Новият пътен закон ще сложи край на безнаказаността на чужденците, смята министър Радев

Новият пътен закон ще сложи край на безнаказаността на чужденците, смята министър Радев

© Анелия НиколоваВ новия Закон за движение по пътищата, който в момента е на фаза обществено обсъждане, са предвидени достатъчно възможности, за да не могат водачите на автомобили с чуждестранна регистрация да нарушават правилата на пътя в България безнаказано. Това каза днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев в рамките на парламентарния контрол.


Той изброи и петте мерки, които ще позволят наложените глоби да се плащат. Сред тях е възможността да се взима книжката на всички, които нямат адресна регистрация в България, като тя ще се връща, след като си платят наложените глоби.


Друга възможност е плащане на актовете на място, в момента на съставянето им, като обжалването става след това. Предвижда се на момента да се плащат и фишовете.
Друго изискване в новия закон предвижда който дава колата си за ползване на водач, без адресна регистрация в страната, да подава декларация с данни за адреса и документите на този, които ще кара.


Последната стъпка срещу избягването на пътни глоби е въвеждането на срок от шест месеца за каране в България на кола с чужди номера.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Безнаказаността САМО на чужденците ли ни е проблем???
  А мутрите
  А корумпираните катаджии
  А надрусаните и пияни "родни" шофьори
  А агресивните...

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1646 Разстроено

  ........и що чакахте до СЕГА......????!!!!!........в ГЪРЦИЯ аааааа СТЪПИШ на КРИВО и СВАЛЯТ НОМЕРАТА....../после да си ги ВЗЕМЕШ е МНОГО -МНОГО СОЛЕНО
  ......./...!!!!!!!.......нашите "юнаци " са по-НИСКИ от ТРЕВАТА.........!!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 834 Неутрално

  "....за да не могат водачите на автомобили с чуждестранна регистрация да нарушават правилата на пътя в България безнаказано. Това каза днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев в рамките на парламентарния контрол."
  Ми той и действащият в момента закон не прави разлика между нарушители - български граждани и нарушители - "чужденци".

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  "Друго изискване в новия закон предвижда, който дава колата си за ползване на водач, без адресна регистрация в страната, да подава декларация с данни за адреса и документите на този, които ще кара."

  Това не го разбирам защо е необходимо. Ако колата не е открадната (няма декларация за това), защо още някакви документи трябва да се оформят за да се даде на някого колата (дори този някой да е с чуждестранни документи - например българин живеещ в чужбина)?

 5. 5 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Любопитно

  "Друго изискване в новия закон предвижда, който дава колата си за ползване на водач, без адресна регистрация в страната, да подава декларация с данни за адреса и документите на този, които ще кара."

  ?!?

  Защо трябва да откриват отново топлата вода?

  Хора погледнете в другите държави и ПРЕПИШЕТЕ ако трябва добрата практика.

  Правите всички актове да са на собственика на автомобила, давате 1 месец срок за доброволно плащане с 50% отстъпка, един месец за доброволно плащане на 100% и след това запорирате банкови сметки, а ако няма нищо автомобила (автомобил не може да няма) и готово.
  Така въобще не ви вълнува кой на кого си дал автомобила, да е мислил като го дава.

  The Tenth Man
 6. 6 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Любопитно

  Това ли са акцентите в този нов закон?

  Ако са това защо трябва нов закон?

  Нещо да се криминализира безрасъдното шофиране, както е в "нормалните" държави?

  The Tenth Man
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Писал съм го и преди...
  Спирали са ме във Франция за превишена скорост от 5 (пет) километра в час. Отведоха ме до местния полицейски участък, написаха ми глобата. После отидох до банката, че да платя. Ако нямах пари, колата на паркинга пред полицията и като намеря пари, да заповядам. При нас, толкова ли е трудно да се случват нещата...?
  Като го гледам тоя министър. Голяма греда сме нацелили и този път...!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 493 Неутрално

  докато не се въведе автоматично изпълнение на закона, да не зависи от човешкия фактор, вратата в полето самотно ще си стои, пътища покрай нея ехееее

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 9. 9 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Любопитно

  защо още някакви документи трябва да се оформят за да се даде на някого колата (дори този някой да е с чуждестранни документи - например българин живеещ в чужбина)?
  —цитат от коментар 4 на plamen_b


  Доколкото знам, никъде по света фирмите даващи коли под наем не "подават декларация с данни за адреса и документите на този, който ще кара." Данните, разбира се, си ги имат. Ако шофиращият направи нарушение и не е спрян от полицията, собственикът на колата (фирмата) имат грижата да дадат данните на полицията, а в някои страни - да съберат глобата от шофьора и да я изплатят на полицията. Защо същото да не се отнася до гражданите дали кола на роднини, приятели и познати, а трябва да попълват някаква декларация?

 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Спирали са ме във Франция за превишена скорост от 5 (пет) километра в час. Отведоха ме до местния полицейски участък, написаха ми глобата. После отидох до банката, че да платя.
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  Мен не са ме спирали, но са ме "снимали" (за превишена скорост и за навлизане в неправилна лента предназначена за обществен транспорт). Получавах информация за глобите по пощата - седмица след нарушението във Франция, няколко месеца след нарушението в Италия. Платих си ги по интернет с кредитна карта.

 11. 11 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Защо се мъчите главите 25 години. Препишете законите на Швейцария и не хабете народна пара за лудо.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 12. 12 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да застанат двама катаджии на северната тангента и за 8 часа ще вържат бюджета на АПИ за година, само от преминаващите румънци и турци. И сегашния закон позволява това. Всяка събота и неделя минавам от там, как пък един от тях не видях да кара с разрешените 120 км.ч. Явно си знаят, че у нас може.

 13. 13 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Това ли са акцентите в този нов закон?Ако са това защо трябва нов закон?Нещо да се криминализира безрасъдното шофиране, както е в "нормалните" държави?
  —цитат от коментар 6 на Адвокат на дявола


  Какво визирате под "безрасъдно шофиране"?
  Защото шофирането "кат сопол" всъщност създава повече предпоставки за птп, според моя опит. Примери много, но най-очевидно е на двулентов път, където някой си кара спокойно и сигурно с 50-60 а зад него - 500 коли колона. Еми няма как, ще има някои по-изнервени и ще започнат да изпреварват и да създават рискови или "безрасъдни" ситуации. И всичко това е не защото са джигити, както тук се мантросва а просто защото отпред има сопол, който се влачи едва-едва.
  Същите сополи като се движат с безумната скорост от 80км/ч по магистрала създават безброй опасни ситуации около себе си - тръгват да ги изпреварвт ТИР-ове, камиони, автобуси и други трошки, които иначе биха си карали със 110-120.
  А в "нормалните държави" всичко се движи - и лелката и чичака и кифлоча - дават газ и карат на ръба на разрешеното и никой не се влачи и тътри. По светофарите щом светне зелено се дава газ и всички потеглят и се движат. Само тук при нас свети зелено а всички стоят и дремят и за един цикъл от 30-40 секунди минават 4-5-6 автомобила, вместо примерно 20.

  Умен и красив жълтопаветник.
 14. 14 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#13] от "WALL-E":

  "Какво визирате под "безрасъдно шофиране"? "

  Посоченото във закона такова.
  Например (но не само) превишаване на разрешената скорост във населено място с над 60 км/ч. Тоест шофиране в населено място със 100 км/ч.

  "Еми няма как, ще има някои по-изнервени и ще започнат да изпреварват и да създават рискови или "безрасъдни" ситуации"

  Интересно и затова ще обвините вместо "изнарвените", "сопола" ли?
  Вие ще предефинирате всички обществени норми очевадно, включително правните.

  Н

  The Tenth Man
 15. 15 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  "...смята министър Радев"

  Това на края на изречението обезсмисля всичко.

 16. 16 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "plamen_b":

  Имат , дето се вика майчиното ти мляко, и най-важното - кредитната карта.
  Те изпращат данните на полицията, и за върховното си усилие ти друсват с 20 € административна такса, а вече полицията си търси нейните пари - честитката идва на адреса. Няма мърдане...уви.

 17. 17 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  До коментар [#13] от "WALL-E":

  и какво правим ако някой е млад шофьор ? Или чичката с ладата е гони 80-те ?

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Гневно

  Да бе законът ви пречи да наказвате турските тираджии които правят каквото си искат! Да видим днес каква мярка ще наложат на турчина който уби с тира си семейството от Бургас?? Като нищо ще го пуснат да се лекува от преживяната травма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#17] от "Quo Vadis?":

  Отбива, пропуска останалите и после продължава? Или трябва всички участници в движението да се съобразят с него?
  За възрастните хора зад волана тъжната истина е, че масово само спомен от това, че са били умели водачи е останал. Те самите обикновено не го разбират и приемат а и е трудно да им се обясни.

  Умен и красив жълтопаветник.
 20. 20 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#14] от "Адвокат на дявола":

  Нищо не искам да предефинирам.
  Опитвам се да ви обясня, че ако погледете извън клишето за превишената скорост може да установите, че неоправдано ниската скорост на отделни участници от движението са значима предпоставка за проишествния или рисково шофиране. Ако всички карат с 90 ще са единици тези, които ще искат да изпреварват и това вече са истинските хулигани на пътя, с които борбата трябва да е безкомпромисна.

  Умен и красив жълтопаветник.
 21. 21 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Е*аси тъпанара имаме за министър на МеВеРе-то на кОлтурата...

  Щом в западните държави може да се шофира с чуждестранни номера на колата без ограничение от 6 месеца защо да не може в БГ? На мен колата ми е служебна и е с чуждестранни номера - какво съм виновен аз или фирмата ми , че скапаните ушати не знаят как да ползват компотите(компютрите) в системата на МВР? Да се наслагат камери по пътищата като в нормалните страни и да се автоматизира процеса. Колата с еди кой си регистрационен номер е на Пешо - пешо да плати глобата или да доведе който е карал в нарушение. Ако съм чужденец и са ме снимали в нарушение - като излизам от страната проверяват по рег. номер и ако има снимки - плащай за да излезеш...
  И не е проблема в чужденците, а в българите, които не спазват елементарни правила за навлизане в еднопосочна улица, спиране на трото ара и т.н. Когато за подобни неща няма наказания - то нарушенията ще стават все повече. Нали не вярвате, че турците дето минават транзит през БГ правят всичките тези нарушения в Западна Европа? Там първо му прибират книжката и после го изслушват, а след това плаща глобата, извинява се и следващия път внимава. Дори и немците не са се родили научени на ред - системата им го набива в чутурите!

 22. 22 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чак ме хваща страх , като гледам какви законотворци са се пръкнали.Решението е много просто:не си ли е платил глобата НИКАКВО пускане на границата , отбива се отстрани автомобила или ТИР-а и така докато не си плати , ама нямаме топки за тая работа...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 23. 23 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ...предвидени достатъчно възможности, за да не могат водачите на автомобили с чуждестранна регистрация да нарушават правилата на пътя....

  Каква стана тя, в българските закони трябва изрично да се предвиждат достатъчно възможности престъпниците да НЕ извършват престъпления???

  Умерен толераст
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Правят нарушения защото знаят че ще им се размине, а на тоя министър
  му нямам никакво доверие, само плямпа !!!

 25. 25 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Любопитно

  До коментар [#19] от "WALL-E":

  "Или трябва всички участници в движението да се съобразят с него?"

  Това май не е риторичен въпрос?

  Ако "сопола" е пешеходец, велосипедист, ездач, селскостопанска техника,извънгабаритен товар и т.н.

  Според вас във всички тези случаи "нерваците" ще са невинни?

  Сериозно трябва да седните и да осмислите принципите на движение по-пътищата.

  Че точно това е един от тях:
  Съобразяване с другите участници в движението КАКВИТО и да са те.

  Ако сте забравили има едни пътни знаци за внимание, които указват появате на диви или домашни животни на пътя, според вас каква им е идеята на тези знаци и какъв е принципа ?

  The Tenth Man
 26. 26 Профил на Адвокат на дявола
  Адвокат на дявола
  Рейтинг: 287 Любопитно

  До коментар [#20] от "WALL-E":

  "Ако всички карат с 90 "

  Участниците в движението не са само автомобили, колега.
  Не случайно има клас път магистрала, на който път има ограничение за вида участници в движението.
  На останалите класове пътища такова ограничение няма и участват неща които не могат да се движат със 90 км/ч.

  Та с тях ще се съобразяваме ли, или?

  The Tenth Man
 27. 27 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#19] от "WALL-E":

  Прав сте, че ниската скорост е също проблем и аз също се дразня на това но понякога просто всички останали водачи трябва да се съобразят с най-неспособния ...
  При натоварене движение , когато бавните пречат най-много просто е и най-малка вероятноста да има къде да отбият а после и сравнително бързо да се включат в трафика

 28. 28 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Ако всички карат с 90 ще са единици тези, които ще искат да изпреварват и това вече са истинските хулигани на пътя, с които борбата трябва да е безкомпромисна.
  —цитат от коментар 20 на WALL-E


  На първокласен път като карам с 90 км/ч на темпомат знаеш ли какво се случва - всички леки автомобили ме изпреварват. Единици са тези които аз изпреварвам - около 1 автомобил на всеки 25-30 км.

  Според твоите писания излиза че хулигани са всички които ме изпреварват.

  Абсолютно същото е в населените места където познай - движа се с 55 км/ч - изпреварват с разлика в скоростите минимум 20-30 км/ч.

 29. 29 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#19] от "WALL-E":Прав сте, че ниската скорост е също проблем и аз също се дразня на това но понякога просто всички останали водачи трябва да се съобразят с най-неспособния ... При натоварене движение , когато бавните пречат най-много просто е и най-малка вероятноста да има къде да отбият а после и сравнително бързо да се включат в трафика
  —цитат от коментар 27 на Quo Vadis?


  Класика в жанра:Неделя след обед или последен празничен ден,тюлюмбекът е пийнал у тъщата 1-2 големи и е дал на жена си да се учи с 40-50 км/ч.!И колони,колони,нерви и...челни сблъсъци.

 30. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Сега половината от работния ден на КАТ е да трият паметта на камерите.те са автоматични и като почнат да снимат всички нарушители става страшно-на ББ кортежа,на началника жена му дето бърза за Мола,на началника любовницата дето и тя бърза за някъде си,на кмета любовницата,дето уж никой не трябва да я знае,на служебните коли от МВР,на личните коли на всички служители на МВР.Докато изтрият всички нарушители и се оказва,че няма кого да глобят освен някой мангалчо с купена книжка.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Като знаем, колко сте силни по законотворчеството, особено ако и Данаил Кирилов е намесен, силно се съмнявам.

 32. 32 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Ако е чужденец номерата се свалят веднага.Ако плати- добре.Ако обжалва да платипредварително и ако глобата падне-да му я връщат.Ако не отива до границата и там му казват-ти си без номер отбий и си плати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK