В Букурещ обмислят да въведат такса за коли в центъра

В Букурещ обмислят да въведат такса за коли в центъра

© Георги ПауновскиТакса за достъп до центъра на румънската столица обмислят местните власти с цел опазване на околната среда и историческите сгради в Букурещ, съобщава агенция Аджерпрес. Кметът на града Габриела Фиря заяви днес на конференция на тема инвестиционни проекти, че е възможно да се стигне до подобно решение, но само след прилагане на пакет от мерки за разтоварване на пътния трафик и адекватни обществени обсъждания и проучвания на общественото мнение по темата.


В Лондон подобна такса за всички автомобили действа от 14 години, а от вчера колите, които са на повече от десет години, дължат допълнителна сума. "Не можем да продължим да си позволяваме това, което става днес. В Букурещ е пълно със стари коли", заяви Фиря.


Според нея обаче такива ограничителни мерки не могат да се налагат преди да се обновят превозните средства на градския транспорт, да се изградят паркинги и велоалеи. Тя посочи, че въвеждането на такса за центъра ще стане след осъществяването на тези цели и след адекватни обществени обсъждания.
Габриела Фиря съобщи още, че кметството е в напреднали преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за закупуването на още 200 градски автобуса със стандарт за изгорелите газове Евро 6, в допълнение към други 400, които са предмет на обществена поръчка. "Как да насърчаваме гражданите да използват градския транспорт, когато автопаркът е съставен от 1000 много стари автобуса", коментира кметът.


Същевременно министърът на околната среда Грациела Гаврилеску заяви днес, че автомобилите със стандарти за изгорелите газове, по-ниски от Евро 2, 3 или 4 може да бъдат таксувани в зависимост от вредните емисии, предаде Аджерпрес. "Качеството на въздуха е в опасност", отбеляза министърът допълни, че в периода януари-септември 2017 г. са регистрирани 80% повече автомобили в сравнение със същия период на миналата година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK