Дискусия в НДК слага край на общественото обсъждане за "бонус-малус"

Дискусия в НДК слага край на общественото обсъждане за "бонус-малус"

© ДневникС обсъждане в София с планирана продължителност над 8 часа днес ще приключат обществените дебати по наредбата, с която се въвежда системата "бонус-малус" при формирането на задължителната застраховка на автомобилите "Гражданска отговорност". Тя е изготвена от консултанта "Ърнст&Янг", като МВР, министерството на транспорта и Комисията за финансов надзор (КФН) са избирали между предложени 11 различни варианта. Какво ще се промени с въвеждането на наредбата и аргументите в тяхна защита можете да прочетете тук. Целият документ може да се види на сайта на КФН и в прикачения документ.


Обсъждането днес започва в 9 часа и ще се състои в зала 3 на НДК, която има капацитет 1200 места. В дискусията могат да участват всички, които са се регистрирали предварително в предходните дни или го направят днес от 8.30 часа на оформени пунктове на вход А4 на НДК. Времето за изказване ще бъде ограничено на 5 минути


Официално общественото обсъждане на наредбата продължава до 6 декември 2018 година, като писмени становища може да се подават на електронен адрес [email protected] или по пощата на адрес 1000 София, ул. "Будапеща" 16, Комисия за финансов надзор.


Защо се въвежда
Целта на системата "бонус-малус" е цената на "Гражданска отговорност" да е различна в зависимост от водача. Шофьорите без сериозни провинения на пътя и виновно причинени катастрофи би трябвало да плащат по-малко от тези с глоби и инциденти. На база статистиката на "Пътна полиция", ползвана от консултанта при изготвянето на наредбата, прогнозите са, че 80% от собствениците на автомобили ще плащат по-евтина застраховка "Гражданска отговорност".


Според предложената методика за формиране на цената отстъпката може да достигне 25%, докато оскъпяването 400 на сто. Пак според прогнозите четирикратно по-висока застраховка ще плащат под 1% от водачите.


Спорните моменти


Дебатите до момента извадиха няколко спорни момента на наредбата. Най-сериозни критики търпи идеята точките, които оскъпяват застраховката, да се водят и на автомобила освен на водача. Така "Гражданска отговорност" на колите на водачи с много нарушения ще е скъпа и когато те бъдат купени от шофьор с чисто досие. Обяснението на КФН е, че това се прави, за да няма избягване на плащане на скъпа застраховка, като превозното средство се води на роднини и познати. От комисията казват още, че бонус и малус точките, натрупани на всеки автомобил, ще могат да се проверяват предварително и да са фактор, който определя неговата цена при продажба.


Не се приема и идеята малус точките да се начисляват за глоби по Закона за движение по пътищата независимо дали собственикът на автомобила и управляващите го са причинили катастрофи. От КФН уточняват, че ще се взимат предвид само тежки провинения, които водят до катастрофи – превишена скорост, неправилно изпреварване, неправилни маневри, шофиране след употреба на алкохол и т.н. Уточнява се също, че малус точки ще се трупат само за влезли в сила наказателни постановления.


Кога ще влезе в сила


От КФН смятат, че наредбата, която въвежда системата "бонус-малус", може да бъде приета до края на годината. Към момента обаче не е ясно кога реално застраховката ще започне да зависи от досието на водача и автомобила. Причината за това е, че преди системата да заработи, е нужно събирането и обобщаването на огромно количество информация, свързана с шофьорите и моторните превозни средства, и изграждането на връзка между МВР, КФН и застрахователите.


Реално дори след като всички технически проблеми бъдат решени, от втората година на въвеждане на системата, застраховката ще зависи от водача и автомобила. Първата ще се ползва за натрупване на информация за точките, носещи бонус и малус точки.

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Докато ни омайват с фиктивни дискусии , гражданската отговорност ,която ми изтече този месец ,беше повишена от 280 лв през миналата и 190 по миналата ,на 480 лв тази година ,което прави над 200% от две години насам ,не знам кой какви дискусии и за какво прави ,но за мен това е рекет на застрахователите ни .

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  Че то кога почна общественото обсъждане, че да свърши днес...
  А иначе по темата - мисля, че генерално идеята е добра, но детайлите не са изпипани и очевидно има откровени глупотевини и облагодетелстване на застрахователите.
  Тези неща впрочем не се отстраняват с обществено обсъждане, колкото калпавите закони се променят до второ четене - трябват по-компетентни автори.
  Абе, не трябва да се обиждаме като ни кажат - хубава работа, ама българска.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  Ще обсъждат автомобилът като превиши скоростта, сто тояги по предния капак ли да бият, или да свалят задните гуми...
  Докато не махнат тази простотия с одушевяването на автомобила цялата дискусия ще е безпредметна...

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Защо трябва да откриват велосипеда, след като той е подпрян на оградата?
  Какво пречи да вземат работеща система било от Германия, било от Холандия, и да я приложат без побългаряване?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  разбира се, че точно тази идея е добра, иначе застрахователите не биха я приели радушно. след като ни убеждават, че за 78% от водачите ГО щяла да спадне , как това ще спре непосилните обезщетения които плащат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2984 Весело

  До коментар [#4] от "mitko11":

  е а де...
  ама ако вземат чужда система, как ще платят на консултант примерно и т.н.
  това е положението - чиновници без работа, по цял ден мислят глупости.

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Разстроено

  До коментар [#2] от "boevbisser":Защо трябва да откриват велосипеда, след като той е подпрян на оградата?Какво пречи да вземат работеща система било от Германия, било от Холандия, и да я приложат без побългаряване?
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  Прав сте; абсолютно не можех да намеря логично обяснение за увеличаване застраховката на автомобила след нарушения на водача. Обясняват ни, че това се налага понеже сме лъжливо племе и след нарушения на водача колата ще бъде прехвърлена на бабата или дядото. С други думи - системата от Германия или от Холандия няма да работи на българска почва; трябва да вземем за пример гръцка или италианска.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":

  преди години обясняваха , че понеже дори паркиран автомобил може да пречени птп тръгвайки сам затова се налагало да е на автомобила

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Не знаех, че е ползуван консултант, което значи като се има предвид плачевният резултат, още неизвестена ни сума пари, подарени на тая чужда фирма

  мурзилка
 10. 10 Профил на Xoxo
  Xoxo
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Възложено е в началото на годината на Ърнст енд Янг. Форсираха идеята след фалита на Олимпик на Маргините. Проектите се обсъждат от близо 2 месеца. Повишаването на цените е свързано с разширяване кръга от лица имащи право на обезщетение за морални вреди, а не щото застрахователните имат нужда от пари. Тук вече идеята е, да се преразпредели справедливо крайната сума. Ако трябва примерно 1 милиард и има 5 милиона аетомобила, сега всички плащат по 200 кинта. Като чета, аз и още 4 милиона ще плащаме по 150 лева или 600 милиона, а 1 милион нарушители по 400 лева. Звучи ми добре...

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Само и единствено НАРОДА може да каже кога е КРАЯТ на едно обсъждане ...
  Някои неща на сила не стават !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И така, пред блока идва надрусан кретен, отваря нечия кола, тръгва с бясна скорост, удря няколко коли, минава на червено и я спира обратно пред блока. Камерите са засекли нарушение. Собственикът ще плаща четири пъти по-скъпа застраховка. Идеята може да се ползва и като отмъщение с колата на някой депутат.

  Дедо Крум
 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":преди години обясняваха , че понеже дори паркиран автомобил може да пречени птп тръгвайки сам затова се налагало да е на автомобила
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  автомобилите не си избират сами място за паркиране, не се включват сами на скорост и не сами си опъват ръчната спирачка :-) човек го прави и човек отговаря за това
  = понеже застраховката се води на автомобила = отговаря собственика ... или шофьора ако собственика е делегирал правото на управление на него .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Весело

  До коментар [#11] от "dark'star":

  Само и единствено НАРОДА може да каже кога е КРАЯТ на едно обсъждане ... Някои неща на сила не стават !
  —цитат от коментар 11 на dark'star  Кой го пита народа, какво иска?!?

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално  АКЪЛИС МАЛКОС =


  БОНУС-ФАЛОС

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Весело

  И не разбрахте ли, че цялата работа е да се вземат едни пари?
  Милиони щели да плащат!
  Бе вие познавате ли някой да е взел "милион" от застраховка?!?
  "Мутрите" дето взимаха парите на хората,
  сега щели да плащат милиони!
  Блажени са веруищте!

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Хм. Нова недомислие и начин за отупване на брашнения чувал. И при мен, гражданската скочи от 164лв миналата година на 253лв тази. Първо, да си оправят събираемостта. Второ - да се подобри стиковката м/у отделите в КАТ. Трето - бърз и лесен достъп сайт, на който водачите да проверяват, имат ли неплатено нарушение. Аз живея 38г на един и същи адрес във Враца, заради изгубен талон отидох в КАТ наскоро, и тогава разбрах за фиш от август месец. Трябва ли да чакам смяна на книжка след три години за да разбера, че имам някакво нарушение? Имам пощенска кутия, имам GSM, да изпратят съобщение(писмо),или SMS. И друго - "малусът" се начислява веднага, а за "бонус" трябва да чакаш години.

 18. 18 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ако тръгнат в погрешната посока за престъпната история на автомобила, нищо няма да се получи.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2194 Неутрално  Ако някой автомобил почне да прави много поразии шъ требе да го продадеш в чужбина, пък от там да си докараш нов с чисто досие.


 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#11] от "dark'star": Кой го пита народа, какво иска?!?
  —цитат от коментар 14 на vagabond66

  Никой не го пита народа !
  ... ама когато народа излезе да пита хвърчат оставки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3020 Неутрално

  Аз пък предлагам и настоявам да се приеме, че
  когато дом в който е извършено престъпление
  бъде купен от лице с чисто съдебно минало,
  след покупката, осъждането да бъде вписано в
  свидетелството за съдимост на купувачите,
  както те да поемат и дължимата кръвнина,
  демек обезщетение във връзка с престъплението.

  ЩОМ ЗА КОЛИТЕ МОжЕ, ЗАЩО и ЗА КЪЩИТЕ ДА НЕ МОжЕ

 22. 22 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 331 Разстроено

  До коментар [#10] от "zej40554117":

  По пътищата е пълно с безумни знаци за ограничение на скоростта,които не отговарят на фактическата обстановка.Да не говорим,че някои от тях не се виждат добре.Няма как на дълъг път поне няколко пъти да не нарушиш ограничението.Много хора ще изгорят от видеонаблюдение за превишение 10-15км

 23. 23 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Ами ето едно предложение-бонуса да е до 50% и малуса да е до 50-60%.Откъде накъде ще е такава огромна разликата 25-400%.
  И друго малуса да е само са причинени ПТП-та за които си виновен.Какви са тия глупости-превишаване 10 км и айдеее фалус.

 24. 24 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 300 Неутрално

  обществено обсъждане ? така ли казват вече на милиционерските решения ? за да може едни да теглят от застраховките за измислени вреди , други трябва да внасят повече за още по измислени нарушения , застахователите се явяват като едно поставено разклонение което е просто хранилка за роднини

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#10] от "zej40554117":

  Кой я поръча и за колко пари ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Рекет ли, че откъде да се плащат високите обезщетения за морални шети на близки и далечни роднини ?. Само последния месец са заведени дела за 180 милиона и със сигурност ще бъдат спечеление !/ Всичките тия милиони са от нашите вноски !!!

 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Една иначе добра идея пак беше оклепана.
  Имам книжка от почти 20 години, карам кола редовно, за това време дори отнети точки нямам, имам и златен талон, но отстъпката може да ми е макс 25%.
  И това при положение, че ми вдигнаха ГО до почти 300 лева.
  Не се наядоха, ей.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  До коментар [#19] от "Нинов":

  Може да направиш и замяна. Само дето български автомобил се продава ,НЕЗНАЙНО защо , чрез нотариус !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Весело

  До коментар [#20] от "dark'star":

  А понякога и други неща.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  Абсолютни *расти.
  Свърши се вече с "дай колата да си свърша една работа за половин час". Кой ще ти я даде, като може да минеш с +20 км/ч пред някоя патрулка, та после да се вдигне ГО и на автомобила, и на собственика, и на шофьора, въпреки че е установено, че водачът е различен от собственика.

  До коментар [#12] от "Дедо Крум":

  "(7) Когато инцидентът е причинен с моторно превозно средство, управлявано от лице,
  което не е негов собственик ал 6, т. 1 и 2 не се прилагат, ако към момента на причиняване
  на вредите, съответно на причиняване на административното нарушение или
  престъпление, моторното превозно средство е било противозаконно отнето."

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  Видно от последните дни е време за ДАНЪК ВЪЗДУХ !!! нали така другари управляващи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#23] от "dolna4erti4ka":

  А какво ше кажете за немския вариант - всички позват от висока гражданска (800 евро за плад водач) и след десет години без никакво провинение падат до 400 евро. Разбира се, вървото превишаване на скорост и отново чакаш 10 години.

 33. 33 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Да, ама не. Според проекта на наредба отговарят автомобилът, собственикът И водачът, ако е различен от собственика. (чл. 5, ал. 6, т. 3)

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Цялата система няма да действа за държваните автомобили-защо-те не правят ли нарушения и не катастрофират ли.

 35. 35 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Весело

  До коментар [#26] от "m17":

  Я го тоя - новият Цв.Цв. Как смело-смело раздава присъди и присъжда обезщетения.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 36. 36 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хайде колеги от София! Съставете смислени писмени предложения и отивайте на обсъждането! Ако няма съпротива, ще приемат тази калпава наредба! По форумите достатъчно свестни идеи се дадоха!

 37. 37 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 48 Неутрално

  ПРИЛАГАНЕТО НА СИСТЕМАТА БОНУС-МАЛУС В РУМЪНИЯ или как българските застрахователи искат да одерат пет кожи повече от застрахованите, отколкото румънските
  В Румъния системата бонус-малус работи от 2010 г.за физически и от 2012 – за юридически лица. Тя бе изработена н базата на опита на Франция, Италия и други държави от ЕС. Последните промени са от август 2017 г. Румънският опит е полезен за нас заради сходните социално-икономически условия, а и заради факта, че българската „Евроинс” е сред водещите застрахователи на ГО там, а от февруари 2017 в Румъния работи и „ДаллБогг”.

  1. Първоначално „ножицата” между максималните бонус и малус бе по-голяма (съответно 50% и 180%), но от август 2017 г. малусът бе намален на 80%. У нас се предлага два пъти по-нисък бонус (25%) и 5 пъти по-висок малус (400%), което облагодетелства застрахователите и ощетява дисциплинираните водачи в сравнение с румънските.
  2. При определяне на коефициента бонус-малус румънската система (както и тези в Италия и Франция) отчита не всички нарушения, а само онези, които водят до утвърдени искове за обезщетение. Така се избягва дублиране на санкции с тези на пътната полиция и коефициентът бонус-малус се обвързва единствено с реално изплатените щети. Отчитането на нарушенията, в резултат на които няма присъдени застрахователни обезщетения, рискува да вкара в позиция малус много по-голям процент от българските шофьори в сравнение с румънските при сходен брой и характер на ПТП. У нас около 30% от водачите получават поне по една санкция годишно. Много по-малък е процентът на тези, чиито действия са породили утвърдени искове за обезщетения.
  3. В Румъния шофьорите-нарушители, които доброволно изплатят присъдените обезщетения, остават с непроменен коефициент бонус-малус.
  4. Румънските застрахователи имат своя система за регистриране на нарушения със щети – CEDAM, и не използват системата на пътна полиция.
  5. В Румъния стартът на бонус-малус бе не от равни позиции на всички водачи, а на базата на застрахователната им история от предходната година (брой нарушения, породили утвордени искове за обезщетения)
  6. Сегашният вариант на румънската система има 8 класа (категории) бонус и 8 – малус, но е тръгнал през 2010 с 14 бонус и 8 малус. Увеличаването на малус-а става, само ако през едногодишния отчетен период по пълна или частична вина на водача е изплатена щета. Бонусът се увеличава с единица на година при нерегистриране на щета.
  7. Коефициентът бонус-малус се определя автоматично от софтуера на системата за регистриране на щети CEDAM.
  8. Кофециентът бонус-малус на осигуреното лице не се променя, ако произшествие със щета е причинено от водач, управлявал автомобила без съгласието му и полицията е била уведомена писмено за това.

  https://www.rcapedia.ro/sistemul-bonus-malus/

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Весело

  До коментар [#13] от "dark'star":Да, ама не. Според проекта на наредба отговарят автомобилът, собственикът И водачът, ако е различен от собственика. (чл. 5, ал. 6, т. 3)
  —цитат от коментар 33 на Darulio


  Нали това обсъждаме :-) ако стане беля ... автомобила ще го запрат за няколко години на паркинг в затвора ли ?!
  :-) в тая "наредба" здравите сили пак са победили здравия разум !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darulio":

  И защо решихте че аз раздавам присъди, цитирам ФАКТИ !!!

 40. 40 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darulio":

  Прочетете внимателно написаното, злосторникът е анонимен и връща колата, няма свидетели. Така че камерите не се интересуват от вашите неуместни поучения.

  Дедо Крум
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#26] от "m17":

  Стига с тези НЕВЕРНИ твърдения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#32] от "m17":

  Съгласен но с НЕМСКИТЕ ЗАПЛАТИ, ЗАКОНИ ЗА ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ИЗМАМНИЦИ И ПОЛИЦИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petio Petkov":

  1. нетния ефект от бонуса и малуса е НУЛА, на застрахователите им е все тая от кой си взимат парите, стига приходите да покриват разходите. По-ниски разлики между бонуса и малуса значи че и базата ползващи бонуса ще е по-малка за да компенсира високите разходи на малуса. Т.е имат уравниловка, подобна на сегашното положение.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#36] от "Мавродинов":

  То във форума е лесно ама като извадиш калкулатора, трябва и сметката да излезе. И тогава става тегаво. Не твърдя че няма по-добра система но съм сигурен че каквато и да е системата, пак ше има много недоволни. Нищо че 80% ще плащат по-ниска гражданска, тук във форума останалите 20% ще разкостят каквато и да е система.

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#39] от "m17":

  ЦИТИРАШ ЛЪЖИ а не факти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#43] от "m17":

  Прав си - ТЕ ВЗЕМАТ ОТ ВСИЧКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#37] от "Petio Petkov":

  3. Това е абсурдно, гражданската покрива потенциално огромни разходи. Дори лека телесна повреда ще струва десетки хиляди. Варианта да покриеш разхода е само ако леко удереш някоя стара кола но тогава обикновенно не се стига до КАТ. А лекото одиране на нова кола е 400лв на детаил !!!

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#44] от "m17":

  Каква печалба би ви устроила от ГО ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#47] от "m17":

  Потенциално едни а реално почти НИКАКВИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Автомобил-престъпник, шофьор -света вода ненапита... Българския законотворец винаги изготвя закони в ползва на бандити и престъпници. Щото като се погледнат в огледалото виждат точно такива образи. Законите са за тях, винаги за тях...

  ОСТАВКА НА БОЙКУ

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вие колко давате ?

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#49] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Айде си гледайте карусата и нивата, не се занимавайте с гражданската.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дори във вестни Дума ги писаха, значи са абсолютна истина :)

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Става ама за немските заплати трябва лустрация и затовр за всички комунистически функционери.

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#51] от "m17":

  колкото е по закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разбира се, всяка идиотска идея за грабеж ще породи вълна от престъпления. Сега, подобно на ромите, българите също ще започнат да се возят без билети, ще карат без застраховки, отдавна го правят.
  А керванът на емигриращите ще се изнизва неумолимо през границата. Не можеш да бръкнеш все по-дълбоко в празен джоб. Един ден тук ще останат ръждясалите коли и празните жилища в София, пустите села и оградените с бетон и вишки феодални имоти на червената милиционерска-ДС каста. Като мрачна прогноза - откъде ще се внесат младежи - от Виетнам? Кой кретен ще стои тук за заплата от 300 евро? Кой ще плаща само за застраховка 40 лв на месец при заплата от 560 лв? Къде по света 30 пакета тънки скапани , гадни български цигари струват четвърт заплата? Къде по света 8 часа паркинг струва по-скъпо от минималната надница ? Къде по света пенсионер, работил до вчера, от днес ще живее с 207 лв на месец , но ще плаща застраховка за десетгодишната си кора 400 лв от 1-ви, януари? Излиза, че две от пенсиите му ще отиват само за застраховка.
  У нас е избуяла някаква много гадна популация от човекомразци, егоисти, просто тъпи милиционерски средни мозъци. Каквато попарка си надроби това поколение с такъв манталитет, такава ще си сърба.

  Дедо Крум
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#53] от "m17":

  Баш ме брига за вестниците. Кажи имената на собствениците да видим дали няма някои бивши силоваци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#54] от "m17":

  Съгласен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#39] от "m17":

  Какви факти? Съдии твърдят, че все още няма натрупана съдебна практика и предложенията за лимити на обезщетенията идват, преди да е известно как ще процедират съдилищата, форумният Цв.Цв. бълнува факти.
  Разясняват, че става въпрос за изключения, а не че всеки близък и далечен роднина ще получи обезщетение, застрахователното лоби при управляващите си знае своето и насъсква тролове по форумите...

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#59] от "Darulio":

  Аз не твърдя как ще процедират съдийте, аз цитирам факта че са заведените дела по стари случаи за 180 милиона. Което значи че застрахователите трябва да отделят резерви които се досешате от къде ще ги съберат. И предвид тълкувателното решение на ВКС ( на Панов) е много вероято голям част от тези дела да бъдат спечелени.

 61. 61 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Ако някой автомобил почне да прави много поразии шъ требе да го продадеш в чужбина, пък от там да си докараш нов с чисто досие.
  —цитат от коментар 19 на Нинов


  Мне, има много по - лесно решение:

  1. нова кола : земаш една по тая модерната система на запад - караш я 3 г за по няколкостотин лв на месец, след това си я връщаш на лизингодателя и земаш друга

  2. дърта кола : правиш й пълно каско, после даваш ключовете на тея къде разфасоват колите за части и след кражбата отиваш да си земеш парите от застрахователя. Хем по Швакето къде ги оценяват цените са по - дебели, отколкото реално струва.

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#56] от "Дедо Крум":

  Къде по света пенсионер гласва за комунйсти които обепават да върнат миналото ?!? Всяко действие се има последствия, всиките кономистически илюзии ще ни излезат през носа и то най-вече на бедните и слабите.

 63. 63 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#7] от "plamen_b":преди години обясняваха , че понеже дори паркиран автомобил може да пречени птп тръгвайки сам затова се налагало да е на автомобила
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Да не говорим, че ГО се плаща и на туристически ремаркета (една ос без спирачки, маса под 400кг.)

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 64. 64 Профил на daviddavid
  daviddavid
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Не го разбирам това, ако на всеки който кара с превишена скорост му се вдига малуса без той реално да предизвиква щети ( ако не предизвиква катастрофа ) това си е увеличаване на глобата ( освен глобата ще си плаща и малуса ) . Само дето тая "глоба" няма да я събира държавата а частно застрахователно дружество .... аз имам средно по два фиша за превишена скорост на година ( убийте ме с камъни ) до сега, за над 20 години зад волана, катастрофа не съм предизвиквал . Та питам - ненаядоха ли се тези застрахователи?

 65. 65 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Гневно

  До коментар [#1] от "edin drug":Рекет ли, че откъде да се плащат високите обезщетения за морални шети на близки и далечни роднини ?. Само последния месец са заведени дела за 180 милиона и със сигурност ще бъдат спечеление !/ Всичките тия милиони са от нашите вноски !!!
  —цитат от коментар 26 на m17


  Пич, това за заведените дела е вярна информация, но глупостта, че тези дела ще бъдат спечелени, не е вярна. Даже отсега се хващам на бас, ако искаш, на хубава бутилка алкохол, че не повече от 20% от тези дела ще бъдат спечелени от далечните роднини на жертвите и че присъдените суми ще са нищожни, в сравнение с очакваните бонус-голям ф.а.л.у.с. промени :):):)
  Защото миналата година плащах една цена на ГО, тази година платих с 40 лева повече /без никакви нарушения и ПТП-та/ и сега застрахователя ми ме "моли" да я платя новата ГО за 2019г. сега "само" с 80 лева повече, защото след Нова година се очаква да поскъпне със 140-160 лева спрямо настоящата. И това е без да е влезнала в сила каквато и да е идиотска система! !! Така че моля те недей да оправдаваш поскъпването на ГО с разни застрахователни обяснения, на които ще се хванат само малкоумни хорица ... :):):)

 66. 66 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#60] от "m17":

  Откъде ще ги наберат? Няма ли финансови пазари? След като става дума за предоставяне на ликвидност, може и държавата (твърдо против това съм, просто го давам за пример) да се намеси като при ФГВБ и ПИБ преди няколко години.
  Защо трябва да се реве по Нероден Петко и още сега да се отупват като брашнян чувал шофьорите, при положение че изобщо не се знае как ще приключат тези дела след две-три години?
  Сега ще обясня защо - защото и АБЗ, и управляващи са видели шанс да докопат още някой лев и с всякакви алабалистики опитват да оправдаят поредния подготвен грабеж.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#61] от "dosetliv":

  Ето заради такива гяволи се налага да се правят глупости като застраховката да е и на колата. И междо другото няма да ви мине номере, коефициента е и на колата и на водача. Така е може да си венсете кола и от луната, пак ще плашате. Ако не ви кефи, може да си вземете немска гражданска, с нея също може да си карате в България.

 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":


  " ...- чиновници без работа, по цял ден мислят глупости . "


  Калинки колега, некадърни и неграмотни калинки . Те съзнават, че са такива, съзнават, че са много повече в този раздут щат и по цял ден се опитват да доказват, че работят, че са необходими и всичко това води до простотиите, които вероятно приемат за някакво " новаторство " и очакват да ги потупат по рамото .
  По-горе колегата съвсем правилно предлага, да се вземат готови и доказани схеми от чужбина и въпросът приключва, но тогава калинките ще трябва да си отидат, а те са ОСНОВНИТЕ гласоподаватели на една камарила, нарекла себе си ГЕРБ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#61] от "dosetliv":

  Малусът се води и на шофьора, т.е. ако купиш нов автомобил с 0 т. малус, а ти имаш, да речем, 6 т. малус (т.е. +60% ГО), ще се вземат предвид твоите точки малус. Винаги се взима по-високата стойност в полза на застрахователя.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 70. 70 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Както са отбелязали преди мен - ГО на неодушевен предмет - автомобил е безсмислица. Не въпросът кой колко баби и дядовци има, а е въпрос един човек ако притежава или шофира няколко МПС-та да плаща за всичките и зимата и лятото! Ако смисъла е да се покрива риск - то най-рискови са онези, които шофират само на сватба и погребение, летно-неделниците! Питам аз ако имам 3 автомобила, 2 от които са в гаража, какъв риск трябва да покривам за 3 автомобила едновременно? Или с кола 65к.с. е по-малко рисково да бутнеш някой, спрямо кола 300+ к.с. Баси и цирка!

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#66] от "Darulio":

  Финансовите пазари да не са някакви благородни девици, да покриват евтината гражданска на българските джигити ?!?. Разберете че накря ВСИЧКО се плаща от обикновените потребители на услугата.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#59] от "Darulio":

  ТОЧНО. няма платен нито лев.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#71] от "m17":

  Но явно според вижданията на гербериата водачите на МПС са "благородни девици" , които да плащат данък спокойствие на застрахователите, за да покриват някакви имагинерни бъдещи разходи, които я възникнат, я не.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#60] от "m17":

  Мунчо - това са 90 застраховки по 2000 000. Смешен си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#65] от "dedo_goshko":

  И как се хващате толкова спокойно, при положение че вече са изплатени над 200 милиона тази година за морални шети ?!?. И сега се разширява кръга на засегнатите. Какво очаквате да стане - съдийте някакси да се стреснат и да почнат да присъждат по-малки суми ли ?. Че те работят по закон и доказателства - показва братовчеда снимка с милия джигит като малко момченце и бам 50 хиляди за мъката.
  И забележете, далеч по-малко са изплатените материални щети щото за тях се изискват документи. Примерно изисква се доказване на дохода пък човек дето взимат заплата в пликче няма официален доход. Ето пак българския гяволък - в Германия няма морални щети ама материалните са много пъти по-високи.

 76. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Една иначе добра идея пак беше оклепана. Имам книжка от почти 20 години, карам кола редовно, за това време дори отнети точки нямам, имам и златен талон, но отстъпката може да ми е макс 25%. И това при положение, че ми вдигнаха ГО до почти 300 лева.Не се наядоха, ей.
  —цитат от коментар 27 на Killing Joke


  Мне, добрата идея е като Черния Петък - дават ти 50% отстъпка върху тройна цена. Точно това ти се е и получило.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#67] от "m17":

  КЪДЕ СА ВИ РЕЗЕРВИТЕпозакон !?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 406 Гневно

  Нарачно ни занимават с досието на автомобила. Истината е че след 3 години всички ще сме на поне 200 % малус. Няма как да го избегнем това. Скапаната държава вместо да излезе и да контролира движението по пътищата прехвърля отговорноста на дружества които имат интерес да правиш нарушения. След като ни обясняват кави терикати сме, аз откъде да знам, че няма да дават бонуси на КАТ, ако констатират санкци за малус. Примерно 100 нарушения които водат до малус - Х лв за екипа констатирал нарушенията. И след като аз съм достигнал малус - къв ми е стимула да не правя нарушения? С колко ми пада на година ако съм бил изряден. Плащам гражданска 1200 лв. тази година съм изряден и за следващата година гражданската ми пада с 10% което прави 1080лв. Никъв стимул. Някъде написаха че са нужни 12 г. Писаха още че 10 км/ч от горе 10% малус, ами ако искам да изпреваря камион на прав път който се движи с 80км/ч аз трябва да да го изпреварвам 1 час щото може някой да ме дебне в храста и вместо да дам газ аз ще трябва да карам успоредно с него защото ще го изпреварвам с постояна скорост примерно 87 км/ч.
  Просто ни се подиграват и искат да вземат евдни пари, като ни вменят вина за това че сме джигити. Те и затов нон стоп ни обясняват за войната по пътищата, а пък се оказа че 80% от водачите са изрядни.

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#68] от "niksan1":

  ТОВА Е ЕКСПЕРИМЕНТ А НИЕ СМЕ ОПИТНИТЕ МИШКИ . ТАСИ СИСТЕМА НЯМА АНАЛОГ В СВЕТА.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#70] от "m_style":

  Алтернативата на ГО на автомобил е ГОто да е само на водача. Ама тогава трябва всеки водач да плаща за семейния автомобил. Сега пискат притежатели на много таралясници, тогава ще пискат обикновенните хора с по един автомобил.

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#73] от "Darulio":

  Живеем е ЕС, вземете си гражданска от чужбина - Гърция, Румъния, Германия, откъдето искате.

 82. 82 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#75] от "m17":

  "показва братовчеда снимка с милия джигит като малко момченце и бам 50 хиляди за мъката."

  Цецо, успокой се. Не си съдия. Става дума да се даде възможност "по изключение да получи обезщетение за морални вреди от нечия смърт и „всяко друго лице, което е създало ТРАЙНА и ДЪЛБОКА ЕМОЦИОНАЛНА връзка с починалия и търпи от неговата смърт ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ болки и страдания, които в КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ е справедливо да бъдат обезщетени.“
  Колкото до "милия джигит" - нали осъзнаваш, че в момента говориш за ЗАГИНАЛИЯ/ПОСТРАДАЛИЯ??? Говориш за ЖЕРТВАТА, не за "джигит"! Безчовечна наглост!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#80] от "m17":

  ИМА И ДРУГ НАЧИН АМА СТЕ МНОГО АЛЧНИ И МНОГО НЕУКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#82] от "Darulio":

  Не го разбира. Ако излезе един съдия да обясни текста балонът ще гръмне и може да настане голямо брожение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#82] от "Darulio":

  Според статистиката на българския съд, описаната ситуация е много типична. Много е абсурсно как успявате да плюете едновренно и по двете страни - хем не искате висока граждаснка, хем искате високи лимити. Е нама как да стане това, изберети си едното.

 86. 86 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Разстроено

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Излязоха. Говориха. Дневник писаха. Ти коментира статията. 😅
  И въпреки това гербериатът си повтаря опорните точки.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/05/3340174_sudii_ideiata_za_prag_na_obezshteteniia_pri_zaginal_v/

  "на практика по-далечните роднини ще получават обезщетение в много редки случаи - когато за разлика от обичайното например братът е най-близкият човек на починалия, а не съпругата или децата му.
  Според съдиите в тези случаи изключения се има предвид, ако жертвата на катастрофа всъщност няма друго семейство освен брата, с когото е живял и е споделял едно домакинство. Т.е. няма да се получава натрупване на множество обезщетения и застрахователите няма да се налага да плащат първо на съпруг и деца, а след това на братя и сестри и баби и дядовци.
  "Волята на върховните съдии беше да се даде възможност обезщетение за неимуществени вреди да получат и тези, които дори нямат родствена връзка с пострадалия, но на практика са неговите най-близки хора", обяснява дългогодишен граждански съдия. Той дава и ПРИМЕР, КОЙТО ЧЕСТО СЕ СРЕЩА В ПРАКТИКАТА - дете, отгледано от леля си и чичо си, тъй като е останало без родители. Те не са негови осиновители и преди тълкувателното решение не попадаха в близкия кръг роднини, от чиято смърт то може да получи обезщетение."

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 87. 87 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#84] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма значение какво обяснява или не обяснява един съдия, важат фактите а именно статистиката на присъдените и изплатени обезщетения и завдените нови искове.

 88. 88 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#86] от "Darulio":

  А как обяснявате факта че са заведени дела за 180 милиона само за един месец , толкова много ли деца отгледани от лелите и чичиовците си са утрепани в ПТП за последните 4 години ?!?

 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ходете на обшественото обсъждане и им кажете. Покажете сметки, пуликувайте си идеите.

 90. 90 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#87] от "m17":

  е колко са присъдените и платените обезщетения по този член ? НУЛА !!!
  Смисълът на този текст е в ЗАМЕСТВАНЕТО !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 91. 91 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#60] от "m17":

  В полицата ми за ГО пише, че се покриват имуществени щети до 2 милиона лева и неимуществени щети до 10 милиона лева. И това е на всички полици...
  КОЙ лъже?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#89] от "m17":

  Ти покажи сметките. не отговори на нито един въпрос. Ако имаше истински органи много щяха да са при Иванчева.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#75] от "m17":

  Кой пречи на законодателите да приемат да се обезщетяват само законните наследници?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 94. 94 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#62] от "m17":

  По-лошото е, че половината комунисти и всички милиционери дружногласуват за Герп, клонинга на БСП. Още по-лошото е , че три милиона не гласуват, духнаха навън и с право.

  Дедо Крум
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#86] от "Darulio":

  Не го обясниха по същество. А то е , че ако има живи роднини по права линия братовчедите нямат никакви права.
  А конкубината, родила деца а дори и да не е родила, ще е правоимаща поради емоционалната връзка. Сега тя няма права.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#88] от "m17":

  Оф, досега не е имало възможност да претендират обезщетение, сега вече има и тъй като НЯМА НАТРУПАНА СЪДЕБНА ПРАКТИКА, няма как да знаят има ли изобщо смисъл да завеждат дела или не.
  Хайде стига вече, уморих се. Отказвам да споря с опорни точки.


  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 97. 97 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#91] от "mitko11":

  И това го пише вече няколко години . ПОРЕДНАТА ИЗМАМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 98. 98 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вместо да си чешем езиците не е ли по-добре да сложим на първо време жълта жилетка ??

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#94] от "Дедо Крум":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  До коментар [#93] от "mitko11":

  Ами пречи общественото недоволство. В една демокрация решава мнозинството, както на избори така и с обществен натиск. При дискусията за лимитите на обезшетенията, почна масово недоволство " как можело и т.н." и съответно управлявашите прехвърлиха тежест на плащащите. Запомнете ча всяко решение си има последтвия !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK