Избраният вариант за "Струма" през Кресненското дефиле ще стане известен в края на октомври

Избраният вариант за "Струма" през Кресненското дефиле ще стане известен в края на октомври

© Агенция пътна инфраструктураКой вариант ще бъде избран за изграждане на трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле вероятно ще стане известно в края на октомври, каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, цитиран от пресцентъра на министерството. Причината е, че до тогава министърът на околната среда и водите, който е компетентният орган, ще се произнесе по отношение на Оценката за въздействие върху околната среда.


На 25 септември Нанков, заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов, на транспорта Ивайло Московски и на туризма Николина Ангелкова, ще имат среща с еврокомисарите Корина Крецу и Кармену Вела в Брюксел. Това е втори разговор с тях в рамките на два месеца. Първият път представихме пътната карта за реализирането на проекта и графика за провеждане на обществени обсъждания. Сега ще представим резултатите, уточни министърът.


От протоколите на проведените обществени обсъждания става ясно, че живеещите в засяганите населени места и местни власти, с малки изключения, подкрепя варианта на Агенция "Пътна инфраструктура", който предвижда използване на сега съществуващия път през дефилето в посока Гърция, а към София да се построи нов път по билото на планината източно от Кресна.
В отговор на въпрос Николай Нанков посочи, че изказаните по време на проведените обществени обсъждания за проекта екологични аргументи в подкрепа на варианта с изграждане на две платна на магистралата извън дефилето, на изток от Кресна, са били малко.


Ще се иска проверка на подписка на екоорганизации


"Ще помолим компетентните органи да направят проверка за това как са събрани подписите в организираната от екологичните организации подписка в Кресна и дали подписалите се знаят за какво са се подписали", обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. От хората, с които сме разговаряли, имаме информация, че са ги карали да се подписват като на присъствен лист на влизане в сградата на общинската администрация, обясни той.


Нанков повтори, че целта на правителството е през 2025 година да имаме изцяло завършена автомагистрала "Струма", защото в противен случай ще трябва да се връщат европейски средства по проекта. Министър инспектира днес работата по лот 3.3 на аутобана от Кресна до Сандански.


Участъкът от Кресна до Сандански може да е готов до края на 2018 година


Обектът трябва да е готов през месец май 2019 година, но действията е възможно да приключат и в края на следващата година, посочи Нанков. Археолозите са обещали, че най-късно до края на ноември ще приключат археологическите разкопки, при които са открити изключително ценни предмети.


Общата дължина на лот 3.3 е 23.6 км. В отсечката между Кресна и Сандански ще бъдат изградени 2 пътни възела – "Струмяни" и "Сандански". Ще има 25 големи съоръжения – мостове, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.


Изпълнител на лот 3.3 е консорциум "Струма Лот 3.3", в който участват: "ГБС инфраструктурно строителство" АД, "Пътстрой 92" АД, "Главболгарстрой" АД и "Геострой" АД. Стойността на договора е 234 123 012 лв. без ДДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK