Часовете по кормуване се увеличават, задължително ще има магистрала и нощно каране

Часовете по кормуване се увеличават, задължително ще има магистрала и нощно каране

© Цветелина БелутоваЧасовете за практическо обучение на кандидат-шофьорите за най-масовата категория "B" да бъдат увеличени с 11 на 42, като част от тях задължително станат карането по магистрала, нощем или при намалена видимост, както и в сериозен трафик. Това предлага работна група, която включва представители на министерствата на образованието, транспорта, вътрешните работи, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", висши учебни заведения, браншови организации и др.


Промените могат да станат факт още от септември, ако тестовете бъдат одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев.


"До този момент компонентите на обучението бяха разписани в методиката, но без конкретни изисквания за продължителността им и липса на ефективен контрол. Това създаваше както предпоставка за нелоялна конкуренция, така и за явяване на шофьорски изпит без придобиване на ключови умения като управление на магистрала, скоростен път, при намалена видимост и др.", се посочва в съобщение от днес на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".
Снощи работната група реши управлението на автомобил извън населено място да покрива поне 6 часа, като половината са по автомагистрала или скоростен път. Пожелателно е записано курсистите да са част от автомобилния поток при интензивен трафик. От агенцията уточняват, че подобно изискване се залага за първи път, като досега управлението на магистрала или скоростен път не е било задължително, а се е организирало по инициатива на инструкторите.


Сред другите задължителни елементи са шофиране в населено място с голяма интензивност на движение, което да е поне 10 часа. Минимум 2 часа ще трябва да покрият курсистите за каране по тъмно или в условията на намалена и ограничена видимост.


Работната група предлага паралелно с увеличаването на практическото обучение да се намали теоретичната подготовка от 40 на 26 часа. Смята се, че при това положение не би трябвало да има съществен ръст на цените за крайния потребител.


Ще поскъпнат ли курсовете?


От автошколите обаче вече коментираха, че ако новите изисквания станат факт, шофьорските курсове ще поскъпнат с поне 200-300 лева и ще струват около 1000 лева. Мнението си по новите текстове утре ще дадат няколко браншови организации, сред които Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, Съюзът на преподавателите по авто-мото подготовка, Националният автоинструкторски съюз, Българската асоциация на пострадали при катастрофи и Българското обединение на шофьорите. Преди две години беше последният протест на автомобилните инструктори, като поводът бяха обвинения в корупция и промени в организацията на изпита.


Промените стават факт, след като анализ на пътнотранспортните произшествия през 2018 г. показва, че смъртността сред водачите между 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали шофьори, а тенденцията е за нарастване на негативната статистика сред тази възрастова група.


Обучението на симулатор няма да се зачита


Работната група не е приела предложението част от практическото обучение да се провежда на симулатор. Както и досега, центровете по автообучение ще могат да провеждат занятия на тренажор, но те няма да се вземат предвид при отчитане на задължителния брой часове по практика.


Промените в обучението на бъдещите шофьори са сред първите реални инициативи на създадената в края на миналата година Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Сред нейните задачи са формиране на политиката в областта на пътната безопасност, събиране и системен анализ на информацията по темата.


Агенцията се занимава и с контрол върху функциите и мерките от всяко едно от ведомствата, ангажирани с проблема, като според Крумова това е ключов елемент.


Предвид изявленията на ръководителя на новия орган Малина Крумова могат да се очакват промени също в организацията на контрола на пътя и законодателството. Целта на агенцията е след първата ѝ година работа жертвите на пътя да бъдат намалени с 20%.


И ограничения за новите шофьори


В началото на годината беше обявено, че в новия Закон за движение по пътищата се предлага новите шофьори в първите шест месеца да могат да карат сами автомобили с максимална мощност до 50 киловата (около 67 конски сили). По-мощни превозни средства ще имат право да шофират само в присъствието на правоспособен водач със стаж над 5 години, който не е употребил алкохол или наркотици и не е оставал без книжка през последните 5 години. Освен това новите шофьори ще получават две трети от максималния брой контролни точки (26 вместо 39 към днешна дата), а оставащите една трета ще им се дават след две години шофиране без нарушения.


Докъде стигна работата по закона обаче към момента не е известно, след като още през февруари би трябвало да е приключило неговото обществено обсъждане.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Колкото и да станат часовете за кормуване ако не прекратим практиката "органите" да питат шофьорите : " И кво прайм сиа"??? драматичните и трагични резултати по пътищата ще са същите!!!!

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Отдавна трябваше да е станало факт. И при движение по магистрала инструкторите да наблягат на това, да се следи постоянно какво става зад колата, да навлизат в бързата лента само като са се уверили в скоростта на идващите автомобили, и да изпреварват по-възможно най-бързия начин, вкл. и да натиснат малко повече газта.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Задължително трябва да се увеличат часовете, сега се е напълнило с пишман шофьори....

  Marinov
 4. 4 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  И какво стана ?! След 30 години се връщаме към "не демократичните" шофьорски курсове?

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Неутрално

  Като цяло одобрявам тези бъдещи промени!Задължително трябва да се увеличат часовете за кормуване!

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  К'ва магистрала ве ей гл...ци? У наше село нема наблизо магистрала. А най-основния път до съседния гоуем град и джиткан с тирове - едни хвърчат, други пъплят и ще им е само да учебни коли...

  ХАХАХАХА, Боку се фука, но магистрали има тук-там...

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  И какво стана ?! След 30 години се връщаме към "не демократичните" шофьорски курсове?
  —цитат от коментар 4 на telqk  До коментар [#4] от "telqk":

  Преди "10-ти" загиналите при автомобилни катастрофи са били доста повече отколкото са днес.

 8. 8 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Отваряме една карта на магистралите в България и започваме да се чудим - ако живееш във Видин, Силистра, Свищов или Смолян - как точно ще стане това с кормуването по магистрала?

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#4] от "telqk":

  Просто трафика се е увеличил в пъти, другарю, в стотици пъти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Бафмааму, че северняците как ще изкарат книжки, то там магистрали нема...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Каквото и да направите, винаги ще има корумпирани полицаи

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Едва ли ще промени това кой знае какво.

  Трябва да има як контрол. На всеки светофар камера и глоби за нарушаване на маркировката дори.

  „Теорията на счупените прозорци”, формулирана от американските социолози Джеймс Уилсън и Джордж Келинг. Според нея дребните нарушения на реда не само са индикатор за криминогенната обстановка, но и активен фактор, влияещ на нивото на престъпност като цяло. Названието идва от примера, който авторите привеждат: „Ако в една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец.“ Тоест, ако провиненията не се наказват, това стимулира все повече хора да нарушават реда.

 13. 13 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 739 Неутрално
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  На всеки светофар - може, но на всеки километър не може...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Изкоренете корупцията и шуробаджанаштината при шофьорските книжки - друг начин няма, а става въпрос за човешкия живот ! Новите изисквания само ще направят курсовете за шофьори с 1/3 да поскъпнат, резултатът пак ще е никакъв.....

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Само повече пари за курса. Допълнителните часове ще са също толкова формални, както и досега. Истинска полза би имало ако се разреши шофиране по третокласни и четвъртокласни пътища на лични автомобили с придружител, както, разбира се и осигуряването на полигони.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":На всеки светофар - може, но на всеки километър не може...
  —цитат от коментар 14 на hamiltonf


  То и не трябва.

  Достатъчно е на магистралата да сложат на всеки вход/изход по една камера за средна скорост и за това дали се кара в аварийната лента (щото там се правят най-големи скупчвания някой като излиза/влиза/престроява) и ще се реши проблема в голяма степен. Същото и на междуселските/градски пътища.

 18. 18 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 663 Неутрално

  И паркиране да ги учат, както и каране на задна скорост, защото съм виждал шофьори, които нямат представа как и накъде да въртят волана, когато дадат на задна.
  Онзи ден карах след една учебна кола - инструкторът не забеляза ли, не го ли учеше на това, но онзи си завиваше без да дава мигач.

 19. 19 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Трябва и шофиране в условията на свирка. Нали утре шофьорчето първата му работа ще е да повози някоя шаврантия, а нейната първа работа ще бъде да засвидетелства благодарност и уважение. Пишлемето трябва да бъде в състояние да запази пълно самообладание. Инстукторите да се заемат с тази инвестиция в бъдещето :)

 20. 20 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Основен ефект ще бъде още наплив към учебните центрове, които режат от часовете предлагайки по-ниски цени. Нищо няма да се промени докато такива учебни центрове продължават да играят в комбина с изпитващи и изпити преминават абсолютно неподготвени курсисти.
  Преподавателите които учат съвестно хората постепенно ще отпаднат от пазара.

 21. 21 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 294 Гневно

  Разгеле...колко хора трябваше да умрат трагично и безславно...

  www.commcrime.blogspot.com
 22. 22 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Режимът в България активно толерира "счупените прозорци", защото на управляващите честни хора не им трябват. Напротив, те възпитават една култура на дребното тарикатство, на опортюнизма и нахалството. Който каквото си заграби - за него си е. С такива хора много по-лесно се "работи" като става дума за далавери.

 23. 23 Профил на quanton
  quanton
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Трябва да се обърне внимание и на качеството на обучение на кандидат-шофьорите, не само на количеството часове. Масово хората не могат да преминават кръгово кръстовище, карат в две ленти, спират в ускорителна лента и др. опасни глупости, очевидно направени от незнание и занижени критерии на изпита. Трябва да се въведе и полигон, защото новобранците се учат да паркират след като вземат книжка, на паркинга и върху нашите коли. Кефят ме и момите, които се стрелкат на паркинга и изреждат предавките поне до 3-та "щото така беше на курса".

 24. 24 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Весело

  Отваряме една карта на магистралите в България и започваме да се чудим - ако живееш във Видин, Силистра, Свищов или Смолян - как точно ще стане това с кормуването по магистрала?
  —цитат от коментар 8 на Даниел Панев


  Видин, Силистра, Свищов - в Румъния......., Смолян - в Гърция..... просто е...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#18] от "Капабланка":

  Нищо не е това. Онзи ден едно момченце щеше да ме сгази на пешеходна пътека. То не е виновно, учи се. Ама тюфлека вътре на какво го учи? После ставали бели. Ами ще стават, каквито инструкторите и изпитващите, такива и младите шофьори.

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 542 Неутрално

  През 70-те като карах курса, инструкторът ни събра групата за нощно, трима курсисти, двама мъже и една жена, и отидохме на десетина км. до едно крайпътно капанче с хубава скара и бира. На отиване карахме аз и колегата, маршрутът наистина избран със завои, баири и пресичане на жп прелез. Хапнахме час в кръчмето, пихме по бира с Гочето, инструкторът не, на връщане кара мацето, минахме по кратък маршрут за компенсация на колежката и край. Курсът ми беше зимен, на една Жигула, карах и на мъгла, дъжд и сняг.

 27. 27 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Неутрално

  За съжаление, колкото и да е подготвен човек, грешките се случват. Решението е автономните автомобили. Един ден (да се надяваме в близко бъдеще) инцидентите на пътя ще бъдат изключителна рядкост.

 28. 28 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#24] от "the_flea":

  То пък в Румъния магистрала след магистрала. По- зле и от при нас. Колкото и да не е за вярване.

 29. 29 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Важна е най-вече методиката на обучението. В последните часове курсистът трябва да може да кара що-годе уверено с темпото на останалия трафик около него, а не да се влачи уплашено с 20 км/ч, чакайки инструктора да го навика за смяна на предавката.

  В момента на курса карат като пиленца, а след това изведнъж стават много безстрашни без усет към колата, трафика и пътя.

 30. 30 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#8] от "Даниел Панев":

  Точно в Силистра живея през повече от половината си време . Тъкмо и аз се чудих как ще става номера с магистрала ? Ще скачаме до съседна Румъния ?
  Няма лошо да се увеличат часовете по практика . Но не само това е проблема . Ако приемем че вината е 100% то тя трябва да е споделена . 50% шофьора на автомобила -50 % КАТ-МВР. Те също носят огромна вина за жертвите по пътищата . По простата причина че си вършат работата колкото да се каже че е свършена . То затова и по калпавите шофьори си мислят че всички им е позволено .

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":
  Така е, но имах предвид че тогава имаше часове за градско, извънградско кормуване, както и кормуване на полигон. И курсовете бяха по 3 месеца! Това имах предвид но явно не схващате иронията.

 32. 32 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Камерите не решават проблемите . Еле ако са в малки бройки .
  Сега да не би да няма пътища с камери . Ефекта е първия месец . След това всеки дето минава дадения път поне за 2-3 пъти знае къде е камерата и в момента на преминаватето до нея се държи като Папата . Културно и Внимателно . След това вече май се сещаш какво става .
  1-2 камери не са решение . И то никакво .

 33. 33 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":
  Другар може да казваш на кмета или на баджанака си!

 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Преди години в някои градове поставиха по един светофар само и само да могат да кормуват там, сега ще построят и магистрали...

 35. 35 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Най-доброто за тази война на пътищата би било, повече камери, повече автоматични глоби и отнемане на книжка..

  Основната причина за толкова много нарушения е, че наказания няма.
  Като премахнат човешкият фактор, далеч по-ефективни ще стане системата.

  Друга тема е, че трябва да се спре с оправдаването на убийците на пътя.
  И още повече !!! ЧОВЕК ОТНЕЛ ЖИВОТ КАТО ШОФЬОР, НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ БЪДЕ ШОФЬОР !!!.

 36. 36 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#34] от "Лео":

  Хората във Видин, с 1 излизане до магистралата ще покрият целия норматив на курса :)

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  До коментар [#3] от "Marinov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Бъка с пишман - шофьори с купени книжки по нашите пътища!

 38. 38 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 230 Неутрално

  А нещо за безумната цена която искат за изкарване на пикливата кат.Б, тея са луди ако си мислят че някой ще им дава по 1000лв. за симулацията на шофьорски курсове каквито са в момента!

 39. 39 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Часовете със сигурност трябва да се увеличат. Ок. Ама и КАТ трябва да си вършат работата и да проумеят, че съществуват, за да пазят реда по пътищата и прилагат закона равно за всеки в нарушение, а не да набират кинти за уикенда.

  Едното без другото не може.

 40. 40 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#3] от "Marinov":

  "Задължително трябва да се увеличат часовете, сега се е напълнило с пишман шофьори...."

  Това може би ще помогне....малко! Основното всъщност не се учи в шофьорските курсове: толерантност към другите, самокритичност, нетърпимост към простотията и простащината, уважение към законите. Докато това не се усвои масово в семейството през първите 7 или 18 години кардинални промени към добро по пътищата няма да има.

 41. 41 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ами полигон няма ли да има? Това е най-полезното упражнение , защото те учи на габаоритите и динамиката на колата, насъединител и на паркиране. Над 90% от новите водачи не могат да паркират! Това не е ли необходимо на водачите? Заради ината на управляващите, въпреки сериозния целогодишен трафик на тирови от Дунав мост,, Русе пък и Силистра трябва да карат по над 100 км. докато достигнат до най-близката магистрала.

  не съм избягал
 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Както винаги, проблема е изконното българско "кво правим сега". Да, наистина няма значение как инструкторите обучават или че до младия шофьор ще седи "старо куче", щом КАТ не налага наказания и щом глобите не се събират нищо няма да се промени към по-добро. Всеки може да си купи книжка и кола, ама ако КАТ си вършат работата още на първия гаф ще му приберат купената книжка и улиците ще станат по-безопасни, ама това родния КАТ не го умее. Те дори актове не могат да напишат правилно и без грешка та да минат в съда... Ей това е проблема КАТ и "кой варди вардарите".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на azlikaram
  azlikaram
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Тия какво изобщо приказват?!? В момента тарифата е 1500лв. и за тези пари ти носят книжката до входната врата! И да, за София говоря!

 44. 44 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Часове.... Всичко е въпрос за едни пари: Ако годишно се обучават около 30 000 човека по 100 лв. повече = 3 000 000 (три милиона) лева. Дали ще ги вземат или ще ги изпишат е друг въпрос. Там е заровено кучето ... Всичко друго в ала - бала.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И таксите щели да скочат над 1000 лева. Кой ги сметна тези такси?

 46. 46 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До 1

  Това “и Кво праиме ся” отдавна отдавна не се случва

  И затова може би има 20% свободни места в КАТ при средна заплата 1000 лв

  Ако не ми вярваш ,бутни им някой лев като те спрат

 47. 47 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Карал съм курса за кат.В преди 30 години в специализиран междучилищен център. Теория 3 месеца с учене на правилник на изуст. Учене на листовки 30 бр по 30 въпроса на изуст. Имаше прожекци на филми над 10 броя. Изучаване подробно устройство на автомобил. Полагал съм изпит за спасяване и превързване на пострадал с практически занимания.
  Кормуване общо 60 часа. Градско, извънградско и полигон. Имаше нощно, в мъгла, по мокър участък (на полигон с водоноска), намалена видимост (използваха димка), теглене на друг автомобил, преминаване по рампа и над канал.
  Тренирахме, дори потегляне под много голям наклон. И много много внезапно спиране при всякакви условия.
  Изпита беше кошмарен като офицера от Кат си държеше на неговите 40 минути през целия център на града.
  Този сериозен курс ми помогна после да си взема лесно и бързо всички следващи категории.
  Така мога да правя сравнение с моя по-специален курс и сега. Дали са 30 или 40 часа все тая. Все са недостатъчни.
  Затова според мен трябва да разрешат тренажора. Според мен един хубав и скъп тренажор би свършил отлична работа.
  А и задължително посещаване на болницата или на моргата.
  Носи спомени за цял живот.

 48. 48 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Че то досега не е ли имало?

  Мърфи е оптимист!
 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Преди "10-ти" загиналите при автомобилни катастрофи са били доста повече отколкото са днес.
  —цитат от коментар 7 на deaf


  Също така автомобилите сега са много повече и много по-безопасни (например, един много малък процент от колите са били с възглавници, ако въобще ги е имало). Пътищата също са по-добри (с толкова магистрали построени от тогава).

 50. 50 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Тръгваме по пътя на Германия - с много скъпо и задължително обучение, включителни по магистрали. Вярно е, че в Германия има много участъци по аутобана без ограничение на скоростта. Въобще.

  В САЩ децата започват да карат от рано (15,5-17 годишна възраст). Но употребата на алкохол е от 21 годишна възраст. Наказанието за нарушения по пътя плюс употреба на алкохол в тази възраст е огромно (и за нарушител и за родител и за този който е предоставил алкохола), поради това пияни тинейджъри изключително рядко карат кола.

  В много (повечето?) щати курсовете не са задължителни. Вместо това, след полагане на изпита по теория и преди изпита по практика, тинейджъра набира поне 6-месечен опит с шофьор със стаж до него (обикновенно - родител). Все пак, за изкаралите курс често има намаление на застраховката. Това служи за добър стимул.

 51. 51 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Моят курс беше през 1995 - 1 месец, смътни спомени от някаква Лада, реално после се научих да шофирам.
  2018 - синът ми кара 3-месечен курс, в който наистина се научи да шофира, а пък заради цитиране на правилата, докато ние с баща му шофираме, ни идеше да го изхвърлим от колата.
  С увеличаване на часовете и оскъпяване на курса няма да спрат фалшивите книжки, нито неспазването на правилата за движение. Трябва хората да си вършат работата - и това не се решава със закон.

 52. 52 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  ... да навлизат в бързата лента само като са се уверили в скоростта на идващите автомобили, и да изпреварват по-възможно най-бързия начин, вкл. и да натиснат малко повече газта.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Тц. Има закон и правилник, който го пояснява. Там много ясно е казано как се прави маневрата "изпреварване". Пак там много ясно е казано с каква максимална скорост се движат водачите, които вече са в лентата за изпреварване. Също и кога да напуснат въпросната лента :)

 53. 53 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Тиквените тиквички, що не можете да карате....к'во стана с шофьорите 60+?.....

 54. 54 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Не часовете (увеличаващи задължителната цена на курса) трябва да се увеличават, а трябва да се подобрява методиката на изпитване на кандидатите са СУМПС. Пък ти, като не се чустваш подготвен, сам ще искаш още часове.
  Ако, както и до сега, инструкторът (срещу съответната сума) урежда взимането на изпита, дори и без да си сядал зад волана, каква полза, че ще ти напише, че си карал с 30% повече.
  Ако изпитващия не носи никаква отговорност, за това какви са ги надробили лицата, които е пуснал на пътя, много важно колко часа са карали.
  МВР/КАТ води съвсем не лоша статистика, за видовете пътни инциденти и причините довели до тях. Обаче какво от тази информация, се отразява в изпита?
  В САЩ няма шофьорски курс. Отиваш в службата, взимаш си учебни материали и когато се почустваш готов, се явяваш на теория. Ако издържиш, получаваш временен талон, с който можеш да караш 3 месеца (на някои места, само с придружител) и стикер, който да залепиш на колата, та да се знае, че се учиш. Като решиш, че си се научил, плащаш и си записваш час за изпит. Идва "инспектор" и сяда в твоята кола. До колкото мярнах, оценяват над 80 критерия от поведението ти на пътя. Включително дали си обърнал главата при престрояване (вместо да разчиташ на секционното огледало или системата за предупреждение за обект в мъртвата зона). Даже съвсем дреболии, като да се престроиш в празно кръстовище, могат да те оставят без талон. А опиташ ли да намекнеш за почерпка, ду#е да ти е яко...
  Във Великобритания (с най-безопасни пътища в ЕС) глобите за идиотщини са направо убийствени. И кошарят даже депутати, ако не се съобразяват с правилата.
  В Германия стига дори споменаването на идиотен теста.
  Скандинавия (с едни от най-дивите шофьори и най-известните автомобилни състезатели) глобата я правят в зависимост от доходите, та да боли вднакво.
  А тук - дайте да вдигнем часовете, за да подпомогнем инструкторите?

 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#52] от "pavian":

  Казва се, но не се спазва.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#10] от "Свинчуга":

  Споко Боко ще ви построи, надейся и жди.

 57. 57 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 813 Неутрално

  ВРЪЩАНЕТО НА ПОЛИГОНА И ИЗПИТА ВЪРХУ ПОЛИГОНА Е НАЙ-ДОБРАТА МЯРКА, КОЯТО МОЖЕ ДА ПОДОБРИ УМЕНИЯТА НА МЛАДИТЕ ВОДАЧИ!

  ДРУГОТО Е ПОДОБРЯВАНЕ НА ВИДИМОСТТА НА ПЪТИЩАТА И Е НЕЩО, КОЕТО Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА, КОЯТО НЕ ЖЕЛАЕ ДА ВЪРШИ! НАПРИМЕР КОСЕНЕ И СЕЧЕНЕ НА РАСТИТЕЛНОСТТА, КОЯТО ПРЕЧИ НА ВИДИМОСТТА - ПРОСТО НАЛИ !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK