Започва специализирана акция срещу каращите в бус лентите в София

Започва специализирана акция срещу каращите в бус лентите в София

© Цветелина Белутова, КапиталЦентърът за градска мобилност и "Пътна полиция" в София започват съвместна акция срещу нарушителите, които се движат в бус лентите, съобщиха от общинското предприятие. Началото ще бъде поставено още следващата седмица.


Това е поредната мярка за налагане на приоритет на градския транспорт. Началото беше поставено през лятото с кампанията "Всеки да си знае лентата". Тогава бяха брандираха автобуси, които да подсещат водачите, че трябва да не карат в бус лентите, припомнят от "Центъра за градска мобилност".


Основната цел на бус лентите е да осигуряват приоритет на обществения транспорт, така че той да изпълнява разписанията си и да бъде удобен и бърз за пътниците, които го използват, но това не може да стане, ако лентата е задръстена с коли, уточняват от общинското дружество. От ЦГМ посочват, че по разписание автобусите, които се движат по бул. "България", трябва да изминават разстоянието между пл. "Ручей" и Центъра по хигиена за 4 минути, но ако има автомобили времето се удължава тройно.
По новата бус лента на бул. "Васил Левски" разстоянието между ул. "Гурко" и кино "Одеон" трябва да се измине за 4 минути, но ако тя е блокирана, забавянето стига и до 10 минути. С 20 минути повече е времето от спирката на "Орлов мост" до Окръжна болница за автобуси и тролейбуси, ако лентата на бул. "Цариградско шосе" не е свободна.


Глобата за автомобил в бус лента е 50 лева, припомнят от Центъра за градска мобилност. През пролетта на миналата година експеримент на организацията "Спаси София" показа, че за един час само само на моста над Площада на авиацията в посока "Младост" в бус лентата минават по около 500 коли. Това се равнява на несъбрани глоби за 25 000 лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK