Мотоциклетист обвини автономен автомобил в небрежно шофиране след катастрофа

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бъдещето е в автономните автомобили, сигурно има още какво да се до усъвършенства по тях, а всички знаем как карат мотоциклетистите.

 2. 2 Профил на Yavor Trampov
  Yavor Trampov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки път, когато катастрофира автономен автомобил данните от случилото се помагат останалите автономни автомобили да бе катастрофират по същия начин. При хората не е така - една и съща грешка в дадена ситуация могат да направят хиляди хора.

 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Досега шофьорите пазеха мотоциклетистите които слаломираха между колите , но компютрите няма как да разчетат самоубийствените маневри .

 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Като знам как карат мотористите, едва ли автомобила е виновен.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В спора между компютър и човек, може да надвие само човек, защото той е и съдникът. Твърдели, че компютърът шофирал... няма нищо по-лесно от това да излъжеш, за да се изкараш невинен. Всички деца го правят.

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "автомобил не е сменял лентата, а се е придвижил към средата на своята лента, където ударил мотористът, който минавал твърде близко, стремейки се да се промуши между два автомобила" - АБСОЛЮТНО ГО ВЯРВАМ! Мотоцикетистите умират да се промушват между автомобилите и понятоето "пътно платно" за тях на важи!

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бъдещето е в автономните автомобили, сигурно има още какво да се до усъвършенства по тях, а всички знаем как карат мотоциклетистите.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Има какво да се желае - да, но няма как бъдещето да е на автономните автомобили, защото шофирането, за онези, които го умеят, е горямо удоволствие и не виждам как хората ще се откажат от това удоволствие.
  Е да, вярно е, че е по-мързеливо някой друг да те вози, но то по-мързеливо е и храната да я приемаш на каша, предварително "сдъвкана", ама хората предпочитат сами да си дъвчат, да усещат всички вкусове и да изпитват удоволствие от храненето, нали така?

 8. 8 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Ако това беше станало в България, по нашия ЗДП са виновни и двамата, ето защо:
  Робота нарушава чл.25
  Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например ... да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента ... преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.
  Мотора нарушава чл. 81
  Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
  3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
  А в случая робота е по виновен, защото тай като по умени и снабден с радар, трябва да може да прецени скоростта на мотора и да не прави отклоняването на ляво, при положение че е ясно че ще настъпи удар.

 9. 9 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Тези коли са тъпкани с електроника, сензори и камери и понеже е тестов автомобил, със сигурност всичко се записва в някаква "черна" кутия. Би трябвало да е лесно да се проверят данните.

 10. 10 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#7:"cristo_n"][/quote]

  Това е като спора за автоматични скоростни кутии или ръчни, дори и най заклетите фенове на ръчката , когато преминат на автоматични не използват ръчка. Мине ли се на автономни 99.9 от хората ще ги използват в 99 .99 процента от времето, и рядко някой за кеф ще си пошофирава

 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Досега шофьорите пазеха мотоциклетистите които слаломираха между колите , но компютрите няма как да разчетат самоубийствените маневри .
  —цитат от коментар 3 на lout66


  Не, има начин и със сигурност могат да го направят. Но тогава, знаейки, че колата винаги ще ги "пази", моторджийте ще почнат да се навират и слаломират още по-агресивно. Един от проблемите в автономните автомобили е как точно да се действа в среда, където се нарушават правилата, без да се предизвиква инциденти. Например, ако никой не те пуска да се влееш в трафика, трябва да проявиш известно нахалство. Това трябва да го правят и машините.

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Компютъра спазва правилата и не лъже за разлика от човека, но грешки
  има във всяка една програма, еволюцията се базира на проба-грешка !!!

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Сигурно идва времето когато ще кажем "сбогом" на шофъорските книжки. Няма курсове, няма инструктори, изпити и вълненията около тях. Съответно-парична икономия. Изчезва и тръпката от шофирането! За мен това е удоволствието от колата! Дали така ще бъде?

 14. 14 Профил на eternity_43
  eternity_43
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#7:"cristo_n"]
  —цитат от коментар 10 на Иван К.
  Това е като спора за автоматични скоростни кутии или ръчни, дори и най заклетите фенове на ръчката , когато преминат на автоматични не използват ръчка. Мине ли се на автономни 99.9 от хората ще ги използват в 99 .99 процента от времето, и рядко някой за кеф ще си пошофирава[/quote]

  Не знам дали е баш така. Все пак шофирането е комплекс от действия/усещания, като превключването на скорости е само един от елементите, които определят удоволствието от шофирането. И въпреки това, трябва да се съглася с теб за скоростната кутия. Аз късно взех книжка, на 22 и ми беше голям мерак да карам. Автоматична? Ти луд ли си? Разход на гориво, липса на пълен контрол, ама как може, ама научете се хора, ама много съм умен. Е, явно не съм бил толкова умен. Първи ден в новата фирма, ето ти кола автоматик, баааам вече ненавиждам ръчките :) Така че, да, за повечето хора си прав, като навлязат масово, 99% от хората ще ползват автоматичните функции непрестанно.

  Щом така не може, обратното ще става.
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8060 Неутрално

  Широк фронт в бъдеще за борба на застрахователите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Ако това беше станало в България, по нашия ЗДП са виновни и двамата, ето защо:Робота нарушава чл.25Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като например ... да се отклони надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента ... преди да започне маневрата, трябва да се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и скорост на движение.Мотора нарушава чл. 81Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;А в случая робота е по виновен, защото тай като по умени и снабден с радар, трябва да може да прецени скоростта на мотора и да не прави отклоняването на ляво, при положение че е ясно че ще настъпи удар.
  —цитат от коментар 8 на Стефан


  Изпреварването задължително се извършва в другата лента, а не в същата или по осовата линия. Нямаш право да караш успоредно до автомобила в същата лента. За маневра се смята когато напускаш лентата СИ за движение.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "valtoro":

  Компютъра не лъже, ами датчиците лъжат него! Все пак трябва да е ясно , че подобен автомобил има камери, лазерни далекомери, микровълнови радари и ултразвукови сензори. Всичко това трябва да е перфектно чисто за да работи, а когато се замърси дори минимално започва да прави сериозни проблеми. Всеки знае зимата, рано сутринта при скреж, как се държат едни съвсем прости парктроници, а именно не работят ако не са изчистени перфектно. Какво остава за доста по-прецизните датчици на автономен автомобил.

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#12] от "valtoro":Компютъра не лъже, ами датчиците лъжат него! Все пак трябва да е ясно , че подобен автомобил има камери, лазерни далекомери, микровълнови радари и ултразвукови сензори. Всичко това трябва да е перфектно чисто за да работи, а когато се замърси дори минимално започва да прави сериозни проблеми. Всеки знае зимата, рано сутринта при скреж, как се държат едни съвсем прости парктроници, а именно не работят ако не са изчистени перфектно. Какво остава за доста по-прецизните датчици на автономен автомобил.
  —цитат от коментар 17 на zyx


  Мислиш ли,че конструкторите на автономни коли не ги знаят тия неща, не са се съобразили с тях и не са взели мерки за елиминирането им? Тия автомобили ги конструират СПЕЦИАЛИСТИ, едни от най-добрите. Нямаш нужната квалификация да им намериш косури!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Истината за тоя случай е, че моторджията си е виновен, а някой адвокат за да изкара някой лев от него го е полъгал да водят дела, с надеждата, че че ще вземат някакво обезщетение от компанията. При инцидент плаща застрахователя, а той е преценил и не съди компанията. Това показва как стоят нещата. Моторджията ще пие една студена водица и ще плати на адвоката си някаква сума - всеки си плаща за глупостта.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 20 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Дума срещу дума"
  Каква дума срещу дума, бе, Дневник?! Тия автономни коли да не би да нямат видеорегистратори?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  Все повече паметници край пътя и върху тях снимка на човек с мотор, това показва и безразсъдното каране на високоскоростните мотори.

  Peni Nikol
 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1732 Весело

  Има какво да се желае - да, но няма как бъдещето да е на автономните автомобили, защото шофирането, за онези, които го умеят, е горямо удоволствие и не виждам как хората ще се откажат от това удоволствие.
  —цитат от коментар 7 на cristo_n

  Удоволствие, удоволствие...
  Убеден съм, че би предпочел да изминаваш ежедневно маршрута от дома до работното си място, шофирайки с удоволствие в някое задръстване.
  Ама повечето хора биха предпочели да свършат някаква работа през това време, или просто да се поотпуснат.

 23. 23 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1732 Весело

  Например, ако никой не те пуска да се влееш в трафика, трябва да проявиш известно нахалство. Това трябва да го правят и машините.
  —цитат от коментар 11 на Индиана

  Точно проблеми като този до голяма степен ще изчезнат с масовото навлизане на автономните автомобили.
  Нали се сещаш, че компютъра няма да кара броня до броня, няма да слаломира между колите, увеличавайки хаоса и ще бъде достатъчно толерантен към пропускане на автомобил пред него, защото този праг на толерантност ще се задава от умни хора и няма да се влияе от кефа на някой автоталибан.

 24. 24 Профил на black
  black
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Такаа, lane splittingът е разрешен в Калифорния, колата очевидно не е знаела това, лека нощ, бъдете здрави.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK