На още три пътни отсечки ще се монтират камери за средна скорост

На още три пътни отсечки ще се монтират камери за средна скорост

© Георги ПауновскиНа още три пътни отсечки в страната ще бъдат монтирани камери, които отчитат средната скорост, каза днес пред журналисти началникът на "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев. В момента в страната такова оборудване има само в един от тунелите на магистрала "Люлин", като то засича по над 200 нарушения на ден.


За "Дневник" комисар Росен Рапчев уточни, че средната скорост ще се мери и ще се налагат санкции, ако се превишава, на пътищата Русе - Бяла, Карлово - Пловдив и участъка около с. Микре. Това са едни от местата с най-много тежки катастрофи със загинали и ранени.


Началникът на пътната полиция обяви, че ще се върви към все по-голяма автоматизация на засичането на нарушенията, като в ход е поредната поръчка за закупуване на нови камери за скорост. В момента пътната полиция разчита на 23 стационарни камери, една система за средна скорост на автомагистрала "Люлин", 148 мобилни и 28 преносими камери на триноги.
Всички нови уреди за документиране на нарушения на скоростните режими могат автоматично да правят и справка дали преминаващите автомобили имат сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". При липсата й се съставя електронен фиш, който се изпраща на собственика.


Инспектор Рапчев отбеляза, че в ход е намаляване на неплатените глоби. За първите десет месеца на годината благодарение на проверката на пътя през таблети за наличие на неиздължени суми са наложени над 60 хиляди глоби. След последните промени в Закона за движение по пътищата на водач, който не е платил наложените му санкции, се отнема книжката, докато не се издължи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK