Малина Крумова ще ръководи новата агенция за намаляване на жертвите по пътищата

Малина Крумова.

© Надежда Чипева, Капитал

Малина Крумова.Бъдещата държавна агенция към Министерски съвет, която ще има за задача повишаване на безопасността на пътищата и намаляване на броя на жертвите при катастрофи ще бъде създадена от досегашния зам-министър на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на конференция за пътната безопасност в София.


Крумова става част от политическият кабинет на премиера, а нейният пост в министерството се заема от подалия оставка след катастрофата край Своге министър Николай Нанков. Именно след този инцидент, който до момента е отнел живота на 20 души, се роди идеята за създаването на нов орган, който да координира държавната политика за борба срещу пътния травматизъм.


До момента Малина Крумова е била ръководител на Оперативна програма "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите, заместник министър на околната среда и водите в правителството на Марин Райков, служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове и до днес заместник министър на регионалното развитие и благоустройството. Като заместник-министър в МРРБ Крумова отговаряше за програмата за саниране и наблюдаваше водния сектор.
Томислав Дончев аргументира създаването на новата структура с това, че на пръв поглед в държавата има всичко, за да намаляват жертвите по пътищата - министерства, агенции, дирекции, закони и наредби, но резултатът не е такъв, какъвто се очаква. Дончев обясни това с липсата на синхрон и възможността отговорността да се прехвърля между институциите.


Пред участниците във форума Малина Крумова обяви, че в следващите няколко седмици ще се изготви структурата и устройственият правилник на новата агенция. Сред нейните задачи ще са формиране на политиката в областта на пътната безопасност, събиране и системен анализ на информацията по темата.


Агенцията ще се занимава и с контрол върху функциите и мерките от всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема, като според Крумова това е ключов елемент. Важна задача на новия орган ще е информираността и просвещаването.


Малина Крумова обясни, че агенцията ще е координиращо звено между ведомствата и институциите, като в нея ще има и гарантирано гражданско участие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK