Великобритания планира да разреши автономни коли по пътищата до 2021 година

Автономни автомобили, но с шофьор зад волана, готов да реагира, вече минават тестове в градове в САЩ, Франция, Япония, Китай и други страни

© Reuters

Автономни автомобили, но с шофьор зад волана, готов да реагира, вече минават тестове в градове в САЩ, Франция, Япония, Китай и други страниВеликобритания планира до 2021 година по пътищата на страната легално да могат да се движат автономни автомобили, съобщиха днес от Министерството на транспорта на страната, цитирано от Си Ен Ен. Новите регулации предвиждат всеки, който тества подобни автомобили в страната, да информира обществеността за тях и да предаде на властите данни за безопасността на технологията.


Според министъра на транспорта Йесе Норман, ако законовите промени станат факт, Великобритания ще се превърне в основен играч в индустрия, която се оценява на 52 млрд. лири около 2035 г. Норман допълва, че страната е сред лидерите, разработващи автономни превозни средства. "Правителството подкрепя безопасното, прозрачно изпробване на тази новаторска технология, която може да промени начина, по който пътуваме", посочва още министърът.


Заявлението на министерството на транспорта среща скептицизма на експертите. Те посочват, че за да бъдат пуснати автономните автомобили на пътя, трябва да се изпълня поне шест-седем фактора, като технологията е само един от тях. Второто изискване е наличието на нормативна база, съгласието на застрахователите и може би най-важно е отношението на останалите участници в движението.


За момента най-голям изглежда проблемът с приема на колите без шофьори от останалите водачи, пешеходците, велосипедистите и всички останали на пътя. Според проучване от 2016 година на британския автомобилен клуб RAC 62% от водачите на острова се страхуват от възможността по пътищата да тръгнат автономни превозни средства. В същото време само 27% смятат, че подобни автомобили ще направят пътищата по-сигурни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK