Парламентът одобри въвеждането на тол-системата и електронните винетки

Монтирани на подобни рамки камери ще установяват дали някой ползва пътищата, без да е платил. Отделно ще има и мобилни екипи за контрол

© Дневник

Монтирани на подобни рамки камери ще установяват дали някой ползва пътищата, без да е платил. Отделно ще има и мобилни екипи за контролС приемане на първо четене на промени в Закона за пътищата парламентът днес одобри въвеждането на тол-система и електронните винетки като начин за плащане на ползването на републиканските пътища. "За" гласуваха 113 народни представители, 1 беше "против", а 69 се въздържаха, обобщава агенция "Фокус".


Според промените леките автомобили и превозните средства с обща допустима маса до 3.5 тона ще плащат за ползването на пътищата чрез електронни винетки, които ще бъдат въведени от началото на следващата година. Както досега, те ще са годишни, тримесечни, месечни и седмични, които ще запазят цените си. Въвежда се уикенд винетка, която ще важи от петък на обед до неделя в полунощ, но колко ще струва тепърва ще се уточнява.


Електронните винетки ще могат да се купуват на терминали за самотаксуване или с картово плащане. Има и възможност за събиране на вземанията чрез т.нар. карти за гориво, издавани от различни търговци, чрез които се осъществяват безкасови регистрации на разплащанията, с карти или чипове, които отчитат транзакцията.


Тол-системата трябва да заработи на 16 август догодина
Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3.5 тона ще използват тол-система на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние и позицията с помощта на глобална навигационна сателитна система.


За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. За изминаването на едно и също разстояние ще се плаща различна сума в зависимост от състоянието на пътя.


Предстои уточняване ползването на кои пътища ще е платено, като за момента сигурно е, че такива ще бъдат магистралите и републиканските шосета първи и втори клас. По предварителни данни става въпрос за около 16 хиляди километра пътна мрежа. Не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища. Тол-системата трябва да заработи от 16 август 2019 година.


Предстоят обсъждания на цените


При дебатите преди гласуването от БСП обявиха, че искат в залата да присъства министърът на регионалното развитие Николай Нанков, тъй като имат много въпроси към него. "Вчера той наговори куп неистини. Считам, че министърът е този, който трябва да обясни каква е политиката и как ще постигне заложените в програмата на ГЕРБ цели", каза Драгомир Стойнев от левицата.


От ГЕРБ контрираха, че не може мотивите за или против законопроекта да бъдат на база присъствието на министъра.


Заместник-председателят на Комисията по транспорт Станислав Иванов уточни, че цените на тол-таксите не са ясни, тъй като законът дава рамката. "Дава се рамката на стартирането на тол-системата. След това септември месец ще бъдат направени обществени обсъждания. Ще се дискутират цените, ще се дискутират обхватите", допълни той.


Съгласно подписания в началото на годината договор тол-системата ще се изгради от консорциума "Капш трафик солюшънс" с водещ партньор австрийската Kapsch. Стойността на договора е 150 млн. лева без ДДС, които фирмата ще си върне, като започне събиране на таксите.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Това е добра практика. Опасявам се само че от парите за това по предназначение ще се ползват в най добрия случай половината ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1614 Весело

  Стига бе. До третокласните пътища ли опряхме да събираме пари. И как ще опазим кабинките. Има откъде да си наберем железо.

 3. 3 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Хайде най-сетне да я въведете тая тол система, че се потрошихме.

 4. 4 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Я как се създава изкуствена заетост. Кабинките дали ще са автономни?

 5. 5 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 27 Неутрално

  В Хърватия с какъв кеф си платих на бариерата: магистралите им са на нивото на холандските.

 6. 6 Профил на bastaa
  bastaa
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Честито, направиха си още едно пълно с лесни за крадене пари нещо, което всички ние ще платим чрез по-високи цени на стоки и услуги. На практика това е нов данък, как пък на никой не му прави впечатление. Автобусни превози, куриерски услуги, всякакви стоки и суровини, които се транспортират ще повишат своята цена.

 7. 7 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Не ми пука кво ще правят ама писна от дупки. Таа тол система просто ще взима повече пари а в селата - "джипове, джетове". :)

 8. 8 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Принципно няма лошо в самата система.
  Лошото идва после:
  1. Парите ще се окрадат
  2. След 3-4 години някой ще писне, че парите, видиш ли, не достигат
  3. НС с прискърбие ще въведе толове и за автомобилите до 3.5 тона
  4. Парите ще се окрадат
  5. След 3-4 години някой ще писне, че парите, видиш ли, не достигат
  6. НС с прискърбие ще въведе и такса "Ползване на паркинг на магистрала"
  7. Парите ще се окрадат
  ...

 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1880 Любопитно

  До коментар [#2] от "Jesuit":
  До коментар [#4] от "Jesuit":

  Какви кабинки?

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 10. 10 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  До коментар [#8] от "Killing Joke":

  Като се съгласявам с всички приведени от Вас аргументи, си задавам и въпросът защо беше нужно през пролетта на т. г. да се сключи договор м/у Международната банка за възстановяване и развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ за въвеждане на тол системата. Освен че ще ни консултират относно тарифата, от МБВР ще имат достъп до цялата техническа документация на проекта, доклади от изпитвания и изпробвания и др. Така и не прочетох разумни обяснения колко изгоден трябва да е този договор, та като страна-член на ЕС, да не се консултираме с ЕБВР. А както пишеше в медиите, споразумението е за "възмездни консултантски услуги"...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#6] от "bastaa":


  Честито, направиха си още едно пълно с лесни за крадене пари нещо, което всички ние ще платим чрез по-високи цени на стоки и услуги. На практика това е нов данък, как пък на никой не му прави впечатление. Автобусни превози, куриерски услуги, всякакви стоки и суровини, които се транспортират ще повишат своята цена.
  —цитат от коментар 6 на bastaa


  И преди съм го писал и сега ще го напиша.
  Когото се появи някаква новина за увеличение цената на нещо, независимо какво, винаги се появяват "мазохисти", които да ни обяснят, колко е хубаво това и как добре ще ни се отрази!
  Чета и се просълзявам от смях!

 12. 12 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Под джипове джетове иам пред вид че такова нещо ще ти трябва за да се движиш по пътя :)

 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  [quote#11:"vagabond66"]/quote]

  Мда, сега остава да обясните кое нещо се повишава, че постът ви да придобие някакъв смисъл.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Ще падне голямо крадене пак. Винетките у нас най-еФФтини в Европа, пак ще ги вдигнат. Колко му е да върви и тол система и винетки на един и същи път, и това може да доживеем...

 15. 15 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bramasole":

  Това не го знаех и нямам идея каква ще е ролята на ЕБВР, но много добре си ги знам нашите управници. Кой знае що народ ще кешира покрай тази тол система. Сигурно пак ще има бариери на цена 10 000 лева, софтуер за едни тънки 25 милиона примерно и те така.

 16. 16 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":

  Наивник на средна възраст - поне половината ще са гепене и плащане на офиси на световната банка както поясниха в мешерето!

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#13] от "pag":


  [quote#11:"vagabond66"]/quote]Мда, сега остава да обясните кое нещо се повишава, че постът ви да придобие някакъв смисъл.
  —цитат от коментар 13 на pag  [quote#0:""]/quote]
  Тол-системата трябва да заработи на 16 август догодина
  Предстои уточняване ползването на кои пътища ще е платено, като за момента сигурно е, че такива ще бъдат магистралите и републиканските шосета първи и втори клас. По предварителни данни става въпрос за около 16 хиляди километра пътна мрежа. Не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища. Тол-системата трябва да заработи от 16 август 2019 година.

  Предстоят обсъждания на цените

  —цитат от коментар 0 на статията


  Сега остава вие да обясните,
  какъв "разцвет" ще настъпи по нашите земи!

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Е крайно време беше, да заработи ел. винетка.

 19. 19 Профил на Балканиеро
  Балканиеро
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Време е и за леките автомобили.

 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Начи, за хиляди километри, с различни цени според етапа на скапването им и милиони ползващи ги возила, капаците за внедряване има, а за електронното гласуване все няма.
  Ще река извънбрачни деца, инак ще ме изтрият.

 21. 21 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Принципно няма лошо в самата система.Лошото идва после:1. Парите ще се окрадат2. След 3-4 години някой ще писне, че парите, видиш ли, не достигат3. НС с прискърбие ще въведе толове и за автомобилите до 3.5 тона4. Парите ще се окрадат5. След 3-4 години някой ще писне, че парите, видиш ли, не достигат6. НС с прискърбие ще въведе и такса "Ползване на паркинг на магистрала"7. Парите ще се окрадат...
  —цитат от коментар 8 на Killing Joke


  Добър анализ с едно уточнение. Тол системи има само на магистралите. Тука и на чакъла ще сложат.

 22. 22 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2089 Весело

  До коментар [#14] от "alexsilver":

  Румъния не я ли смяташ в Европа? Защото там винетките са 2 пъти по-евтини...

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2089 Весело

  До коментар [#17] от "vagabond66":

  "За все по-пълното задоволяване на нарасналите потребности на трудящите се и привеждане на цените в съответствие..."

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jesuit":До коментар [#4] от "Jesuit":Какви кабинки?
  —цитат от коментар 9 на Darulio


  Ти не си ли пътувал извън България? На магистралите има бариери и кабинки дето ти събират таксата.

 25. 25 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3010 Разстроено

  Колкото и такси да сложим, няма да стигат. Колкото и да съберем, всичките ще окрадем.
  – С уважение, трети мандат, ваш ГРОБ

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И как така един не попита защо ЧАК сега се въвежда тази система?нито журналист, нито опозиционен политик.
  Отговора е заради една печатница на винетки, която докара милиони на гяволето, а "държавата" загуби милиарди заради тоя тарикат. Това е голата истина.

  Прост народ, слаба държава!!! Продължаваме с палатките още от оно време и се чудим на хала ни, а една шепа бандити ни се подхилкват и ни показват постоянно и всекидневно среден пръст. Други политици по света могат само да мечтаят за народ като нас!

 28. 28 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Все пак не разбирам как Холандия Германия поддуржат такива инфраструктури който за Ганьо са фантастика а ние за 500км магистрали ще слагаме тол система. Мждр най яката тол система е на Турция.. Няма кабинки...само фотоклетки, 2г живях там и системата им е супер, минаш с 80кмч и до нови срещи

 29. 29 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ако искат тол система винетката трябва да отпадне. Не е справедливо данък+винетка+тол система. Тва само в България отново ще съществуваа.
  В италия примерно юагистралите с 3ленти се плащат но тези с 2 не... И нямат винетки..

 30. 30 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2649 Неутрално

  До коментар [#29] от "b0b069":

  Чети преди да пишиш бе коуега...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 31. 31 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#5] от "mort":

  Футболът им - също!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално

  То това събитие стана историческо.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално

  То това събитие стана историческо.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4478 Неутрално

  До коментар [#5] от "mort":

  А винетка купи ли си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4478 Неутрално

  До коментар [#29] от "b0b069":

  Пропуснал си акциза на горивата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "...Предстои уточняване ползването на кои пътища ще е платено, като за момента сигурно е, че такива ще бъдат магистралите и републиканските шосета първи и втори клас. По предварителни данни става въпрос за около 16 хиляди километра пътна мрежа. Не е изключено да бъдат обхванати и част от третокласните пътища. Тол-системата трябва да заработи от 16 август 2019 година..."

  На това нагло тъпоглаво лакомене отговорът е една много къса-дълга пиперлива нашенска...
  Къде по света има тол-системи на немагистрални пътища? А бостаните искат да засегнат дори и третокласните. А за горските пътища нещо няма ли да измислят тиквуните?

 38. 38 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#14] от "alexsilver":Румъния не я ли смяташ в Европа? Защото там винетките са 2 пъти по-евтини...
  —цитат от коментар 22 на mitko11


  Това за Европата го твърди шопарят от пътната агенция.
  Коментирах го преди няколко дена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK