За неправилно изпреварване вече ще се взимат повече точки

За неправилно изпреварване вече ще се взимат повече точки

© Цветелина Белутова, КапиталВодачите, които изпреварват неправилно, ще се разделят с 10 вместо 8 от контролните си точки, ако с маневрата създават непосредствена опасност за движението. Това следва от влязлата в сила на 23 март наредба за максималния размер на контролните точки.


Друга новост е, че за каране в насрещното освен взимането на книжката за три месеца и глобата от 1000 лв. водачите ще остават и без 10 контролни точки. Ако това нарушение бъде извършено повторно, ще се отнемат 12 точки. С промените вече за общо 17 провинения ще се отнемат точки.


13 точки по-малко за новите шофьори


В промените в наредбата е предвидено още новите шофьори да получат 26 вместо 39 точки, като максимален брой ще имат две години след като са взели книжка, ако нямат нарушения.
Уточняват се и редът, по който отнети точки могат да бъдат възстановени. 13 могат да се върнат след преминато допълнително обучение, но това не може да се прави повече от веднъж на година. Точките се възстановяват и служебно след изтичане на две години, считано от датата, на която е влязло в сила последното наказателно постановление, с което са отнети.


Ето и всички нарушения, за които се отнемат контролни точки:


1. за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвтанад 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – 10 контролни точки;


2. когато нарушението по т. 1 е извършено повторно – 15 контролни точки;


3. за отказ да бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохоли/или наркотични вещества или техни аналози – 12 контролни точки;


4. за управление на моторно превозно средство, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места – 8 контролни точки;


5. за управление на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер – 10 контролни точки;


6. за нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез – 5 контролни точки;


7. за превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 km/h в населено място – 12 контролни точки;


8. за неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!" – 8 контролни точки;


9. за използване на мобилен телефон, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете му – 6 контролни точки;


10. за неизпълнение на задължението за използване на предпазен колан или за носене на каска – 6 контролни точки;


11. за превозване на деца в нарушение на изискванията – 6 контролни точки;


12. за преминаване при червен сигнал на светофара – 8 контролни точки;


13. когато нарушението по т. 12 е извършено повторно – 12 контролни точки;


14. за неосигуряване на предимство при преминаване през пешеходна пътека – 8 контролни точки;


15. когато нарушението по т. 14 е извършено повторно – 12 контролни точки;


16. (ново – в сила от 23.03.2018 г.) за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението (чл. 179, ал. 1, т. 5, предл. 5 от ЗДвП) – 10 контролни точки;


17. (ново, в сила от 23.03.2018 г.) за движение в платното за насрещно движение по автомагистрала или скоростен път (чл. 178ж, ал. 1, предл. 2 от ЗДвП) – 10 контролни точки;


18. (ново – в сила от 23.03.2018 г.) когато нарушението по т. 17 е извършено повторно (чл. 178ж, ал. 2 от ЗДвП) – 12 контролни точки.


Какви са останалите санкции за пътни нарушения според последните промени в Закона за движение по пътищата можете да видите тук.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Споко, КАТ-аджийте знаят, че с отнети точки тока няма да могат да платят. Така, че ако не се разправяте с тях може и да не се занимавате излишно с административни обиколки.

 2. 2 Профил на Спас
  Спас
  Рейтинг: 231 Неутрално

  И отново нищо не се споменава за стимулиране на изрядните. Последното обещание за влизане в задължителната застраховка на принципа "бонус малус" беше за края на март 2018.

 3. 3 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 484 Неутрално

  а за неправомерно движение на заден ход - когато някой малоумен влезе примерно в тунела към хладилника от цариградско и се сети, че отива към подуяне и тръгне да се връща на заден ход? - колко точки се отнемат

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 4. 4 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 645 Неутрално

  За неправилно изпреварване, несъобразено с пътната обстановка, в стил " голям съм пич, тия що карат в колона, я да взема да се мушна напред преди завоя, все някой тъпак ще ме пусне" - затвор!

 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Малко са!!!Българинът разбира само ако му бръкнат в джоба - другото не помага.Ежедневно, за 15-тина км шфиране на ден, виждам келеши, които смятат, че са с някакво Божия защита, извършвайки по няколко пъти, някои от горните нарушения.И какво - продължават да го правят, защото няма камери, които да ги разкрият!
  С нашите корумпирани и мързеливи милиционери, нищо от това, няма да помогне!!!

 6. 6 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Мен ме изпреварват неправилно и опасно всеки път когато карам, но ченге да спре нарушителя и да го глоби не съм видял.
  Те си дремят някъде в храстите до знак 60, няма излишен бензин за астрата да обикалят и да следят кой създава опасност за движението.
  Не станат ли всичките ни междуградски пътища или магистрали, или скоростни (с отделни платна за всяка посока) няма да престанат опасните изпреварвания. Една нарисувана двойна непрекъсната линия никого не спира.

 7. 7 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А за неправилно престрояване, кога?

 8. 8 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Весело

  "За неправилно изпреварване вече ще се взимат повече точки"
  ---------------------------------------------------------------
  Словоред , ли бе да го опишеш ?!

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#2] от "Спас":

  Естествено...! Застрахователното лоби е силно. Нямат сметка да има високи премии по застраховките и стимули за спазващите закона. По-са на сметка с ниски премии на калпак и смешни обезщетения при злополука. Освен това, неизвестно защо, застраховката е на колата?! Резултата е, че всеки дето е хващан с алкохол или има причинени виновно ПТП-та може да кара регистрираната на името на леля му кола и да плаща наравно с всички останали...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на pycku
  pycku
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Причината е, че повечето шофьори не са санкционирани, съответно трябва да им паднат много премиите. А причинате не е, че всички карат съвестно, а че контролът е силно занижен. Ако има контрол и примерно 80% от нарушенията се санкционират, застрахователите няма да са толкова против подобна промяна :)

 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Какви точки, 20 лв. даваш и готово.
  После тези пари се разпределят по веригата - 50 % отиват нагоре, останалите 50 % се делят с колегата, който е на смяна.
  Тези отгоре вече до ниво министър намазват. Ако откажеш да взимаш подкуп, те изкарват психически непригоден за тази професия и те чупят от там.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Малко са!!!Българинът разбира само ако му бръкнат в джоба - другото не помага.Ежедневно, за 15-тина км шфиране на ден, виждам келеши, които смятат, че са с някакво Божия защита, извършвайки по няколко пъти, някои от горните нарушения.И какво - продължават да го правят, защото няма камери, които да ги разкрият! С нашите корумпирани и мързеливи милиционери, нищо от това, няма да помогне!!!
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  В София, на новите жълто-черни светофари, които са болшинство вече, на всеки един има 360-градусови камери, но явно само ги има и никой не ги гледа.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 13. 13 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Малко са!!!Българинът разбира само ако му бръкнат в джоба - другото не помага.Ежедневно, за 15-тина км шфиране на ден, виждам келеши, които смятат, че са с някакво Божия защита, извършвайки по няколко пъти, някои от горните нарушения.И какво - продължават да го правят, защото няма камери, които да ги разкрият! С нашите корумпирани и мързеливи милиционери, нищо от това, няма да помогне!!!
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  В София, на новите жълто-черни светофари, които са болшинство вече, на всеки един има 360-градусови камери, но явно само ги има и никой не ги гледа.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 14. 14 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 538 Неутрално

  То хубаво ще отнемат точки, но кой ще регистрира нарушението? Камери му е майката.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  т.19 - за убийство пиян на пътя 2г условно.

 16. 16 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Трябва да може да се глобява за неправилно паркиране по снимка и част от глобата да отива у тоя, който е пратил снимката. Няма друг начин да се разчистят тротоарите от коли , да не трябва да се слиза на платното за да пресечеш тротоара, защото някой селяк е спрял на ъгъла и да се чудиш като завали дъжд защо всички плочки са изпочупени.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 17. 17 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 751 Неутрално

  А за отнемане на предимство? Държавата се напълни с некадърници, които не знаят кой е с предимство, не познават или не еб@ват знаците за движение. В това включвам както автомобилисти така и колоездачи.

 18. 18 Профил на inikolaev
  inikolaev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Чудесно, но някой трябва да следи за спазването на правилата и без "ко праим ся", защото и 100 точки да се взимат - все тази. Дори по-зле, защото пълним джобовете на катаджиите с още по-големи суми.
  А че Ганьо е безсмъртен и изпреварва по няколко коли в завой, без видимост това всички го виждаме по пътищата ежедневно.

 19. 19 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  За каската трябва да се отнемат половината точки.

  Много мразех каската, хем не беше лоша, немска.
  Когато катастрофирах с мотора, обърнах се с него и каската ми счупи рамото. Удара в главата е бил толкова силен, че каската изглеждаше сякаш мечка я е дъфкала. Ако не бях с нея нямаше да съм жив. От тогава не я мразя, макар през лятото на светофар при престой повече от минута можеш да припаднеш от жегата.
  Шлемофона в танка има същата роля, освен и заради шума вътре.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Половината пешеходни пътеки въобще не се виждат.
  Знак виниги има, но той не винаги минава през полезрението на шофьора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ..............1. за управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвтанад 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – 10 контролни точки;.............

  И това е тъпо.
  Разделението трябва да 0,5 промила до 0,8 и от 0,8 до 1,2.

  Въобще не е все едно дали си пил две били и/или три ракии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Бири", не "били".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "бабачко":

  Прави ми впечатление в Шумен, че коли със софийски номера чакат зеленото да светне чак тогава потеглят. Това говори за навици.
  А го забелязвам чак сега, защото половината зима прекарах в каране из София покрай неприятностите с детето ни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#12] от "бабачко":Прави ми впечатление в Шумен, че коли със софийски номера чакат зеленото да светне чак тогава потеглят. Това говори за навици.А го забелязвам чак сега, защото половината зима прекарах в каране из София покрай неприятностите с детето ни.
  —цитат от коментар 23 на Росен (Путлер капут)


  Не знам останалите дали го правят по същата причина, но при мен е: предпочитам да се забавя секунда, две, отколкото да ме изтресе някой, който бърза и не е успял да спре или умишлено минава на жълто-червено, въпреки, че по големите кръстовища светофарите са настроени да светят 2-3 секунди червено за всички посоки.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "бабачко":

  Тук не чакаме. Светофарите почти не дават възможност за удари, освен ако не минеш директно на червено.
  Дори и тогава в първата секунда, ако е пак няма допирателна с чуждото жълто-зелено.
  Правил съм го веднъж, когато много бързах, а после видях, че други редовно го правят, но това е глупаво.
  Иначе за софийските коли в Шумен така си го обяснявам.
  И не става въпрос за нови коли на лизинг. Те задължително са си със софийски номера.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1969 Весело

  А бе, хора, някой виждал ли е някъде другаде пътен полицай да размахва СТОП палка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK