Франк Тийман от "Ролс-Ройс": Виждаме в българския пазар голям потенциал

Франк Тийман

© Георги Пауновски

Франк ТийманФранк Тийман e ръководител на корпоративните комуникации в "Ролс-Ройс" за страните от Източна Европа, Русия и Азия. Той беше в София при поредното роудшоу, в което пред журналисти и потенциални клиенти бяха представени двата най-нови модела на марката - осмото поколение на "Фантом" и "Кулинан".


От колко години подобни обиколки минават през България и каква е тяхната цел?


- През 2011 година беше първата. Смисълът е да сме видими дори в страни, в които нямаме представителство. Винаги при тези обиколки даваме възможност за тестове на нашите най-нови модели. Правим ги, защото всеки нов клиент е важен за нас независимо откъде е той.
От ноември в София вече има официален сервиз на "Ролс-Ройс". Как стигнахте до решението да го направите в България и кой беше активната страна - вие, или партньорът ви тук - "М-Кар"?


- За да се получат нещата, трябва да има желание и от двете страни. Първото условие е пазарът да има потенциал както като продажби, така и като определен брой автомобили за сервизиране.


Другото важно условие е да намериш подходящия партньор и мисля, че това е факт. "М-Кар" бяха готови да инвестират в това място и ни ще се опитаме да им помогнем, за да бъдат успешни. С появата на сервизния център вече имаме и място, където хората могат да получат информация за моделите, съдействие за включване в тест драйв или закупуване на автомобил.


Другият плюс е, че така ще научим повече за българския пазар - особености, нужди, желания. С нарастващия брой автомобили "Ролс-Ройс" в България ще има нужда да сме тук и да предлагаме сервизно обслужване. Още е рано да дадем оценка за работата на сервиза, но вече получаваме добър отзвук от клиентите ни тук.


Къде най-близо до София има сервизи на "Ролс-Ройс" и очаквате ли в българския сервиз да се обслужват и коли от чужбина?


- Сервизи имаме в Истанбул, Букурещ и Виена. Така или иначе има немалко разстояние до най-близкия друг център. Нямаме за цел да сме близо до всеки клиент, тъй като предлагаме и индивидуални решения, бихме могли да докараме до София за сервизиране кола на наш клиент от Сърбия или Босна...


Стана дума, че за да отворите сервиз, трябва да има определен брой автомобили. Според официалната статистика на "Пътна полиция" в България в края на миналата година има регистрирани 53 коли от марката "Ролс-Ройс", като е купен само един нов. Как това се оказа достатъчно?


- Тази статистика не ми е позната, но тук става въпрос само за регистрираните в България автомобили. А нашите клиенти са граждани на света. Когато бях тук преди две години, се запознах с българин, който има един "Ролс-Ройс" тук и един в Южна Франция, където прекарва доста от времето си. Така че той има два, но за статистиката е един.


Всеки може да регистрира колата си където поиска и статистиката тук дава някаква представа, но не и пълната картина.


С лансирането на "Кулинан" в България усещаме засилване на интереса към марката тук. Често един модел привлича клиенти към марката, след което те си купуват друг модел от гамата. Няма да се учудя, ако това стане и тук.


Имайте предвид, че гаражът на нашите клиенти е като гардероба за повечето хора. Така, както ние сутрин избираме каква риза и костюм да облечем, те избират с кой автомобил да излязат в зависимост от случая. Нашите клиенти имат в гаража си пет, шест, осем автомобила. Запознах се и с един собственик на "Ролс-Ройс", който имаше около 100 автомобила, при това не ретро коли за изложба, а модерни, готови да бъдат карани всеки ден.


Масовото мнение е, че собствениците на "Ролс-Ройс"се возят в тях, а не ги карат...


- Нашите проучвания показват, че 80% от купувачите на "Гоуст" сядат зад волана от време на време. При "Фантом", това важи за 60 на сто от клиентите. Разликата е обяснима предвид факта, че "Гоуст" е по-неформален автомобил.


Средната възраст на собствениците му е 10 години по-ниска, отколкото на притежателите на "Фантом". "Гоуст" е моделът, който привлече нови клиенти към марката.


Споменахте, че за да отворите сервиз, един пазар трябва да е обещаващ. Какъв потенциал за продажби на "Ролс-Ройс" виждате в България?


- Има една консултантска къща "Кап" от Германия, тя прави проучвания за богатството на хората по света всяка година. В последното издание те прогнозират повишаване на броя на богатите хора в няколко региона. И за Европа очакванията са, че броят на богаташите ще се увеличи над средното за света. И повод за това очакване са прогнозите, че в страните от Централна и Източна Европа, включително и България, ще се появят нови много заможни хора.


Това означава, че ще се повиши търсенето на луксозни продукти, което включва и нашите автомобили. Според "Кап" богатите в тези страни ще нарастват с между пет и седем процента на година. Така че в следващите десет години се очаква в тези страни да има 50 до 70% повече богати хора, отколкото сега.


Прави ли "Ролс-Ройс" подбор на своите клиенти? В смисъл всеки ли, който има нужните средства, може да си купи кола от вас?


- Никога не сме имали подобна политика. Нямаме черен списък на хора, на които не бихме продали автомобил. Кои сме ние, за да кажем кой е от добрите, кой е от лошите. Винаги има нещо между черното и бялото и няма как да сложиш граница между тях. Мотото на "Ролс-Ройс" винаги е било 100% уважение към клиента. Ние не сме съдии, за да делим хората на добри и лоши. Според мен това е било мъдро решение още при създаването на марката.


Миналата година отбелязахте ръст в продажбите от над 22%, като доставихте рекордните 4107 автомобила. Новият "Фантом" ли е "виновникът" за това?


- Всъщност повишените продажби се дължат на стабилното търсене на цялото портфолио. Първият нов "Фантом" беше доставен през март, така че още дори нямаме пълна година на пазара.


Имаме стабилно търсене на всички останали модели. Най-продаваният от тях през миналата година е "Гоуст", въпреки че е на пазара вече девет години. Това само показва, че за "Ролс-Ройс" не важи жизненият цикъл, който имат нормалните автомобили. Имайте предвид, че нашата цел не е непрекъснато повишаване на продажбите и достигане на петцифрови резултати. За нас е много по-важно да направим няколко сериозни индивидуализации, отколкото да продаваме стандартни коли, доколкото изобщо има стандартен "Ролс-Ройс".


Как се приема "Кулинан" - първият "Ролс-Ройс" със задвижване 4Х4?


- Приемът беше много добър. Може би тази година това ще е най-продаваният ни модел. С "Кулинан" стигнахме до нови клиенти, което е жизненоважно за един нишов производител на автомобили като нас.


В страни като България и нейните съседи клиентите очакваха с нетърпение 4Х4 от нас. Интересът към модела сега е огромен от тези райони.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  3-ма от потенциални ви клиенти са в панделата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Естествено. У назе е пълно с баровци. Милионерите всяка седмица се множат. Какво по-логично от това "Ролс Ройс" да пласира стоката си тук.

 3. 3 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Народа е петимен за Ролс-Ройсове...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 4. 4 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ролс Ройс- емблема на съвременният български стандарт !

 5. 5 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Какъв сервиз, какви пет лева, взимаш си електрически автомобил и не му мислиш. Ще им ставам абонат - всяка година да им пълня гушите с по 1000 лева обслужване. Друг път.

 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да, Бенчо Бенчев Бенчистия, Пеевски (като си е в България), всички мутри около ГЕРБ

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Въобще не съм учуден, даже малко закъсняват хората.
  Нашия бизнес винаги е много зле, аха-аха пред фалит и се нуждае от максимално силна държавна подкрепа, но когато опре до автомобилния парк за лични нужди...тук икономии не се правят, само най-доброто и скъпото, всичко друго е под достойнството на иначе патриотично настроените нотабили.

 8. 8 Профил на owz46306052
  owz46306052
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "mort":

  1000 лева обслужване???

  RR сметката започва от 5к € и може за ТО да бъде около 20000 евро - да ти сменят свещите на 35000 км

 9. 9 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Като гледам каталога от модели, наистина да се чудиш кое да избереш, трябва цял "гардероб" ! :) Иска-а-а-ам!

 10. 10 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Чудя се как се връзват "Фантом" и Путин? :)

 11. 11 Профил на Popov
  Popov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хайде грабете, не останаха! Топли, топли. Моля, пуснете Баневи и Ветко циганина да си вземат по два, че ще свършат!

  Popov
 12. 12 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1391 Весело

  Разбира се! Тук бенчовци- бол!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Какъв сервиз, какви пет лева, взимаш си електрически автомобил и не му мислиш. Ще им ставам абонат - всяка година да им пълня гушите с по 1000 лева обслужване. Друг път.
  —цитат от коментар 5 на mort


  1000 обслужване, това да не ти е форд фиеста?

 14. 14 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2157 Весело

  В Ролс Ройс определено не мислят, че кражбите и крадците в страната ни ще намалеят рязко в следващите години...

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 15. 15 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Отварям сайта на Мерцедес-Бенц UK и като препоръчани модели на главната страница ми излизат C-класа комби, Е-класа комби, GLC.

  Отварям БГ сайта който е с абсолютно същия формат, и на "нашите препоръки" има CLS, GLE, S-класа.

  Правете си сметката дали въобще има средна класа в България.

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Там ви е разликата с Ферари - те си подбират клиентите, а вие продавате на мафията

 17. 17 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#16] от "arcanum":

  не ферари си подбират клиентита ,
  МАЗЕРАТИ са ! ! !
  а сервиза на ролс-ройс е една ПВЦ стаичка ,
  2х2 метра .

  Every little helps
 18. 18 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Има хора, които си го купуват. За РР сме пазар:)

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Няма лошо. Важно за държавата е парите да са чисти...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Прав е ,има още много зърнари без ролс...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 21. 21 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Адската пенсионерщина са Ролсовете.
  У нас я има, я няма 20 Ролсота, а пък пътуващите по света с Ролсове едва ли ще дойдат с тях тука...
  Отделно пътищата ни са за нещо, което не е с гуми, а с вериги.

 22. 22 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Ами след като редовния български политик си купи апартамент 400кв на последен етаж с панорами и асансьор, за какво да си харчи парите?
  Идва ред на Ролса.

 23. 23 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 675 Гневно

  С подобни потенциали нищо добро не ни чака .... твърдо се закотвяме с най-ниските доходи в ЕС.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4508 Весело

  Всеки български пенсионер с Ролс Ройс !
  Май не е весело, но какво да се прави...

 25. 25 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Голям пазар, няма що! Уродлив пазар създаден от уродливи хора или мутри ако се харесва повече.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 531 Неутрално

  " И повод за това очакване са прогнозите, че в страните от Централна и Източна Европа, включително и България, ще се появят нови много заможни хора."
  Ролс Ройс са коли за богаташи и щом виждат потенциал за продажби у нас, значи очакват по-голям брой забогатели българи. На фона на все по-обедняващото население, да рекламираш Ролс Ройс, това е показателно за разделението на обществото на шепа свръхбогати и маса бедни хора. Все по-разтварящата се ножица в доходите и неравенството в съвременното общество в даден момент ще се превърме в причина за голям обществен катаклизъм, това е неизбежно.

 27. 27 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Първоаприлска шега

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 28. 28 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 716 Неутрално

  тоя се е побъркал.. немаме нужда от ролсове..искаме чеви болтове

  Марс е изконна Американска територия!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Българските новобогаташи пилеят пари на вятъра.

 30. 30 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Сега да не вкарат и Бенчо в ареста.Той точно си поръча по два от новите модели.

 31. 31 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#21] от "hahohehi":

  Има към 60 Ролс Ройса. За парите, които тея хора плащат е нормално да имат сервиз наблизо. Имай предвид, че тоя сервиз тук е много малък :)

 32. 32 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  лоша новина за народа, очаква се да го дерат повече :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#26] от "proza":

  споко, 45 години активно сме дресирани да бъдем роби.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 233 Неутрално

  какво му трябва на човек- коричка хляб, малко сиренце и един "Гоуст".

 35. 35 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#12] от "С Стоянов":

  абе тоя бенчо не трябва ли да е с бенц?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK