За месец са глобени 1148 пешеходци

За месец са глобени 1148 пешеходци

© Юлия ЛазароваОт началото на годината са глобени 1148 пешеходци, каза днес инспектор Мария Ботева от отдел "Пътната полиция" към ГД "Национална полиция", пред БНТ. Тя посочи, че от вчера е започнала специализирана акция на Пътна полиция за санкциониране на неправилно пресичане и неспазване на предимство от водачите на пешеходна пътека.


До момента в рамките на акцията са наложени 160 глоби. "Пешеходците не са освободени от задължението си за спазването на правилата за движение по пътищата", коментира Ботева.


От загиналите при пътни инциденти през миналата година 607 души малко над 100 са пешеходци. "По-често водачът не е съобразил поведението си с това, че има пешеходна пътека. Не са рядкост случаите, в които вината е и на двамата, по-рядко вината е само на пешеходците", казва още инспектор Мария Ботева.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Обикновено на пешеходна пътека се оглеждаме много повече, че там е "който превари"

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Тези цифри ми се струват измислени - преди няколко години цитираха как само в София за 5 години били глобили 50 000 пешеходци за неправилно пресичане - абсурдно число - 1 на 60 човека!!!

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2680 Неутрално
 4. 4 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Добре е, че са решили да дисциплинират и пешеходците. За мен си остава обаче проблемът със скоростта в населено място, изпреварване на пешеходна пътека, преминаване на червен светофар и движение в посока различна от указаната в лентата.

 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Колко шофьори са глобени за отнемане на прддимсрвото6на пешеходеца на пешеходна пътека?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 6. 6 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#4] от "truly":

  Без да отричам посочените проблеми, безобразното пресичане също е голям проблем. Всякакви маскирани старци си пресичат както и където им кефне щото не можели да минат още 30 метра до пешеходната пътека. Маса пешеходци смятат че пешеходния светофар е само информативен и могат да се шмугнат между колите. Други са твърдо убедени че предимството им на пътеката ги прави безсмъртни и няма нужда дори да се огледат. Днес бях свидетел на напълно абсурдна ситуация - един пешеходец си минаваше на червено през натоварено кръстовище и псуваше ожесточено колите, който му свиркаха.

 7. 7 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#6] от "m17":

  Факт, но е абсурдно да има повече глобени пешеходци, отколкото шофьори.
  Още повече, че с просто око се вижда как по улиците има повече коли, отколкото хора.

  И да дам една идея на органите - ако пешеходец бъде глобен и има книжка да му се отнемат и точки.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 876 Любопитно

  Повече глоби - повече ред и сигурност. Лошото е че глобите от 20 лв. станаха 50 лв. От началото на годината. Скъпо е, нечии джобове вече "олекнаха", внимавайте!..

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#7] от "ravegrave":

  Това са глупости, пешеходците са с пъти повече спрямо колите по улиците, само един автобус по цариградско е натоварил 300 човека, това са 200-300 автомобила !!!
  Отделно се глобяват много повече шофьори за всякакви провинения а акциите срежу пешеходци са рядкост.

 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  До коментар [#5] от "Суджук Герберите":

  Това право не е абсолютно и зависи от някои обстоятелства!

 11. 11 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  Малко е. Пресичат където им падне - спирачки, някой дебил те забива отзад.
  Колоездачи кога ще се глобяват? Карат като че ли са безсмъртни, с някакво чувство, че шофьорите са им длъжни.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3634 Неутрално

  А колко са глобените мутри, които в разрез със Закона карат пияни, дрогирани, с тъмни стъкла и заслепяващи фарове???

 13. 13 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Ти пътниците в автобуса за пешеходци ли ги броиш?
  Ясно...

  Дано нямаш книжка.

 14. 14 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А колоездачиет кога?

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 15. 15 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#7] от "ravegrave":

  Доста абсурдности си написал. Ако си мислиш че за един месец в България има само хиляда и нещо глоби на шофьори значи живееш в друга реалност. Само за ден най-вероятно глобите за шофьори са повече от хиляда и нещо. Направо си е чудо ако някой активен шофьор отиде да си подмени книжката и се окаже че няма поне 2-3 глоби за превишена скорост от някоя камера, да не говорим за другите неща.
  А това да се наказват пешеходци с отнемане на точки от шифьорската книжка е откровена глупост. Такива наказания се налагат само когато шофираш, в качеството ти на пешеходец или велосипедист или какъвто и да било когато не се изисква книжка не може наказанието да е такова. Така излиза че има двоен стандарт и тия дето имат шофьорска книжка за същото провинение отнасят по голямо наказание от тия дето нямат.

 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1023 Разстроено

  За месец са глобени 1148 пешеходци?
  къде ги глобиха?!!!

  До коментар [#5] от "Суджук Герберите":
  Колко шофьори са глобени за отнемане на предимство на пешеходеца на пешеходна пътека?

  Май че ни-колко, а колко са глобените за шофиране с телефонче в ръка (особено неКОЙ "каки" дето не смеят да го изпуснат от ръце)?!!! Друг е въпроса, че с тези умни светофари така са ги направили, че за да преминеш от единия край на улицата (булеварда) до другия трябва да спринтираш, а колите "въврат" около теб и хич не им пука, че за теб свети "зелено", щото и на тях така им "свети"?!!!!

 17. 17 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ashiata Shiemash":

  Някои хора не са и чували за ирония, ясно е са глобени повече шофьори, така и трбява да бъде. Според статистиката от статията излиза, че са гобявани по около 35-40 пешеходеца дневно, което споре мен е прекалено и този ресурс трябва да се ползва за други глоби при това състояние на социалните отношения по пътищата.

  Относно точките, то в статията си го пише: "Пешеходците не са освободени от задължението си за спазването на правилата за движение по пътищата". Ако си чел закона там и пише кои са участниците в движението, повярвай ми ще се се изненадаш :)

 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#10] от "deymus":

  Аз не отричам, че предимството на пешеходеца не е гарантирано и не бива да е гарантирано при всяка ситуация. Аз просто питам за явните случаи на шофьор, който при прав път, знак за пешеходна пътека и хора чакащи на нея не спира и минава дори без да намали. Такива съм видял много и лошото е, че те даже не забелязват ситуацията, не дават никакъв знак че осъзнават как минават.
  Не живея в БГ, навсякъде се случва шофьор да мине през пешеходната пътека отнемайки предимството на чакащия пешеходец, но например в Испания (където са калпави шофьори) шофьора почти винаги се усеща и поне ти махва с ръка в нак на извинение, да покаже че на момента е осъзнал грешката си. Правя го и аз понякога неволно, но и аз махам на пешеходеца да му покажа че грешката е моя и все пак съм го забелязал макар и късно. Проблема е, че това в БГ никога не се случва, пешеходците за много хора са просто невидими предмети.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  До коментар [#16] от "Emil Dimov":

  А да, за тези с телефоните какво да кажем... Бях за 20тина дена в България и се изумих как говорят свободно по телефона докато шофират и имат вид, че това е нещо съвсем съвсем нормално. Дори не се опитват да се прикрият и при много шофьори изглежда че това не е някакъв кратък разговор, те просто си приказват много минути докато се движат....

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3617 Неутрално

  КАТ справят ли се с арогантното каране на абсолютно безкрупулни типове и мутри, проблемът е решен на 90 % поне ! Свидетел съм на такива изпреварвания, маневри или директно отнемане на предимство от шофьори на шофьори, че не мога да си представя такива брутални типове как ще дадат предимството на пешеходеца ! Разбира се, често виждам и забързани пешеходци, които правят пълни безумия - минават на червено, искачат на пътя изведнъж, без да ги е много еня какво точно ще предизвикат, а клошари, цигани с каруци даже не ми се и коментират !

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  .... Лошото е че глобите от 20 лв. станаха 50 лв. От началото на годината.......
  —цитат от коментар 8 на Йоаникий

  Между пешеходците ги има хора с медечни доходи от по 5-10 хил. лв (рядко, те са в повечето случаи в скъпи коли, често служебни), и пенсионери със 150-200 лв. месечна пенсия. Това ЧУГУНЕНИТЕ ГЛАВИ на депутатите не го ли знаят?
  Санкция - ДА, но не такава ЖИВОТИНСКА, която ще му обърка финансите за не малко време.
  Защото и санкцията от 10, или макс.20 лв би имала ефект (включ. и при имащите), стига наистина да има събираемост.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4548 Неутрално

  ...Разбира се, често виждам и забързани пешеходци, които правят пълни безумия - минават на червено, искачат на пътя изведнъж, без да ги е много еня какво точно ще предизвикат, а клошари, цигани с каруци даже не ми се и коментират !
  —цитат от коментар 20 на samoedin


  Защо не включи в този списък и т.нар. властимащи? С техните привилегии за било и не било да ползват специален режим на движение, да предизвикат катастрофи, и винаги другият да е виновен? В колко държави в ЕС има служби аналогични на нашата НСО, и в колко то тях е разрешен специалния режим на движение освен на държавните глави?

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#13] от "ravegrave":

  И като слезнат на спирката и се юрнат да пресичат неправилно пред автобуса какво са ?

 24. 24 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАРКИРАТ ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ СЪС СВЕТЛИНЕН СИГНАЛ КОЙТО ДА СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ И ДА Е АБСОЛЮТНО ЕДНАКЪФ ЗА ВСИЧКИ ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ ХОРИЗОНТЛНАТА МАРКИРОВКА НА ПОВЕЧЕ ОТ ПЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ОТ ПЪТЕКИТЕ Е ИЗТРИТА ИЛИ НЕ СЕ ВИЖДА , ДРУГО НАЙ СТРОГО ДА СЕ САНКЦИОНИРАТ ВОДАЧИТЕ СПИРАЩИ В НЕПОСРЕДСТВЕНА БЛИЗОС ДО ПЪТЕКИТЕ ВКЛЮЧАЯ ДАЖЕ ДА ИМ СЕ ТЪРСИ СЪВИНА ПРИ ДАДЕН ИНЦИДЕНТ

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9189 Неутрално

  Редно е всички нарушители в движението да бъдат наказвани, когато не спазват правилата.

 26. 26 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#17] от "ravegrave":

  Как да ти се обясни, че няма никаква логика да те наказват с отнемане на точки, когато си в качеството на участник в движението, от когото не се изисква да има шофьорска книжка.

 27. 27 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ashiata Shiemash":

  Ти функционално неграмотен ли си?

  Казвам ти, че ако "проблемен пешеходец" има книжка трябва да му се отнемат точки, защото:
  а) не познава ЗДП и Правилника; или
  б) е нагъл.
  Ако е некадърен пешеходец, значи е некадърен шофьор. Точка.

  Относно дали е справедливо - да не би ти да си този, дето освен глоба и точки ще го уволнят и дисциплинарно и за това да ревеш? :)
  https://www.dnevnik.bg/skorost/2019/02/07/3386915_slujitel_na_tol_upravlenieto_e_osvoboden_za_narushenie

 28. 28 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Пешеходци са разбира се, но спокойно, нито автобус може да събере 300 човек даже да се качат на главите си, нито всички слизат на една спирка, нито всички се юрват от рейса баш пред капака на колата на м17.

  За София поне мога да коментирам, не знам в другите населени места как е. По булевардите и улиците по които шофирам най-често, пешеходците са много по-малко от колите: Цариградско, Дертлиев, Мария Луиза, Т. Александров, Стамболийски, България, Малинов, Йерусалим, Сливница. Доколкото има пешеходци са по спирките или влизат навътре по кварталите.
  Не ползвам толкова Вазов, Брюксел или Ботев например, ама не мисля, че и там бъка от хора. Като цяло след 7 часа и през нощта града е празен от хора. Единствено по-голямо изключение е Студентски.
  Са ако някой кара по Витошка или Графа не мога да го коментирам :)

 29. 29 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#27] от "ravegrave":

  Имаш ли идея дали изобщо някъде по света наказват с отнемане на точки или други неща свързани с шофьорската книжка за пешеходно нарушение?
  Не мислиш. Първо това че си направил нарушение прекосявайки на червено не значи че не знаеш правилата за движение, всъшност когато си пешеходец по закон не си длъжен да ги знаеш тези правила. Може да се движиш пеша и без да ги знаеш, просто ще понесеш съответната глоба ако нарушиш нещо. Колкото до наглостта, и тия дето се пререждат на опашката в магазина ли ще ги наказваш с отнемане на точки от талона? Пълно безумие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK