Асоциация иска електромобилите да могат да се движат в бус лентите

Според издадените от Столична община стикери за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона, в София би трябвало да са около 250 от всички 364 електромобили в страната.

© Анелия Николова

Според издадените от Столична община стикери за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона, в София би трябвало да са около 250 от всички 364 електромобили в страната.Разрешаване на електрическите превозни средства да се движат в бус лентите и облекчаване на административните процедури за изграждане на зарядни станции трябва да са краткосрочните мерки за стимулиране на навлизането на екологичните превозни средства, се казва в пътеводителя "Чисти коли за чист град", разработен от "Българска асоциация електрически превозни средства" с финансовата подкрепа на Столична община.


Документът посочва още, че градовете, в които мярката не е въведена, трябва да се разреши безплатното паркиране в платените зони за престой, както е в София. От асоциацията смятат, че този бонус трябва да действа докато брой електромобили достигне 1% от всички. Към момента в страната има регистрирани 364 леки и лекотоварни електромобила при над 3 млн превозни средства.


Като средносрочни мерки, с хоризонт на реализация от 2 до 5 години, се посочват въвеждане на прогресивно данъчно облагане на старите и замърсяващи превозни средства и постепенно въвеждане и разширяване на зони за достъп в градския център само с енергоефективни и нискоемисииони превозни средства.
Обновяване на общинските автопаркове само с електрически превозни средства в случаите, когато режимът на ежедневно използване го позволява, е друга средносрочна мярка.


До 15 години да се ррегистрират само електромобили


Сред мерките в дългосрочен план (с хоризонт 10-15 години) се посочват подмяна на всички превозни средства от обществения градски транспорт с електрически и постепенно повишаване на изискванията за нива на емисии и енергоефективност на превозните средства до пълно прекратяване на регистрацията на превозни средства с двигатели с вътрешно горене в София. Следващата стъпка е пълна забрана на достъпа на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до уличната мрежа на Столична община.


В пътеводителя се посочва, че въвеждането на електрическите превозни средства в градската мобилност не е самоцел, а е дирекно свързано с подобряване на градската среда чрез намаляване замърсяването на въздуха и шума от трафика, както и подобряване на енергийната ефективност на транспорта в градовете.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 538 Неутрално

  НЕ! НЕ! и НЕ!
  Не стига, че сега всичко е блокирано в МАЛКОТО бус ленти, а още ...само за автомобилите, нищо за градския транспорт. Наглост безпардонна.

 2. 2 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 208 Гневно

  А безплатно паркиране в синя и зелена зона неискат ли?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Гневно

  До коментар [#2] от "narodaeverekciq":

  това го имат но БЕЗ буслентите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5117 Гневно

  До коментар [#2] от "narodaeverekciq":

  това го имат но БЕЗ буслентите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Еха! Това са е държавна помощ за търговците на електромобили

 6. 6 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Че то забранено ли е движението в бус-лентите? Като гледам по Цариградско - не е.

 7. 7 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 505 Неутрално

  А защо никои не говори за автомобилите и автобусите на метан? Те са напълно екологични.

 8. 8 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  А да се движат по велоалеите не искат ли?
  Трябва да се насърчава покупката на електромобили, но всичко си има мярка.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 9. 9 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ало другарите от тази асоциация със сигурност са милионери, благодарение я на приватизацията или пребиваването им на държавната хранилка, ама средната неттна заплата в България е 800 лева, средната възраст на автопарка е почти 20 години. С тази забрана над 95% от българите ще им остане само да впрегнат каруците или да минат на велосипеди.

 10. 10 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#9] от "bwy56537275":

  По този въпрос справка Сингапур. Нямат коли защото не е просто скъпо а убийствено скъпо и ограничено не само финансово. И какво - живеят си - не са се гътнали!

 11. 11 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Лееееко нагличко, а?

  Да им позволят направо по алеите в парковете и тротоарите да карат. А защо не поискат и охраняем паркинг пред блока да им подсигурим?

 12. 12 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "iavorski":

  Сравняваш България със Сингапур!? *facepalm*

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Никакви изключения за нищо и на никого! Всички са равни пред закона!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#10] от "iavorski":

  Би било чудесно 1/3 от световния търговски трафик да минава покрай нас, тогава не на електомобили щяхме да се возим, а на рикши. И разни пампайци от третия свят да ни лъскат обувките до огледален блясък, без пари при това.
  Уви, живеем в долното дясно кюше на Европа

 15. 15 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 372 Весело

  Че то забранено ли е движението в бус-лентите? Като гледам по Цариградско - не е.
  —цитат от коментар 6 на Камен


  Точно това си помислих и аз! :) Изобщо ама хич не съм останал с впечатление, че движението в бус лентите е забранено? Просто на някои булеварди едната лента, е така за разкош може би, е очертана с жълта линия!? :)

 16. 16 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Сингапур е сравнима по територия с град София (720 кв. км срещу 492 кв. км.),а населението им е 5,6 милиона на територията на София, за доходи, инфраструктура, обществен транспорт изобщо не искам да говоря това са различни вселени. Така че сравнението между Сингапур и България е абсурдно.

 17. 17 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз не знам защо тези хора си играят на дребно. Правилните искания са горе долу следните:
  -Който има кола, няма право да я кара! Изобщо.
  -Който има кола и не я кара трябва да плаща акцизи, данъци и винетки в размер колкото би плащал ако я караше
  -Който има велосипед има право на всичко, включително и да си държи велосипеда пред входната врата на този който има кола (но не я кара)
  -Който има електрическа кола има право да бъде назначаван за директор и шеф на този който има обикновена кола (но не я кара)
  -И електромобилите и велосипедите могат да паркират където си искат, включително и вътре в Кауфланд. Хората с пазарски колички са без предимство, а тези с пазарски колички и обикновени автомобили (които не ги карат, разбира се) са задължени да плащат покупките на тези с велосипеди и електромобили
  -Собствениците на обикновени коли (които не ги карат) са задължени да полагат обществено полезен труд като например да ринат сняг от вело-алеите и да не си пускат лампите вкъщи всяка четна дата.
  -Също са задължени веднъж месечно да се унижават публично, защото имат коли с ДВГ, които не карат

 18. 18 Профил на Minka Spasova
  Minka Spasova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз предлагам на общинските съветници първо да четат, а след това да пишат. Опитите в Швеция и Норвегия показват, че наличието на ел. автомобили в автобусните ленти води само да нови задръствания, забавяне на градския транспорт и осигуряване на нови начини за по-бързо придвижване на богатите и заобикаляне на правилата. Както бяха казали от норвежкото правителство: наличието на скъпи Тесли, карани от богати норвежци само влоши трафика в Осло.

  Electric cars lose right to drive in Oslo bus lanes

  Norway is to strip electric cars of their nationwide right to drive in bus lanes, removing a key incentive that has helped turn the Nordic country into the world’s leader for electric vehicles.

  https://www.thelocal.no/20150506/norway-strips-electric-cars-of-ke

  Но ние както винаги почваме да прокарваме закони без да мислим за последствията.

  The growing number of electric vehicles on the road, particularly in Oslo, has led to complaints of growing congestion in bus lanes.

 19. 19 Профил на Minka Spasova
  Minka Spasova
  Рейтинг: 8 Неутрално
 20. 20 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Следващата стъпка е пълна забрана на достъпа на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до уличната мрежа на Столична община.
  ======================================================================
  Може, ако обаче изкарат болниците, да речем, извън обиколното. Та като докарат болните от провинцията за преглед и лечение, след операция да не се возят с метро и трамвай. И разни други такива неща.
  Нямат свършване онези с кривите краставици.

 21. 21 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Раждат се нов тип талибани -след велоталибани, екоталибани - сега електроталибани

 22. 22 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#21] от "taratanki":
  Не са екоталибани, а електроталибани.

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 991 Любопитно

  Голямо плюене във форума, ей, тая тема с електровозилата през последната година разпалва спорове, които изкарват от нас най-лошите ни черти - едните винаги срещу другите и никога заедно. А не е толкова трудно да се обединим в мисленето, поне за миг. Тези нови предложения за електромобилите са просто предложения, които я минат, я не, да не говорим, че при тази бройка електромобили, цитирани в статията е безпредметно да говорим за наплив от такива коли. Засега в Б-я те са просто екзотика и едва ли могат да бъдат съществена част от градския трафик, та чак и задръствания в бус лентите да предизвикат. Просто моментът, в който на всеки електромобил ще се гледа така, както сега се гледа на 20 годишна стара бангия с ДВГ е далечна перспектива за нас, но неизбежно ще стане, данъците ще си се плащат като за всяка нормална кола и т.н., и т.н.

 24. 24 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Без държавна политика за здраво субсидиране на електрокари с поне едно 10-15000 еврака, нищо няма да стане. Ако ще да им разрешите да паркират безплатно в бус-лентите и да карат в парковете, това няма да наклони везните. Трябва суха пара да се даде както навсякъде по света и ще тръгне работата. Лошото е, че не произвеждаме за разлика от румънягите, които дават 10 000 евро ама отива в Румъния, а не в други джебчета.

 25. 25 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Мисля, че предложението е адекватно. Всякак трябва да се стимулира използването на електромобили. Разбира се, трябва да има повече камери и солени глоби за "гъзарите", които карат в бус ленти. За целта дори не ни трябват куки, а работещи камери. И напълно подкрепям забрана до 10-15 години на бангии, които не са на ток.

 26. 26 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "narodaeverekciq":

  Това и сега го има, но важи само за софийските коли. Гостите на града, както и чуждестранни туристи с електрически коли трябва да си плащат.
  А ако се питате има ли чужденци с електрически коли в Българиа - да идват. Видях една Tesla model S с мюнхенска регистрация на КПП Калотина на излизане от България преди месец и нещо.

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK