Европарламентът иска да се затегне контрола върху техническото състояние на автомобилите

Европарламентът иска да се затегне контрола върху техническото състояние на автомобилите

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският парламент прие вчера нов регламент, който иска от 2020 година страните-членки на ЕС да засилят контрола върху техническото състояние на движещите се на тяхна територия автомобили, включително и върху тяхната екологичност. Идеята беше подкрепена от 547 евродепутати , а 83 бяха против.


Новите правила ще влязат в сила от 1 септември 2020 г., ако бъдат одобрени от Съвета на ЕС. Засиленият контрол трябва да бъде въведен още на ниво типово одобрение, което преминават всички нови модели.


Впоследствие всяка държава от ЕС ще бъде задължена периодично да подлага на задълбочен преглед определен брой автомобили, избирани на случаен принцип. Поне 20% от инспекциите трябва да са свързани с отделяните емисии от колите.
Европейската комисия също си запазва правото да извършва прегледи и проверки, за да се увери в спазването на правилата, да изисква изземане на автомобили в ЕС и да налага административни глоби на автомобилните производители в размер до 30 000 евро за всеки автомобил, който не отговаря на изискванията.


Законодателството включва нов режим за прегледи, за да гарантира, че автомобилите не надвишават границите за емисии през цялостния си период на употреба. Плановете са центровете за прегледи да бъдат редовно и независимо проверявани.


"Това е силен европейски отговор на скандала "Дизелгейт". Това законодателство ще направили автомобилите по-безопасни и по-чисти и заедно с проверките за емисии при реално шофиране ще гарантира, че няма да има повторен "Дизелгейт", коментира британският евродепутат Дениъл Долтън.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK