Дипломатите масово не плащат глобите си за превишена скорост

Дипломатите масово не плащат глобите си за превишена скорост

© Николай ДойчиновПод 9 % от глобите с електронен фиш за превишена скорост от дипломатически и консулски автомобили са платени. Това се разбира от отговор на МВР след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


За пет години пътна полиция е издала общо 1642 електронни фиша на колите с червени номера. От тях платените са 146, което е по-малко от 9 %. От данните на МВР се разбира, че за 2013 г. за превишаване на скоростта са издадени 523 електронни фиша на дипломатически и консулски автомобили. От тях платени са едва 66. През 2014 г. има рязък спад на констатираните нарушения, които са 122. Заплатените са 10. През следващата година КАТ е издал 181 фиша, от които 15 са платени.


За миналата година броя на установени нарушения е бил 447, от които заплатените са 35. До 10 ноември тази година са издадени 369 фиша, от които са заплатени 20.


Защо е толкова малка събираемостта на глобите
"След като снимаме някого с превишена скорост, ние ги подаваме в главна дирекция "Национална полиция". Там имат международен отдел за сътрудничество, който препраща фишовете в страната, където е регистрирана колата, за да може да се връчи глобата по постоянен адрес на собственика. За дипломатическите коли се праща на външно министерство, което задейства процедурата", обясни за "Дневник" главен комисар Тенчо Тенев, който е началник на столичния КАТ.


По думите му глобите се връчват от чуждите служби и те следят за плащането им. "Трябва да си плащат, как", коментира той. И допълни: "ние като ги снимаме тука, ги пращаме в главната дирекция. Ние нямаме функция по контрол за събиране на глобите".


На въпроса работи ли се в МВР по мерки да се засили събираемостта на глобите на чуждестранни и дипломатически коли, Тенев отговори: "Как да не се подобрява събираемостта като ние вече сваляме номера и всичко се плаща няма мърдане. Ако книжката е изтекла сваляме му номерата и шофьорът идва да плати, иначе не може да кара. Ако има неплатени глоби - пак е по същия начин".


След уточнение, че въпросът е за дипломатическите и чуждестранните коли, Тенев обяснява, че пътна полиция не може да сваля номерата на дипломатическите коли. "А за чуждите - правим снимков материал. Не мога да ви кажа поне засега какво се прави за тях", обясни той.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Пак двоен аршин. Характерно за ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Смешници... За справка, вижте в Лондон родната ни мисия колко стотици хиляди паунда глоби е платила?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Не знам колко е платила, но от познат с дипломатически номер там знам, че паркира на произволни места (освен инвалидни) и никога не плаща нищо. За мисията в Ню йорк се въртеше слух, че има стотици хиляди в глоби, които също не плащат. Във Франция доколкото знам не минават тези номера, само горива без данъци купуват.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Нашите ги е страх да си поискат глобите. Комлексари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 351 Неутрално
 6. 6 Профил на Jekata
  Jekata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Почти всеки ден кола на френското посолство си се паркира на тротоара до Ремедиум на Славейков. От няколко дни пред стария френски институт, на Солунска о Стефан Караджа се продава и един Санг Йонг отново с червени номера. Трети ден на завоя отсреща е спрял и хубостник с наши номера.
  Междувременно балъците си плащат синя зона.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  Твоя познат е типичния бай Ганьо, напуснал България, без да знае, за съществуването дори и на "такса задръстване"...
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/10/24/3064716_london_iska_nad_17_mln_lv_ot_bulgarskoto_posolstvo_za/
  А защо трябва ние да им плащаме глобите, вместо да ги изтръскат подобни чобани, и да останат без пари за 5 години работа, не знам...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ние снимаме, пишем фишове, изпращаме ги! Те не плащат!
  "Трябва да си плащат, как"... Къде се намират те?
  "Тенев обяснява, че пътна полиция не може да сваля номерата на дипломатическите коли. "А за чуждите - правим снимков материал. Не мога да ви кажа поне засега какво се прави за тях".
  С помощта на добил популярност тийнейджърски жаргон - връхта на компетентноста.
  П.П. Аз също правя снимков материал. Но знам какво правя със снимките. Примерна класификация по групи: споделям с близки и познати; използвам за професионални и служебни цели; разглеждам за собствено удоволствие; стоят си в телефона/камерата/компютъра/външна памет; изтривам ги; ... Посочените групи имат общих елементи. За създаването, съхраняването и употребата на снимковия материал не изразходвам държавни средства.

 9. 9 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Може да не плащат, но Баце ги знае кои са ,-)

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":Нашите ги е страх да си поискат глобите. Комлексари.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА

  Господин Кмете, не е коректно да критикувате и обиждате държавната администрация. Тя е установила стабилност в страната. Намира и ще намира начини да компенсира евентуални пропуснати ползи. Обсъжданите глоби ще бъдат записани във фонд "Изгубени крави". Компенсацията ще бъде прихваната от фонд "Плащания от материала към държавния бюджет".

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "През 2014 г. има рязък спад на констатираните нарушения, които са 122. Заплатените са 10.........Тенев обяснява, че пътна полиция не може да сваля номерата на дипломатическите коли."

  И защо пътната полиция не може да им сваля номерата? Нали те просто са закононарушители? Абе то и при комунизма имаше чуждопоклонничество.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Явно законите НЕ важат за тях . По- равните !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "През 2014 г. има рязък спад на констатираните нарушения, които са 122. Заплатените са 10.........Тенев обяснява, че пътна полиция не може да сваля номерата на дипломатическите коли." И защо пътната полиция не може да им сваля номерата? Нали те просто са закононарушители? Абе то и при комунизма имаше чуждопоклонничество.
  —цитат от коментар 11 на Judjuk

  Според мен има достатъчно ефективни начини държавата да си вземе дължимите суми от глобите без да се стига до сваляне на номера на дипломатически автомобили. Необходимо е съответните държавни служители да си вършат работата. За която получават заплата, заработвана от данъкоплатците. Данъкоплатците, които ще компенсират и нереализираните вземания. Данъкоплатците, които стават все по-малко. По биологически, но и по икономически причини.

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Безпредметна статия. Те куките от нашите мутри не могат да съберат глобите, че от дипломатическите автомобили.
  Дипломатическите автомобили джиткат като автомобилите на НСО.
  Някой се възмущава на дипломатически автомобили паркирали по тротоарите. А за българските това е присъщо. Даже не ни прави впечатление.
  Така е в държавата на привилегиите и изключенията.

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ... И защо пътната полиция не може да им сваля номерата? Нали те просто са закононарушители? Абе то и при комунизма имаше чуждопоклонничество.
  —цитат от коментар 11 на Judjuk

  А защо на бг мутрите с големите джипове не ги сваля? При комунизма имаше чуждопоклонничество, при ДС "демокрацията" има мутропоклонничество.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":Явно законите НЕ важат за тях . По- равните !!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми да го напишат черно на бяло в самия закон. Иначе е нарушение на закона. Той нали важи за всички, вкл за администрацията и дипломатите.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Пак двоен аршин. Характерно за ГЕРБ !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ГЕРБ са виновни и за земетресенията! Да ги махнем и да дойдем ние комунистите! Земетресения пак ще има, ама пари в хазната няма да има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Много шум без да се знае истината. А тя е много проста.

  В дипломатическия свят е прието да има реципрочност. Не само у нас не санкционират дипломатическите коли - същото отношение има и към българските коли в чужбина.

  И това е световна практика - своего рода толеранс, който властите във всяка една държава показват към дипломатите. А вече кой от тях как се ползва от това... Дали си кара както си иска и никога не плаща глоби - зависи от тях.

  Обаче! В някои посолства се регистрират фишовете от КАТ, води се отчетност кой колко е натрупал нарушения и най-нарушилите биват санкционирани от собствените им началници - я мъмрене, а друго някаква морално наказание.

  Добре е да се знаят тези работи, преди да се пишат глупави статии и коментари.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  От дипломат - пари и от комар - масло е едно и също!

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  То и сега, пари в хазната няма, кой знае колко...! Има виртуални бюджетни излишъци. :)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Колеги, четете и мислете! Не че няма как да се събират тези глоби, но е много трудно във всяка страна. Имат дипломатически имунитет. Автомобил с дипломатически нъмера е собственост на друга държава. Вътрешността на такъв автомобил е територия на чужда държава - не могат и химикалка да изземат от такъв автомобил! А иначе лесно се пише, че този или онзи прилагат двоен аршин, за чуждопоклоничество, за страх! Обзалагам се, че малкото платили глоби са от Скандинавските страни, Германия, Австрия, Швейцария!

 22. 22 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Оказва се,че това не е само български "патент".Подобна практика имат и руски,и български дипломати в Ню Йорк и Вашингтон.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  С което ясно показват отношението към държавата и народа ни.

 24. 24 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#18] от "gullwing":

  Един да го обясни правилно. Форумните лаладжии веднага обвиниха Герб, Бойко и Данпето. Истината е, че по цял свят колите с дипломатически статут не се закачат. Наскоро имаше статия с глобите на Лондон за дипломатически коли, десетки милиони, включително и за нас. Никой не плаща и не ги търси. Колата на тротоара се решава лесно, слагат се антипаркинг елементи, като ги бутнат се вика телевизията, вдига се олелия как пречат на майките с деца и няма да припарят повече на тротоара.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 25. 25 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  герп = комунисти

 26. 26 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Никой с червени номера не плаща. Нито в България нито където и да било. Правят се опити да "озаптят" носителите на дипломатически паспорти но засега без особени резултати. Има все пак Виенска конвенция за дипломатическите и консулските отношения и, като цяло, всички злоупотребяват с нея.

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  дипломатите са пословично известни с неспазването на закона за движението по пътищата. и не съм чул досега някой дипломат да си е платил глобата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Утре един такъв те прегазва на пътя и си продължава безгрижно понеже е собственост на друго правителство?

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1326 Весело

  Ами нали затова са станали дипломати! ;)

 30. 30 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Весело

  Колеги за един приятел питам;) аве,ако и той си сложи ужкимски диплопатически номер на някое познто посолство ,дали може да кара както си иска?????

  Долу рушистите и фашистите
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Така е по целия свят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Пак двоен аршин. Характерно за ГЕРБ !
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ПРАВ СИ!!! ГЕРБ са виновни за всичко! И за Свищовскито земетресение, и за Чирпанското, и за потопа са виновни!!! Друго си беше когато БКП (АКА БСП) и тройната коалиция бяха на власт: Събираха над над 99.99% от глобите на дипломатите, както и от раята! Бетер изборните резултати по татово време!

  П.С. Колко жълти ст'инки ти е премията от позитано за всеки първи коментар в тема? 2? 5? Или за първи коментар ти плащат с бели ст'инки-10 през делник и 20 през уикенда?
  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  обзалагам се, че всички НЕплатени фишове са на савецката амбасада!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Това “дипломатите” са страшна порода. Първо, че 99% от тях не са истинсли дипломати, а част от мисията в съответната държава. Второ, те са пословични с това, че карат с превишена скорост, паркират на забранени места, има много коли със затъмнени предни стъкла и т.н. Типичен пример на злоупотреба със служебно положение, и то масова, от най-големия кашик в посолството, та чак до посланика.

 35. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Явно се имат над закона, във нормална държава няма да се измъкнат !!!

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Те и българите не плащат.

 37. 37 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Малко съм разочарован от Дневник. Спокойно можеше на главната снимка червения номер да се чете и да започва със 69.. ,за да може темата да се захрани с вселенския гняв на тукашната фауна. Съботата може да е почивен ден , но не трябва да се почива на фронта срещу врага. Имайте предвид!

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#25] от "m_todorov":

  най-ортодоксалните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "ГЕРБ са виновни и за земетресенията! Да ги махнем и да дойдем ние комунистите! "
  [quote#17:"lz2"][/quote]

  Статистиката показва, че най-много бивши комунисти има в ГЕРБ. За земетресенията ще са виновни, ако има прекомерни щети на обекти строени по тяхно време. Но затова, че дипломатите не си плащат глобите към момента имаш избор - или ГЕРБ са виновни, или ти. Щото аз не съм.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#18] от "gullwing":


  До коментар [#21] от "vassilun":


  До коментар [#24] от "dragozow":

  Виенската Конвенция НЕ освобождава от спазване на законите в приемащата държава. Не освобождава и от глоби !
  Много моля да не пишете за неща за които не сте в час. Олеквате.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#41] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като ми посочиш глобен дипломат за паркиране тогава ще цитираш конвенцията, която и ти не разбираш. Или ако дойде Корни ще ги арестува всичките?

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#42] от "dragozow":

  Ами няма да има като ГЕРБ са такива "мъже" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Смешници... За справка, вижте в Лондон родната ни мисия колко стотици хиляди паунда глоби е платила?!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf1


  по-скоро неплатила - в случая този цирк го има по целия свят.

 45. 46 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":Не знам колко е платила, но от познат с дипломатически номер там знам, че паркира на произволни места (освен инвалидни) и никога не плаща нищо. За мисията в Ню йорк се въртеше слух, че има стотици хиляди в глоби, които също не плащат. Във Франция доколкото знам не минават тези номера, само горива без данъци купуват.
  —цитат от коментар 3 на fpyyh


  Той не плаща, плащат нетните платци в държавата. Да е жив и здрав.

 46. 47 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  плащат балъците, дипломатите и играчите нищо не плащат , а освен това има и играчи ,които са с дипломатически номера ,а са си наши бизнесмени ,просто ги ползват за далаверата .

 47. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хахаха! Каква стана тя? Дипломатите влязоха в малцинствената категория, дето не ще да плаща глоби!

  Мърфи е оптимист!
 48. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Дипломацията ни е слаба, нормално е чуждите посолства да не не бръснат за слива глобите от МВР!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 49. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Разстроено

  Дипломатически имунитет имат и това ги прави "всесилни".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK