Да се зарадваш на пътния полицай

Пътните полицаи Йордан Петков от Ловеч (вляво) и Иван Тодоров от Годеч.

© Дневник

Пътните полицаи Йордан Петков от Ловеч (вляво) и Иван Тодоров от Годеч.Пътните полицаи. Всеки шофьор има истории с тях и вероятно единици са тези, които са се радвали да ги видят край себе си. Това обаче може да се промени. Внезапно. Сержант Йордан Петков, който от десет години работи в Пътна полиция - Ловеч, има такъв случай.


Отзовава се на сигнал за катастрофа, стига на мястото и вижда мъж, заклещен в ударения автомобил. Реакцията на пострадалия шофьор е спонтанна: "Никога не съм си представял, че ще се зарадвам, като видя катаджия, но в този момент, това е така".


За десет години работа като пътен полицай Йордан Петков е посетил стотици катастрофи със загинали и пострадали. Питам го, как се свиква със смъртта. Отговорът му ме изненадва - "Мъртвите не са проблем. Тях ги приемаш просто като част от ситуацията. Тежко е общуването с тежко ранените. Ние сме първите, които пристигаме на местопроизшествието. Докато дойдат медицинските и спасителните екипи, даваме кураж, успокояваме, помагаме с каквото можем", обяснява Петков.
Запомнящите се случаи


И до днес си спомня случай, при който шофьор на закъсал камион, слязъл да сипе вода в мотора, е притиснат от връхлетял го автомобил. "Като пристигнах на мястото тялото на човека от кръста надолу не се виждаше, беше между ламарините. Но иначе мъжът беше жив, в съзнание. Говорихме си, пушихме...", връща се назад в спомените си Петков.

Сержант Йордан Петков от Пътна полиция-Ловеч

© Юлия Лазарова

Сержант Йордан Петков от Пътна полиция-Ловеч


Тежък спомен за Йордан Петков е и нелепата смърт на тежко пострадала жена при челен удар между два мини вана по пътя към Крушунските водопади. В единия пътуват петима души, в другия шестима. Пострадалите са много, но критично е състоянието на една от жените.


"Правих и изкуствено дишане, сърдечен масаж, три пъти я връщах към живота. Оставях я в правилното за този случай положение, полегнала настрани и докато се занимавах с другите пострадали, пътувал с нея в колата, който през цялото време ми казваше, че нищо не разбирам, а той е медицинско лице, я слагаше по гръб с високо вдигнати крака, което е абсолютно противопоказно. В крайна сметка жената почина на път за болницата, а медицинското лице се оказа зъболекар", споделя с огорчение Йордан Петков.


И до днес помни и друг инцидент, при който "Мерцедес" се удря челно в "Опел Астра", в който пътуват баба, дядо и двете им внучета. Всички от опела загиват на място, а пристигналият на мястото Йордан Петков разбира, че в кола зад ударената, са пътували родителите на двете деца, които са станали свидетели на инцидента. И досега си спомня реакцията на майката, загубила двете си деца.


Да нарушиш правилата и да спасиш живот


Това, което му е най-тежко е, че в повечето случай не може да помогне на пострадалите. Намесва се само, ако има пряка опасност за живота им - когато са в клинична смърт и всяка секунда в борбата за живота им е ценна. В останалите ситуации се чакат медицинските лица, защото всяко преместване на пострадал по грешния начин, може да усложни състоянието му.

Младши автоконтрольор Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.

© Николай Дойчинов

Младши автоконтрольор Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.


Работа на пътните полицаи е и да попречат на всички желаещи да помогнат, като бързат да извадят заклещените от катастрофиралите превозни средства, или да транспортират пострадалите до болница.


Тук е моментът да включа в историята и втори герой. Той е от Годеч, но от 3 години е пътен полицай в Костинброд. Младши автоконтрольор Иван Тодоров нарушава правилата, според които пострадал при катастрофа се транспортира с линейка и спасява живота на млад мъж.


Катастрофата става на пътя Костинброд-Монтана, малко преди разклона за Годеч. Младеж с "Хонда", в която пътува сам, започва да изпреварва колона от автомобили, въпреки че идва завой и маркировката забранява маневрата. От завоя изскача "Ситроен", в който пътуват мъж на средна възраст и майка му. Въпреки, че водачът на френската кола бяга максимално вдясно, ударът е неизбежен.


Пристигналият на мястото Иван Тодоров установява, че и тримата пътували в двете коли са пострадали. Вика три линейки. Най-бързо пристига тази от Драгоман, който качва водача на ситроена, който е с припадъци и видимо е най-зле. За съжаление той умира по-късно. Втората линейка идва от Годеч и качва възрастната жена.


"Водачът на Хондата нямаше видими травми. Само на гърдите му се беше отбелязал колана, който всъщност му беше спасил живота", разказва Тодоров. Близо час след катастрофата, станала около 17 часа, линейка за третия пострадал няма. Междувременно състоянието му започва да се влошава - пребледнява, доспива му се.

Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.

© Дневник

Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.


Пътният полицай решава да не кача повече линейка и моли момиче, което се оказва, че познава младежа да го закара в "Пирогов". Знае, че рискува. Ако пострадалият почине на път за болницата и причината за това е неправилното транспортиране, го грози съдебно дело.


А иначе третата линейка пристига малко преди 20 часа, близо три часа след катастрофата. "В никакъв случай не искам да кажа нещо лошо за спешната помощ. Знам, че екипите са малко, натоварването е голямо. Покрива се голяма район, с труднодостъпни села", допълва пътният полицай.


В последствие се оказва, че пострадалият шофьор е от Годеч, а Иван Тодоров разбира, че с решението си да бъде транспортиран с частна кола е спасил живота му. От удара, младежът е имал вътрешни кръвоизливи и се е наложило отстраняване на далака и част от черния дроб. Забавяне от дори час е можело да се окаже фатално.


Годеч е малък град и на няколко пъти полицай Иван Тодоров се засича с бащата на младежа. Той не спира да му благодари и го пита как да му се отплати. Тодоров му казва да пише благодарствено писмо. Един ден младши контрольор Иван Тодоров е извикан от началника си. Благодарственото писмо е пристигнало и то е причината днес да разказвам за Тодоров.


Трагедията край Микре


А ако се върнем в Ловеч, най-опитният пътен полицай в местната дирекция на МВР е сред първите, които са на мястото на инцидента край Микре на 17 ноември. При удара между автобус, в който се возят незрящи и камион, на място загиват седем души, 17 са тежко ранени, а още четирима леко.


"Бях с един млад колега, който като видя за какво става въпрос, се разтрепери. Но при този инцидент видях ужас и в очите на доктор от спешната помощ, посетил не една катастрофа. "Тук е като на война", беше единственият му коментар", разказва Йордан Петков.


Преди да дойдат медицинските и спасителните екип пътните полицаи трябвало да направят всичко възможно, за да предотвратят влошаване на ситуацията. За минути Йордан Петков докладва в дежурната част какво е положението, къде трябва да се затвори пътя и от къде да минават обходните маршрути. Следва искане на линейки. Оказва се обаче, че в ловешката болница няма достатъчно и се мобилизират екипи от Троян, Тетевен, Угърчин.


"След това работата беше направо хамалска - подават ни телата, ние ги редим. На едно място слагаме загиналите, на друго тежко ранените, на трето по-леко пострадалите, защото в подобни случаи организацията е най-важна", посочва пътният полицай. Йордан Петков не скрива, че след няколко часа на мястото на катастрофата край Микре (жертвите са десет, а тежко ранените 14) усеща, че му треперят ръцете и е близо до това да се разридае.

Йордан Петков от Пътна полиция - Ловеч.

© Дневник

Йордан Петков от Пътна полиция - Ловеч.


"Независимо от това на каква катастрофа сме попаднали имаме четири задачи, който трябва да направим максимално бързо. Известни са като четирите О-та. Първо е Обезопасяване на района. Следва Оценка на ситуацията (тук влиза и оказването на помощ на хора в клинична смърт и с обилно кръвотечение). Третата важна задача е Оповестяването (информиране на управлението, уведомяване на компетентните служби и изискване на нужните сили и средства). След като всичко това е свършено, може да се мисли и за Оказването на помощ на по-леко пострадалите".


Мотивацията


Разбира се, нямаше как да не попитам двамата герои в тези истории за това, защо са пътни полицаи. Иван Тодоров без да се замисли ми отговори, че за него е важно да направи пътищата по-безопасно място, защото той и неговите близки също пътуват по тях.


"За мен полицията е само КАТ, нищо друго. Както каза 15-годишната ми дъщеря, когато и споменах, че ще ми взимат интервю: "И да не забравиш да кажеш, че за теб това не е работа, а призвание. Звучи като клише, но е вярно", е изборът на Йордан Петков.

Сержант Йордан Петков от Пътна полиция-Ловеч

© Юлия Лазарова

Сержант Йордан Петков от Пътна полиция-Ловеч


И двамата се единодушни, че заплащането не е достатъчно атрактивно. На Тодоров парите му стигат, защото е ерген, спортът, който е неговото хоби не изисква много средства, а страничните му разходи включват единствено покупката на някоя книга.


Йордан Петков пък не крие, че не разчита само на доходите си като пътен полицай, тъй като семейството му има добър частен бизнес и той помага в него в свободното си време.


Това, за което съжалявам е, че и двамата герои в моята история, скоро няма да са на пътя в ролята на пътни полицаи. Иван Тодоров, който е завършил висше "Национална сигурност", скоро ще е част от полицаите с костюми. Йордан Петков пък ще заеме ръководна позиция в любимата му Пътна полиция-Ловеч.

Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.

© Дневник

Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Много интересен материал. Поздравления за всички пътни полицаи, които си вършат съвестно работата и без които не можем.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Браво на момчетата!На тези случки не всеки може да издържи!Свалям им шапка.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8020 Весело


  Катаджийска кола се забива в дърво.
  От нея излизат двама полицаи:
  - Толкова бързо никога не сме пристигали на мястото на произшествието!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Ironside
  Ironside
  Рейтинг: 253 Неутрално

  В оправданата си ненавист към корумпираните полицаи, често забравяме за тези герои на пътя. Благодаря ви.

 5. 5 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В оправданата си ненавист към корумпираните полицаи, често забравяме за тези герои на пътя. Благодаря ви.
  —цитат от коментар 4 на Ironside


  Корумпираните и свестните не са непременно едни и същи хора - не всички полицаи са еднакви. Аз лично се опитвам съвсем съзнателно и понякога с нарочно усилие да избягвам обобщенията, доколкото е възможно.

 6. 6 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо младши автоконтрольор Иван Тодоров от Пътна полиция-Костинброд е спрял патрулката си на тротоара?

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Никога не бях чувала за четирите О, така систематично. Много полезно.
  Браво за статията и браво на такива полицаи.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Браво на господата и на другите като тях. Част от курса за изкарване на книжка в САЩ, след като се мине кормуване, теория и известно време каране с родител, е да се гледат кадри от катастрофи и болници, където са откарали пострадали. Нищо не е спестено и често има по няколко тийнейджъра, които в някакъв момент не издържат и излизат от стаята или гледат настрани.

 9. 9 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Сигурно и между тях има свестни хора, въпреки всеобщото мнение, условията и ниското заплащане. Не е лесно част от работата ти да е да си пръв свидетел на човешките грешки и да виждаш резултата от тях, ако и за повечето хора непреживели катастрофа те да са просто онези, които изскачат с палките, говорят сърдито и чакат " почерпка ".
  А на тези двама именици в аванс да са живи и здрави и да продължават да си вършат работата съвестно и отговорно.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 10. 10 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Присъствал съм на катастрофа, при проливен дъжд и пътните полицаи регулират движението, помагат на пострадалите, държат се мъжки и в същото време човешки. Дано има повече като тях, а не само мишки по патрулките, които дебнат за дневната дажба.

 11. 11 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Поздравления за съвестните и доблестните служители на КАТ, полиция и всички институции.

  Имам обаче въпрос към илюстративния материал от Костинброд:

  Бива ли снимката да показва патрулна кола и евентуално частна такава, паркирани в нарушение и заемащи целия тротоар? Аз не познавам закона толкова добре колкото компетентните органи и перспективата може и да е подвеждаща, но все пак ми се струва, че нарушенията са налице. Вярно няма сграда, че да се търси отстояние, но пък няма свободен и тротоар по който да се мине.

  За да живеем в по-добро общество, трябва всички да сме изрядни, безупречни и да спазване законите не само в екстремни ситуации, но и през цялото време, във всяко наше действие..

 12. 12 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Браво на хората и на Дневник! Повече такива статии трябва да има, за да се въздтанови доверието в институциите и да се вдигне имиджа и самочувствието на тези хора.

 13. 13 Профил на ozerix
  ozerix
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Аз, такава работа не бих си причинил.
  Кураж на тези полицаи

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "lnv03536310":

  Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:
  ....
  3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;
  4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Може ако ти е роднина или приятел, извън шегата корумпираните ченгета
  създават лошо име на свестните които са по голямата част !!!

 16. 16 Профил на lnv03536310
  lnv03536310
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "lnv03536310":Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:....3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали.
  —цитат от коментар 14 на dogwoman


  ?

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "lnv03536310":

  Закон за движение по пътищата

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Чудесен материал ! Поздрави, Дневник!

  Аз от името на цялото ми семейство Благодаря за службата на тези двама служители на МВР и на всички останали, за които думата чест, почтеност и законност не са изпразнени от съдържание думи! Нека не се лъжем, има далеч по-безгрижни начини да си докараш 1000-1200лв./мес. и без да ставаш свидетел на подобни ужасии. Точно заради свестните, които вярвам са мнозинство, трябва да има абсолютно безпощадна борба с корупцията в МВР.

 19. 19 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Браво на Дневник. Браво и на полицаите. В днешно време огромна част от масмедиите бълват лоши новини. Еденици са случаите когато се говори и споеделя нещо добро. Продължавайте все така, а на съвестните служители на МВР и във всички държавни институции мога да пожелая един ден да вземат достойно заплащане и да могат спокойно да си вършат работата, без намеса на "началници"

 20. 20 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1220 Любопитно

  Всички сме имали среща с нагли, безмозъчни и корумпирани шкембелии пътни полицаи. Но два пъти по-често сме срещали честни и добри хора, които съвестно си вършат работата. За нещастие разочарованието от първите ни пречи да оценим вторите.
  Браво и на Дневник за статията, по-честичко трябва да има такива неща от "кухнята".

 21. 21 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Абсолютно неуместен коментар...но какво да очакваш от един бастун

 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#18] от "crusible":
  1000-1200 лв е заплатата на инспекторите.Обикновените полицаи получават около 700 лв месечно.Не случайно постоянно има недостиг на полицаи.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7028 Неутрално

  Има и свестни катаджии, които се грижат за безопасното ни пътуване по пътищата на страната ни, поздравления и живи и здрави.

 24. 24 Профил на shakez
  shakez
  Рейтинг: 459 Неутрално

  За 4-те О-та, само мога да кажа, че 2-то и 3-тото трябва да се случват едновременно. В патрулния автомобил обикновено се движдат двама служители. Единият Осведомява, докато другият Оценява ситуацията.

 25. 25 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Наистина респект към тези хора. Статията е чудесна.

 26. 26 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Браво за статията. Евала на такива полицаи и по-често трябва да четем такива неща. Иначе за катастрофата между опела и мерцедеса- по слуайност минах оттам същия ден, доколкото си спомням беше някъде около Микре, колите още не бяха вдигнати, само ги бяха преместили и като разбрах какво е станало и сега още ми се насълзяват очите. А мерцедесът - управляван от жена, употребила алкохол и неправилно изпреварване ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 27. 27 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#16] от "lnv03536310":Закон за движение по пътищата
  —цитат от коментар 17 на dogwoman  До коментар [#6] от "lnv03536310":Чл. 92. (1) Водачът на моторно превозно средство със специален режим на движение може:....3. да не се съобразява с организацията на движението, когато това се отнася до посока на движение и завиване в определени направления;4. да паркира или да престоява независимо от разпоредбите на този закон; през това време той може да подава само светлинни сигнали.
  —цитат от коментар 14 на dogwoman


  Превозните средства са в специален режим на движение, САМО когато са с ЕДНОВРЕМЕННО включен светлинен и звуков сигнал. През останалото време не са в такъв режим.

  Иначе браво на двамата и всички полицаи като тях, които си вършат работата както трябва въпреки заплатата, условията и прочее.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  Срещат се и такива полицаи. Рядко, но ги има.

 29. 29 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Искрени благодарности на полицаите - за това, че ги има, и че ни помагат дори когато не проявяваме като народ нужното уважение към тях.
  А до колегите-шофьори - спомнете си тази статия следващия път като заговорите за "куки"!

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Стига с това "свестни полицаи"! Сигурно един на петдесет. А може би на 100. Един случайно попаднал на инцидент и помогнал. Просто човешки, и това направило страхотно впечатление Едва ли не шок!
  А мнозинството отиват на работа, оперативка, вземат си радара, отиват до определения храсталак до някое ограничение от 50 км, и се скриват. И дебнат някой да мине със 70 км/ч, за да го глобят.

 31. 31 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Помня този ден като "вчера" - беше ден първи на народен събор в Пловдив, щях да идвам в неделя и аз. Но ... в събота се случи това - прегазен и убит на място полицай, който е бил там за да може ние, останалите, да празнуваме в безопасност от хора като тази жена.

 32. 32 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Разстроено

  До коментар [#31] от "Izida":

  Току-що съобщиха в новините, че прегазилата полицая е осъдена. На цели две години и 4 месеца.
  А иначе... Поздравления на "Дневник" за статията. И за двамата полицаи, разбира се. Хубаво ще бъде, ако научаваме за повече хора, които си вършат съвестно работата. Защото свестните хора у нас все пак са много повече от корумпираните.

 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  хубаво е да се насърчават позитивните примери, при цялото разбиране на това, че са малцинство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Tanya VK
  Tanya VK
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Locke":

  В кой щат е тази практика? Не е навсякъде, а трябва.

 35. 35 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Младеж с "Хонда", в която пътува сам, започва да изпреварва колона от автомобили, въпреки че идва завой и маркировката забранява маневрата.

  Какво повече да добавя.
  Впоследствие историята се развива така, че загива нищо неподозиращият, излизащ от завоя шофьор на ситроен, а малоумника бива спасен от пътния полицай.

 36. 36 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много често забравяме, че полицаите са хора като нас - има добри, има и лоши.
  И те, както повечето от нас, биха се зарадвали и почувствали по-мотивирани, дори само от едно благодаря или потупване по рамото. И повечето от тях, наистина го заслужават.
  Статията е хубава. Надявам се да стане кампания, дори да се включат и други професии, като медицински лица, пожарникари, спасители и всички други, които се грижат за нас и са важни, но неоценени от обществото. От мен - едно голямо БЛАГОДАРЯ!


 37. 37 Профил на crusible
  crusible
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Стига с това "свестни полицаи"! Сигурно един на петдесет. А може би на 100. Един случайно попаднал на инцидент и помогнал. Просто човешки, и това направило страхотно впечатление Едва ли не шок!А мнозинството отиват на работа, оперативка, вземат си радара, отиват до определения храсталак до някое ограничение от 50 км, и се скриват. И дебнат някой да мине със 70 км/ч, за да го глобят.
  —цитат от коментар 30 на historama


  Не с лошо бе човек! Да не дава Господ, утре някой чалга рейсър, ако ти изкочи от завоя, кой мислиш ще те вади от развалините?! Да си полицай е супер неблагодарна професия! Ще кажеш, ми като е неблагодарна да работят нещо друго, ама работата остава и трябва все някой да я свърши! Уважението и признанието са безплатни и им го дължим на тези хора!

 38. 38 Профил на plamendor
  plamendor
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Днес Нова тв показа репортаж, че този полицай вляво на снимката - Данчо е разследван за търговия на влияние, контрабанда на цигари и ред други нарушения.

 39. 39 Профил на yhw52554578
  yhw52554578
  Рейтинг: 5 Гневно

  Първо от много години няма сержанти в МВР и второ- какво стана с ловешкия, дето го хвалите? По Нова тв му показаха същността- истински престъпник в униформа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK