Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

© Цветелина Белутова, КапиталБългарските шофьори са устойчиви на стресиращи ситуации, не са склонни да поемат риск и правят уверен избор, докато шофират, за да предпазят себе си и пътниците си. Така ги определи задълбочено проучване на "Шел", обхванало 300 водачи от пет страни в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).


С помощта на гривна, следяща основните жизнени показатели, приложение, отчитащо стила на шофиране, дискусия с чат-бот след всяко пътуване и въпросник, в края на изследването, са анализирани 51 участници от България. Проследените пътувания от участниците от ЦИЕ са над 3000.


Според анализа на резултатите шофьорите в България, които планират пътуването си, изживяват по-малко стрес зад волана. Те имат и най-високи резултати по показатели като "ефективно представяне" и "плавно пътуване". Тези личностни характеристики описват профил на водач, който успява да запази спокойствие зад волана, без да е твърде превъзбуден или потиснат, следващ дневната си рутина.

Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

© Шел България


Проучването показва, че полските шофьори могат да се определят като социални и разговорливи. Те се зареждат с енергията на другите, затова харесват да имат спътници в колата. Тяхната грижовна и подкрепяща натура, и съпричастност към останалите - пътници и участници в движението, води до повече удовлетворение зад кормилото и по-безопасни пътувания.
Водачите в Словакия се показват като алтруистични и амбициозни. За унгарците пък се казва, че творчески настроени и изобретателни зад волана. Шофирането е средство за изразяване на унгарските шофьори, които обичат да бъдат на път и се чувстват сигурни зад волана. Техните колебания в настроението обаче водят до по-малко ефективни пътувания.


Изследването показва чешките водачи като отворени и екстровертни. Те са много ангажирани със социални дейности в ежедневието си и обръщат голямо внимание на другите участници в движението.


Личностните характеристики се оказват по-важни от пола и националността


Проучването, което обхваща общо 12 държави в цял свят, стига до извода, че фактори като настроението и личностните характеристики влияят в по-голяма степен на способността на шофиране, отколкото полът, националността или професионалното занимание.

Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

© Шел България


За страните от Централна и Източна Европа българските шофьори са шампиони по ефективност по време на пътуването, като имат средно 63 от 100 точки. Следват ги водачите от Чехия.


Словашките шофьори имат най-дълго време на придвижване от 52 минути (ежедневен маршрут) в сравнение с българските, които прекарват средно 29 минути на пътя. Полските и словашките шофьори изминават най-големи разстояния (35 км и 40 км), а унгарските са най-внимателни, със средна скорост от само 32 км/ч.


Д-р Крис Брауер от Института по мениджмънт към Университета Goldsmiths коментира, че въпреки различните условия за придвижване се откриват сходни индикатори за шофьорското представяне в региона: "Анализирайки резултатите от Централна и Източна Европа може да заключим, че типовете характер и личностните характеристики повлияват повече върху шофьорското представяне, отколкото дали сте мъж или жена, откъде сте и каква професия имате. Но фактори като възрастта и семейния статус са също доказани индикатори: по-опитните шофьори и тези, които се возят с деца в колата, се представят най-добре зад волана. Това е значителен контраст в сравнение с германските шофьори, които се включиха в изследването на по-ранен етап, и които се представят по-добре, когато са сами в колата", обобщава доктор Брауер.


Малките стъпки за подобряване на пътуването


Той допълва, че на база анализа на резултатите може да се каже, че шофьорите могат да предприемат малки стъпки, за да подобрят пътуването си, например да пият достатъчно вода, да не пропускат храненето, да си правят кратки почивки, докато пътуват на дълги разстояния, или да разнообразят пътуването си с музика.

Проучване определи българските шофьори като бдителни и устойчиви на стрес

Изпълнителният директор на "Шел България" Камелия Славейкова коментира, че експериментът е интересен, той като помага да бъдат разбрани клиентите и факторите, които влияят върху тяхното пътуване. "Бяхме зарадвани да разберем, че българските участници са се представили много добре на пътя, и се надяваме, че това поведение ще бъде устойчиво във времето и ще стимулира повече шофьори да бъдат по-внимателни на пътя", допълва тя.


Пътуващите с партньора са по-агресивни на пътя


Анализът на резултатите, които екипът на д-р Крис Брауер прави по отношение на участниците от България, показва, че тези, които имат ефективно представяне при шофиране, демонстрират амбиция, но и осъзнатост. Проучването показва, че шофьорите, които се наслаждават на времето си зад волана, се чувстват по-сигурни и пътуват по-ефективно.

Един от изненадващите изводи е, че шофиращите в града са по-малко агресивни, от тези които карат междуградско.

© Цветелина Белутова, Капитал

Един от изненадващите изводи е, че шофиращите в града са по-малко агресивни, от тези които карат междуградско.


От друга страна, музиката е ключ към по-добро представяне на пътя, както и това дали водачът обича да шофира и се наслаждава на времето си зад волана. Шофьорите, които слушат музика отбелязват по-висока ефективност.
Плавността на придвижване също се покачва при онези, които слушат музика.


Сред факторите, които увеличават стреса у шофьорите, се оказва това с кого пътуват. Тези, които са заедно с партньора си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с приятели или колеги. Интересно е, че шофиращите извън града са и по-агресивни зад волана от тези, които карат в градски условия.


Облачните дни са по-добри за шофиране


Изследването в Холандия установява, че облачните дни са по-добри за шофиране. Шофьорите в Централна и Източна Европа също показали, че се влияят от времето. Резултатите установяват, че колкото по-ветровито е времето, толкова по-лошо е шофирането, по-ниско е нивото на представяне, по-малко е удоволствието от пътя и нивото на стрес е по-голямо.


Резултатите показват, че шофьорите от региона поставят семейството си на първо място - независимо дали шофират с членове на семейството си, карат децата си или ги вземат от училище, изследването показа, че шофирането с тази цел води до по-добро представяне на пътя в региона. В Германия се оказва обратното, като германците споделят, че имат доста по-приятно пътуване, когато са сами в колата.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Любопитно
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Авторите на проучването не са пътували по българските пътища!!!
  Няма друго обяснение за тези емпирачни данни!!!

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4898 Весело

  "Изследването в Холандия установява, че облачните дни са по-добри за шофиране..."  Интересно "изследване", след като в Холандия слънчевите дни почти изцяло липсват...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8763 Весело

  Голям зор са си дали да проучат 300 водачи от пет страни в Централна и Източна Европа !!!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  Затова и изследването е наречено "мащабно"!?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Еми бдителни сме - непрекъснато си нащрек за някоя дълбока дупка, дали там в храсите дали не дебне патрулка и др.

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Прочете ли статията?

  А иначе бих искал да проверят устойчивостта на стрес на водач, който кара предимно в София например, поставен за няколко часа в град като Благоевград например. Времето в малките и големите градове се движи различно. А имам чувството, че за някои дори е спряло.

 9. 9 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Ако другите страни си спретнат един естествен подбор по пътищата както ние правим всяка година, може и при тях да останат само бдителни и устойчиви шофьори.

 10. 10 Профил на antislav antonoff
  antislav antonoff
  Рейтинг: 229 Неутрално

  А пешеходците?
  —цитат от коментар 1 на xmm


  Те не са участвали в проучването,тъй като дори и на пешеходна пътека, са в стрес и с ужас се оглеждат като диви зайци...А както знаем,стресираният човек не е адекватен и неговото мнение не може да се счита за меродавно.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4898 Любопитно

  А как са избрани/подбрани участниците от България?

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Като ти "изчеткат" егото, юруш да зареждаш само в Ш..! Психология на подсъзнанието...

  roo
 13. 13 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":

  А защо? Българският шофьор трябва да е бдителен, иначе за 5 километра ще падне в 50 дупки и ще си разбие колата, ето защо винаги е нащрек. Освен това българският шофьор не трепва, ако отзад му се е залепил идиот на 20 см от бронята му и му присветква с фарове да му се изпарява от пътя. При тази стресова ситуация си довършва изпреварването и се прибира в дясна лента.В подобни условия шофьор от уредена държава би се убил. Общо взето знаем 2 и 200, уважението към другите на пътя ни липсва, това е страшното.

  Virtus est medium vitiis.
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Защо тогава в България има много катастрофи и жертви на пътя?

 15. 15 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2378 Весело

  А гривната реагира ли на вълшебната шофьорска мантра 'шееей пеерас, и*** та в г***' ?
  Колко пъти го е засякла?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 507 Любопитно

  "Интересно е, че шофиращите извън града са и по-агресивни зад волана от тези, които карат в градски условия"

  Невероятно откритие - файдата от агресивно и рисково каране в града е да стигнеш 10 секунди по-рано до следващия светофар. В извънградски условия ако не поемаш никакъви рискове и чакаш 1 км чист и прав участък за да изпревариш онзи камион дето пъпли с 65 пред тебе означава тръгвайки от София да стигнеш 2 часа по-късно почти навсякъде в Северна България.

 17. 17 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Добре, че не съм от тия 51 души, че щях да изкривя хубавата стъкмистика.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 18. 18 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Теория: на тия 51 души им е толкова стресов живота, че при тях шофирането сваля пулса и ги успокоява.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 19. 19 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 653 Весело

  'баси, всеки народ си има само положителни качества при шофиране. Некви вселенски мир и любов царят по пътищата. Абе, Дневник, Шел поне платиха ли ви за тази реклама?

 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Без съмнение ! ++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4991 Весело

  Предозиране...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Интересно къде са румънците в това изследване. По моя субективна преценка там карат горе-долу както у нас преди 15 години - никакво даване на път, агресивно изпреварване, целия букет от „защо ти ако аз мога да съм преди теб“. У нас нещата се пооправиха напоследък, не че са ОК, но не е и както беше когато повечето се качиха от автобус на БМВ трета ръка.

 23. 23 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  хаахахх. тва е некъв хороскоп/баница с късмети от маркетинга на шел. много евтино бре хахаха

 24. 24 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2146 Весело

  "Тези, които са заедно с партньора си в колата, са по-агресивни на пътя от водачи, които пътуват с приятели или колеги."

  Ми нормално, като ти пилят на главата, няма как да не се изнервиш.

  Panta rhei....
 25. 25 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 561 Неутрално

  От това, което прочетох за резултатите от проучването разбрах, че всички шофьори от Централна и Изтона Европа са ОК, кой в определени ситуации, кой в други. Само не разбрах кои са най-изнервените и най-опасните шофьори?!?

 26. 26 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Няма как да е иначе!
  Тия дето се млатят и стрелят по пътищата са най-спокойноте!

 27. 27 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#24] от "Molossian":

  Нещо от психологията на българката ще да е.
  Аз като карам и жена ми е в колата, постоянно се ядосва на другите, вика, видя ли този как изскочи, този как ... и въобще /не е шофьор/ ме кара да се чувствам като много мека мара, но то в София като караш, няма как да се ядосваш на всеки спрял в дясна лента веднага след светофара, всеки излизащ от улица без предимство и т.н.
  Без нея съм доста по-спокоен.

 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf1":

  Ами то изатова холандците се изнервят при слънце.Все пак необичайно е.
  Майтапа на страна,но си имат и доста слънчеви дни.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Селянина с беемвето като тури ремуса и всичката бдителност отива по дяволите. Важно е да пърди пък пешеходците кучета ги яли.

 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#13] от "Емо":

  Не са проблема дупките а нахалите с "премиум марки" таратайки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK