Ръстът в продажбите на зареждани с ток автомобили в България е 600%

Ръстът в продажбите на зареждани с ток автомобили в България е 600%

© Велко АнгеловРъстът в продажбите на зареждащите се с ток автомобили в България е почти 600% за полугодието, но той се формира от едва 79 продажби, сочат обобщените данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). 15 от сделките са за плъг-ин хибриди, а останалите са чисти електромобили.


Статистиката обаче не е съвсем коректна, тъй като през първото полугодие на миналата година АСЕА не отчете нито един продаден електромобил, което не отговаряше на истината. Иначе от асоциацията посочват нарастване на търсенето на хибридни автомобили с 20.4%, като през първите шест месеца в България са купени 708 подобни модела.


За първи път броят на купените нови дизелови и бензинови коли в страната е почти изравнен, след като търсенето на бензиновите скача с над 42% до 10 092 бройки. При дизелите ръстът е скромните 4.6% до 10 202 покупки.


Норвегия остава лидер при електромобилите
Според данните един от всеки 60 нови автомобила в ЕС, купени през първото полугодие, е бил с алтернативно задвижване, показват данните на АСЕА. Сделките с подобни модели са малко над 567 хиляди, което е ръст от над 35%.


Най-голям е броят на продадените чисти електромобили в Норвегия - над 20 хиляди, следвани от Германия - повече от 17 хиляди и Великобритания - почти 7500 хиляди. Общо в Европа са купени 65 713 коли, задвижвани само от ток. Това е увеличение с 40 на сто.


На Стария континент се задълбочава тенденцията за предпочитане на бензиновите автомобили пред дизеловите. Вече 58% от колите са бензинови, докато до преди две-три години съотношението беше обратното.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK