Шофьорите с висящи глоби вече не могат да се скрият, обяви началникът на КАТ

Шофьорите с висящи глоби вече не могат да се скрият, обяви началникът на КАТ

© Георги КожухаровШофьорите, които имат неплатени глоби за нарушения на пъти и мислят, че ще се скрият, все някъде ще бъдат спрени и документите за санкциите ще им се връчат, обяви днес по Би Ти Ви началникът на пътната полиция комисар Бойко Рановски. Той допълни, че новите коли на пътната полиция са снабдени с таблети и принтери, така че всеки спрян на пътя ще мине през проверка и при наличие на неплатени глоби, документът за тяхното плащане ще бъде връчен на място.


Началникът на КАТ не скри, че сега половината известия за глоби с електронен с фиш, които по закон се пращат по пощата на адреса на провинилия се, се връщат с обратна разписка, защото човекът не може да бъде намерен. "След това следва дълга процедура, свързана с посещения на служители на адресите на място.


Докато известието за глоба не бъде връчено, водачите могат да избегнат плащането на санкциите, поне докато не отидат до гише в КАТ за някаква услуга. Рановски допълни, че отдавна се мисли за по-ефективен начин за уведомяване и събиране на парите от санкции за нарушения на пътя, но реални нововъведения липсват.
Началникът на пътната полиция смята, че с новите патрулки все повече шофьори ще получат глобите си, защото годишно служителите на КАТ проверяват около 1 милион водачи.


Нямало скандал заради несъвместимостта между коли и камери


По повод проблема със стъклата на новите коли на пътната полиция, през които старите камери за установяване на превишена скорост не могат да правят ясни снимки, Рановски обясни, че не е било планирано на тях да се монтират устройствата, които сега са в други коли. Според него не може да се говори за скандал и недоглеждане, защото поръчката е за превозни средства за всички служби на МВР, а не само за КАТ. Вчера министърът на вътрешните работи Валентин Радев обаче каза че е разпоредил проверка кой не си е свършил работата при проверката на техническата спецификация на новите коли за Пътна полиция.


"Прехвърлянето на оборудването от един автомобил на друг не е толкова лесна задача", уточни началникът на пътната полиция. Той допълни, че предстои обществена поръчка за покупка на 84 преносими камери, които ще се поставят извън автомобила, така че новите патрулки ще се оборудват с тях.


По този начин уредите за контрол за скоростта ще могат лесно да се местят от една кола в друга, така че при повредени автомобили да не бездейства и специализираното оборудване. Комисар Рановски обясни, че в момента има 148 полицейски коли, снабдени с камери и те ще продължат да работят. В отговор на въпрос, той уточни, че автомобилите не са толкова стари, защото сред тях има и такива, купени преди пет години.


Началникът на "Пътна полиция" се обяви за отпадане на задължителното поставяне на предупредителни табели, на местата, на които се извършва контрол на скоростта. "Най-голям спад на жертвите имаше при въвеждането на мобилните камери, когато нямаше изискване за такъв знак", аргументира се Бойко Рановски.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  А дано!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Не го вярвам. Трябва първо да го видя, за да го повярвам.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Когато започнат масово да свалят табели, както в Гърция, и дори да отнемат целите автомобили на системните нарушители, само тогава може да се говори за нормализация на ситуацията по пътищата. Всичко друго е мижи да те лъжем.

  Както и да си събират глобите, а не само да отчитат фишове и актове. Те не са регистратура на бланки, а орган за безопасността и дисциплинираността по пътищата.

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Дрън дрън!
  Пак замазват очите.

 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Той допълни, че новите коли на пътната полиция са снабдени с таблети и принтери, така че всеки спрян на пътя ще мине през проверка и при наличие на неплатени глоби, документът за тяхното плащане ще бъде връчен на място."

  Трабва да са снабдени и с камери, за да се записва кого спират и после да се проверява дали всички спрени с неплатени глоби са били хванати. Иначе ще има пак "ся ко ши прайм?"

  Отделно, държавата трябва да намери начи да си събира задълженията, ако трябва и със съдии изпълнители. Иначе не е държава.

  И съм против спирането за рутини или кампанийни проверки на водачи, които не са в нарушение. Това си е полицейски тормоз.

 6. 6 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Гледах го днес при Хекимян началника на КАТ. Защитаваше като Матросов гафа с новите коли дето не могат да им се сложат камери за контрол на скоростта. И каза нещо много "умно" - който е засечен с висока скорост, ще му връчат акта/фиша при следващото му спиране за проверка, явно времето и теорията на вероятностите за него са досадни фактори. Готов е за политиката - имайте го предвид от партията.

 7. 7 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Абе някйо да ми обясни ролята на синя талон, защото за мен е загадка.

 8. 8 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Докато престанат да се въртят настрани при преминаване на мутра, нещата няма да се оправят.
  Никой не следи за престрояване, за бус лента , за опасно шофиране, за пресичане на непрекъсната линия, за "съждаване" на 2-ра и 3-колона и др.

  Най-големият проблем не е скоростта , а липсата на контрол по всички параметри.

 9. 9 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Корекция на предния пост

  Докато не престанат да се въртят настрани при преминаване на мутра, нещата няма да се оправят.
  Никой не следи за престрояване, за бус лента , за опасно шофиране, за пресичане на непрекъсната линия, за "създаване" на 2-ра и 3-колона и др.

  Най-големият проблем не е скоростта , а липсата на контрол по всички параметри.

 10. 10 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 648 Гневно

  Сега вече ще има пари за фирмите на Боко да се продължава с некачествените строителни дейности и мащабното усвояване на пари! Ще си платим и ще пеем! България, баце!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 11. 11 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Най-важният инструмент на мвр за намаляване броят на загиналите по пътищата - криене зад дървета и храсти :).
  Сега сериозно - в много държави по света ако не си платиш глобата в определен срок, същата започва да расте.Ако продължаваш да не плащаш, държавата започва да ти я приспада от заплатата - разсрочва я.Започва да нараства и цената на гражданската отговорност.Това е само малка част от мерките доказали ефективността си в много други държави и нито една все още не се прилага в България.

  Кога МВР ще направи необходимото така, че всеки гражданин дистанционно да може да провери, дали на негово име се водят неплатени глоби.Повтарям още веднъж - гражданитът не знае, няма спомен или просто неможе да намери ценното наказателно постановление и желае да провери.За да не се окаже без номера на 500км от дома си -примерно.
  Липсата на такава възможност стимулира корупцията.


 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Тези таблети ги джвакат от 2 години ,сега към изявленията за медиите са прибавили и 'принтери' . Аз полицай с таблет не съм виждал до сега. Имаше обещания и за камери снимащи самата проверка, явно това им пречи на бизнеса обаче. В 'информационните' им системи съшо се каза ,че са пълна скръб и няма яснота за регистрираните актове при проверки, после плачат че глобите не били платени. Смешките как когато те срещнели тогава ше ти кажат са също нелепи Явно всичко това НЕ ГО ИСКАТ ПЪРВО ТЕ -МИЛИЦИОНЕРИТЕ.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 13. 13 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 426 Неутрално

  е , нема как да не сте оставили вратичка за своите хора ? винаги сте били и си оставате мафиотска организация

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2397 Любопитно

  "Началникът на КАТ не скри, че сега половината известия за глоби с електронен с фиш, които по закон се пращат по пощата на адреса на провинилия се, се връщат с обратна разписка, защото човекът не може да бъде намерен. “След това следва дълга процедура, свързана с посещения на служители на адресите на място.”

  Добре де, тиквите толкова ли не разбират, че т.нар. “дълга процедура” струва пари на държавата?! Куките вместо да вършат нещо “по специалността” го играят пощчльони и призовкари...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3417 Неутрално

  Абе..., какво ми се правят на ударени милиционерите...??! Писал съм го и преди. Спирали са ме във Франция. Направо си ме закара полицая в участъка и ми връчиха фиша. Даже и до банката ме закараха... Ако нямах пари, колата на техния паркинг и като намеря пари, да заповядам...! Толкова ли е трудно и сложно?
  Оставам с впечатлението, че нашите не искат да се реши проблема! По пътищата ни хвърчат, всякакви мутри с коли, дето не се водят на тях... Полицията, просто си ги прикрива и пази! Само мрънкат, колко трудно и сложно било...! Тоя ужас по пътищата е, защото държавата ни просто не иска да си събира глобите и се бори не със тежките и опасни нарушения, ами отчита дейност докато прави снимки по широки и прави булеварди, малко преди табелите за край на населеното място. Ами, не става така! Колко години трябва да минат, за да го разберат...?!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1251 Весело

  Как да не става така!?!? Тези снимки от нищото ли стават? Нали трябват камери да се купят, да се монтират да се поддържат. Има едни пари за усвояване!

 17. 17 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Нима през 2017 г. намерихте начин да връчвате глоби на шофьорите? Браво.
  Да се надяваме, че след 20-30 години ще намерите начин и да ги събирате, за да има от тези глоби някакъв смисъл.
  Защото вчера публикуваният случай на онзи, който имал десетки фишове за превишена скорост, условна за убийство за пешеходец и впоследствие причинил ПТП със смъртта на 23 годишен мъж, не е единичен. Това е ежедневие. И очевидно няма никакъв проблем да имаш десет глоби+условна и да караш тунингован автомобил с 200 км/час. На него, разбира се, в крайна сметка му дадоха цели 5 години затвор, защото жертвата се снимала с Бойко на плажа. Но ония без снимки могат да духат супата.

 18. 18 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#14] от "2.5":

  Разбират, но какво от това, парите да не ги дават те?

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 19. 19 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 436 Любопитно

  "Той допълни, че новите коли на пътната полиция са снабдени с таблети и принтери, така че всеки спрян на пътя ще мине през проверка и при наличие на неплатени глоби, документът за тяхното плащане ще бъде връчен на място."

  И сега, ако ми обяснят, защо като отида да си подновя и взема книжката, ми искат удостоверение за липса на задължения от НАП, ще съм благодарен. Ако патрулката може да достъпи тези регистри, защо каката на гишето не може?

 20. 20 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 436 Любопитно

  До коментар [#14] от "2.5":
  До коментар [#17] от "Green Day":

  Ти остави, може да се окаже, че са те съдили, осъдили и са ти продали имота, без да разбереш за тая работа, щото ЧСИ-то лепнало бележка някъде си, а не могат фиш да ти връчат... Айде, моля.

  Но винаги може да си намерим оправдание защо една работа не може да стане.


 21. 21 Профил на sandi_73
  sandi_73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#19] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Що да е лесно като може да е трудно!..

 22. 22 Профил на sandi_73
  sandi_73
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Другарчето милиционер първо трябва освен да е прочел ЗДвП да попрочете малко и ЗАНН и да ги ограмотяват малко поне преди да ги правят началници.Та в тоя ЗАНН пише че освен да ти връчат акта трябва и да се издаде Наказателно постановление ,което също се връчва и ВЛИЗА В СИЛА ЕДВА КАТО ИЗТЕЧЕ 7-ДНЕВЕН СРОК ОТ ВРЪЧВАНЕТО и НЕ ЕПОСЛЕДВАЛО ОБЖАЛВАНЕ После имаш от 14-ДНИ СРОК ДОБРОВОЛНО ДА ПЛАТИШ И ЕДВА ТОГАВА СЕ ПРЕДПРИЕМАТ ПРИНУДИТЕЛНИ МЕРКИ ПО СЪБИРАНЕ НА САНКЦИЯТА.....Всичко друго е БЕЗЗАКОНИЕ И ИМПРОВИЗАЦИЯ НА ПИШМАН КАТАДЖИЙЧЕТА И ОЩЕ ПО ПИШМАН НАЧАЛНИЦИ

 23. 23 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 419 Неутрално

  В 21 век милиционерите не могат да намерят начин нито да ти връчат фиша, нито да съберат глобите!! Не мога да преценя дали наистина е възможно да са токова некадърни, или се опитват да правят хората на глупаци. От десетилетия слушаме "как не става", но не се появи нито един да каже "как ще стане". Единственото правдоподобно обяснение, е че не искат да се справят с проблема и предпочитат цялата работа много много да не се документира....
  В повечето цивилизовани държави, където катаджията не е неграмотен копач, или отчаяно корумпе, готово на всичко за двадесет кинта, колите и дори полицейските мотоциклети са оборудвани с ПОС терминали и може да се плати на място.

  Според мен въвеждането на електронно плащане ще докара инфаркт на две трети от личния състав, обикалящ по шосетата. Зверски тормоз би било да гледаш как паричките минават покрай теб във вид на единици и нули, а ти да не можеш даже да ги помиришеш...

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 723 Неутрално

  В повечето цивилизовани държави, където катаджията не е неграмотен копач, или отчаяно корумпе, готово на всичко за двадесет кинта, колите и дори полицейските мотоциклети са оборудвани с ПОС терминали и може да се плати на място.
  —цитат от коментар 23 на easy63


  То в много държави не МОЖЕ, а ТРЯБВА да се плати на място, иначе просто си подкарваш колата към полицейския паркинг и я оставяш там, докато не се върнеш с парите. В други държави, където целия паричен поток минава през банки, глобата отива директно в обслужващата банка и се приспада от следващата ти заплата, пенсия или какъвто там доход получаваш. В някои държави размерът на глобата се определя като процент от заплатата ти, за да е сигурно, че ще те заболи (всички знаят за оня директор на Нокиа, чиято глоба за превишена скорост беше възлязла на няколкостотин хиляди евро). Но ние тука имаме ново и огромно постижение, струващо си да се разнася по медиите, а именно, че след като ВЕДНЪЖ си направил нарушение, на СЛЕДВАЩОТО нарушение ще ти връчат глобата за ПЪРВОТО, която може и да не платиш, щото санкция тъй или иначе няма. Хвала!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8541 Неутрално

  Това същите коли ли са, дето вчера министърът каза, че не могат да им се монтират камери.

 26. 26 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Дали са чували за Закона за административните нарушения и наказания? Как ще ми разпечата наказателно постановление и ще ми го връчи на пътя, когато то трябва да подписано от упълномощено лице. Ако упълномощят всички виждат в конфликт не може едни и същи лица да съставят актове и да издават наказателни постановления. Прокурор и съд в едно лице.

 27. 27 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  До коментар [#7] от "thenomad":

  Радвай се за наличието му .При съставяне ня акт ти го отнемат като доказателство....

  Щото...да вземем пример от съседна Румъния.Там няма талони.Правиш нещо и ти вземат книжката и срещу нея ти дават един хвърчащ лист наречен Довада , т.е доказателство.Валидно е 15 дни .Не можеш да го презавериш както акта у нас.Изтича ли ,все едно нямаш книжка и караш ли минаваш в условия на рецидив.Иззетата книжка ти я носят по адрес. Ама един господ знае кога. Ако си от Тимишоара а са те наказали в Сучава или Констанца за 1 месец просто си седиш 3-4 месеца без книжка и чакаш. В условията на дълбок размисъл и смирение )))).Така че талона не е лошо нещо.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 28. 28 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Само така! Шофьорите трябва да бъдат санкционирани и за най-малкото нарушение, докато се убедят, че градът не е място за каране на автомобил. Те трябва да бъдат свалени от колите и качени в автобусите, трамваите, метрото и маршрутките. Приветствам тази кампания на КАТ

  /не се чете/
 29. 29 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Весело

  ....................поне докато не отидат до гише в КАТ за някаква услуга......................

  Предвидих го.
  Копитцето ми не стъпва там. Книжката ми е надеждно скрита в колата и в годност още пет години.
  Няма да я загубя. Трябва да устискам още 6 месеца без за ме питнат и всичките ми глоби падат по давност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Весело

  До коментар [#7] от "thenomad":

  Синият талон ли?
  Моят живееше в КАТ дълго време.

  Ако си в дебело нарушение казваш, че НЯМАШ документи, теглиш една майна на жена си.
  Ако не е в колата и звъниш по телефона и я питаш "ти сложи ли онова пликче с документи в жабката" изчакваш театрално две, три секунди, теглиш и още една възмутен пред катаджиите и казваш смирено: режете ми главата, нямам документи.
  Развитието: Проверяват по телефона дали не ти е отнета книжката, проверяват колата дали има гражданска и техн. преглед и те глобяват с десет лева за НЕ носене на документи :).
  Иначе изгаряш. Прибират ти талонЯ и/или книжката и плащаш като поп всичко що им дължиш....или не караш кола две години. Толкова е давността.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2092 Весело

  До коментар [#27] от "kasko":

  По едно време вземаха книжките за превишена скорост.
  Моята я взеха естествено.
  Ама тоя един месец не знаеш кога ще дойде. Наложи се връзки да пускам в КАТ за да ми вземат книжката в удобен за мен месец.
  Убийствено е да зависиш от друг шофьор в малък град.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Само така! Шофьорите трябва да бъдат санкционирани и за най-малкото нарушение, докато се убедят, че градът не е място за каране на автомобил. Те трябва да бъдат свалени от колите и качени в автобусите, трамваите, метрото и маршрутките. Приветствам тази кампания на КАТ
  —цитат от коментар 28 на Тони Шнайдера


  А бе братчет , как иначе целокупния шоферлък ще видят метрото и постиженията на Данчето ФънБойкова ...... подценяваш мисълта милиционерска ..... така де .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 33. 33 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#30] от "Росен (Путлер капут)":

  '' Проверяват по телефона дали не ти е отнета книжката, проверяват колата дали има гражданска и техн. преглед и те глобяват с десет лева за НЕ носене на документи :). Точно така се прави . Изучил си и ти занаята като мен от 2005-6 го прилагам и нямам една глоба до сега . За тоя успех над милиционерщината бе виновен комшията катаджия , който след обилна почерпка по комшийски , ме светна за пролуката , театралното майсторство и евентуалните 10 лева глобичка . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK