МВР предлага драстично поскъпване на специалните автомобилни номера, за да намалее търсенето

МВР предлага драстично поскъпване на специалните автомобилни номера, за да намалее търсенето

© Николай ДойчиновТаксите, които се плащат на МВР за издаване на "специални" автомобилни номера, да се повишат до 10 пъти, предвижда проект за Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси. Документът е качен за обществено обсъждане вчера на портала за обществени консултации на правителството, като предложения за редакции ще се приемат до 8 декември.


Ако промените останат в този си вид и бъдат приети от кабинета, за регистрационен номер с числа по избор ще се заплаща 300 вместо 30 лева. Табелите с четири еднакви цифри пък ще поскъпнат двойно до 2000 лева. Запазва се цената от 7000 лева единствено на регистрационен номера с комбинация от шест букви и/или цифри по желание.


Като аргумент за увеличение на таксите се посочва фактът, че търсенето на такива табели е засилено, а същевременно възможният им брой е много ограничен. Смята се, че с новите цени търсенето ще намалее.
С предлаганите промени се определя една такса за няколко услуги, като целта е да се облекчи административното обслужване и да не се плаща на различни гишета. Предлагането на комплексни услуга ще спести няколкото такси към обслужващите банки, а се дава и възможност плащането да стане чрез ПОС терминални устройства.


Така за първоначална регистрация и промяна в регистрацията, със смяна на табели с регистрационен номер, както и възстановяване на регистрацията на превозно средство с прекратена такава ще се плаща 35 лева за лека кола, 30 лева за ремаркета и полуремаркета и 28 лева за мотопеди, мотоциклети, три и четири колесни превозни средства. За транзитни и временни номера ще се плаща 20 лева. Във всички тези случаи отпада досегашната отделна такса монтаж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK