От пътната агенция обмислят санкция за фирмата, направила сайта за винетките

Това е първата страница на сайта, към който от АПИ имат забележки

© Скрийншот от сайта

Това е първата страница на сайта, към който от АПИ имат забележкиДоклад на екип, ръководен от експерта в Агенция "Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов, предлага на ръководството на АПИ да наложи санкция на компанията, направила сайта, през който се купуват електронни винетки www.bgtoll.bg, съобщи пред Би Ти Ви Асенов. Според него на изпълнителя УПХ ООД не би трябвало да се плати половината от сумата по поръчката.


В отговор на въпрос проф. Олег Асенов каза, че не знае каква е точната сума, но вероятно става дума за около 20-30 хиляди лева, тоест санкцията трябва да е между 10 и 15 хиляди лева. "Сайтът е възложен под праговете на обществените поръчки, не са похарчени огромни държавни пари", допълни експертът.


Той поясни, че говори за информационния сайт, който се зарежда при въвеждане на адреса. Експертът по информационна сигурност Ясен Танев също по Би Ти Ви коментира, че в този сайт постоянно се появяват бъгове и при по-голяма натоварване може да се срине.
Проф. Олег Асенов каза още, че подсайтът, през който стават самите покупки на електронни винетки, е разработен от изпълнителя на тол-системата - консорциумът "Капш", и към него няма сериозни забележки.


Ясен Танев обаче посочи поне две. От една страна, липсва на текст за общите условия за ползване, въпреки че потребителите декларират съгласие с тях, за да завършат процеса на покупка. От друга, при въвеждането на адрес за обратна връзка потребителите дават съгласие на него да получават електронни фишове и наказателни постановления за нарушения на пътя, което е в нарушение на закона.


Проф. Олег Асенов поясни, че общи условия е имало, но те не са били достатъчно прецизни, като новите ще бъдат качени още днес. За текста със съгласието да се получават глоби по мейла каза, че той е бил съобразен с текстове в Закона за движение по пътищата, които са били променени между първо и второ четене и скоро ще бъде премахнат.


Проф. Асенов благодари на цялата IT общност, която помага, като открива бъговете в сайта, като увери, че те се отстраняват бързо и всеки ден се подобрява неговата сигурност. "Коментарите са полезни и ги следим", обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK