Пътната агенция пусна обществените поръчки за "Струма" през Кресненското дефиле

Одобреният проект предвижда в посока Гърция да се пътува по съществуващия сега път през дефилето.

© Георги Пауновски

Одобреният проект предвижда в посока Гърция да се пътува по съществуващия сега път през дефилето.Агенция "Пътна инфраструктура" обяви обществените поръчки за определяне на изпълнител за проектиране и строителство на платното за София на автомагистрала "Струма" в участъка Кресна - Крупник, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Това е платно в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.


Дължината на отсечката е 23.6 км, като ще бъдат изградени 7 тунела, 21 виадукта, 4 пътни възела, 12 надлеза и подлеза. Индикативната стойност на поръчката е 875.3 млн. лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.


Обществената поръчка е в две обособени позиции, тъй като участъкът е разделен на два лота, за да може на обекта да се работи едновременно и проектът да завърши в срока на оперативната програма - до 2023 г.

Предстои обявяването на обществена поръчка и за ремонтиране на съществуващия сега път.

© Георги Пауновски

Предстои обявяването на обществена поръчка и за ремонтиране на съществуващия сега път.


Лот 3.2.1 е с дължина 13.2 км, като по него ще има две ленти за движение с ширина 3.5 м. При надлъжен наклон над 4% ще бъде направена и трета лента за товарните автомобили. Достъпът до трасето ще бъде осигурено през три пътни възела, а в този участък ще бъдат построени три тунела - "Симитли" (с дължина 211 м), "Ракитна" (1135 м) и "Стара Кресна" (1052 м).
Ще се построят и 10 виадукта с обща дължина 3.5 км, както и 3 надлеза и подлеза. Индикативната стойност на лот 3.2.1 e 444 796 305 лв. без ДДС.


Лот 3.2.2 е с дължина 10.4 км, като в него е включен и обходният път на Кресна, който е 5.5 км. И тук ще има две ленти за движение с ширина 3.5 м, а на местата с наклон над 4% е предвидена трета лента за товарните автомобили.

По новия пътен участък ще има седем тунела, като най-дългият ще е 1.3 километра.

© Георги Пауновски

По новия пътен участък ще има седем тунела, като най-дългият ще е 1.3 километра.


В участъка ще бъдат изградени четири тунела - "Тисата" (с дължина 171 м), "Света Неделя" (1.3 км), тунел "Кресна 1" (358 м) и "Кресна 2" (230 м). В участъка ще има 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлеза и подлеза. Индикативната стойност за изпълнение на обществената поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лв. без ДДС.


Срокът за изпълнение на всяка от обществените поръчки е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Кандидатите за проектиране и изграждане на лот 3.2.1 могат да подават офертите си до 17.30 ч. на 8 ноември 2018 г., а за лот 3.2.2 до 17.30 ч. на 15 ноември 2018 г.


Участъкът на Струма между Кресна и Крупник е най-спорният от магистрала "Струма", основно заради избрания маршрут на трасето и въздействието на проекта върху околната среда. Срещу трасето се обявиха редица неправителствени организации, които вече са сезирали по случая Европейската комисия.


Върховният административен съд обаче отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. При този вариант трафикът се разделя на две части - в посока Гърция през съществуващия сега път през дефилето, който ще бъде ремонтиран, а в посока София - по нов път източно от дефилето, за който са и поръчките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK