Пътната полиция обяви началото на акция "Мотоциклетист" (допълнена)

Пътната полиция обяви началото на акция "Мотоциклетист" (допълнена)

© ДНСППътната полиция започва нова акция от днес, като акцентът ще е върху контрола на мотоциклетистите. Тя ще продължи до 24 април.


При мотоциклетистите ще се проверява дали имат нужната категория, носят ли каски и дали правилно са поставени регистрационни табели. Според действащото законодателство номерата на мотоциклетите трябва да са сложени така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време.


Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера, отбелязват от МВР.
По време на новата акция Пътна полиция ще осъществява засилен контрол на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства. Специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на деца. Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.


От МВР отчитат, че за изминалата 2018 г. катастрофите с мотори са с 23 по-малко спрямо 2017 г. Ранените са с 27 по-малко. Обобщени данни за тази година не бяха дадени. Глобата за возене на мотор без каска е същата, като за неползване на колан - 50 лева. Ако провинилият се е водачът, се отнемат и 6 контролни точки.


От Пътна полиция предупредиха, че ще има още специализирани акции, като следващата ще е с фокус върху пешеходците. Такава имаше в началото на годината, като се следеше дали те пресичат на определените за това места. Контрол имаше и върху това, дали шофьорите дават полагащото се предимство на пешеходците. При първата акция пешеходец за годината за две седмици бяха глобени 1573 души.


Инспектор Илия Георгиев от Пътна полиция обърна внимание на собствениците на автомобили, мотоциклети, лекотоварни автомобили и камиони, да внимават на кого ги дават за управление. През миналата година има регистрирани около 20 хиляди случая на каране на чуждо превозно средство без книжка, или без нужната категория.


При тези ситуации санкцията е както за шофиралия, така и за собственика. Става въпрос за парична глоба между 100 и 300 лева, както и сваляне на номерата, и дерегистрация на превозното средство за срок между половин и една година.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 280 Весело

  "Тя (акцията) ще продължи до 24 април."

  Все акции по за към седмица (не че съм против), но няма ли нещо правилно, което да вършите ЦЕЛОГОДИШНО, юнаци ?!

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това с регистрационните табели е супер дразнещо! Открито закононарушение, при това съвсем демонстративно, няма пистарка, на която табелата да отговаря на изискванията на закона!

  Другото е модифицирането на газоотвеждането, поради което са извън всякакви норми за шум!

 4. 4 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Според действащото законодателство номерата на мотоциклетите трябва да са сложени така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време."

  Да бе, добре. Първо никой не гони мотоциклетисти да не вземат да се утрепат и после КАТ, полиция и прокуратура трябва да изпишат една кофа мастило... И второ всички на пистарки им се прибират номерата под седалката, така че дори и да ги снимат да няма как да им се пише глоба. Тези, които случайно не им се прибират си ги завиват я с пликче, я с парцалче и пак си се силят по шосетата като по писта. А ако някой се самоубие има вой до небесата. Сори, ама шосетата не са писти и сори, ама като играеш на гигантски слалом с колите, не може да очакваш, че ще ти се разминава безкрайно дълго.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 5. 5 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":

  Смешно ли ви е? Преобладаваме мотористите, които караме с акъла си, безумците са същия дял, като при автомобилистите. За съжаление, когато си на мотор си много по-уязвим и зависиш много от уменията на околните да шофират - подаване на мигачи, престрояване и т.н. За много от шофьорите на автомобили май не е ясно, че неспазването на тези дребни детайли застрашават околните. А най-много ме е страх от колите, които карат на 1 метър зад мотора ми... По тази логика да квалифицирам ли автомобилистите като убийци?

 6. 6 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 390 Любопитно

  Кога започва акция?
  "Работеща полиция."

  HIRO
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Ей, само акции по за няколко дни. А после, целогодишно чоплене на семки, чесане по междукрачието и спане в автомобилите. И рев, че заплатите са малки.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1113 Весело

  Българската полиция - най-коректната полиция! Обявява в кои дни през годината ще глобява за да сме спокойни през останалото време.

 10. 10 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Защо само седмица? Това трябва да е цял сезон!!!!

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Кога започва акция?"Работеща полиция."
  —цитат от коментар 6 на Дани Савов


  Такава не се планира - ей ония ден беше гръмнал светофара на Т-образното при гробищата - "История славянобългарска" е голям булевард - нямаш и много видимост - опасничко се получаваше на кръстовището, точно си мисля къде ли са сега пътните полицаи и що не пратят някой регулировчик докато отстранят аварията - и ги гледам 500 по-нагоре - разпънали радара да не би някой да карал с 60 по тоя прав булевард с мантинела и 6 ленти...

 12. 12 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Предлагам всеки сгафил да попълва декларация, че си дарява органите в случай на ...

 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Нищо не може да спре желающите да си разбият главата, за съжаление!

  agent
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Това е като някой учител да обяви акция Написано домашно.
  През останалото време - пей, сърце.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 991 Неутрално

  А да се мери шума? Да се приеме наредба при еди колко си оборота шумът да е под едиколко си децибела, ако не - спира се от движение!

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#5] от "quanton":

  сИриознУ?!?Карате с акъла си само в гипсово корито в спешното!Колко е ограничението на скоростта в града бре,амсалак?50 км,значи.Аз не съм срещал някоя *каска* да кара с толкова,а за извън града не ми се говори.Да не говорим за *ендуро*-то,шпорено в късна доба по булеварда,за липсата на каска на пътника,за слаломите - другите трЕбЕ да ви пазят,да не продължавам,няма смисъл.Впрочем,шумът от мАторите е поради изкормените *гърнета* с цел малко по-голяма мощност,а и как иначе ще ни чуят съседите....Същото важи,нека бъдем честни,и за бекчетата-селяндурчета с трошките и меките топки,доказващи се по улиците.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  В чужбина не съм виждал в градски условия така да хвърчат мотоциклети. Нито пък съм чувал такъв ужасен шум от мотоциклетите.

  Анатема на комунизма!
 18. 18 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Нашите полицаи като че ли по културния афиш се водят - няколко постановки през пролетта, няколко премиери наесен и свършена работата.

 19. 19 Профил на Ivan Kolarov
  Ivan Kolarov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#5] от "quanton":

  Тези, които са сложили минус на мнението Ви, са не повече от подчовеци и определено не би трябвало да им е позволено да управляват каквото и да е превозно средство бидейки такива...

 20. 20 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  Да, знам ги и ги спазвам. За мен и приятелите ми удоволствието от карането е не във високата скорост, а в други неща... И спазвайки ограниченията много често ми се случва кола да кара на 1 метър зад мен - дали е ок? Относно шумните мотори и слаломиращите такива - ами те са безразсъдните, но не върви да дават име на всички ни! Има и шумни автомобили - всяка вечер по булеварда пред нас минават 10-тина "рацери" и карат като изоглавени.... всички автомобилисти ли са такива? Това е отколешен спор мотористи - автомобилисти, но най важното е да караме, така че да сме предвидими и безопасни за останалите.

 21. 21 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#16] от "tedif":

  Гледам раздавате оценки - амсалак съм бил... Още нещо за мен да кажете? Пол? Възраст? Образование?
  Хайде със здраве и да знаете и помните - не всички мотористи са боклуци и не всички автомобилисти са рейсъри. Не генерализирайте!

 22. 22 Профил на Ivan Kolarov
  Ivan Kolarov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleks ivan":

  А Вие? Не съм виждал (убеден съм че не съществува) български шофьор, който да спазва пътните закони на 100%, аз включително. Определено карам много по-разумно мотора си именно поради факта, че повечето "водачи" на МПС им е твърде уморително да си изпънат пръст и да включат мигач (все едно последното изисква от тях да спрат, да свалят стъклото на фара и да запалят свещ на мястото на мигача) или пък, както колегата споменава, да карат на метър зад теб. А също така много се радвам и на баничарките за разносна търговия - за тях такова нещо като правилник не съществува - изпреварват те, свиват в дясно и спират...Чудно! Недейте слага под един знаменател всички мотористи, както и всички шофьори на други МПС-та - и от двата вида винаги ще има идиоти...

 23. 23 Профил на Ivan Kolarov
  Ivan Kolarov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#16] от "tedif":

  СириознУ? А за гледалите твърде много "Бързи и яростни"? Не се ли досещате, че каращите мАтори на 90% са и също така шАфиори и на други МПС-та, а същото не е точно реципрочно? Повечко акъл и разум и няма да има такова разделение на мотористи и други, защото всички сме участници в движението. Тогава и произшествията ще намалеят (всъщност, колко са такива с мАтори годишно и колко с други МПС?) и всички ще са доволни - както е в цивилизования свят!

 24. 24 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":Смешно ли ви е? Преобладаваме мотористите, които караме с акъла си, безумците са същия дял, като при автомобилистите.
  —цитат от коментар 5 на quanton


  не знам какво значи "с акъла си" на мотористки - но до сега моторист който спазва правилата за движение не съм срещнал! Например:

  - изпреварване от дясно е забранено
  - навлизане в кръстовище на червено също е забранено
  * автомобилистите, които чакат зелен сигнал, не са балами които се заобикалят лесно а пълноправни уастници в движението.
  - използването на мигачи
  - не можеш да пресичаш непрекъсната линия
  и много други подобни.

  Познавам много мотористи за които това е каране "ала херувим" и нито един автомобилист, който да не приема това за агресия на пътя.

  Моралът не е порок!
 25. 25 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  След дългогодишни задълбочени наблюдения, съм си направил извода, че читателите на Дневник в голямата си част МРАЗЯТ мотоциклетистите, така че няма да се изказвам по темата, за да не се товаря.
  Добре де, ще кажа, че коментарите на двамата мотицклетисти, изказали се по-горе, са искрени и по-близки до рационалността, от тези на опонентите им.
  При мотористите има много помияри, но не са повече като относителен дял спрямо тези при автомобилистите.
  Просто се чува повече за тях, защото обикновено инцидентите свършват фатално или много зле в масата от случаите.
  Как и да е.
  Аз съм повече шофьор, отколкото мотоциклетист, взех книжка за мотор на 40 и покарах две-три години, след което го продадох (не е за мен и не го намирам за удобно там, където живея, а и имам и малко дете), но имам съответно мироглед, който е пречупен през малко по-различна призма. На автомобилистът, който е видял битието на мотоциклетиста от първо лице.
  Та - щадете ги малко, мотоциклетистите, не са идиоти повечето от тях... Колкото и да си мислите друго.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 26. 26 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#24] от "dnk":

  Ами да се запознаем, за да познавате и един мото-херувим. Не се промушвам между колите, винаги подавам мигач и, който е карал с мен казва, че карам супер спокойно. Ама нали това е идеята - като тръгнем да пристигнем. За адреналина има писти.

 27. 27 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Чудя се кога ще обявят акция "Път" и да започнат да си изпълняват задълженията по закон да съблюдават пътищата да са безопасни! Сега ни знаците ги има, ни маркировката отразява, ако я има изобщо, за мантинели и светлоотразителни колчета не говорим, а храстите по сервитута вече са дървета.

 28. 28 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#25] от "pariah":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ако повече от половината от колегите на пътя мислеха като вас, шофирането и карането на мотор щяха да са още по-приятно преживяване. Поздравления!

 29. 29 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 307 Неутрално

  тия "акции" тип Мотоциклетист, Светлина, Скорост и т.н. ми приличат ужасно на операциите на комисар Жибер от филма Такси.. смешни и ненужни.
  Наистина не може ли да си вършите работата през цялата година? Сигурно не плащат достатъчно за това.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  А за високия шум няма ли да ги подгонят?

 31. 31 Профил на Ivan Kolarov
  Ivan Kolarov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  [quote#24:"dnk"][/quote]

  Тук може да се поспори малко, защото всичко изброено от Вас важи и за водачите на леки автомобили, с изключение на (не винаги, защото съм виждал и това от лек автомобил) третата точка, която сте описал. Но дори Вие сте използвали думата "заобикалят", която е съвсем различна от "изпреварват" и по моя преценка е разрешена маневра от закона (моля, ако има юрист тук, да го разстълкува). Мир всекиму!

 32. 32 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Иеее най на края! Аз като видя някой с зацапан, преправени букви, стикер, огънат или скрит номер на мотора, веднага ми е ясно че с този джигит трябва да се внимава...
  До сега (за 20години) съм видял само 1 (една) кола със закрит номер, толкова ли е трудно, има си член в правилника за закрити номера, само следва да се прилага и глобява.
  И да, лесно е, всички мотори влизат бензиностанция и там могат да ги прихващат...

 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivan Kolarov":


  До коментар [#21] от "quanton":

  Карайте според закона и правилниците,амсалаци!!!А вие не карате!Това е факт от живота и няма значение пол,образование,възраст.Смятате се за безсмъртни,а сте най-лесните за трепене по пътищата.И не е нужно някой друг да ви го причинява - вие сами се вкарвате в *спешното*.

 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  До коментар [#25] от "pariah":+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Ако повече от половината от колегите на пътя мислеха като вас, шофирането и карането на мотор щяха да са още по-приятно преживяване. Поздравления!
  —цитат от коментар 28 на quanton


  Благодаря, но няма защо...
  Почувствах сроден дух като прочетох това вашето за карането на един метър от гумата на мотора.
  След такъв случай на Цариградско шосе, аз, като неопитен моторист в натоварен трафик, започнах да градя убеждението си, че моторът не е за мен, или поне този, с който бях.
  Случктата се разви сутрин на път за работа, в 9 часа.
  Слизах от Драгалевци, едно от първите (и малкото) ми ходения на работа с мотора.
  Дотогава бях правил трипчета из Драгалевци, Бистрица, Банкя, подобни.
  Моторът ми беше черен Хонда Хорнет 600, за непросветените това на вид е "турър", мощен мотор който отзад може да прилича с дебелата гума на пистарка, но не е.
  Та не знам зъл вид ли съм имал с черното кожено яке и черна каска и черен Хорнет, ама на качване на Цариградско от алея Яворов, посока Орлов мост (почертавам, че карах, като новак, супер внимателно, с мигачи, без промушвания, изпреварвания, спокойно, в никакъв случай неумело, но предпазливо - със сигурност) отзад ме доближи един автомобилен ахмак, пеерас и т.н., залепи се до задната ми гума наистина на метър-два и кара така до светофарите, почти, независимо от неколкократните ми обръщания и знаци с каската, че не са нещата наред.
  Та, да, и от двата отбора можем да даваме безброй примери за лошо поведение на пътя на другите, но това не е решение.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35 Профил на Ivan Kolarov
  Ivan Kolarov
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ivan Kolarov":До коментар [#21] от "quanton":Карайте според закона и правилниците,амсалаци!!!А вие не карате!Това е факт от живота и няма значение пол,образование,възраст.Смятате се за безсмъртни,а сте най-лесните за трепене по пътищата.И не е нужно някой друг да ви го причинява - вие сами се вкарвате в *спешното*.
  —цитат от коментар 33 на tedif


  Амсалаци значи? За това е такова положението в цялата страна, във всяка една област (за съжаление и не виждам абсолютно никаква надежда за оправяне) - "Аз съм прав, другите са амсалаци. Точка!". С такова мислене (с толкова потенциал), ама и абсолютно си го заслужаваме. Злобей си, слушай си там чалгите, псувай си хамалски през прозореца всички - пешеходците, че искат да пресичат на "зебрата", ама нямало светофар; моторите, тез наглеци, че ти се пречкат; другите шУфиори (еле пък жените - на тях кой им ге дава книжката?!?), че не знаят да карат; полицаите, "техната мама", че си вършат работата...Пий си двулитровките бира, стой си дома и гледай 65-инчовия си телевизор. Тегли и една майна на комшията, че ти прави забележка да намалиш звука, щото - 'къф е тоа, дет ни мой съ кефи на Кондьо...
  Жална ни майка българска...
  Съжалявам, че се отплеснах малко от темата, ама не се сдържах...

 36. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Любопитно

  Да ги проверяват, за тяхно добро е, но да проверяват и шофьорите, интересно, като ни видят че сме побелели пенсии ни пропускат.

 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Любопитно

  Да ги проверяват, за тяхно добро е, но да проверяват и шофьорите, интересно, като ни видят че сме побелели пенсии ни пропускат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK