Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън"

Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън"

© Велко АнгеловЗаглавието е коригирано в 15. 45 ч.


На автосалона в Женева преди малко повече от месец британският производител на суперавтомобили "Макларън" (McLaren) представи най-бързия си, ексклузивен и скъп автомобил. "Спийдтейл" (Speedtail) ще може да достига 430 км/ч, ще се произведе само в 106 бройки, а цената на всеки от тях тръгва от 2 млн. евро преди данъците и таксите.


Оказва се, че в създаването на този хипер спортен автомобил има сериозна българска връзка - единият от двамата основни дизайнери на екстериора е роден в София. Това е навършилият 32 години през март Александър (Алекс) Алексиев, който при поредната си визита в България се срещна с група български автомобилни журналисти.
"Макларън Спийдтейл" на автосалона в Женева.

© Reuters

"Макларън Спийдтейл" на автосалона в Женева.


От "Обеля" през Флорида и Калифорния


Роден в столичния квартал "Обеля", Алексиев се премества с родителите си в Сарасота, Флорида, когато е на девет. От малък обича да рисува, предимно автомобили, но едва когато е в 11 клас, осъзнава, че може с това да си изкарва хляба.


Решението изкристализира докато гледа шоуто на американски автомобилен дизайнер Чип Фуз Overhaulin ("Основен ремонт"). В един момент решава да види какво е учил и Фуз и така научава, че той завършил едно от най-престижните училища за дизайн Art Center College of Design в Пасадена, Калифорния.


Алексиев кандидатства в колежа, но има известни притеснения, тъй като не е пълен отличник. Оказва се обаче, че там се влиза с рисуване, и българинът е приет.


"Макларън" F1

"Макларън" F1


Още като дете харесва колите на "Макларън" и на стената в стаята му почетно място заема плакат на модела F1 от 1993 година. Мислейки за бъдещата си реализация в света на автомобилния дизайн, Алекс Алексиев си е набелязъл три компании, достигането до които оценява с различни нива на трудност.


Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън"

© Велко Ангелов


Като най-малко вероятна вижда реализацията си в "Макларън". Позиция в "Ламборгини", която също му е любима марка, що се отнася до дизайна на техните автомобили, е второ по трудност на изпълнимост желание. Като най-реалистично обаче вижда намирането на работа в накой от дизайнерските екипи на "Фолксваген" или "Ауди".


Съдбоносната среща


Съдбата обаче има други планове за Алексиев. Малко след дипломирането си през 2012 година българинът се запознава на изложба с дизайн директора на "Макларън" Франк Стефансон. Той е сред легендите в сферата на автомобилния дизайн, като преди "Макларън" работи за "Форд", "БМВ Груп", "Фиат", "Ферари", "Мазерати", а под негово ръководство са създадени модели като възроденото МИНИ хечбек, първото БМВ Х5, "Мазерати МС12", "Ферари F430" и други.


Интериорът на "Макларън" 720 е първият проект, по който работи Алекс Алексиев.

© Макларън

Интериорът на "Макларън" 720 е първият проект, по който работи Алекс Алексиев.


Стефансон и Алексиев стават по-близки покрай това, че приятелката на американеца е българка и той често посещава България. "Винаги носех в джоба си USB с мои проекти. Веднъж общ приятел подхвърли на Франк "Защо не го вземеш при теб" и той поиска да му изпратя мои рисунки. Дадох му флашката и ме взеха за 6-месечен пробен период", обяснява Алексиев.


От самолета директно на чертожната маса


През юни 2013 година Алекс пристига в Англия, а кариерата му в отдела за дизайн на "Макларън" тръгва с летящ старт, като буквално от летището е прикрепен към екипа, който работи по новия тогава модел 720. Алексиев е отговорен за оформлението на интериора на колата. За 720 се твърди, че това е моделът, с който автомобилите на "Макларън" отново имат душа.


Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън"

© Фейсбук на Алекс Алексиев


Към този момент дизайнерският отдел на "Макларън" се състои едва от 5-6 души, а след приключването на проекта 720 Алексиев започва да работи за "Макларън спешъл оперейшън" (McLaren Special Operations) - звеното за специални проекти на британския производител на автомобили. Това е и мястото, където се изпълняват всички прищевки на купувачите на коли "Макларън".


Проектът "Спийдтейл"


Така се стига до проекта "Спийдтейл", по който се работи от януари 2014 година. Моделът е нещо като приемник на "Макларън" F1. Външният дизайн на колата е предизвикателство, тъй като освен да изглежда добре, трябва да е бърза и аеродинамична. За момента точни измервания няма, но със сигурност това ще е моделът на "Макларън" с най-ниско въздушно съпротивление.


"Макларън Спийдтейл"

© Фейсбук на Алекс Алексиев

"Макларън Спийдтейл"


За целта се използват идеи от света на Формула 1 като неподвижния капак на предните джанти, познат от болидите на "Макларън" от 2007 година, и подвижните елерони на задния спойлер. Сериозно предизвикателство е и намаляването на теглото и така се стига до идеята осветлението за салона да е интегрирано в самото челно стъкло, в което има и вградена система за потъмняване. Освен това двете пасажерски седалки, които се намират отляво и отдясно на седящия в средата на колата шофьор, са част от изработената от карбон каросерия.


Като голямо постижение на екипа, работещ по "Спийдтейл", Алексиев посочва това, че за пасажерите има много повече място, отколкото в "Макларън" F1. За целта двете седалки отстрани са леко завъртени навън, което осигурява пространство в областта на раменете и коленете.


Трите седалки в "Макларън Спийдтейл".

© Макларън

Трите седалки в "Макларън Спийдтейл".


Как се раждат идеите


Говорейки за работата си, Алексиев посочва като плюс това, че екипът е малък и презентациите на нови проекти се правят пред всички. "Помагаме си доста", обобщава той.


Попитан откъде идват идеите за новите модели, Алексиев посочва, че най-често всичко тръгва от клиентите. Най-сериозните сред тях периодично имат срещи с ръководството на "Макларън", като често споделят каква кола биха си купили. Така се набелязват най-общо чертите на бъдещия модел и тогава на ход са дизайнерите.


"Макларън Спийдтейл"

© Фейсбук на Алекс Алексиев

"Макларън Спийдтейл"


Така се ражда и "Спийдтейл", който ще е първият автомобил на компания с хибридно задвижване, като бензиновия двигател и електромоторите ще дават обща мощност от 1050 конски сили. Какво ще е ускорението до 100 км/ч предстои да разберем, но от място до 300 км/ч колата ще се изстрелва за под 13 секунди.


Първоначално идеята е да се направят само 6 автомобила, но поради огромният интерес бройката нараства, за да стигне 106 - колкото са общо произведените всички версии на "Макларън" F1. "Това ще е финалната бройка, въпреки че вече 220 клиенти чакат на опашка", казва Алексиев.


"Макларън Спийдтейл"

© Макларън

"Макларън Спийдтейл"


Българин е сред купувачите на ексклузивния "Макларън"


Той посочва, че при избора на тези, които ще са сред щастливците, се взима предвид кой ще е достатъчно добър посланик на марката. Важните клиенти, притежаващи по няколко автомобила "Макларън", също са с предимство, казва Алексиев. Той допълва, че един от клиентите вероятно ще е българин, но не влиза в повече подробности. А иначе първите доставки на серийната версия на "Спийдтейл" ще започнат през следващата година.


Позицията на шофьора в "Макларън Спийдтейл".

© Макларън

Позицията на шофьора в "Макларън Спийдтейл".


Нямаше как да не попитаме Алекс Алексиев за това как започва работата по един проект в днешните дигитални времена. "Първите рисунки винаги са с молив и на хартия", изненадва ни той със своя отговор. След това се минава към създаването на дигитални модели на бъдещата кола и модели от глина.


Попитахме Алекс Алексиев и какво го вдъхновява, като създава определен модел. Отговорът не ни изненада - други автомобили, архитектура и самолети, особено военните, изработени по технологията "Стелт".


Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън"

© Фейсбук на Алекс Алексиев


Поинтересувахме се дали Алексиев е получавал предложения за работа от други компании. Отвърна, че да, но те не представляват интерес за него.


"А ако дойде оферта от китайска компания, която ти каже, че сам можеш да определиш заплатата си", продължихме да настояваме. "Не се виждам да рисувам някой SUV модел. За момента парите не са определящи", отвърна Алекс.


София през очите на дизайнера


Естествно бяхме любопитни как изглеждат София и България през очите на човек, които я посещава три-четири пъти годишно. "Промяната е огромна. Особено бях впечатлен при първото ми идване през 2002 година, след пауза от шест години", казва Алекс. За София посочва, че му су вижда чиста и подредена, макар това да важи само за определени райони.


Провокиран от този отговор, го попитах: "В "Обеля" ходил ли си скоро?" Отговорът беше "Да" и след кратко замисляне дойде и допълнението "Метрото е нещо хубаво".


След премиерата на "Макларън Спийдтейл" на автосалона в Женева през март тази година.

© 1000Balkan.com

След премиерата на "Макларън Спийдтейл" на автосалона в Женева през март тази година.

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Чудесно е , че няма как гробарски рейдъри да го налазят.
  Дай честни и почтена среда на българите и стой и гледай чудеса.
  Народ талантлив и работлив но не случил на честни и кадърни политици.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Купувача е ясно кой е, Руменчо "Вълка"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Започваме по-български, за да свършим както винаги. В началото - БЪЛГАРИН СЪЗДАДЕ, пък после се разбира че българинът е един от двамата работили по екстериора, а накрая - че изобщо не е българин, а само е роден тук.

  Като онзи виц с компютрите дето били всъщност компоти, и не били изнесени за Япония, а внесени оттам.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Когато семената на таланта попаднат върху благодатна почва, разцъфтяват възхитителни цветове.

 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 478 Неутрално

  а накрая - че изобщо не е българин, а само е роден тук.
  —цитат от коментар 3 на john_3volta


  Българин си е. До 9-годишен е живял тук, говори свободно български с много слаб акцент и доколкото знам още има българско гражданство.

  Иначе си прав - и мен ме дразнят тези комплексарски изцепки. Създателят на екстериора въобще не е създател на колата. Подобни тъпи преувеличения обиждат работата му.

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 631 Неутрално
 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Българин, небългарин... В създаването на една такава кола участват стотици хора. Пак комплексарщини.

  Иначе дали или кога ли "Дневник" ще отрази публикацията във вчерашния "Велт ам Зонтаг" - 18 години ислямски тероризъм (2001-2019), 30 хиляди атентата, 150 000 жертви!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пожелавам на него и на фирмата, доста променена през годините, да успеят да постгнат успеха на великия "Макларън" F1 от 1993 година. Дано не съм черноглед!
  Все пак добро начало!

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Браво на младежа!
  От друга страна тъжно,че е напуснал България,за да се реализара в друга държава,в която жилищата са без псалми!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1186 Любопитно

  Браво на момчето! Изларва си хляба с честен труд! Това е по- важното, а не доколко бил българин или не!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#7] от "c.b.o.":

  Той и Вазов е виновен с онова "и ний сме дали нещо на света"... дето и него не ни го признават господарски настроените :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  От статията става ясно, че хора с потенциал трябва да минат през Флорида и Калифорния, за да го реализират.

  Ако си беше останал в Обеля, щеше да връзва кабели за Булсатком. Твърде интелигентен и неконвенционален е, за да се вреди за "асистент на брутално влиятелен член на парламента".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Не случайно новият дизайн на Макларън напомня на CadZZilla-та на Лари Ериксън.

  http://demo.polr.me/2

 14. 15 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Те на такива им продават на двойна цена. Казват им, че е свършила ламарината и няма как да произведат извън плануваните бройки, но разбира се ако човека напира много да се раздели с няколко милиона повече, те биха направили изключително изключение и биха поръчали от най-скъпата ламарина, която за такива клиенти ще струва няколко милиона повече.

 15. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Ама големи сте ми нихилисто. В Габрово направиха най-добрите тренажори в света за Формула 1 първо. В момента все повече детайли на болидът на Ферари във Формула 1 се правят тука. Няма нито един чужденец. Всичко е само от българи. Ама си работят хората

 16. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Ако беше останал тук нямаше да се реализира, най много да работи във
  някоя тунинг фирма пожелавам му успех !!!

 17. 18 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 247 Неутрално

  "Така се ражда и "Спийдтейл", който ще е първият автомобил на компания с хибридно задвижване, " Това не е вярно. Първия хибрид е Макларън П1 с плъгин хибрид. Това ще е втория с хибридна технология.
  Иначе евала на момчето. Едвали чете комплексарските коментари във форума на дневник.

 18. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Браво! Успех на всички, искащи да постигнат мечтите си! С талант всичко се постига! (и с малко късмет във вид на приятелката на шефа) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Ама големи сте ми нихилисто. В Габрово направиха най-добрите тренажори в света за Формула 1 първо. В момента все повече детайли на болидът на Ферари във Формула 1 се правят тука. Няма нито един чужденец. Всичко е само от българи. Ама си работят хората
  —цитат от коментар 16 на mpq24607239


  Що така попари социдеите че българите могат да бъдат само слуги?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Гневно

  Какъв е изводът? Бягайте от Бълхария! Мерси, Бойко!

 21. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Той и Вазов е виновен с онова "и ний сме дали нещо на света"...
  —цитат от коментар 11 на Opportunity


  А-а, добре си е Вазов. Вярно е описал паническия страх от труда на съвременниците си.

  "Първият млад българин, който..."
  https://chitanka.info/text/4179-pyrvijat-mlad-bylgarin-kojto

 22. 23 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не е ли участвал в трифончушката сгледа за нови политици?

  Става за министер на транспорта от кабинета Радев-Трифонов-Нинова.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 24 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Най накрая, едно добро решение на тези дразнещи въздухозаборници.

  .

 24. 25 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Браво на момчето. Още едно доказателство, че с много труд и малко талант, човек може да постигне много.
  И да, щом е роден в България, от български родители, живял е тук 9 години, говори български и все още има и българско гражданство, той е българин за разлика от любимеца на псевдо патриотите, Джон Атанасофф, който е роден и израснал в САЩ, с американско гражданство само, американска майка, никога не е живял в България, нито пък е говорел български и наричал България съвсем естествено, родината на баща ми.
  Алекс явно е трън в очите на някои хора, които сипят обиди по всички българи в чужбина и твърдят, че всички са или миячи на чинии или чистачи.
  Неговата кариера също показва, че не е необходимо всички да учат информатика или инженерни науки, за да имат успешна кариера. Светът е доста по-шарен отколкото си го представят някои глави, пълни с математически формули.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 25. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Зададени са твърде много въпроси.
  Българин или не?
  Гражданин на света с български произход е моето мнение. Такива стават всички големи творци или учени.
  Емигрант и имигрант?
  Да, но не прави бомби, а коли, за които мечтаят. Никой не приемаше и Стоичков като мигрант, макар че са много различни.
  Сам ли е направил колата?
  Естествено не. Не се прави така никъде.

  Пожелавам му щастие и още успехи.
  Самата кола не коментирам, хора като мене никога няма да имат такава.

  Еретик
 26. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#20] от "korc":

  Ами аз мисля, че все още има достатъчно много рожби на комунизЪМа дето не могат да разчитат на себе си. Тези, които работят те не са по форумите. Камо ли пък да са запознати с технологичните възможности на Габрово, Пловдив, а София е море. Много знаят защо аджеба и какво произвежда София например, че да е с по-висок стандарт от прехваленият Букурещ. Технологично Габрово сме както казва ФОРБС в четвъртата технологична революция. И си личи. Ама какво да се прави. Има цели области в България дето чакат да дойде великият управник да ги оправи. За 800 дни.

 27. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално  такива българи има много, но голямата част от тях се стреми към публичност и затова не е известна на медиите.

 28. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  такива българи има много, но голямата част от тях се стреми към публичност и затова не е известна на медиите.
  —цитат от коментар 28 на Нинов


  не се стреми****

 29. 30 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Постижението, дотолкова доколкото въоще има постижение, не заслужава внимание, защото не става дума за дело на жена. Поне фокусът да беше върху това, че въпросният е изявен представител на някой от видовете джендъри! Допълнително ме дразни, че е бял и че не е дебел. Сега, след публикуването на тази сексистка и расистка статия, Дневник да си вземе бележка и бързо да публикува няколко правилни статии за това как жена сготвила супа-топчета и как друга жена твърди, че шефът й веднъж си е мислил да я плесне отзад.

 30. 31 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Браво на младежа. Поредният българин избягал и реализирал се в подходяща среда.

  Ако беше останал в средата на ченгенца, мутромилиционери и назначени бизнесмени най-много щеше да рисува за здраве и опъва каиша в някоя цедилка на таланти.

 31. 32 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Би било чудесно такива Българи да могат да работят за новия завод на Фолксваген в Кремиковци 😎!

 32. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#25] от "andreas_hofer":

  "Алекс явно е трън в очите на някои хора, които сипят обиди по всички българи в чужбина и твърдят, че всички са или миячи на чинии или чистачи."

  Колега, това се нарича проекция. Подобни неща казват хора, които съзнават, че самите те не биха могли да бъдат нещо повече от миячи на чинии.

  В чужбина, имам предвид.

  В България може да са и заместник-министри.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 34 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Чудесно е , че няма как гробарски рейдъри да го налазят. Дай честни и почтена среда на българите и стой и гледай чудеса.Народ талантлив и работлив но не случил на честни и кадърни политици.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА
  Всъщност, най-чудесното в случая е, че не живее активния си живот през комунизма, защото вероятно щеше да работи на някой струг.

 34. 35 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#8] от "archd":

  Че от кога Макларън имат проблеми с реализацията на бутиковите си серии от по 100- 200 автомобила?!? Че чак и успех да пожелаваш?!? Проблемите им във Формула 1 нямат касателство към продукцията за хах, "масовия" пазар...

 35. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 37 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 926 Любопитно

  Би било чудесно такива Българи да могат да работят за новия завод на Фолксваген в Кремиковци 😎!
  —цитат от коментар 32 на lio30501754

  Правите ли разлика между завод (място, където се произвежда нещо) и дизайнерски отдел (място, където се проектира нещото)?

 37. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED BREXIT PROHIBITED UNION

  Браво и от нас!

  пп
  И без частни асансьори, ако може да добавим ;)

  Примамливо МПСредство, футуристично, чак нереалистично.
  Подозрение буди равния паваж без дупки край басейн под покрив
  на частников гараж?

  До коментар [#9] от "Милост за живите":

  Браво на младежа!
  От друга страна тъжно,че е напуснал България,за да се реализара в друга държава,
  в която жилищата са без псалми!

 38. 39 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  "Всъщност, най-чудесното в случая е, че не живее активния си живот през комунизма, защото вероятно щеше да работи на някой струг."
  [quote#34:"popovski31"][/quote]

  Чудесното е че се е измъкнал от властта на комунистите приватизирали икономиката ни и потъпкващи истинските творци.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Андрешко, с какво the Father of the Computer Джон Атанасов
  или формулите Ви стъжниха деня...
  Take it easy :)

  До коментар [#25] от "andreas_hofer":

  Браво на момчето. Още едно доказателство, че с много труд и малко талант, човек може да постигне много.

  И да, щом е роден в България, от български родители, живял е тук 9 години, говори български и все още има и българско гражданство, той е българин

  за разлика от любимеца на псевдо патриотите, Джон Атанасофф, който е роден и израснал в САЩ, с американско гражданство само, американска майка, никога не е живял в България, нито пък е говорел български и наричал България съвсем естествено, родината на баща ми.

  Алекс явно е трън в очите на някои хора, които сипят обиди по всички българи в чужбина и твърдят, че всички са или миячи на чинии или чистачи.

  Неговата кариера също показва, че не е необходимо всички да учат информатика или инженерни науки, за да имат успешна кариера. Светът е доста по-шарен отколкото си го представят някои глави, пълни с математически формули.

 40. 41 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Извинете, но това е доста текезесарско изявление, та нали същите тези управници са синове и дъщери на този талантлив народ, няма да ви занимавам с генетични закономерности, просто ненавиждам тафтологията. .

 41. 42 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 904 Неутрално

  За българин-българин е.Вярно е ,че е плод на друго общество,но си е с български произход.Ясно е,че никога няма да дойде да живее и работи в България,но поне нашите университети могат да го канят да прочете някоя лекция.Да използват опита му и да се отъркат до големите.Нищо ,че не е проектирал джантите-да не мислите ли че интериора е малко.Част е от този екип-ако някой мисли ,че е малко нека да се пробва да го вземат там.

 42. 43 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#40] от "dnevnikar":


  До коментар [#25] от "andreas_hofer":

  Има стотици примери от историята на успели предприемачи и изобретатели без почти никакво образование; Хенри Форд;Томас Алва Едисон, разбира се има няколко задължителни условия за точното място и точното време ,етап от епохата , с нужда от нишата ,която развиваш ,кредитиране , амбиции, находчивост, упоритост;все качества , между които образованието не присъства, но определено присъства интелекта. Като определено след взривното роене на поддисциплини в почти всички отрасли на човешката дейност , това на този етап е почти невъзможно.

 43. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Срамно заглавие от поредицата ''Българска работа'' !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#32] от "lio30501754":
  Заводът, ако го има , май ще е доПловдив.

 45. 46 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#15] от "otrqdnik":

  Първото условие за успешен бизнес в Щатите е -Коректността, или поне така твърдят там, макар че всичко е пълна импровизация, да не кажа хаос. Такива са поне моите наблюдения от преди 25 години. Но е добре да се види всичко от по къса дистанция , винаги можеш да научиш нещо.Знам че звучи неубедително...

 46. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Сбъдната американска мечта.

 47. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Успех на младежа който изглежда позитивен човек!

  klimentm
 48. 49 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Браво! Работи и сбъдва мечтите си! 👍
  Колкото до самата кола като външност - не ме впечатлява.

 49. 50 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#46] от "Dimi Ivanov":

  Може и да е така, всъщност аз говорих за обикновен маркетинг. Още във ВС телешоп хората предупреждават - правим ви отстъпка в цената 80%, побързайте, бройките са ограничени. Това е същия трик - побързайте има само 106 бройки. Всъщност те ще продадат толкова, колкото клиенти има, нито бройка по-малко.

  Коректността не е интересна на големите компании, особено на монополистите, тя е важна предимно за сферата на услугите и търговци, доставчици, продавачи на хамбургери, борсови агенти и т.н. бизнеси с ниска добавена стойност.

 50. 51 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#28] от "Нинов":

  ЕМЕС
  Който не се рекламира,
  бизнесът ще му фалира.

 51. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  От статията става ясно, че хора с потенциал трябва да минат през Флорида и Калифорния, за да го реализират.Ако си беше останал в Обеля, щеше да връзва кабели за Булсатком. Твърде интелигентен и неконвенционален е, за да се вреди за "асистент на брутално влиятелен член на парламента".
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Но за сметка на това сега не може да отваря бира със зъби и да затяга венеца на колелото с нокъта на кутрето

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 52. 53 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#35] от "diegos":
  Явно не можеш да направиш разлика между McLaren (Bruce McLaren Motor Racing) с успехите в Формула 1 и създаването през 1992 първия им най-бърз шосеен McLaren F1 до злополучния брак и последвал го развод с Мерцедес-Бенц и съществуващата до сега McLaren Automotive , лежаща основно на стара слава. Но си успял да се ориентираш, колко им се получава във Формула 1.

 53. 54 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  ЕМЕС

  Мързеливият не успява,
  независимо в коя държава.

 54. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Българска работа... Щвейцарска... Световни марки.
  Но.

  На некой си пречел изобретателят на първия електронен компютър
  АБВ пардон АВC.
  На друг - формулите, вкл. Формула 1.
  На трети пречел създателя на най-скъпия автомобил.
  На четвърти - заглавието.

  Какво ви става бе хора?

  До коментар [#44] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Срамно заглавие от поредицата ''Българска работа'' !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет !
  За един Грък граница е само Хоризонта !

  "Българин създаде най-бързия и скъп модел на "Макларън""

 55. 56 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Ако се бяха преместили да живеят в Русия ... това момче щеше да стане алкохолик.
  Отишли в Америка и станали хора !
  Това е истинската разлика.

 56. 57 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Споменахме и Румен Гайтански-Вълка..
  Ако беше социализъм-щеше да е стругарм

  Да.ама днес той е преуспяк..,

 57. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Не знам защо никога, абсолютно никога в САЩ не съм чул по която и да е медия да се каже - "Американец, направи ... това и това"
  Изглежда на всички хора по света им е ясно че нещата се правят от хора и няма никакво значение къде са родени а какво са направили. Само в България всички седят и дебнат някъде да се появи Българско име - я в Холивуд, я в Макларен, я в Силикон Вали.
  И сега какво? Българин работи в известна компания някъде по света. Хм! Също чух че и един Американец работил в една друга компания и също един Руснак и един Виетнамец пък в друга компания. Какво ли означава всичко това?! Сигурен съм че баба му и майка му са горди с постиженията му. Но какво променя това за средния Иван който се мотае из улиците на София или Павликени? Да не би да означава че сме велика нация? Интересно!

  California Über Alles
 58. 59 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  До коментар [#40] от "dnevnikar":

  Андрешко, не си ми разбрал коментара явно. Аз уважавам Джон Атанасоф, но той не е българин, а американец от частично български произход, с които някои много се гордеят, а когато наистина български гражданин е направил нещо, изведнъж има коментари, че не бил българин. А, колкото до формулите, аз нямам нищо против тях или математиците и инженерите, но ми се струва пресоляване на манджата постоянно да се дават съвети на всичко живо, че само информатика и точни науки трябвало да се учат, а другото било загуба на време. Ето, че не е точно така. Светът е голям и пъстър.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 59. 60 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  За българин-българин е.Вярно е ,че е плод на друго общество,но си е с български произход.Ясно е,че никога няма да дойде да живее и работи в България,но поне нашите университети могат да го канят да прочете някоя лекция.Да използват опита му и да се отъркат до големите.Нищо ,че не е проектирал джантите-да не мислите ли че интериора е малко.Част е от този екип-ако някой мисли ,че е малко нека да се пробва да го вземат там.
  —цитат от коментар 42 на dolna4erti4ka


  Чакай малко! Защо трябва БЪлгарските университети да чакат точно този дизайнер да дойде и да им чете лекции? Опита му може да е интересен само за хора които се занимават с дизайн. Такива училища в България не знам да има много. Освен това той може и да е добър дизайнер но да не може да бъде от полза на студентите.
  Това налага следният въпрос - защо сега университетите да не могат да канят водещи учени в областите в които обучават или правят развойна дейност.
  Ще ти отговоря защото самият ти въпрос крещи отговора. Първо трябва да чакаме някой БЪлгарин да направи нещо че да го поканим да ни чете, защото почти никой не знае добре Английски. Този Алекс може да чете с години тука но няма да може да помогне на хората които не знаят Английски, защото 80% от световната научна информация се публикува на Английски. Ако искаш да си някой в някоя област трябва да можеш да говориш, разбираш, четеш и пишеш на Английски.
  Втората причина е че може да го помолим Алекс, ей така да разкаже нещо за без пари. За без пари всеки разказва лакардии от типа - "Бравос, София много убава, Обеля също, Метрото е добро нещо." Ако искаш някой да си заложи репутацията и наистина да те научи на нещо трябва да му платиш. И не е чак толкова скъпо колкото всички си мислят. Само че това никога не е било приоритет на Образователния Министър, на Преподавателите, Деканите и Ректорите в БЪлгария.
  Толкоз за лекциите от чуждестранни лектори. Горбачов и Кисинджър преподават в Хувър Институт в Станфорд защото има хора които да ги поканят и други които искат да ги слушат.
  Имаше статия за посещението на Главния Прокурор на Ню Йорк в СУ. Той е осъдил Джон Готи и е специалист по борба с организираната престъпност. Нещо което май го имаме в БГъо и би трябвало да бъде интересно за юристите. На лекцията му са присъствали 20 човека студенти и преподавателите от Юридическия факултет по задължение. Всички преподаватели са седели на последните два реда в залата и непрекъснато са разговаряли на висок глас и са се хилели. Това е според самия прокурор. СТиснал зъби и си изчел лекцията докрая. След което попитал има ли някой въпроси. Според неговите думи - "Никога в живота си не бях чувал такава оглушителна тишина!" Сега разбираш ли, че не Алекс да дойде а Господ Бог нищо няма да се промени.

  California Über Alles
 60. 61 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Сигурен съм че баба му и майка му са горди с постиженията му. Но какво променя това за средния Иван който се мотае из улиците на София или Павликени? Да не би да означава че сме велика нация? Интересно!
  —цитат от коментар 58 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Май сме го писали това под друга статия: българите имат комплекси за това, че страната е най-бедната в ЕС. Има я и поговорката "българска работа".

  Рационалния подход в тази ситуация е да се покажат позитивни примери на българи, които са успели. Не за да се тупаме колективно в гърдите, а защото може някое момче в Павликени или Габрово да прочете това и да си каже "Може би и аз мога?"

  А дали може ще зависи от него, но първата стъпка е да го осъзнае, че много неща зависят от самия него - стига да положи съответните усилия.

  Давал съм този пример и преди: работя в лондонското сити. От банката (донякъде доброзорно) ни карат да посещаваме едно от училищата в лошите райони на Лондон за да поощряваме децата там да наблягат върху ученето. Особено карат нашите чернокожи колеги да се занимават с това за да могат, евентуално, да послужат като позитивен пример - повечето ученици в това училище са от Африка и Карибския Басейн и голяма част от тях не вярват, че с учене може да се просперира. Та банката прави съвсем смислено усилие да даде позитивни ролеви модели особено за деца от малцинставата.

  Та за това иде реч. Успелите българи биха могли да помогнат дори само като role models.

  Тъй-като БГ е бедна и, за съжаление, относително изостанала страна младите хора там имат нужда от позитивни ролеви модели. Т.е. те са в ситуация донякъде сходна с тези на негърчетата в лошите райони на Лондон.

  Това е. Не е нужно под статии като тази всеки да дава изблик на своите собствени комплекси и предразсъдъци. Българите не сме с нищо по-добри, нито по-лоши от другите нации.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 61. 62 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Защо трябва БЪлгарските университети да чакат точно този дизайнер да дойде и да им чете лекции? Опита му може да е интересен само за хора които се занимават с дизайн. Такива училища в България не знам да има много.
  —цитат от коментар 60 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Повече са отколкото изглежда на пръв поглед, понеже тук става дума за промишлен дизайн, а не за графични дизайнери дето правят брошури и визитни картички. Учи се във всеки технически университет, архитектите го учат, даже май и в лесотехническия има такава дисциплина.

  Има смисъл от лекции на такива хора, защото нашето висше образование много страда от липса на връзка с бизнеса. В нормалните страни фирмите си набелязват студенти още от втори курс, следят им развитието, водят ги на стажове, даже някои им плащат и стипендии. Тук като нямаме развита индустрия много студенти няма къде да практикуват и трудно научават от първа ръка как могат да се развият.

 62. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Good for you ;)

  Да, има такъв лаф с про турски произход:
  Роди ме с късмет, па... както и да е.

  Щом така ти е кеф, еverybody's happy.

  Което не пречи да надникнеш отвъд Хоризонта.

  Забраната паднала в края на XV век.
  Властта мислела, че Земята е плоска, но Велики географски Евро открития доказали друго. Глобален характер. Кълбовиден.

  Оттогава все повече хора по целия свят пътуват обикалят Земята без страх
  (без точно такъва), че след хоризонта ще изпаднат в нищото.
  А най-напредничавите пробиха в Космоса.

  Не че са длъжни да пътуват...
  Не си длъжен

  [#44] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Не се родих Грък по собствено желание.
  Просто имах късмет !

  За един Грък граница е само Хоризонта !

 63. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Българин бил сред купувачите на Макларън. Сигурно някой от приятелите на Джабазки с хиляди тирове във Франция

 64. 65 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално
 65. 66 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Макларък е в Уокинг, до Лондон

 66. 67 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Това налага следният въпрос - защо сега университетите да не могат да канят водещи учени в областите в които обучават или правят развойна дейност. Ще ти отговоря защото самият ти въпрос крещи отговора. Първо трябва да чакаме някой БЪлгарин да направи нещо че да го поканим да ни чете, защото почти никой не знае добре Английски.
  —цитат от коментар 60 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Това как пък ти хрумна? Със сигурност има много дето не знаят. Но аз този месец си бях в БГ и по ред причини оставих приятелката си, което не е българка да се оправя в общи линии сама в София. Никъде не е имала проблем с английския - като се почне от кварталните кафенета и закусвални и се стигне до фризьорката, масажистката и треньорката в местния фитнес салон. В Павликени може и да имат проблем с английския, но в големите градове по правило нямат.

  А иначе - да. Хубаво е да канят всякакви - не само българи, но просто българите е по-вероятно да се навият за без пари.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 67. 68 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Всъщност за спортна кола външният вид е основна и задължителна част. Аз нещо тая задница по ми се връзва с предница и като цяло нищо особено за мен.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 68. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Проверете в енциклопедичната Wikiпедия.

  Какво му е българското в Джамбазки??
  Конекрадско звучение.

  Дудук кука на Дондука

  До коментар [#64] от "historama":

  Българин бил сред купувачите на Макларън. Сигурно някой от приятелите на Джабазки с хиляди тирове във Франция

 69. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lemmy"
  Това е твърде добро!
  +++++

  Еретик
 70. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами това са различни категории.

  Люди неразумные от трети свет.
  А първа страна: Хора нормални.

  Бехме студенти, когато проф. Джон Атанасов уважи покана и посети Софийския университет Климент Охридски и въобще прародината си България... Ямбол...
  Към 1971 г.

  През 1988 в обикновена книжарница в "Силиконовата" долина (Калифорния)
  ни попадна новоизлязла книга Father of the Computer, за Джон Анатаносв,
  отавтор носител на награда Пулицър.

  Компютърът "АBC" на проф. Атанасов и негов асистент Бери е признат от Федерален щатски съд за концептуална основа и Prior Act Преди патентовани на база "нищо ново" компютри на UNIVAC, DEC, IBM и подобни.
  След епично продължителни мъчителни съдебни дела,
  големите корпорации си тръгнали посрамени.

  Само тотален безродник би останал безразличен
  с цел спам ;)

  До коментар [#59] от "andreas_hofer":
  До коментар [#40] от "dnevnikar":
  Андрешко, не си ми разбрал коментара явно.

  Аз уважавам Джон Атанасоф, но той не е българин, а американец от частично български произход, с които някои много се гордеят,

  а когато наистина български гражданин е направил нещо,
  изведнъж има коментари, че не бил българин.

 71. 72 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  И Сергей Брин беше казал, че никога не би създал Гугъл, ако родителите му са били останали в необятното руско блато. Щеше да най-много да надзирава малък екип в тролената фабрика в Питера и да трепери под строгия поглед на някой мужик с пагони.

 72. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED UNION

  Понеже не си патриот ;)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Buy_American_Act

  Долу Компартийните търговци "производители"!

  До коментар [#58] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Не знам защо никога, абсолютно никога в САЩ не съм чул по която и да е медия да се каже - "Американец, направи ... това и това"

 73. 74 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#72] от "TurtlesAllTheWayDown":

  "И Сергей Брин беше казал, че никога не би създал Гугъл, ако родителите му са били останали в необятното руско блато. "

  Ами нормално. Все пак е Сергей Брин, не е Аркадий Волож. За някои неща си трябва талант ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 74. 75 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#16] от "mpq24607239":

  "... болидА на Ферари" - това първо;
  второ - не преувеличавате ли за направата на частите за въпросния болид; бихте ли посочил някои.
  Радвам се за всичко хубаво, направено в Габрово, но да сме реалисти.

 75. 76 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Забраната паднала в края на XV век.Властта мислела, че Земята е плоска, но Велики географски Евро открития доказали друго. Глобален характер. Кълбовиден. Оттогава все повече хора по целия свят пътуват обикалят Земята без страх (без точно такъва), че след хоризонта ще изпаднат в нищото.
  —цитат от коментар 63 на dnevnikar


  Всъщност това е късна легенда плод на църковните борби на протестанти срещу католици, която обаче се разпространява световно чак в 19 век. Няма доказателства, че църквата и властта през 15 век да са вярвали в плоската Земя. Смятали са, че Земята е център, което е различно.

  Това, че Земята е сфера са го говорели и измервали още стотици години преди новата ера. Оттогава насам тази идея е била наследявана от кажи-речи всички - от древните индийци и араби, през древните гърци и нагоре чак до скандинавците, включително от християнската наука в ранното Средновековие (май само китайците я възприемат късно, столетия след Колумб).
  За разлика от тъмните векове при другите знания, тази идея се оказала много устойчива и е нямало период в който учените да са мислели, че Земята е плоска.

 76. 77 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":Всъщност за спортна кола външният вид е основна и задължителна част.
  —цитат от коментар 68 на qwerty 500


  Всяка кола има външен вид. Като изключим евтините модели при всяка се влагат усилия във външния вид. За спортната кола е важно ускорение, скорост, стабилност във завоите и т.н. Другите неща са второстепенни - в промишления дизайн формата следва функционалността, като евентуално после се добавя някаква изключителност както е в случая при ограничени серии за много богати хора.

  Така или иначе създаването на корпус не е създаване на кола. И понеже почти всички сме шофьори, съответно почти всеки има поне бегла идея какво представлява една машина, то не виждам защо е спорът.

 77. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  ...Народ талантлив и работлив но не случил на честни и кадърни политици.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами сякаш тези политици не са от този народ?

  Тези честни и кадърни политици са ги избирали марсианците ли бре кметичке ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 78. 79 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Хубаво е да се каже "Българин участва в създаването най-бързия и скъп модел на "Макларън". Иначе ще излезе че само се дуем. Защото ние уж и компютъра измислихме, уж и на американците лунния модул направихме, а защо тогава сме на това дередже?

  Факт е че тук и там наши инженери се вписват в рамките на икономиката и правилата създадени от други успели държави и поспомагват по отделни проекти. Но да се дуем с това че някой се е вписал добре в нечия икономическа реалност е нелепо, а да се самохвалим че без нас те закъде са е направо патетично. Да не забравяме че способното момче най-вероятно е и с американски паспорт.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 79. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Любопитно

  До коментар [#60] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Горбачов и Кисинджър преподават в Хувър Институт в Станфорд защото има хора които да ги поканят и други които искат да ги слушат. "
  И има кой да плати хонорарите им, а те не са малки.

  А пропо, любопитен съм за кого става въпрос в историята с лектора в Софийския Университет? Съдията Джон Глийсън, който беше шеф на отдела за борба с организираната престъпност не е май чел лекции там, нито Андрю Малони, който беше главен прокурор на Източния Район на Ню Йорк, а тези са двамата които са ръководили процеса и са вкарали Готи в затвора


 80. 81 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#61] от "Николай Николов":

  [quote#61:"Николай Николов"][/quote]

  Точно за това става дума - че ние не сме нито по-добри, нито по-лоши от която и да е нация. Но като Европейска нация се предполага че е малко унизително да ни третират като негърчетата имигранти за които самата идея за училище "и има ли то почва у нас" е нова. Ние не сме негърчетата които се борят за оцеляване от Ибола, от лъвове и от гангстери. Ние сме нация която се е самоосъзнала като такава преди около 150 - 200 години. Ние познаваме стойността и предимствата на образованието още от времето на Отоманската Империя, когато сме били поданици на Султана. Още тогава БЪлгарите са пращали децата си в Европа да учат в добри университети и са се опитвали да построят Българска учебна система с читалища, килийни училища с Рибния Буквар и всичко това в рамките на Отоманската империя. След 1878г както и всяка друга Европейска нация сме строили училища и сме обменяли опит и сме канили за учители хора от Чехия, Моравия, че даже и от Францата и от Америка!
  Ние през 2019г не се нуждаем да ни се обяснява че "Учението сляпото окато прави". Затова ме вбесяват такива просташки статии от типа - "Българин шашна Силикон Вали" , Българин завладя Лондонското Сити", "Българин получи Оскар", Българин създаде най-новия и скъп Макларен" Първо - защото това е просташка лъжа! До момента Българин никога не е бил основната фигура в тези медиини фантазии а просто част от колектив в най-добрия случай. Второ - под такива статии се мелят едни и същи глупости от типа - Абе ние сме талантлив народ ама не ни е даден шанс! Баси идиотщината! Отиди в който си искаш Руски имигрантски сайт - 100% същите простотии и обяснения. Сякаш за 40 години ни превърнаха в руснаци. Това е обяснение на хора с робска психика които си търсят извинение и медиите им го поднасят - едни и същи претоплени фекалии за да се чустваме добре. Да много сме зле, ама не сме виновни ние! Системата е такава. Ех ако ни дадат възможност всички ще дизайнваме най-скъпите модели Макларен, но ... не ни било писано. Ех всички са маскари!
  Тази статия трябваше да се нарича - Какво образование е необходимо и как да го получите ако живеете в България за да имате успеха на Алекс. Само че такава статия изисква повече работа, подготовка и ще привлече една шепа хора а не дежурните идиот де жур.

  California Über Alles
 81. 82 Профил на Колобър
  Колобър
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#58] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ами защото в случая българинът е далече от родината си и акцентът е, че го е направил отвъд океана. Естестествено , че ако го беше направил в България новината нямаше да е “ Българин Еди какво си...”

  Американец ако направи нещо яко в Бангладежци новината в Щатите щеше да е “Американец в Бангладеш Еди какво си...”

  Като цяло доста тъп анти български коментар...

 82. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#81] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Първо, от позитивни примери има нужда. Особено в страна като БГ. Щото расте поколение, което вижда основно негативни примери. Че няма нужда да се трудиш, а да познаваш правилния човек. В БГ най-"успелият" млад човек е един дебелак дето просто има правилната майка и служи на правилния политик. Ето затова има нужда от примери за хора успели със собствен труд.

  После някак по странен начин успяваш да съчетаеш хем нихилизъм, хем арогантност.

  Негърчетата дето нашата банка ги опекунства не се борят нито с Ебола, нито с лъвове. Раснат в Лондон, където имат (поне на хартия) достъп до една много добра образователна система и до едно много добре функциониращо общество. Де факто, те (поне на хартия) раснат в по-добри условия от повечето българчета. И въпреки това имат от позитивни примери. Защо? Защото в гетото са заобиколени от негативни примери. Че не е нужно да учиш, а да си купиш пистолет и тунингована кола и да започнеш да търгуваш с трева или дори нещо по-твърдо. Щото това са примерите за "успели" млади хора, които са непосредствено до тях.

  Ти си инженер и разбираш от математика. Това е все едно да търсиш локален оптимум на нелинейна функция. Ако се намираш в кофти участък от кривата може много бързо да стигнеш до локален оптимум дето е много далеч от глобалния. Ако се върнем към гетото негърчето може да реши, че локалния оптимум (да търгува с трева) е най-доброто, което животът предлага. А ако му дадеш алтернативен пример то може да реши, че, всъщност, има и по-добро решение. И да стигне (или поне да почне да търси) глобалния оптимум.

  Разбира се, нямам никакви илюзии, че повечето негърчета ще станат трейдъри и инвестмънт банкери. Но дори и една десета от тези дето получат този позитивен пример по някакъв начин да променят начина си на мислене това ще е от голяма полза не само за тях, но и за обществото. После има и индиректни ефекти - те могат да повлият на техни приятели и роднини.

  Няма да забравя как един съученик ми призна, че ако не съм бил аз той е нямало да тръгне да следва в САЩ. А вече повече от 10 години е на водеща позиция в една от големите европейски банки и получава в пъти повече от мен (аз прекарах значителна част от кариерата си в академичната сфера). Дали съм горд от това? Не, разбира се - успехът си е негов. Но за мен е приятно, че по някакъв начин съм станал част от някаква позитивна промяна. Е теб няма ли да ти е приятно да бъдеш част от такава промяна?

  За това иде реч.

  А това, че ще има идиоти дето ще се тупат в гърдите и ще викат "Булгар-булгар!" докато се наливат с ракия - това не е съществено. Тези хора така или иначе са загубени за света, за човешкия прогрес, а и за самите себе си.

  Но дори и ако само едно момче някъде в Павликени или Габрово реши, че може да направи нещо по-добро с живота си това би било огромна победа не само за него, но и за обществото като цяло.

  Ето затова от тези позитивни примери има смисъл.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 83. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре, добре.
  Искахме да спестим на късметлията няколко века културен шок ;)
  но щом казваш...
  С началото на астрологията.

  До коментар [#76] от "tamada":

  Забраната паднала в края на XV век.Властта мислела, че Земята е плоска,
  но Велики географски Евро открития доказали друго. Глобален характер. Кълбовиден. Оттогава все повече хора по целия свят пътуват обикалят Земята без страх (без точно такъва), че след хоризонта ще изпаднат в нищото.
  —цитат от коментар 63 на dnevnikar

  Всъщност това е късна легенда плод на църковните борби на протестанти срещу католици, която обаче се разпространява световно чак в 19 век. Няма доказателства, че църквата и властта през 15 век да са вярвали в плоската Земя. Смятали са, че Земята е център, което е различно.

  Това, че Земята е сфера са го говорели и измервали още стотици години преди новата ера. Оттогава насам тази идея е била наследявана от кажи-речи всички - от древните индийци и араби, през древните гърци и нагоре чак до скандинавците, включително от християнската наука в ранното Средновековие (май само китайците я възприемат късно, столетия след Колумб).

  За разлика от тъмните векове при другите знания, тази идея се оказала много устойчива и е нямало период в който учените да са мислели, че Земята е плоска.

 84. 85 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":

  "После някак по странен начин успяваш да съчетаеш хем нихилизъм, хем арогантност. "

  - Well, I am special! ;)

  Мерси, че си правиш труда да отговориш подробно и обосновано. Когато се обосноваваш става дискусия а не надвикване. Аз мисля че позициите ни са по-близки отколкото си мислиш. Аз също съм повлиял на доста хора и съм им помогнал да дойдат тук. особено първите 10-20 години. ( В интерес на истината мене никой не е било нужно да ме мотивира но са ми помогнат доста хора, както Български имигранти така и Американци и не само. На всички съм безкрайно благодарен.) Мисля че всеки нормален човек трябва да се стреми да прави добро. Не само за себе си но и за другите.
  Напълно съм съгласен че трябва да има позитивно послание и пример. Дори и един човек да си промени живота за по-добро, това вече е победа. Това с което не съм съгласен е формата на тези типични статии и фокуса.
  Първо винаги има едно бомбастично пресилване на постиженията, което не е нужно.
  Второ остава един патриоратски привкус, който аз никога не съм харесвал. Всички постижения са заслуга на хората! Америка може да е дала малко по-добра среда но не го е направила дизайнер. Просто той има талант, има и късмет че е учил в едно от най-добрите училища за дизайн в Пасадина и за втори път е имал късмет когато шефа му в Макларен се е заинтересувал от него. Всички тези неща имат принос, но човека явно има талант, може да работи в тийм, може да спазва срокове и бюджети. За мене щеше да е по-полезно но и по-интересно да се разкаже малко повече за кариерата му и по-принцип ако човек иска да направи такава кариера какви стъпки да предприеме.

  И накрая, наречи ме какъвто искаш но ме дразни не толкова статията, колкото коментарите с овчедушието и примиренчеството че всичко е предопределено. Не е!
  Аз съм учил в Бг по време на най-дивия Соц. Преподавателите ми в МЕИ с малки изключения бяха ужасни чворове, без грам усет за тенденции, приоритети. Не можеха да направят разлика кое е ново и перспективно и кое не е . Пееха си лекциите както са ги пеели в последните 20 години по руските учебници и това е. Проектите бяха скучни и абсолютно ирелъвънт. Вместо университета да бъде място което да те подготвя за бъдещето, беше място в което монотонно се проповядваше миналото. Аз се задушавах от това. Всеки ден виждах как унищожават сравнително умни и надарени хора. Сега след толкова години 90% от колегите ми в МЕИ продават домати на пазара. Сред тях имаше хора по-умни от мен. Аз имам 7 издадени патента в САЩ и Югоизточна Азия и още два в процес на признаване. Познавам и други Български имигранти които имат същия че и по-голям успех от мене. Работя с доста имигранти от други страни и Американци с подобен успех. Общото между всички е че не са се примирили със средата и състоянието си и са търсили как да го поправят. 90% от хората тук обвиняват България! Имам новина за тях - ако си от Южна Дакота или Алабама средата ти няма да бъде кой знае колко по-различна и дизайнер на Макларен няма да станеш ако си седиш на задника. Трябва да се дигнеш от Павликени или Dumbville, Арканзас и да отидеш някъде където има по-добър колеж. Там ще си имигрант без значение дали си от България или Америка. И ще ти трябва яко учене, лишения и малко късмет за да стане нещо от тебе.
  Всички трудности които ги имат хората в България до голяма степен ги имат и хората в САЩ (за Европа не искам да коментирам защото не съм учил там). Щом аз успях да добутам до някъде без особени знания от МЕИ, без да съм красавец или здрав като бик, без умствени възможности много над средните, значи поне 50% от хората в БГ могат да успеят. Особено младите! Мене не ме е мотивирал Алекс от Макларен а реализацията че образованието ми ще бъде посредствено и професията ми няма да има бъдеще в България. Затова още от първи курс в МЕИ започнах да уча Английски неистово на собствени разноски и в собствено време. Започнах да правя технически преводи към ИкоСервиз - преди 100 години това беше една от малкото форми да работиш частно докато учиш. Започнах да чета книги и списания само на Английски. Да се опитвам да разбера какви умения ми трябват за да оцелея от нула, за да се издигна на ниво - беден и после какво ще ми бъде необходимо да направя на място за да достигна конкурентна квалификация и да продължа да правя кариера като инженер, като менаджер и дори да достигна до частичен съсобственик на бизнес.
  През същия мисловен процес минават и повечето Американци които са бедни или живеят в отдалечени и недоразвити райони. Ако искаш да помогнеш на някой от Павликени или Краводер, трябва да му обясниш какъв е пътя. И пътя общо взето е еднакъв както за Българите така и за Американците - поне 8 години яко учене с много учене на неща които не се изискват в училище. После поне 7, 8 години яка работа докато ти потече кръв от задника и чак тогава ако все още имаш ум, здраве и малко късмет, ще можеш да се огледаш и да започнеш да използваш знанията си, опита си, връзките и приятелите които сам си култивирал за да направиш кариера и пари ако искаш.
  Другия път е - Абе това е в Америка хората успяват, тук няма държава, хайде да си лягаме.

  California Über Alles
 85. 86 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#9] от "Милост за живите":

  Мислиш ли че би се реализирал в BG?

 86. 87 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#85] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  С 90% от това, което пишеш съм съгласен.

  Статията наистина се е хлъзнала по лесния патриотарски уклон (или поне заглавието е така написано).

  А за личните примери не съм съгласен. ОК, за теб това не е имало значение. Евала. Не го казвам с ирония. Но за много хора има. Моят съученик се е вдъхновил по някакъв начин от мен да учи в чужбина, но пък аз се вдъхнових от друг познат. А истината е, че в последствие на тримата съдбата ни тръгна по съвсем различен начин.

  Какво щеше да стане ако не го бях имал този познат? Нямам идея. За да се вдъхновя значи почвата е била благоприятна - бях първа година студент в София, току-що дошъл от провинцията. И разочарованието от университета беше огромно. Та, явно съм имал нагласи и очаквания, които са създали благоприятната почва да покълне семето на този пример. Може би, рано или късно щеше да се случи по друг начин. Щото примерите може да влияят на хората, но пък и хората избират примерите си.

  Но, така или иначе, смятам, че примерите са важни.

  И още - българите дето живеем в чужбина имаме особена отговорност. Защото, все пак, имаме предимството да познаваме общества, дето функционират по-добре от българското. Та имаме възможността да дадем такива примери. Да коригираме - както с негативен, така и с позитивен фиидбек - заблуди и нагласи, които пречат.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 87. 88 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Този симпатичен позитивен младеж е илюстрация какво се получава, ако не си израснал в отровната мрънкосваща отровна среда по маркосемовски калъп на огромната част (всъщност ще съм благодарен, ако някой покаже добро изключение) на българските медии.

 88. 89 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 354 Неутрално

  ...Народ талантлив и работлив но не случил на честни и кадърни политици.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Това ми е любимата мантра, родена под асмата пред входа, след втората голяма наливна ракия, сипана на кривоскованата маса, покрита с балатум.
  Политиците са репрезентация на населението. Каквито са едните, такива са и другите.
  Аре включвай на дедуктивен режим и си направи верните изводи , ако можеш.

  Иначе браво на пича! Но тези заглавия , които започват с "Българин ......", показват само неостарявяща комплексарщина като нация. И преди 20 години дразнеше, но сега вече е нелепо. Излезте на улицата, огледайте се и направете разликата. Не сме '94-а.

 89. 90 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#87] от "Николай Николов":

  Moтивацията на всеки е различна. Общо взето мислещите хора бързо схващат че образованието в България не е добро и може да погуби дори и упорити, умни и дисциплинирани хора. Ти ми звучиш като доста по-млад човек от мен. По мое време нямаше такива "светли" примери. Когато аз отивах на бригада в Челопеч, сина на Милко Балев и разни други келемета отиваха на бригада в Лондон. Вероятно не знаеш че 80та година и такива бригади е имало. За мене нямаше опция да уча в чужбина. Единствения път беше да стана невъзвращенец и .... станах.
  Сега е друго време и хората се нуждаят от различна мотивация. Това е ясно. Нуждаят се и от различен път от моя. Но има фундаментални истини които поради някаква причина хората в България забравят. И затова и аз си губя времето в този форум. Обичам да пиша на Български, защото няма къде на друго място да го правя, има някои интересни хора тука но общо взето мотивацията ми е да покажа различна гледна точка на тези които се интересуват. Много малко се интересуват обаче и ... това е ОК. Колкото пъти напиша за това какво правя, 80% от хората във форума си мислят че се хваля и или съм дете на олигарски или съм мияч на чинии който лъже. O well, it's all the same for me. Но ако има дори и един човек който да си каже - абе този човек без свръхестествени възможности е успял да направи нещо горе долу задоволително, значи и аз мога да опитам ..... е това е някаква победа и изпълнена отговорност. И тук не говоря специално за емиграция а просто за поглед на живота, планиране и поставяне на приоритети. Имам роднински деца които си бяха мотивирани и образовани от родителите им но и аз помогнах с някой съвет и окуражаване. С много финансови трудности завършиха добри университети в Европа и се върнаха да си живеят в България. Добри професионалисти са и правят добри пари. Не знам точно как се развива кариерата им но работят и с хора от Европа и винаги имат възможността без особена драма да отидат да работят там ако решат.
  Но както казваш важно е да държим патоса под контрол, да не се взимаме много насериозно и да оставим всеки да си живее живота както си иска. Информация сега има колкото искаш, ако някой иска да се образова.
  Ако на някой му липсва мотивация .... аз и ти ли трябва да сме отговорни. Вероятно не.

  California Über Alles
 90. 91 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  До коментар [#90] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Така е. Всеки има своя път. Колкото и примери да даваш няма как съответното решение да бъде възпроизведено едно към едно.

  Опитвам се окуражавам по позитивен начин защото съм бил свидетел как много често хората не вярват в себе си или в това, че те могат сами да успеят.

  Ако самият аз се върна 20 години назад - във времето когато бях в БГ и се опитам да си представя пътя, който впоследствие ще извървя ще ми се стори невероятен. Не защото съм Елон Мъск или друг милиардер или пък Нобелов лауреат, а защото включваше много завои, които нямаше как да предвидя или да си представя на 20-годишна възраст. Че ще живея, уча и работя в различни страни. Че, на практика, ще сменя професии.

  Та ако се върна към моя 20-годишен self не знам дали бих се вдъхновил от своя досегашен път или изплашил предвид огромната работа и значителна несигурност.

  Но едно от нещата, които научих за себе си и за другите е, че промяна е възможна. Стига да го искаш. И поне малко да си вярваш. Е това message-a дето се опитвам да предам.

  И не искам да се хваля, но съм повлиял не само на въпросния съученик. А и на поне още няколко души. Да сменят професии, да сменят страни.

  Другото за което си давам сметка, е, че, както писах, рецептите няма как да се възпроизведат едно към едно. Не всеки може да смени страни. Има и друго. Ти пишеш, че си постигнал успехите си в общи линии сам и сигурно е така. Но всеки от нас е имал късмет в едно или друго нещо. Дори самият факт, че сме доживяли до определена възраст без някакви значителни здравословни проблеми е късмет. И не само това. Имали сме късмет и в много други отношения. По принцип обичаме да се повтаряме, че БГ е насрана и това е така. Но това ни засяга в различна степен. Аз примерно съм израснал в семейство на висшисти. Ясно е, че не са завършили нито Харвард, нито Станфорд, но, все пак, съм имал по един или друг начин по-добри условия за развитие от някой дето е израснал в семейство на хора дето не са имали дори такова образование. Също, израснал съм в провинцията, но в голям град. Което не е нещо кой знае какво, но е по-добре отколкото ако израснеш в малък град или село. И така нататък.

  Т.е. човек трябва да има предвид, че много неща (и добри и лоши) е заварил. И няма нито заслуга, нито вина за тях. Т.е. други хора ще имат други трудности - може би дори по-големи. И, че техния път по необходимост ще бъде по-различен.

  Но, това не променя основната идея - утре можем да бъдем нещо по-добро от това, което сме днес. Стига да работим за него и поне малко да вярваме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 91. 92 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Хубава кариера! Между прочим много възпитано е отговорил и за София и за Обеля. Аз щях да бъда доста откровен.

 92. 93 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Заглавието сензационно приляга повече на жълта медия, отколкото на сериозно информационно издание с претенции за високи журанлистически стандарати.

  Създаването на нещо толкова сложно, като автомобил, не е едноличен акт, който може да приписан на този или онзи.

  Освен това, дизайнът далеч не е най-важното - да екстериорът може да докара или отблъсне клиенти, но обикновнео инженерите са тези, които вансят добавената стойност на дадетон изделие. Доколко то изпълнява функциите си, колко е надеждно и т.н.

  Много често "смелите" мечти на дизайнерите търпят корекции на чертожната дъска или в аеродинамичния тунел.

  Иначе браво на нашия сънародник, че участва в развоя на автомобил за такъв легендарен производител.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK