Дребните нарушения на пътя няма да оскъпяват застраховката при бонус-малус

Владимир Савов (вляво) е учуден защо всички се фокусират върху възможността застраховката да поскъпне, при положение че според статистиката за над 2 млн. души тя ще поевтинее.

© Надежда Чипева, Капитал

Владимир Савов (вляво) е учуден защо всички се фокусират върху възможността застраховката да поскъпне, при положение че според статистиката за над 2 млн. души тя ще поевтинее.Дребните нарушения на пътя няма да оскъпяват застраховката "Гражданска отговорност" след влизането на системата бонус-малус, каза днес на нарочна пресконференция ръководителят на управление "Застрахователен надзор" в Комисията за финансов надзор Владимир Савов. Наредбата, която ще въведе новия компонент във формирането на цената на полицата, е в процес на обществено обсъждане, което ще продължи още две седмици. Тя е изготвена от консултанта "Ърнст&Янг", като МВР, министерството на транспорта и Комисията за финансов надзор са избирали между предложени им 11 различни варианта.


"Глобите за неправилно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и т.н. няма да се отразяват на стойността на полицата", уточни Савов. Той допълни, че идеята е застраховката да поскъпва за нарушения, които най-често са причина за катастрофи. Членът на КФН поясни, че списъкът на провиненията е избран след анализ на статистиката, и направи важното уточнение, че ще се взимат предвид само влезли в сила наказателни постановления.


Най-лекото нарушение, което оскъпява полицата, е превишаването на скоростта с над 10 км/ч, уточни членът на управление "Застрахователен надзор" Николай Петков. То ще носи една малус точка, което ще рече, че на следващата година за колата ще се плати с 10% по-скъпа "Гражданска отговорност".
Списъкът на всички нарушения, които ще влияят върху цената на застраховката, може да се види в проекта за наредба, която е публикувана на сайта на КФН за обществено обсъждане или в прикачения файл. Важна подробност е, че малус точките ще се събират за година и така при пет минимални превишения на скоростта, да речем, полицата ще е с 50% по-скъпа.


44% от водачите ще ползват максималния бонус


От КФН повториха, че около 80% от водачите, или около 2 млн. души, ще ползват бонус след влизането на системата в сила, като ще плащат по-малка застраховка за автомобила си. 44 на сто пък ще намалят застрахователната си премия с 25%, колкото е максимумът според предложената схема. В същото време едва 0.6% от водачите ще платят четири пъти по-скъпа застраховка от сегашната заради максималният малус.


Разчетите са направени на база статистиката за нарушенията в периода 2014-2017 г. Очакванията са благодарение на промените в наредбата приходите на застрахователите по полицата, която формира около 40% от бизнеса им, да останат същите, но просто да са по-справедливо разпределени.


"В края на всяка година застрахователният надзор ще прави анализ на приходите и цената ще се калибрира", каза Владимир Савов. Собствениците на автомобили могат да получат първи бонус след първата година функциониране на системата. Той ще е в размер на 10% от цената на полицата. С толкова може да се намали стойността на полицата и през втората. Следват година на по-скромно поевтиняване и при седем години без нарушения собственикът ще може да получи пълният бонус от 25% по-ниска цена.


Малусите ще намаляват след една година без нарушение на пътя


Що се отнася до изчистването на натрупаните малуси, то ще става след една пълна година шофиране без нарушения, който са част от наредбата. Така сметките показват, че най-големите хулигани на пътя, който плащат с 400% по-скъпа "Гражданска отговорност", ще се върнат на базовото й ниво след 12 години примерно шофиране, а максимален бонус ще могат да ползват след 19 години без нарушения. Работи се и по идея за ускорено чистене, срещу заплащане, но тя все още не фигурира в наредбата.


Обмисля се и прецизиране на най-спорния текст в наредбата - утежненията върху застраховката да са върху колата. Това се прави, за да не може най-недисциплинираните водачи да регистрират колите си на името на свои роднини без нарушения и да не бъдат обхванати от системата.


"Покупко-продажбата на автомобил е доброволна сделка. Възможно е малусът да е повод за отстъпка от цената", коментира критиките Владимир Савов. Той допълни, че с номера на рамата на всеки автомобил в сайта на КФН ще може да се провери с колко ще се оскъпи или поевтини "Гражданска отговорност".


Няма яснота кога ще влезе в сила


Николай Петков допълни, че при всички случаи малусът, както и бонусът са свързани с водача и в първия момент, в който той стане собственик на кола, гражданската му отговорност ще поскъпне и поевтинее на база данните в регистрите. Именно техническият въпрос с обмяната на данни и тяхното съхранение не дава възможност да се каже кога ще заработи "бонус-малус" факторът върху застраховката. От КФН обясняват, че вероятно наредбата ще бъде готова до края на годината.


Отговорите на най-често задаваните въпроси към КФН по повод наредбата можете да прочетете тук.

Коментари (193)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 960 Неутрално

  И кога ще събереш 25% отстъпка (след 7 години) като повечето хора си купуват през няколко години нов автомобил? А при нова кола почваш от нула, тъй като се гледат класа на водача и класа на колата, и се взема по-неблагоприятния от двата.
  На Запад си сменят автомобила с наистина нов, а тук с по-нов стар, но все пак кой кара една кола 7 години, че да може да натрупа бонус? Нали средната възраст на автомобилния парк в БГ беше по официални данни 15-20 години, значи ще трябва да ги караме тези баракуди докато станат на 27 години, че да хванем бонуса? Тогава пък ще те удари увеличения данък, че нали него пък го вдигнаха за стари коли.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Поредните евтини лъжи. Коя е базата на която изчисляват и какви печалби си залагат ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 621 Любопитно

  То винаги се започва с дребни нарушения и като видят че им се разминава започват да стават нагли и следват големите нарушения .При шофирането всяко нарушение може да е с фатален край , даже най безобидното като извършване на маневра без да се даде мигач което във България вече е масова практика.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#1] от "Камен":

  Системата е ЕКСПЕРИМЕНТ а ние сме мишлетата, които ще си плащаме за това издевателство.
  Нека посочат авторите да видим за какво става въпрос.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Весело

  Малииии, ся к'ат почне едно лазене пред знаците за скорост...

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#3] от "lout66":

  В цял свят се отразяват САМО ПТП по твоя вина за които е платил застрахователят ! Нищо друго не се калкулира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3764 Гневно

  Абе, ясно е, че от сто извора вода ще донесете, за да не въведете тази система! И хиляда довода ще измислите, за да дерете кожи, а не за да възпитавате в правилно, културно, отстъпчиво и толерантно кормуване. Омръзнахте ми с номерцата си маймунски!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 970 Весело

  ""В края на всяка година застрахователният надзор ще се прави анализ на приходите и цената ще се калибрира""


  :D:D:D:D:D дано сте разбрали тънкия намек

  пример 100 лева предната година за новата ползваш бонус 25% НО в края на годината цената се "калибрира" с 50% нагоре :D:D:D:D и си леко прецакан с 25% по-скъпа ГО

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Ами да...! Както и предполагах. Целта е за няколко дребни нарушения да плащаш едни 100-150 лева отгоре. Това ще е масово. Ако книжката ти стои в шкафа и караш от дъжд на вятър, можело да платиш 40-50 лева по-малко.
  Няма отговор на въпроса, с какво ощетяваш застрахователите, ако имаш 2-3 нарушения на скоростта през годината? И не трябва ли оскъпяването на застраховките да е за тия, които са причинили ПТП-та и са ощетили застрахователите?!?

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 716 Неутрално
 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Консултанта , на който са платени куп пари, е сътворил някакъв тотален тъпизъм, несъвместим с българските условия.
  И те още се опитват да го ..фикснат ??

 12. 12 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Всички застраховки трябва да се определят от отделните застрахователи самостоятелно, на пазарен принцип, а не да има единна цена.

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Наредбата, която ще въведе новият компонент във формирането на цената на полицата, е в процес на обществено обсъждане, което ще продължи още две седмици. Тя е изготвена от консултанта "Ърнст&Янг", като МВР, министерството на транспорта и Комисията за финансов надзор са избирали между предложени им 11 различни варианта."

  Ае сега кажи за какво става въпрос.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Мислех си, че тези се шегуват с това, че колата ще има рейтинг, но май сериозно мислят да го приемт това безумие!! Как пък едно нещо не се прави правилно в тази държава. Калинките се надпреварват да достига нови върхове в безумията!!

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Тъпизъм - предвид хилядите малоумни ограничения дето има из страната дето служат само за изхранване децата на КАТаджиите.

 16. 16 Профил на Bethour Bethour
  Bethour Bethour
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всеки нарушител на ЗДП ще получи ВТОРА ГЛОБА И ТО ОТ ЧАСНА ФИРМА

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  400 лв - данък
  200 - гражданска
  300 - еко такса
  1400 - каско
  100 - винетка
  200 - тук добавете още един данък, още не са го измислили, ама има накъде
  100 - зелена зона
  Безброй ремонти на колата
  Гориво - най-скъпото в Европа
  Брой разкйрити престъпления на откраднати автомобили? - 11.2% за година

  ВИЕ МИ КАЖЕТЕ, ОК ЛИ Е СМЕТКАТА??

 18. 18 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Любопитно

  А кога ще върнат застраховките на миналогодишните нива ...
  Миналата година 200 лева за застраховка, тази са по 300 лева и ни обещават , че ако две години не правиш никакви нарушения, ще ти дадат бонус от 20%...
  ама тези 20% няма да са от 200 лева, а от 300 лева, въпреки , че сложиха лимит от 5 хиляди лева на обезщетенията.

  Честито на печелившите две години ще плащаме по 300 лева и за награда, 260 ако не правите никакви нарушения .

  Наглост на макс

 19. 19 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Въпросът - Кво праЙм сЯ ??? Става все по-скъп.

 20. 20 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Превишената скорост е опасно нарушение. Но всичко е относително. В прав участък на двупосочен път с незнайно защо с определена скорост 50 км. в час със знак забутан , че да не се вижда, е логично някой да вдигне с 10 или 20 км. в час повече. Без да създава никаква опасност за движението. Но - снимка, автоматично при застрахователя и ... 3-4 такива нарушения ти правят гражданската от 250 на 1000 лв. Измислено е точно. В същото време се изнасяш без мигач и някой те удря странично... и загиваш, или загива возещият се зад теб... И тъй като проблемът се обсъжда - тук се написа вече - малуси само за причинилите ПТП, за които е платено от застраховател. Това е. Всичко останоло е да се обслужат застрахователите.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Пак изобретяват колелото. А не може ли да го вземат, подпряно е на оградата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Най-сетне я въведоха тая система, добре че имаше сътресения, че иначе не пипат нищо без да им е опряло яйцето отзад.

 23. 23 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Поредните евтини лъжи. Коя е базата на която изчисляват и какви печалби си залагат ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  За теб и другарите ти всичко е Лъжа. Г-жа Лъжа. Лошите капиталисти винаги лъжат, само Партията-майка никога не лъже. Венсеремос.

 24. 24 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Възможно ли е да налагаш глоба по предположение?

  Това относно малуса за превишена скорост, тъй като било предпоставка за ПТП (щета).
  То ПТП (щета) може и да няма, а глобите за превишена скорост се налагат от КАТ.
  Застрахователя на имущество какво го интересува, ако няма увреждане?

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#1] от "Камен":Системата е ЕКСПЕРИМЕНТ а ние сме мишлетата, които ще си плащаме за това издевателство.Нека посочат авторите да видим за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Какъв експеримент? Системата Бонус-Малус се прилага от 1914 г в Англия!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Най-лекото нарушение, което оскъпява полицата, е превишаването на скоростта с над 10 км/ч, уточни членът на управление "Застрахователен надзор"
  ____________
  Тези па съвсем изтрещяха за 10км. застраховалтелната мафия владее парламента и законодателството - факт, все пак СИК са на власт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  Казал съм го - ЕКСПЕРИМЕНТ БЕЗ АНАЛОГ В СВЕТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#13] от "nema_labavo":

  Този "Ърнст&Янг" е БГ! И няма нищо общо с истинската компания?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "В цял свят се отразяват САМО ПТП по твоя вина за които е платил застрахователят ! Нищо друго не се калкулира."

  Не е вярно това, на запад голяма част от нарушенията ти повишават застраховката. Неправилното паркиране е от малкото нарушения, които не се отразяват.

 30. 30 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Защо да не се отчитат? Дребно нарушение ли е да караш с изгасени фактори в мрачен ден, да не те види някой и да се ударите? Или да блокираш аварийната лента и в резултат автобусите и линейките да не могат да минават?
  Дайте поне натрупването на такива нарушения да се отразява иначе джигитите ще продължат с агресията на пътя!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Разстроено

  До коментар [#23] от "Jumbo Jet":

  Няма спасение за теб. Кажи на каква база е заложена системата и какви са им печалбите - КОНКРЕТНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Разстроено

  Май ще си карам колелото, от кола файда няма... И ето сега е момента за революция, ама напразни надежди тая...

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Разстроено

  До коментар [#25] от "chichka":

  Но не в този ѝ вид умнико. Вникни в написаното ако ти е по силиците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#29] от "L Glassman":

  Може ли малко ПО- КОНКРЕТНО !?!?!? Тия общи масали - на Женския.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#30] от "Aldi Mitov":

  А не искаш ли да вкарват в затвора ако в слънчев летен ден си забравил да си включиш фаровете, защото жегата от 35 градуса и силното слънце са ти били в повече
  Нека тогава да въведат и наказания за пешеходците, пресякъл извън светофар или пешеходна пътека, санкция малус и една години ще си купува карта за ГТ с 400% увеличение

 36. 36 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":


  Пак изобретяват колелото. А не може ли да го вземат, подпряно е на оградата...
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  Могат, но не искат!!! Искат да папат, да папат и пак да папат!!

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#30] от "Aldi Mitov":

  Още един "корифей". Ако караш след скандал с женати или с мъжа ти това какво е?
  Ако караш БЕЗ колан кого заплашваш???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#36] от "xox55541929":

  Искат, ама да не им приседне като в оная народна поговорка за лакомото дупе?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, каза, че ще стане ясно за какво ставало въпрос, ако се разбере автора. Пише си го в статията. Но ти както обикновено дращиш без да четеш, а после не искаш и да си обясниш надрасканото. Само дигаш пушилка.

 40. 40 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се въведе ГО за собственика, демек за колата, и ГО за водача???
  И двете да са задължителни, и двете да са диференцирани, но спрямо рисковите фактори, които произтичат съответно от колата и от водача, и които са тотално различни.
  Примерно за колата ГО да зависи от мощност, колко е нова, оборудване със системи за сигурност, клас/категория (за автобус или камион да е повече отколкото за лек автомобил), къде е регистрирана.
  За водачите ГО да зависи от възраст, история, нарушения и т.н.
  Така естествено отпадат дивотиите някой да натрупа малуси на колата и следващият собственик да трябва да ги чисти с години. Фирмите, които имат служебни коли си ги застраховат, а водачите си имат собствени ГО, независимо какви коли карат: лични, служебни, роднински и т.н.
  При ПТП обезщетението се изплаща и по двете полици, разделено в някакво съотношение, което може да е твърдо заложено, а може и да е функция на това какви са причините за произшествието. Ако е виновно нарушение на правилата от страна на водача е едно, ако техническото състояние на колата е причината е друго.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#23] от "Jumbo Jet":

  Я кажи , милиционерче умно, защо тази наредба НЕ важи за всички ПС на улицата и пътя ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В подкрепа на червения кмет, ще кажа, че от 28 години съм шофьор, имам доста глоби за какво ли не, но досега не съм причинил ПТП по моя вина и не съм ощетил застраховател.
  Ако ще ни наказват с две наказания (глоба и повишаване на застраховката на практика завинаги - щото не познавам някой, който няма нито една глоба за 12 години), задължително ще трябва тая наредба да се даде на конституционния съд. Как така за едно нарушение - две наказания?!?
  В цял свят застрахователят ти повишава застраховката, ако си му пеичинил щети.
  За допуснатите нарушения ме наказва държавата д глоба.
  Частните застрахователи откъде накъде и те ще ме наказват?!?

  Да не говорим другото, за кпето всеки мълчи... Че само в две държави в Европа - Румъния и България, се изисква заплащане (винетки) за на практика ВСИЧКИ пътища.
  Нявсякъде другаде винетките и пътните такси са само за автомагистрали, тунели и мостове.
  И ВИНАГИ има безплатна алтернатива.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Николов":

  Викаш от една да станат ДВЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ - КОРУМПЕТАТА ЩЕ ТЕ ПОЗЛАТЯТ ЗА АКЪЛА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#28] от "chichka":

  Това не променя факта, че Кметицата само дудне. А като поискаш да ти разясни, бега по тъча. Иначе от другите иска КОНКРЕТНО отговор. Даже с главни букви. Сега пак се изниза като пръдня из гащи.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#39] от "nema_labavo":

  Ти кажи къде действа СЪЩАТА система. Иначе само цапаш форума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Връзването на бонус-малус с даден автомобил е пълен та*ак. В крайна сметка все още не говорим за автономни автомобили. Застраховката трябва да е свързана единствено с водача, неговите умения и опит зад волана и доколко е ощетил или не застрахователите .

  Do or do not. There is no try. Yoda
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#44] от "nema_labavo":

  Обучението е с пари. Нали си умен- вникни в материята !
  Бас връзвам, на посочена от теб сума, че ако се съберен няколко човека от този форум само за 2-3 месеца ще създадем МНОГО по-добра наредба.
  Ти , по обясними причини, няма да си от поканените.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нищо подобно. В предлагания от мен вариант е напълно ОК премиите по полицата за колата да са по-ниски от сегашните.
  Има и вариант да е като в много други страни - застраховката е на колата, но към нея има списък с водачи, като от тяхната история се взимат съответните утежняващи/облекчаващи фактори. Тъпото е, че за служебни коли няма как винаги да се напише кой ще кара, а ако някой, който не е в списъка с водачи в полицата, направи ПТП, то или полицата не важи, или обезщетението е "на база".
  Със сигурност вариантът, който предлагам по-горе е по-гъвкав и коректно покрива рисковете произтичащи от водачите и от колите, без да има уравниловка, без историята на колите да се утежнява с измислени малуси и без да се налага да обявяваш предварително кой ще кара колата.

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#46] от "vladivlad":

  Дори би било справедливо ако през годината не са плащали по твоя вина в края да ти върнат поне половината платени пари. ПРОСТО И ЯСНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#20] от "nik_77.":


  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":"В цял свят се отразяват САМО ПТП по твоя вина за които е платил застрахователят ! Нищо друго не се калкулира."Не е вярно това, на запад голяма част от нарушенията ти повишават застраховката. Неправилното паркиране е от малкото нарушения, които не се отразяват.
  —цитат от коментар 29 на L Glassman

  Принципно само при щета която застраховател е платил има прави да ти повиши риска! Иначе става въпрос за корупция защото ще насърчават полицията да следи дали вместо с 50 караш с 59км , да не говорим ,че такива законни нарушават конституционното право на гражданите всеки застрахователен агент ще може да каже на жена ти как в Пловдив си карал с 10км превишена скорост (когато си бил командировка в Плевен примерно)
  А истината е ,че 10-15% от застраховките правени на чужденци изнасят 85% обезщетенията! Правителството защитава същия модел като този в който плащаме по-скъп ток когато някой краде ток!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  До коментар [#36] от "xox55541929":

  И това също, но все си мисля че повече е от некадърност, съчетана с висока самооценка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Николов":

  И кое му е по-простото ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 53. 53 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Системата е ЕКСПЕРИМЕНТ а ние сме мишлетата, които ще си плащаме за това издевателство.
  Нека посочат авторите да видим за какво става въпрос.

  Кмете, това е твоя пост. Пише кои са авторите, явно си пропуснал да прочетеш. Та след като ги пише, би ли бил добър да осветлиш за какво става въпрос? Ти сам си вдигаш топката. Аз никъде не съм казвал, че системата е добра и някъде действа. Ако знаеш нещо повече кажи.Нещо сложно ли те питам?

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#51] от "penetrating":

  ЕКСПЕРИМЕНТ с коренното население.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Любопитно

  До коментар [#40] от "Николай Николов":

  Защо да зависи от мощността?! За мощността плащащ друг налог.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#9] от "tww09306483":

  Надвишената скорост е рисков фактор. Заради скоростта силата при сблъсък се увеличава на квадрат, а не линейно.

  Рисков фактор е, спор няма, въпросът е колко да индексира ГО. Говори се за 10% - а защо не 2%? Или 20% в комбинация с констатирано ПТП? Достатъчно да си малко по-внимателен, но не и да се хванат за какво да ти вдигат цената.

  I don't want to believe. I want to know.
 57. 57 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#51] от "penetrating":


  До коментар [#36] от "xox55541929":И това също, но все си мисля че повече е от некадърност, съчетана с висока самооценка :)
  —цитат от коментар 51 на penetrating


  Според мен грешите и всичко се прави некадърно и некачествено съвсем користно, преднамерено и в нечий частен интерес.

 58. 58 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#46] от "vladivlad":

  Така е най-супер, Влади:)
  Обаче....
  Колите минават всяка година ГТП и през тях може да се форсира събирането на вноските. Водачите си подменят книжките на 10 г. Освен това, колите са повече от водачите и със застрахова, обвързана с колата, е по-вероятно да събереш пари. И за обезщетения, и за гаранционния фонд. Ако застраховката е само за водачите, със сигурност ще трябва да скочи, защото при сегашните премии няма да покрие обезщетенията, които се плащат. Отделно, ако кола се запали на паркинг или й изпусне ръчната и това причини щети, кой носи ГО?

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#53] от "nema_labavo":

  Виж кой е поръчал и платил на тази фирма и с какви пари. Нали си умен ? Можеш да питаш вожда си или оня дето Кръстникът му е роднина! Те са длъжни да ти кажат. Както и на цялото общество.
  Мен не ме брига дали ми вярваш или не и не дължа обяснение НИКОМУ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#55] от "hamiltonf":

  +++ Започна и на теб да ти просветва какво ни се готви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#58] от "Николай Николов":

  В Германия знаеш ли през колко години се подменят книжките ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#56] от "Milva":

  А знаеш ли дали уредите на автомобила и на КАТ отразяват скоростта без грешки? Винаги има отклонения от истинската скорост и на двете точки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#52] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде видя да съм писал, че е по-просто каквото и да било???
  Писах, че така отговорността при проявяване на рисковете, произтичащи от водачите и от колите, се поема от правилните лица: водачите се застраховат за евентуални щети, които биха причинили с поведението си на пътя, а собствениците - за щети, които биха били причинени от състоянието на колите им.

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  До коментар [#60] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Кмете", май те е хванала сериозна "треска". Кажи честно, горе долу колко честитки за нарушения имаш за 2017 и 2018 г.?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  До коментар [#60] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Кмете", май те е хванала сериозна "треска". Кажи честно, горе долу колко честитки за нарушения имаш за 2017 и 2018 г.?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 66. 66 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това с 10 километра над позволеното е направо скандално.
  За 10 километра дори в закона няма предвидена парична санкция.
  За скоростта трябва де минимум над 20 километра и да важи за тези които не са си платили глобата в срок.

 67. 67 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За какво ми е хладилник, като не пуша?
  Виж какво пише на БЪЛГАРСКИТЕ свидетелства за правоуправление, в графите "4а" и "4b", и не задавай тъпи въпроси без отношение към темата.

 68. 68 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Я ми кажете, при така заявеното има ли разлика дали си превишил скоростта с 11 километра и са те засекли на цариградско с 81 км или си превишил с 51 и са те засекли със 131 км и в двата случая ще се оскъпява еднакво застраховката

 69. 69 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 556 Неутрално
 70. 70 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#53] от "nema_labavo":Виж кой е поръчал и платил на тази фирма и с какви пари. Нали си умен ? Можеш да питаш вожда си или оня дето Кръстникът му е роднина! Те са длъжни да ти кажат. Както и на цялото общество.Мен не ме брига дали ми вярваш или не и не дължа обяснение НИКОМУ !!!
  —цитат от коментар 59 на КМЕТ В СЯНКА


  Не знам защо винаги си агресивен. Това не е качество за човек с аргументи. Ма ти си знаеш, ако в твоето огледало си гений, така да бъде.
  .

 71. 71 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#66] от "001":

  "За скоростта трябва де минимум над 20 километра..."  Точно така, от 30 км/ч нагоре...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 72. 72 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#24] от "Канасубиги":

  Да де...! Застрахователите, както досега ще ги интересува, само и единствено да събират пари на калпак...! Не се вълнуват от санкциониране на пътните бабаити.

  Бивш tww09306483.
 73. 73 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#55] от "hamiltonf":

  Което е малоумие, да плащаш данък на база мощността на колата. Местният данъкът за автомобилите се събира, за да компенсира въздействието, което колите оказват върху средата на територията на съответната община. Разбирай амортизация на инфраструктурата, замърсяване на въздуха, евентуално шум. Т.е. данъкът би трябвало да се диференцира по теглови клас, измерени емисии на изгорели газове и измерени шумови нива. Нито мощността, нито възрастта, нито цената на колата трява да са фактор за данъка. Върху цената на колата е платено вече ДДС и административни такси. Върху мощността, доколкото по-мощната кола харчи повече гориво, плащаш акциз и ДДС, като зареждаш.
  От друга страна, мощността може да се разглежда като рисков фактор за ПТП, доколкото по-мощната кола, особено ако не е оборудвана с разните асистенти и вградени системи за сигурност, изисква повече умения и опит от водача, може да се движи с по-висока скорост, да се предприемат по-резки маневри, ускорения и т.н.

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  До коментар [#57] от "xox55541929":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Разстроено

  До коментар [#54] от "КМЕТ В СЯНКА":

  При това безнаказан :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#64] от "hamiltonf":

  имам златен талон от 20+ години. Това говори ли ти нещо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#67] от "Николай Николов":

  Има много голямо отношение. Ама отговорът не ти отърва. Кажи тогава ТЮФ на колко години се прави ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#76] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да бе...! Жена ми и тя има. Но, няма да може да изкара колата от гаража, без да я остърже...! :)))

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Весело

  До коментар [#73] от "Николай Николов":

  Пак не си наясно с материята. Ти знаеш ли кои коли са с акциз ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#17] от "arcanum":

  Екотаксата е веднъж, не е всяка година. Винетката за синя зона е само ако сте в нея, дори повечето софиянци не са. Каското 1400лв е за кола 30 хиляди. И да, съвсем нормални са цените за да карам хубава кола в голям град. Ако не ви кефи - вземете си кола в Германия. там гражданската е 800 евро.

 81. 81 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Класическо активно мероприятие.Първият път ни извръткаха със горната граница-другарката Менда Стоянова пробва една голяма балтия-не мина,то бешеясно ,но малката балтия мина.Сложиха таван на всички не най-близки роднини и подариха огромни печалби на застрахователите.Същите тези застрахователи,дето преди няколко месеца така и така си вдигнаха застраховките със 100лв без никой да забележи.
  Сега пробват-брадва номер 2.Удар отново по шофьорите.Добрите ако са много добрички и ако са живи ще получат бонус 25%.Лошите получават веднага фалус от 400%.И отново е с грижа за нас-вие щом сте добрички вас не ви касае то е само за лошите.Не е вярно.Колко му е да даваш назад и да чукнеш някоя броня-автоматично получаваш фалус.

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#70] от "nema_labavo":

  Не прощавам беззаконието, глупостта, наглостта , лъжата,простащината, корупцията и подобни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#75] от "penetrating":

  точно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тези сундюци,май наистина да свалят правителството?
  Явно КФН от опити да откраднат повече пари от хората,за да обслужат застрахователите,ще докарат политическа криза!

  sdg
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#78] от "tww09306483":

  Е, аз карам всеки ден от почти 50 години . Повечето е в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#80] от "m17":

  При каква минимална заплата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Разстроено

  Системата бонус малус е прекрасна и работи в другите държави.
  За съжаление във България хубавите неща се побългаряват и резултата е трагичен.

  Държавата и органите й следва да си дадат сметка, че недоверието към тях е огромно и няма как хората да плащат за неуредиците им.
  Ясно, че липсата на подобна система е риск за застрахователите, но те си носят този риск правейки бизнес в тази държава.

  Много ми е интересно какъв контролен механизъм ще предложат умните законодатели в случай на некоректност от държавния орган?

  Хипотетичен случай:
  ПТП КАТ пише че Аз съм виновен, застраховката ми литва до небето, отивам на съд, съда постановява, че КАТ са сбъркали и Аз не съм виновен.
  И от там как се компенсирам, с безброй дела срещу корав застраховател ли, във България....

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  До коментар [#76] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Говори ми, че от +20 години, не си сядал зад волана...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Блажени верующите, които се надяват на бонус. Всичко сочи, че ще има само малус и перманентно оскъпяване на полиците.

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Колата е лукс, минималната заплата или цената на евтините кремвирши няма връзка.

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Весело

  До коментар [#89] от "hamiltonf":

  Щом казваш. Аз обаче имам свидетели и то повече отколкото книги си прочел. Придържай се към темата. Моята особа не е от значение. Питай бойко защо не го глобяват и какъв талон има - нали знаеш, че и той е джигит като теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Гневно

  До коментар [#80] от "m17":

  Сега се обадих в Германия и проверих - ЛЪЖЕШ !!! НекА Нинов да каже .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 94. 94 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1659 Гневно

  Пълни малоумия...тия ще ме накарат и аз да изляза да протестирам...

 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Гневно

  До коментар [#91] от "m17":

  За теб може и да е лукс но за повечето хора е необходимост. Къде пише, че е лукс ?
  Ти знаеш ли , че собственото жилище също е лукс ? Нали така ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  До коментар [#93] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Де да лъжех. Ползват брутална малус-бонус система и млад водач почва на 800 евро. Която може да падне до 400 ако няма нарушения 10 години. И отновот зависи от можността на колата - от възрастта на водаза - 18 годишен с мощно БВМ е най-рисковия.

 97. 97 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Видял си ти как е по целия свят.... Една жена ти е казала явно.

  Точно рисковите нарушения (дори и да са без катастрофи) се ползват за малус, защото
  явно профила на водача носи допълнителен риск. Логично е един педал, който перка из града с 50 км/ч над ограничението да носи огромен риск за нематериални щети. Ако е див късметлия и засега не улучва пешеходци, предлагаш да не му вдигаме гражданската, а?

 98. 98 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#86] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе на кого му пука за твойта заплата, че да си съобразява законите с нея?

 99. 99 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Голям е малуса, който искат да ни вкрат шЪ знаете. :-)

 100. 100 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#79] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Акцизът, който цитирам, е за горивото. Акциз върху автомобилите у нас не се дължи от 2010 г. Дотогава за автомобилите с мощност над 120 KW (163 к.с.) се дължеше акциз.
  Имам едно предложение. Искаш ли да ти спретнем една програмка, която да бълва произволни глупости и да ги публикува като твои коментари, а ти през това време да се поограмотиш? Така хем няма да потънеш в забвение, хем след известно време може да започнеш да даваш мъничко по-конструктивен принос към дискусията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK