Столичната община търси служители на фирми, които искат да ходят заедно на работа

Безплатен паркинг пред Националния стадион "Васил Левски"

© Красимир Юскеселиев

Безплатен паркинг пред Националния стадион "Васил Левски"Има ли възможности служителите на големите фирми в София да пътуват заедно на работа, както и какви са причините това да не се прави сега. На тези въпроси ще опита да отговори инициатива на екипа на програмата "Зелена София" към Столичната община. Това съобщи ръководителят на екипа Елица Панайотова, по време на конференцията за чистота на въздуха Sofair.


От "Зелена София" се опитват да намерят начини за ограничаване на замърсяването на въздуха, което причиняват автомобилите с отделянето на вредни газове. Според представените вчера данни от замерванията на испанската RSLab, една четвърт от вредните газове се дължат на 6.5% от колите.


Панайотова посочи, че един от големите проблеми с трафика в София е, че в повечето от автомобилите по един човек, който отива сам на работа. От "Зелена София" вече са започнали разговори с някои от софтуерните компании в столицата, които имат повече от 500 служители.
Те ще участват в анкета, от която да се разбере дали имат желание да предлагат услуга за споделено пътуване, има ли пречки да го организират и какви са те.


От екипа са готови да предложат различни варианти на заинтересованите. По думите на Панайотова една от възможностите е компаниите да разполагат с автомобили, които служилите да използват заедно.


Пред "Дневник" тя коментира и че от програмата имат желанието да направят използването на градски транспорт привлекателна възможност за повече хора. По думите й гражданите трябва да осъзнаят, че това е един от начините да помагат за намаляването на ниванта на замърсяване във въздуха.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK