Малина Крумова ще ръководи новата агенция за намаляване на жертвите по пътищата

Малина Крумова.

© Надежда Чипева, Капитал

Малина Крумова.Бъдещата държавна агенция към Министерски съвет, която ще има за задача повишаване на безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи ще бъде създадена от досегашния зам-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на конференция за пътната безопасност в София.


Крумова става част от политическият кабинет на премиера, а нейният пост в министерството се заема от подалия оставка след катастрофата край Своге министър Николай Нанков. Именно след този инцидент, който до момента е отнел живота на 20 души, се роди идеята за създаването на нов орган, който да координира държавната политика за борба срещу пътния травматизъм.


До момента Малина Крумова е била ръководител на Оперативна програма "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите, заместник министър на околната среда и водите в правителството на Марин Райков, служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове и до днес заместник министър на регионалното развитие и благоустройството. Като заместник-министър в МРРБ Крумова отговаряше за програмата за саниране и наблюдаваше водния сектор.
Томислав Дончев аргументира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. Дончев обясни това с липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.


Пред участниците във форума Малина Крумова обяви, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Сред нейните задачи ще са формиране на политиката в областта на пътната безопасност, събиране и системен анализ на информацията по темата.


Агенцията ще се занимава и с контрол върху функциите и мерките от всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема, като според Крумова това е ключов елемент. Важна задача на новия орган ще е информираността и просвещаването.


Малина Крумова обясни, че агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Разстроено

  Още една безмислена структура дето ще напълним с калинки. Книжките пак ще се продават, разни с по 1.5 промила в кръвта ще се оправят с 20-толевка, тия дето блъскат пешеходци по зебрите със 95км/ч ще получават по година условно а нашите мюлюционери ще ни дебнат в храстите за превишена скорост на някое безумно ограничение на прав извънградски участък или пък за колани в разбитите квартални улички.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Ооооо, блажнооо. Винаги е било добре да имаш нЕкой брадчет във властта, кви хубави служби се отварят, направо не са ги и сънували.

  АЗ ПРЕДЛАГАМ, работата в тази агенция да е без заплащане, само капацитети да де събират от време на време и да решават някой въпрос.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Колко ще ни струва тази агенция?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Как ще се изберат хора, конкурс ли ще има?

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Това онази агенция, дето още през април казаха, че ще я правят ли, или онази другата, която вече съществува, но очевидно не работи?

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Той..., конкурса мина! :)))

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Станахме като преди 1989 г.
  Контрол на контрола на контрола на контрола, един куп контролиращи и накрая нищо.
  Преструктурирания, сливания, разделяния, търкалят се едни думбази с папки из учрежденията и това е.

 9. 9 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Някой би ли ми обяснил,след като се създава нова агенция за контрол по пътищата,какво ще правят КАТ с големите заплати? Да ви кажа,че и след тази агенция резултатът ще е същия,а може да стане и по-зле. Резутатът от тази агенция е само нови гласове на Герб в бъдещите избори,защото ако изгубят местните избори и тези за европейски парламент,те си отиват. Те ще използват целия държавен ресурс и ще мислят всякакви синекурни длъжности,за да купуват по този начин гласове с държавни пари и да заобикалят закона. Те ще управляват докато разсипят напълно държавата и който дойде след тях с години да не може да я оправи....

 10. 10 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Гневно

  Още администрация, още "калинки", още роднини...
  Аман!Оставка за БСП 2!

 11. 11 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Тази агенция за съжаление няма да е само в София,а ще бъде из всички населени места. С чиновнически длъжности Герб ще борят безработицата,а не със стимулиране на икономиката. За тази агенция парите от къде ще дойдат? Или от нови данъци или от нов заем,който после ще плащаме пак всички ние.

 12. 12 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С агенция или без агенция, но трябва да се направи много по този въпрос. Жертвите и пострадалите от ПТП в България биха могли да се намалят със 70-80% ако се направят следните неща:

  1. Извънградските кръстовища масово да се направят с кръгови движения, като така принуждават всички коли да намалят скоростта.
  2. По магистралите и пътищата масово да се мери скоростта на отсечки фиксирани камери.
  3. Цивилни полицаи с камери да се движат по пътищата, като снимат и вадят от движение опасните шофьори.

 13. 13 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Весело

  Статистики и анализ на това къде и кой дава книжките на по-тъмнозелените българи. Колко от тях са без 7 клас и имат свидетелства за правоуправление на МПС. Евентуално де, щото все пак идват избори и тия същите ще трябва да гласуват "правилно".

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 14. 14 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 549 Неутрално

  1. Нов асфалт.
  2.Видима маркировка.
  3.Здрави мантинели.
  4. Орязани храсти и дървета в габарита на пътя
  5.Осветени кръстовища
  6. Без запалени сметища
  7. Заметен пясък след зимното поддържане
  8. Почистени канавки.

  Ееех, мечти - друго си е една агенциика.... за наши ора.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 15. 15 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  планово ли ще ги намалява,да няма изпълнихме петилетката за четири години:)))

 16. 16 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Весело

  много калинкообразни скакалци,много:)

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  "Държавна агенция към правителството ще намалява жертвите по пътищата"

  Ще намалява с химикалката

 18. 18 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Апропо, в някои "бели" държави, за водачите на МПС над 70 г. има тестове (медицински) на всеки две години. При нас това кога ще се случи или пак се правим на гъвкави?

  Колко от ПТП са причинени от възрастни хора или и за това си нямаме статистика?

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 19. 19 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И какъв е смисълът от още една агенция, след като така или иначе държавата не може/не иска да наложи правилата да се спазват.
  Пак опираме до там, че върховенството на закона е основата, която трябва да се осигури за да могат да функционират всички системи в обществото.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Пак нова агенция. А ние чакаме да закриват част от старите.

 21. 21 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Борбата с безработицата продължава.

 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Тази пък,Малина?!? Калинка - ясно!:))))Но, сега пък -Малинка?!?:))))Че,и нова служба откриват...

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Още една агенция. Много необходима. Според управляващите. Не може да не се съгласим. Властта работи за все по-пълното задоволяване нуждите на нашите хора. Със добри заплати.
  Госпожа Крумова е поредния дялан камък. Заемала различно длъжности в различни институции. Какви ли са резултатите от работата ѝ?
  Малинка е поредното хубаво женско име, което ще стане нарицателно. Възможна е и комбинацията калинка-малинка.

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#9] от "Toni Ivanov":
  Успокойте се, господин Иванов. Агенцията няма да дублира КАТ. Няма да пречи на никого. Няма с какво. Служителите на агенцията няма да правят нищо.

 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Значи като бъде увеличена администрацията ще бъдат намалени жертвите по пътищата? Не се учудвам въобще къде отиват парите на данакоплатците и защо цели слоеве от населението са обречени на бавна и мъчителна ефтаназия. Въпреки нескончаемите и безплодни здравни еквилибристики.

 26. 26 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Аз не мисля, че жертвите по пътищата могат с мерки да бъдат намалени драстично, с пъти. Това е популизъм. Просто манталитетът е такъв, хората са такива, държавата е такава и трябва мисленето да се смени, да се внимава повече и да сме по-спокойни на пътя. Единствено джигитите могат да бъдат ограничени в момента, но те са 1 на 10 от случаите. Нито техническите мерки, нито пътища, нито нищо. Просто този транспорт има цена, и мисля, че статистически сега е най-ниската й цена. Честите брутални и скандални инциденти с нагли джигите и безумци изкривяват нещата.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Още една за угояване с 10 000 лв заплата!

 28. 28 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 300 Неутрално

  не си и мислете че тая агенция е за да подобри положението по пътищата , тя е да оправдае налудничавите ;закони; заради които жертвите се увеличават , но пък пълнят джобовете и на застрахователи и на ;държавноста;

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Преди 1989г., когато колите по пътищата са били поне 10 пъти по-малко, жертвите са били поне 2 пъти повече отколкото в последните години. Нещо което се е увеличило напоследък по пътищата, това е простащината, но за ГЕРБ това е в реда на нещата.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ОК, да кажем, че ще има. Щото явно ще има такава структура.
  Това означава, че съществуващите до момента структури не работят. Какво правим с тях? Нека се реорганизират или пре-разпределят по други ведомства = оптимизация.
  След това - искаме да видим ясни цели на агенцията. Например: от 682 загинали за година до следващите пет да ги намалят поне двойно.
  Следва: какви конкретни мерки ще се предприемат? В Скандинавия имат отличен опит, нека почерпим от там.
  Малко акъл, но навреме.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Време е ГЕРБ да си отиват. Колкото по-бързо, толкова по-добре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK