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#46] от "Panda":В Нефтохим като работят 10 000 човека колко лева влизат в местната икономика?
  —цитат от коментар 72 на mitko11

  Много.
  Не знам какви са заплатите на работещитев Нефтохим, но дочувам че не са никак лоши.
  Което е отлично за търговците и производителите които пък печелят за себе си, отлично е и социалната система.

 85. 85 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#82] от "Galin Petrov":

  сега за зимни гуми да ти кажа грам представа нямам , просто така се случи че съм на места дето зима няма но по голям боклук от оригиналните гуми които слагат на Тойота хайлукс не съм виждал

  гошо
 86. 86 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  За обиколката в руския завод на "Нокиан" аз пък бях с бял пуловер, на който нищо не му се случи след продължилата повече от час визита из цеховете за производство. Единствената разлика беше, че от него се носеше един специфичен аромат - аромат, не миризма, идващ от ....
  —цитат от коментар 0 на статията

  ... водката? :-))))

  Честито на руските трудещи се, да му се радват на завода, докато държавата им не вземе да го 'експроприира' и даде на някой 'държавен' олигарх да го превърне в кочина ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 87. 87 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  До коментар [#74] от "гошо":

  Значи препоръчвам ти следния маршрут в полунощ:

  Тръгваш от София за Пирдоп по подбалканския път.... и като наближиш Пирдоп от пълната тъмница изведнъж изгрява огромния осветен Аурубус, разпростирщ се на 12 кв. км.
  Все едно, че гледаш Междузвездни войни доближавайки се от космоса до някой междузведед град.
  При мен стана така, че таксиметровият шофьор спря да запали цигара..... щото той навремето е работил в бранша, но с години не е излизал по-далеко от Околовръстното.

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Дневник не е медията отпреди 1 година. Нямам предвид само външната промяна. Все повече статии за Русия, вече и платени публикации, един вид на вижте колко хубаво се живее в русия.

  Иначе ето какво означава разумна инвестиция за 1 млрд евро в Русия, и просташко-далавераджийска русофилска инвестиция за почти 2 млрд евро у нас - един гьол в Белене.
  2 млрд евро откраднати от русофилите-простаци!

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Дневник не е медията отпреди 1 година. Нямам предвид само външната промяна. Все повече статии за Русия, вече и платени публикации, един вид на вижте колко хубаво се живее в русия.

  Иначе ето какво означава разумна инвестиция за 1 млрд евро в Русия, и просташко-далавераджийска русофилска инвестиция за почти 2 млрд евро у нас - един гьол в Белене.
  2 млрд евро откраднати от русофилите-простаци!

 90. 90 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Весело

  Само който не е карал *видинки* може да скърби за тях и завода!

 91. 91 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [/quote]

  [quote#17:"Xumpomo name"]До коментар [#3] от "Hawaii":естествено, илюминатите, соросоидите, евреите и хората-гущери от Сириус
  —цитат от коментар 15 на Hawaii


  Все пак зад западните "свободни" производители седят западните "демократични" държави и западните "независими" банки. Ако някой случаен играч се опита да отвори завод и няма финансов и политически гръб - просто ще си загуби парите.

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Руснаците да гледат и да се учат.

 93. 93 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Либен":

  Дедо, живееш в твоята младост, а живота и технологиите се развиват. Тези "хубави заводи", които сме имали, са били хубави когато Москвича е бил автомобил на годината. Като нямаш пари да инвестираш за да си в крак с новите технологии, хубавите заводи остават само в спомените на дедовците.
  И между другото май и двата ти хубави завода, които си дал за пример, май са със западни технологии - краднати или полулегално купени.

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Хубава реклама за хубави гуми...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":Като цяло западните фирми избягват да отварят заводи у нас и очевидно си имат причини. Пример - Sensata имат производство в Македония, а развоен център у нас. Нали се сещаш какви са инвестициите за едното и другото? Факт е, че в България всичко беше разграбено и закрито и то за да бъдем колониална, а не индустриална държава.
  —цитат от коментар 13 на Лео


  Сенсата имат ТОЧНО 2 завода у нас! Има ли нужда от повече коментари....?!
  А да инвестираш милиарди в една западаща диктатура си има своите ГОЛЕМИ рискове... Някои сигурно са забравили, че 90-те години алкашите бяха изхвърлили немския собственик на фабриката ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА....:):):) Нека се радват от Нокиан на пъти по-ниските разходи за труд...едва ли ще е за дълго....

 96. 96 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#87] от "Ф.Нинов":

  еее нощем не става да карам ,стъмни ли се леко почвам да не довиждам , но си го представям де как ще е нощем , виждал съм го денем Като стана въпрос за оня район ,ти предлагам , като имаш възможност мини през Златишкия проход или Кашана
  Но трябва да си с подходяща кола

  гошо
 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#19] от "cristo_n":

  "Що, ти да не би при наличието на Гудиър, Мишлен и т.н., би си купил гума Вида?"

  Пазарът вместо да лапа китайски гуми може да си купи видинки.
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/12/09/1963580_stabilni_na_leda/
  "Също както и в Европа лидери на нашия пазар са гигантите Сontinental, Michelin, Goodyear и Bridgestone. И като в Европа продажбите на китайски гуми продължават да се увеличават и страната вече е най-големият вносител в ЕС"

  По можеше и лицензия да се вземе:
  "сред "бюджетните" марки е огромен, тъй като повечето големи производители произвеждат такива. Например Continental държи Barum, Semperit и др., Goodyear - Debica и Sava, Michelin - Kleber и Kormoran, Bridgestone - Dayton и т.н. Точно тези са сред най-търсените марки в момента."

  Ама на прости демокраДци "Свобода им дай, Санчо", а не бизнес.

 98. 98 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#63] от "bajhuj_2010":

  Поради същата причина фалираха много предприятия.
  Друг елемент са некачествените заводски мощности произведени в СССР-ето.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 99. 99 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Гумите на един автомобил са от първостепенна важност за безопасността и живота на пътуващите. Гуми - сделани в СеСеСеРе 2.0 - категорично НЕ мерси, ако ще и още 200 напудрени рекламни статии да изстреляте. Някой явно доста го е закъсал с продажбите на нискобюджетни савецки "гуми" та да се нуждае от толкова напудрена реклама.
  Разговарял съм с хора от различни страни опитващи се да развиват промишлено производство в Расийката - нещата реално там са просто трагични - от към персонал и трудовите му, по-скоро алкохолните му навици, явяването му на работа и трудоспособност, навиците и качествата на савецката администрация, "прекрасното" им електроснабдяване и так дали...

 100. 100 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Мишлен и Континентал също имат производство в Русия....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK