Продажбите на нови коли в страните от ЕС се повишиха с почти 3% за полугодието

Продажбите на нови коли в страните от ЕС се повишиха с почти 3% за полугодието

© ReutersПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС са достигнали 8.449 млн. бройки през първата половина на годината, което е ръст от близо 3% в сравнение със същия период на миналата година. Данните са на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, която отчита, че юни е третият пореден месец с повишаване на търсенето - с 5.2%.


От големите пазари за полугодието ръст в продажбите има в Испания (+10.1%), Франция (+4.7%) и Германия (+2.9%). По-малко коли са били купени във Великобритания (-6.3%) и Италия (-1.4%).


Поглед към данните за България показват почти 12% ръст през юни, формиран от 3586 сделки. За полугодието в страната са купени 18 082 нови автомобила, което е с 22.6% по-добър резултат от периода януари - юни 2017 г.


Данните на Пътна полиция за регистрациите, разпространени в началото на месеца, показаха, че в страната са внесени близо 143 хиляди употребявани леки и лекотоварни автомобили, като близо 96 хиляди са на повече от десет години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK