Автомобили с глоба за винетка няма да могат да напускат страната, решиха депутатите

За платеното ползване на пътищата ще следят мобилни екипи на АПИ, пътната полиция, ще се използват и камери

© Надежда Чипева, Капитал

За платеното ползване на пътищата ще следят мобилни екипи на АПИ, пътната полиция, ще се използват и камериАвтомобили без винетки, без платени тол-такси или с неиздължени глоби за подобно нарушение няма да могат да напускат страната, гласуваха днес депутатите, като промениха Закона за движение по пътищата, предаде БНТ. Освен това при неплатена санкция за такова нарушение превозното средство няма да може да мине и годишен технически преглед.


Глобата за каране без винетка остава 300 лв. за леките автомобили. При констатирано нарушение шофьорите ще могат да платят наложената им санкция при констатиране на нарушението на място. Тогава т.нар. компенсаторна такса за леките автомобили ще е в размер на 30 лева и ще дава право да се завърши пътуването.


Автомобилите на проверяващите от Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат оборудвани с ПОС терминали. Такива ще има и в колите на "Пътна полиция". С промените в закона отпада задължението на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да следи дали товарните автомобили и автобусите са си платили, за да ползват пътната мрежа. Контролът вече ще се извършва от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK