Столичната община е на крачка да продължи пешеходната зона по бул. "Витоша" до площад "Св. Неделя"

бул. "Витоша" пред Съдебната палата

© Надежда Чипева, Капитал

бул. "Витоша" пред Съдебната палатаСтоличният общински съвет е на път да забрани движението на автомобили по булевард "Витоша" между улица "Алабин" и бул. "Александър Стамболийски". Предложението бе прието днес от комисията по транспорт, след като същата го отложи на заседанието си преди две седмици, заради съмнения, че по този начин движението на автомобили в центъра на града ще бъде затруднено. Общинският съвет ще гласува окончателно предложението на утрешното си заседание.


Продължаването на пешеходната зона от "Алабин" до "Александър Стамболийски" е част от намерението на Столичната община площад "Св. Неделя" да бъде освободен от автомобили и също да бъде пешеходен. За целта площадът ще претърпи цялостна реконструкция, като изпълнителят ще бъде избран с конкурс. Заданието за него ще бъде представено на обществено обсъждане на 10 октомври в пространството под "Ларгото".


Вносителите на доклада са зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев и главният архитект на града Здравко Здравков. На днешното заседание беше показана визуализацията на транспортното проучване за ефектите от въвеждането на забраната. Визуализацията беше поискана от общинските съветници от комисията преди две седмици.


Какво ще се промени
С въвежданено на новата пешеходна зона ще се премахне възможността за ляв завой от ул"'Алабин" към бул. "Витоша". Посоката на движение по улица "Позитано" пък ще бъде обърнато в участъка от улиците "Лавеле" до "Леге".


Според изчисленията на дирекция "Транспорт" към Столичната община промяната ще повлияе на между 300 и 500 автомобила, които ползват този маршрут, за да продължат към булевардите "Александър Стамболийски", "Княгиня Мария Луиза" и "Тодор Александров". Вместо това те ще трябва да ползват тесните квартални улици "Княз Борис I" и "Цар Самуил".


Експерименти с гражданите


Общинските съветници Борислав Бориславов (СДС) и Калоян Паргов (БСП) бяха единствените, които се противопоставиха на предложението. Двамата бяха на мнение, че преди да се вземе решение трябва да се проведе допитване до живеещите в района. По думите на Паргов граждани са изпращали до БСП множество сигнали , недоволни от затрудненото движение в центъра на София, след като голяма част от бул. "Витоша" бе превърната в пешеходна зона.


Според Калоян Паргов общинските съветници от ГЕРБ правят пореден експеримент с гражданите на София. Той предложи промяната в движението да бъде въведена пробно за 3 месеца, но то не бе прието.


Според Бориславов въвеждането на пешеходната зона би било грешка, защото по този начин ще се затрудни още повече движението и достъпа до административните сгради, което е недопустимо за една столица. Той попита дали предстоящото въвеждане в експлоатация на 74-метрова "Сити тауър", към която ще бъде възможен достъп с автомобил единствено по улица "Алабин", няма да затрудни допълнително трафика в района.


В отговор Екатерина Йорданова (ГЕРБ) помоли да не се коментират вече взети решения за строежи, които не касаят комисията. Ръководителят на дирекция "Транспорт" пък отговори, че с промените ще се намали чакането на светофарите на кръстовищата на бул. "Витоша" с "Алабин и "Александър Стамболийски", което би облекчило трафика.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK