Пътната агенция призова да се сменят летните гуми със зимни, защото започва зимното поддържане на пътищата

Пътната агенция призова да се сменят летните гуми със зимни, защото започва зимното поддържане на пътищата

© Асен ТоневОт 1 ноември се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Въпреки прогнозата за следващите 10 дни, която е за добро време, председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов издаде заповед, с която се предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасното пътуване на шофьорите по високопланинските пътища и проходи като Петрохан, Троян - Кърнаре, Шипка, Предела, участъци в област Смолян и др., съобщиха от агенцията.


От АПИ уточняват, че към момента подготовката за зимния сезон върви по график. Тази седмица започват и проверките на фирмите, които ще се занимават с чистенето на пътищата през зимата. В поддържането на 20 хил. км републикански пътища ще участват около 3000 снегопочистващи машини, сред които снегорини, техника за разпръскване на пясък и т.н. Ще се осигурят още около 100 хил. тона сол и 300 хил. тона пясък.


На директорите на 27-те областни пътни управления е разпоредено да следят ежедневно прогнозите за времето по райони и да предприемат необходимите действия за обработка на пътищата във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.


АПИ призова шофьорите да започнат подготовката на автомобилите си и да сменят летните гуми със зимни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK