Първите електрически автобуси ще тръгнат в София до края на годината

Eдин от електрическите автобуси, които общината тества пробно през миналата година.

© Летище София

Eдин от електрическите автобуси, които общината тества пробно през миналата година.До края на годината в София ще тръгнат първите 20 електрически автобуса, съобщи на организираната от "Капитал" конференция "Електрическата мобилност и бъдещето на градската мобилност" заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Плановете са превозните средства на ток да заменят всички дизелови автобуси по определени линии.


Електробусите ще са на батерии, като ще могат да изминават до 400 километра на ток при цена на "горивото" 18 лева на 100 километра. При дизелов автобус цената е 80 лева за изминаване на същата дистанция.


За момента плановете на Столичната община са да купи общо 30 електрически автобуса. През 2016 и 2017 година общината тества пробно модели на ток на различни производители, като сред тях имаше и такива, получаващи ток от кондензатори, а не от батерии.
Евгени Крусев припомни, че общината има план за изграждане на 64 нови зарядни станции, като на нея са посочени местата, където има техническа възможност те да бъдат направени. Проучва се и чуждият опит в изграждането на общинска услуга за споделена мобилност.


Зам.-кметът посочи, че основен акцент в стратегията на София за намаляване на замърсяването на въздуха е пускането на третия метродиаметър. С неговото завършване подземната железница ще се ползва от половин милион души. В същото време трафикът ще намалее с 10% в целия град и до 30 на сто в зоните, покрити от метрото.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Дневник, това на снимката не е "продеб автобус на общината" а шатъла, който Летище София купи за трансфер между Т1 и Т2!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Много добра новина!
  По-малко шум и замърсяване!

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Моля, всеки да се информира колко струва един електрически автобус и колко един тролей. Разликата е зашеметяваща.

 4. 4 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Моля, всеки да се информира колко струва един електрически автобус и колко един тролей. Разликата е зашеметяваща.
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Към цената на тролеите смятате ли и цената и поддръжката на токоизправителните станции и контактната мрежа ?

 5. 5 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До края на годината има 10 месеца. Малко сте се престарали с бързането да я пуснета тая новина...

 6. 6 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Моля, всеки да се информира колко струва един електрически автобус и колко един тролей. Разликата е зашеметяваща.
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Да, определено! Тролея излиза значително по-скъп ако се сметнат и разходите за изграждане и поддръжка на токопреносната мрежа.

 7. 7 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Хайде, крайно време е.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Любопитно

  СКГТ разполага с 550 автобуса - каква ли промяна в качеството на въздуха се очаква ако всички ги сменят с електрически на фона на 200 000 автомобила дето са в движение по улиците ежедневно...

 9. 9 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Аз искрено си мисля, че като пуснат третия лъч доста ще се промени картинката в София.
  Ама Фандъкова и сие да не се офлянкват ами да търсят пари за частта от третия лъч, за която още няма финансиране.

 10. 10 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дано общината реши да ги използва по линиите до Витоша - това ще бъде едно мъдро и екологично решение, заедно със спирането на колите дотам.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 11. 11 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 651 Неутрално

  [quote#4:"nigel"][/quote]

  Не, не я е сметнал. Но в цената на автобуса от 18 лева на 100 км. липсва подмяната на батериите. А при тенденцията на Столична община да търкаля автобусите си по над четвърт век това си е значителен разход

 12. 12 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Да, определено! Тролея излиза значително по-скъп ако се сметнат и разходите за изграждане и поддръжка на токопреносната мрежа.
  —цитат от коментар 6 на tvr18355030


  Проблемът не е само финансов, а и естетически, практичен и т.н. Висящите жици загрозяват градската среда, а евентуален проблем по трасето на тролей спира целият трафик, защотото тролеите не могат да заобиколят проблемната отсечка.
  Електрическите автобуси са много по гъвкави и нямат нужда от сериозна и скъпа инфраструктура.

 13. 13 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#4:"nigel"]
  —цитат от коментар 11 на enterfornone
  Не, не я е сметнал. Но в цената на автобуса от 18 лева на 100 км. липсва подмяната на батериите. А при тенденцията на Столична община да търкаля автобусите си по над четвърт век това си е значителен разход[/quote]

  Чисто финансово електрическите автомобили и автобуси вече са по изгодна инвестиция, ако сметнеш пълният цикъл, включително и смяната на акумулаторите. Проблемът е за сега със зареждането и пробега. За такси, баничарка разнасящата стока в града или автобус, този проблем е управляем. Много важна част от предимствата са и намаляването на вредните емисии на място. По малкото емисии, означава по малко болни и спестявания от милиони за здравната каса.

 14. 14 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Електрически ? На акумулаторни батерии или на ултракондензатори?

 15. 15 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Необходимо е да се сметне и зарядна станция за АБ или бързозарядна станция на крайна спирка за ултракондензатори. Тогава да се говори за 18 лева.
  Какво ли пък ще стане, ако трябва да се изгради зарядна станция в АП Дружба или Малашевци, зареждаща едновременно през нощта акумулаторите на 200 автобуса. (мисля че имат около 20 броя всеки).

 16. 16 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1135 Разстроено

  До коментар [#3] от "grayeagle":


  До коментар [#6] от "tvr18355030":

  Освен това на тролея от време на време му падат жартиерите,спира на пътя,водачът слиза,да ги закачва,а това води до задръстванияч

 17. 17 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Това е много добра новина. И не значи, че ще се подменят тролейбусит

 18. 18 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#4] от "nigel":

  Но за електрическите автобуси също са необходими разходи за зарядни станции. Станциите, които могат да зареждат бързо (примерно за 5-6 минути) често включват и преобразуватели за постоянен ток. При това електрическите автобуси обикновено заместват автобуси с ДВГ, а не тролейбуси, за които има вече изградена контактна мрежа.

  Друг е въпросът, че в някои градове хората предпочитат да няма контактна мрежа в центъра. На пазара вече се появиха дори и трамваи с акумулатори, които могат да изминават част от трасето (например в центъра на града) без контактна мрежа.

  Промеливите фактори са много, така че няма общовалидно правило кое е по-евтино - във всеки отделен случай може да се получи различно подреждане на вариантите. А и тези електрически автобуси, за които е статията, може би все пак се купуват по-скоро пробно и заради екологичните им предимства, а не толкова заради икономическите показатели. Действително електроенергията е по-евтина от дизеловото гориво и може би дори и от природния газ (като се има предвид и к.п.д. на двигателите) - но самите електрически автобуси вероятно са по-скъпи, а след време ще трябва да се сменят и акумулаторите.

 19. 19 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 461 Разстроено

  До коментар [#8] от "lustmord":

  И какво е вашето предложение? Да скръстят ръце, както правеха дълги години? Много лесно се критикува, проблем е да се измисли и внедри нещо! За съжаление в България сме специалисти в критикуването и оплюването, но ако някой трябва да се противопостави, да даде решение, да свърши някаква работа - няма никого! Някаква незнайна Гинга, купува ЧЕЗ, тъй както години наред някои знайни герой напазаруваха всичко важно в БГ, а хората си чешат само езиците...

 20. 20 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#3] от "grayeagle":

  Делчо Делев бил причината...))))

 21. 21 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Необходимо е да се сметне и зарядна станция за АБ или бързозарядна станция на крайна спирка за ултракондензатори. Тогава да се говори за 18 лева.Какво ли пък ще стане, ако трябва да се изгради зарядна станция в АП Дружба или Малашевци, зареждаща едновременно през нощта акумулаторите на 200 автобуса. (мисля че имат около 20 броя всеки).
  —цитат от коментар 15 на Софианец2


  Разходите за зарядната станция няма да са повече от цената на сегашните тягови станции за трамвайната или тролейбусната мрежа. Ако приемем че батерията на един автобус е 400 kWh (приемам условно 10 пъти батерията на „Тесла“) и се зареждат нормално за 5 часа, за 220 автобуса ще трябва мощност около 18 MW. Това е сравнимо с малка квартална подстанция, а става дума за автобусите на целия град.
  Станциите за бърз заряд на последните спирки няма да е проблем да се захранват от съществуващата мрежа на Енерго-то, нея я има навсякъде. Най-много да се смени трансформатор в някой трафопост.

 22. 22 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#21:"nigel"][/quote]

  Точно и без това всеки автобус си прави 30-тина минути почивка като стигне до края/началото на трасето. В това време просто може да се зарежда. Даже сигурно няма да има и нужда от подмяна на трафопостове, защото най-много да има 6-7 автобуса в един момент да си почиват.

 23. 23 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Коя фирма има кондензатори за батерии? Това на практика е вечен автобус и ще ни надживее .

 24. 24 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наместо да се разширява тролейбусната и трамвайната мрежа се правят опити за откриване на топлата вода.

 25. 25 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#4:"nigel"][/quote]

  Не знам колко голям теслар трябва да е човек, за да разправя, че електрическите автобуси били по-далавера от тролеи и трамваи. При това рРазликата не е в проценти, а в пъти.

 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#19] от "phillipov":

  Ами нещото, което ни трябва ако си говорим за чистотата на въздуха е ясната диагноза за естеството на проблема и причинителите с техния ясен дял. Понеже ако се окаже, както много хора подозират, че 70% -80% от емисиите са от битовото отопление и едва 20-30% от транспорта, в който приноса на автобусите на ГТ е ?0.5% да твърдиш, че похарчването на някаква космична сума за електроавтобуси било оправдано си е чиста лудост. Къде по- добре е да утроят броя на автобусите (примерно с метанови) и да въведат система за почасово пътуване, така, че хората да почнат да ги ползват наместо колите си.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#4] от "nigel":

  А къде остана инвестицията за инфраструктура - изграждане на стълбовете и контактната мрежа ?.Иначе искането за публичен икономически анализ е съвсем оправдан и сравнение спрямо тролей и трамвай. Моето лично усещане е че електрическите автобуси ще излязат конкуретни ако сметнем инфраструктурата и подръжката и.

 28. 28 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  А как ще се реши проблема с отоплението през зимата? Тролеите и трамваите имаха мощни електрически печки, автобусите насочват отпадната топлина от ДВГ-то? Нафтови или по-добре газови печки? Има някаква отпадна топлина при литиево-йонните батерии, но при суперкондензаторите няма.

 29. 29 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Същият проблем ще е с климатика лете. Може с тока от батерията, но за сметка на пробега.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ал Бънди":

  Това не е вярно, съвременните тролей които се движат в центъра имат и по един малък бензинов двигател и могат празни да се движат без ток.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#9] от "rainbou1":

  Третия лъч не само е осигурен финансово ами дори и се строи целия. И това важи и за трите станции в Овча Купел и за буферния паркинг до околовръстното дори. Следващото в дългосрочния план за метрото е разширения на първата линия към Слатина. После Борово и може би към лифта Симеоново.

 32. 32 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  Всеки автомобил прави един курс от дома до офиса и един обратно - общо към 20 км. Един автобус изминава 10 пъти повече разстояние, а ако оправят и разписанията, може да извозва и 100 пъти повече пътници.

  А ако някой измисли как всички коли в София могат да бъдат сменени с електрически, ще ми е любопитно да го чуя.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 33. 33 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  „може да извозва и 100 пъти повече пътници“ ...на курс

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 34. 34 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  А, гинка дали щре им достави гориво...!? ;)

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#26] от "lustmord":

  Ефективните решения за автомобилите са и най-конфлитни и на практика неприложими в момента в България. Всички решения минават през огранизаване на броя автомобили чрез драстично поскъпване на притежанието и ползването на личен автомобил. Но вие си спомняте каква драма беше със зоните и винетката за паркиране. И то драмата беше създадена точно от уж прогресивната градска интелигенция. Представете си сега да се засегнат интересите на пролетариата от люлин, младост.
  Но понеже лилавите умнокрасивци продължават безумния натиск над общината, от там предлагат решения които са им възможно за да могат да покажат резултати.

 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5353 Неутрално

  Новото си пробива път, независимо от първоначално високите цени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#9] от "rainbou1":Третия лъч не само е осигурен финансово ами дори и се строи целия. И това важи и за трите станции в Овча Купел и за буферния паркинг до околовръстното дори. Следващото в дългосрочния план за метрото е разширения на първата линия към Слатина. После Борово и може би към лифта Симеоново.
  —цитат от коментар 31 на m17

  Ами аз доколкото чух тези дни при поредното хвалене от страна на Братоев и Фандъкова, за частта до Левски Г няма финансиране. И навсякъде чета, че от Владимир Вазов до Ботевградско не се работи.

 38. 38 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#37:"rainbou1"][/quote]

  В момента се строи само подземната част, която съвсем не е „целият трети лъч“. Дали има финансиране за останалата част не съм се интересувал, но щом не е пусната в процедурата изглежда още няма.

 39. 39 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Уважаема редакция,
  дали може да задълбаете малко и да напишите, кои са избраните модели, кой е производителят, каква е цената... Някоя връзка към сайт с повече информация поне?

 40. 41 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#4] от "nigel":А къде остана инвестицията за инфраструктура - изграждане на стълбовете и контактната мрежа ?.Иначе искането за публичен икономически анализ е съвсем оправдан и сравнение спрямо тролей и трамвай. Моето лично усещане е че електрическите автобуси ще излязат конкуретни ако сметнем инфраструктурата и подръжката и.
  —цитат от коментар 27 на m17


  И къде видяхте мое твърдение за обратното ? Точно това питах колегата който твърди че разликата в цената между тролей и ел. автобус била зашеметяваща ? Сигурно тролеят е по-евтин, но чак зашеметяващо едва ли - разликата грубо казано е наличието на батерия, едва ли повече от 50-60 хил. Евро. След 200 хил. км пробег трябва да се смени, които вероятно се „навъртат“ за 2-3 години. А тролеят след такъв пробег още минава за нов.

 41. 42 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#21] от "nigel":
  Не съм специалист по зареждане на АБ, но прочети това:
  "Наскоро представеният електрически влекач на Tesla, чийто подобрена модификация ще може да изминава около 800 км с едно зареждане, ще се нуждае от електричество, колкото за 4 000 домакинства.

  Прочети още на: https://www.dnes.bg/cars/2017/11/30/kolko-tok-shte-harchi-kamion-na-tesla-kolkoto-4-000-domakinstva.360858 "
  А 200 автобуса по 200 км дневно са около 200 х 1000 домакинства са 1/3 от София???? Или с тези от другия гараж, още 200 - и какво ще стане?

 42. 43 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#42] от "Софианец2":

  Прочетете и коментарите под цитираната статия!

 43. 44 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Това е стъпка в правилната посока. Ако искаме чист въздух и по-ефективна икономика тряват още доста стъпки. Данъците за замърсяващите коли трябва да се повишават. Забележете, аз казвам на замърсяващите коли, а не на старите. Всяка кола която отговаря на стандартите за екологичност и безопасност трябва да се облага с ниски данъци. България трябва ударно да се газифицира. Абсурдно е това отопление с дърва и въглища. Да се използва всеки източник на ВЕИ - слънце, термални извори, вятър и т.н. . И трябват разумни стимули. Не искам енергийни миксове за дране. Добре че сме в ЕС. Убеден съм че ако не бяхме в ЕС, на управляващите нямаше да им пука. Сега се страхуват да не им спрат помощите и да не ги съди ЕК. За много пари става въпрос и едно правителство лесно може да бъде свалено.
  Контактната мрежа за тролеите е опасна. Ако се скъса жица, ще разсече човек.
  София е много мръден град. Всяка улица трябва да се мие поне веднъж седмично. Фандъкова е смръдла. В къщата ѝ веднъж седмично ли почистват пода?
  Много трябва да се работи по озеленяването на града.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 44. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  Моля, всеки да се информира колко струва един електрически автобус и колко един тролей. Разликата е зашеметяваща.
  —цитат от коментар 3 на grayeagle


  Еднакво струват, що?

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 45. 46 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#43] от "tie_interceptor":
  Какво да чета? Цифри, данни или пожелания?

 46. 47 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Давам награда за: Колко и какви вредности се отделят при изгаряне на един кубик дърва (не само СО) , както и от един тон въглища (няма значение какви) ...

 47. 48 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#47] от "Софианец2":

  Не ми се рови сега в нета, но въглищата отделят двойно СО2, защото са почти чист въглерод, но дървата са възобновяеми, а не да стоят милиони или милиарди години закопани в земята. Да, влажни са (току що отсечените) и пушат много, но само докато изсъхнат. Топлете се на природен газ (СН4), на какъвто е минал и софийския ТЕЦ. Учете химия и не задавайте такива тъпи въпроси.

 48. 49 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#48] от "pbdan":
  Цифри дай, а не пиши общи приказки.

 49. 50 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#47] от "Софианец2":

  Е, то зависи все пак и как се изгарят дървата.

  Например азотните оксиди се образуват при висока температура на горенето - т.е. по-скоро в котли на дърва, отколкото в обикновените пернишки печки.

  Сяра в дървата няма, така че в това отношение те са много чисто гориво.

  Наличието на опасния въглероден оксид (СО) зависи от пълнотата на горенето. Ако има недостиг на въздух (т.е. на кислород) има опасност да се образува СО. Ако има голям излишък на въздух, това също не е добре, защото се увеличават загубите на топлина с димните газове. По принцип има начин да се регулира подаването на въздуха за горене - ама това се прави в съвременните котли. При обичайните "пернишки" печки всичко зависи от имението на човека, който отваря или затваря отвора за подаване на въздух.

  За въглеродния диоксид (СО2) се приема, че емисиите при изгаряне на дърва са нулеви. Причината е, че преди това дърветата при фотосинтезата поглъщат въглероден диоксид от атмосферата и оттам произхожда въглерода в дървесината. По този начин се смята, че отглеждането на дървета и последващото изгаряне на дървата от тях не влияе върху баланса на СО2 в атмосферата.

  И накрая остават емисиите на прах. Тук е голямото предимство на дървата в сравнение с въглищата - защото пепелта в дървата е само 1%, т.е. пепелта след изгарянето им е много малко. За сравнение - типичното съдържание на пепел в качествените въглища е някъде между 10 и 20% (но има едни много чисти индонезийски въглища, при които пепелта е само 1% - навремето имаше внос от тях и в нашата страна). Ако някои дърва са много замърсени, възможно е пепелта да достигне до 2-3%, но според учебниците обичайната стойност е под 1%. Пепелта включва скарната пепел (която остава в печката или котлето и се изхвърля като отпадък) и отнесената пепел, която заедно с димните газове отива във въздуха. Каква част от отнесената пепел са фини прахови частици - честно казано, не съм намерил някъде данни за това - но пак всичко сигурно много зависи от режима на горенето, дали има някакво прахоулавяне и т.н.

  Всичко това показва, че дървата са сравнително чисто гориво. В някои отношения (например за емисиите на азотни оксиди) може да са дори по-добро гориво и от природния газ. И все пак от тях има някакви малки емисии на фини прахови частици.

 50. 51 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#50] от "ijj":
  Мерси,
  задавам въпроса, защото за автомобилите всичко е измерено и регулирано (като норми - СО, азотни окиси, НС, ФПЧ2.5 и ФПЧ10 и т.н.). А за печките и котлите се стандартизира само СО. Какво е съдържанието на пушека от горенето, като състав и количество в куб.м. или излиза при горене на дърва или въглища?

 51. 52 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#51] от "Софианец2":

  За горивните инсталации също има норми за емисиите (както е при автомобилите), ама те се отнасят за различните видове котли - големи енергийни котли и по-малки отоплителни (вкл. и водогрейни) котли, но не стигат до най-малките домашни котли, камините и пернишките печки.

  Разбира се, има стехиометрични зависимости, по които може да се изчисли съставът на димните газове от дърва или от различните видове въглища, ако се приеме че коефициентът на излишък на въздух е някъде между 1,5 и 2. Обикновено в димните газове преобладава азотът (той идва от въздуха за горенето), следва това идват СО2, водните пари, кислородът (от излишъка на въздух) и т.н. Замърсителите са прах, сажди, СО, азотни оксиди и (ако се горят въглища) и серни оксиди.

  Но самите въглища могат да са с много различен състав - така че за всеки конкретен вид въглища резултатите биха били различни.

  Дървата пък могат да са с различна влажност. При отсичането им тя е някъде над 40%. След като престоят няколко месеца на въздух, намалява до около 25%. А за дървесните пелети например се знае, че са още по-сухи - към 10% (при производството им е необходимо дървесните стърготини да се изсушат преди пресоването, иначе образуващата се при пресоването водна пара ги разрушава). Може да има и различия в състава на дървесината (в сухата дървесина се съдържат главно целулоза и лигнин). Интересно е сега като има нови модерни уреди за мерене на влажността на дървата, дали може да се въведе изискване да се продават само дърва с влажност под 25% например. Ама за тази цел те би трябвало да се продават и насечени (сухите дърва по-трудно се секат).

  Тази влажност има влияние върху к.п.д. на горенето и по този начин - и върху количеството на димните газове (защото при влажните горива част от топлината отива за изпарение на влагата).

  Доколко този въпрос не е проучен си личи от факта, че ако човек почне да търси в учебниците стойности за к.п.д. на горенето, намира ориентировъчни стойности предимно за котли. Например малките домашни котлета на твърдо гориво са с к.п.д. над 70-75%, при течно гориво се отива към 80%, при природен газ 85%, а при добре регулираните големи котли на топлофикационните централи - и над 90%. И на различните видове котли са правени измервания, за да се определят к.п.д и емисиите. А не знам някой да е правил такова измерване за пернишка печка. Е, по учебниците пише, че к.п.д. на камините с открит огън е някъде около 25%, а на обикновените пернишки печки - някъде между 40% и 65%, и толкова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK