Най-стари коли се карат в България и Полша, а най-нови в Белгия

Най-стари коли се карат в България и Полша, а най-нови в Белгия

© ДневникНай-нови коли в страните от ЕС карат белгийците - средно на 7 години. Следвани от жителите на Дания, Великобритания и Германия, където автомобилите са средно на възраст 8 години, показват обобщени данни на Евростат и на Асоциацията на автомобилните производители (АСЕА) за автомобилния парк на ЕС през 2017 г, цитирани от БТА.


В България колите са най-стари, като повече от половината са на повече от 20 години. В Полша 40% от автомобилите попадат в тази графа.


В Латвия, Литва и Румъния също сериозна част от хората разчитат на коли на повече от 20 години - повече от една трета.


В Люксембург има най-много коли на глава от населението, а в Румъния най-малко
Според данни на европейската статистика в България през миналата година е имало регистрирани около 3.4 милиона автомобила, което приблизително е по 450 автомобила на 1000 българи. Най-висок дял автомобили на глава от населението е регистриран в Люксембург - 662 автомобила на 1000 жители, а най-малко в Румъния - 260 коли на 1000 жители.


Повече от половината коли в ЕС са с бензинови двигатели - 56 на сто, около 40% са с дизелови двигатели, а едва 4 процента са задвижвани с алтернативни горива или електричество.


Делът на превозните средства на бензин и дизел в България е почти идентичен, с уговорката че много от бензиновите са снабдени и с газова уредба.


Регистрираните екологични автомобили в страната са изключително малко - отчетени са едва 2474 хибрида и само 274 електромобила.


През миналата година в ЕС са продадени общо над 800 хиляди автомобила с алтернативно гориво, като регистрациите на подобни превозни средства почти са се удвоили в Испания и Германия - ръст от 90 на сто, следвани от Обединеното кралство и Франция - ръст от 48 процента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK