Проект на закон предвижда регистрацията на коли да се извади от Пътна полиция

Ако новостите се приемат, опашките пред пунктовете на Пътна полиция за регистрация ще останат в миналото

© Николай Дойчинов

Ако новостите се приемат, опашките пред пунктовете на Пътна полиция за регистрация ще останат в миналотоДа отпадне монополът на Пътна полиция при първоначалната регистрация в България на нови и употребявани моторни превозни средства, като това се прави и в лицензирани пунктове в цялата страната. Създаване на досиета на всички автомобили, бусове, камиони и автобуси. Това са двете най-интересни новости, предвидени в новия проектозакон за пътните превозни средства. Законът налага и ограничения в търговията с употребявани авточасти и сервизирането.


Неговата редактирана версия след първия етап на обществено обсъждане е публикувана в петък на портала за обществени консултации на Министерския съвет. Законът е един от трите, които трябва да заменят сегашния твърде обемист Закон за движение по пътищата. Другите два закона са за движение по пътищата и за водачите на моторни превозни средства. Те вече минаха обществено обсъждане и сега се редактират след получени становища от заинтересованите институции.


Законът за пътните превозни средства не отнема изцяло ангажимента на Пътна полиция да регистрира, но това ще се прави, когато има съмнения, свързани със собствеността и показанията на километража. Освен това там ще минават регистрация превозните средства на МВР и другите служби, свързани с националната сигурност. Промяната се прави с цел улесняване на гражданите и намаляване на натоварването на полицейските служби.
Номерата и документите на колата също ще продължат да се дават само от службите на Пътна полиция.


Законът предвижда още преди регистрацията на всяко моторно превозно средство да му бъде направен паспорт, в който има данни за извършени промени по него, информация за минали прегледи и ремонти, показания на километража при последния преглед, както и сведения за претърпени катастрофи. За колите, които вече са регистрирани в страната, всичко това ще се попълва в хода на минаването през технически прегледи и ремонти. Според закона наличието на паспорт е задължително условие, за да има покупко-продажба, като той ще се получава след минаване през пунктовете за идентификация.


Идеята е да се ограничат измамите и купувачите да получават автомобили с ясна история. След издаването на паспорт всяко МПС ще минава преглед за установяване на техническото му състояние, като той няма да се прави, ако внесеното превозно средство има валиден такъв от страна от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство или Швейцария.


Информацията за смяна на собствеността ще се обменя служебно


Законът задължава Министерството на вътрешните работи и Нотариалната камара да обменят по електронен път информация за регистрираните в страната пътни превозни средства и сключените договори за прехвърляне на собствеността. В закона изрично е посочено, че в един и същ пункт не могат да се правят първоначална регистрация и периодични технически прегледи. Що се отнася до прегледите, остава изискването леките и лекотоварните автомобили да преминават веднъж годишно, като за новите това става на третата и петата година, преди се започне явяване на всеки 12 месеца.


При положение че колите от тези категории се ползват за таксита или линейки, те минават на преглед на всеки шест месеца. Имената на всички работещите в пунктовете за прегледи ще бъдат вкарани в регистър, като те ще имат собствен печат и регистрационен номер. Така ще се знае всяка кола от кого е била пусната на пътя и може да се стигне до санкции, ако впоследствие бъде открит проблем. При нарушения на служителите в пунктовете ще се отнемат печатът и номерът и те няма да могат да работят на друго място с такъв предмет на дейност.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Кога ще отбият нотариусите от тая хранилка?

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Държавата се чуди какъв благовиден претекст да намери и да скубе населението. Цтранно как в Западна Европа няма опашки при регистарция , а техническия преглед е с валидност 2 години (Германия )

 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 945 Любопитно

  Колата е стока като всяка останала и няма нужда от специална регистрация в КАТ, да не говорим за намесата на нотариусите в тая система. Крайно време е да се "прогледне" по въпроса и тия комунистически отживелици, когато колата беше лукс и привилегия за малцина, да отпаднат...

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Отдавна трябваше да стане. И нотариусите нямат работа там.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Кога ще отбият нотариусите от тая хранилка?
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  Браво !
  Излишни глупости !
  Правите договор, пускате копие в общината да те зачислят и отчислят стария собственик и дано да има нова система да дава номера и документи ПО ПОЩАТА и да се приключва!
  Нотариуси, висене, праат те на маймуна, висиш със селяндурите в некви мазни коридори на нотариуса. ТАКСИ ! ТАКСИ.....
  После висиш У КАТ, пак селяци, пак тарапана, тарикатчета мазници... ужас!
  Се едно ше купуваш кораб, зАеви !
  А то некъв кошник ента употреба за хиляа евро

 6. 6 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Колата е стока като всяка останала и няма нужда от специална регистрация в КАТ, да не говорим за намесата на нотариусите в тая система. Крайно време е да се "прогледне" по въпроса и тия комунистически отживелици, когато колата беше лукс и привилегия за малцина, да отпаднат...
  —цитат от коментар 3 на Дългия


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Те колелата са по скъпи вече от таралясниците ЕНТА употреба !

 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да припомня ли, че тези тулупи охранени), които се занимават с регистрация на коли "рискували" живота си, зачислява им се оръжие, и се пенсионират на 53 години? И за това получават 20 заплати накуп? Толкова ли е рисковано, или ГЕРБ имат нужда от гарантирано гласуващи за тях?

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "Позорно събрание":

  Има и тротинетки на цената на автомобили

 9. 9 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Няма да е лошо да се случи това, но като зная как се случват работите в България - едва ли!!Или поне няма да е скоро, а ще минат години!
  Пък и полицаите, които се хранят с това, едва ли ще се съгласят.Естествено, стига да не им се пипат заплатите - готови са.Нали и затова не се слагат камери по пътищата - трябва онези на пътя шапкари - да си докарват по заплата на ден от рушвети!!!

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":

  май отпаднаха за тях

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1131 Весело

  За такава промяна трябва да се мине и одобрение на КЗК (Комиси за защита на корупцията). Че голяма концентрация на кеш ще се променя :)

  Разни хора - разни алкохоли!
 12. 12 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Да въведат е-услуги в Пътна полиция, а не да създават предпоставки за уреждачи...
  Какво пречи книжката да се заявява онлайн, а само да се получава на гише или по пощата с обратна разписка?

  В Пътна полиция - София продължават да крият ПОС терминалите и да препращат към банковия клон като заблуждават клиентите...

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Бавно заприличваме на бяла държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "historama":май отпаднаха за тях
  —цитат от коментар 10 на дерибеев


  20-те заплати ли? Не вярвам, особено за униформените

 15. 15 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Автомобила може да се регистрира само в общината за данъчни цели.Всичко друго е излишно.Впрочем докога ще караме на фарове при ясен слънчев ден?

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Весело

  Има нотариуси които се прехранват от покупко-продажби на автомобили. За тях не е помислено.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Сега едни наши хора ще направят лиценз. пунктове, естествено и ще вземат едни такси. И покупката ще се оскъпи още повече. А издръжката за наша сметка на сегашните въоръжени и под пагон тулуп-чиновници ще си остане...

 18. 18 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 220 Неутрално

  След въвеждането на тол полицията, а сега и това - дали обмислят съкращаване на КАТ.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 945 Любопитно

  Впрочем докога ще караме на фарове при ясен слънчев ден?
  —цитат от коментар 15 на бАрни


  Тая глупост така и не се разбра кой ни я натресе, явно някоя комисийка в ЕС е чела доклада на някой си, който бил доказал... ала-бала... Когато има нужда от фарове, шофьора си ги включва. И да, съгласен съм, че има всякакви дебили по пътищата, които икономисват и тогава, когато не трябва, ама е факт, че загиват хора заради необозначени, неосветени каруци и други ППС, за които санкции няма. От цялата работа печелят единствено ченгетата, евентуално, а го отнасят редовите, изправни шофьори...

 20. 20 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ЕДИННА БАЗА ДАННИ бе, толкова ли е трудно да се направи????? НАП, КАТ, общини, НОИ, всички да ползват една обща база данни и да извличат от нея необходимата информация, а гражданите да вкарват всички необходими данни в нея електронно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#13] от "neut":

  "Бавно заприличваме на бяла държава"

  Повечето мафиотски държави са бели - рекет до дупка - такса, данък, хонорар при всяко отваряне на нещо си в "стоката". Ха е тръгнала "стоката" - глоба ( защото се движи със скорост и не спира за пешеохлюви). Ха е спряла, пак глоба (пешеохлювите трябвало да избикалят).

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дългия":

  "Колата е стока като всяка останала и няма нужда от специална регистрация в КАТ"

  Не е баш стока като всяка останала. Не само защото общината събира отделен данък за нея, но за нейто "консумиране" се изисква персонална лицензия (шоф. книжка), такса "отгорност" (за троскот и охлюви) и такса движение (винетка, ГТП).
  Но сте прав, че няма смисъл от петторна регистрация - всеки вносител/продавач вече е регистрирал автомобила (номер на рама и двигател). Просто трябва да добави "общинска идентификация" (табелка, по която общината ще го одрусва всяка година или, дай Боже му предостави парко място като на баш инвалид -сляп, глух и без крайници, но пръв пилот в квартала или на Витошка). И прехвърлянето на "стоката" става в общината със всички салтанати. При това тя е заинтересовано лице, сиреч отговорно е, а не честен частник, цоцащ келепир при всяко трепване.

 23. 23 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Какви пунктове бре хора? Това на запад се прави от застрахователните компании! Имаш ли застраховка и преглед дават ти номер.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#5:"Позорно събрание"][/quote]

  Кораб и самолет даже се купуват по-лесно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  ЕДИННА БАЗА ДАННИ бе, толкова ли е трудно да се направи????? НАП, КАТ, общини, НОИ, всички да ползват една обща база данни и да извличат от нея необходимата информация, а гражданите да вкарват всички необходими данни в нея електронно.
  —цитат от коментар 20 на Darcas


  Като в НАП ли? Не че сега джамбазите се затрудняват особено при далаверите, ама дайде да им дадем цялата база, че да не объркат нещо.

 26. 26 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Не се правете на кадърни..
  Нотариусите участват за да може да има поне малко повече вероятност да не ви метнат. Да не се окаже, че сте "откраднали" автомобила който туко що сте си закупили от случайния далавераджия..

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  Автомобила може да се регистрира само в общината за данъчни цели.Всичко друго е излишно.Впрочем докога ще караме на фарове при ясен слънчев ден?
  —цитат от коментар 15 на бАрни


  Първото е добре, но второто ще трае докато всеки минава истински очен преглед и е сигурно че няма да пропусне тъмен автомобил в сенките или няма да види сива/светла кола срещу насрещно слънце (често се случва сутрин и вечер, точно когато хората пътуват най-много)...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2087 Любопитно

  До коментар [#26] от "sv3tli0":

  Ма да бе, щото нотариуса разследва историята на автомобила до девето коляно... Когато почнат да вкарват измамниците в затвора, тогава ще се оправи сигурността, нотариусите нямат такава власт.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Любопитно

  До коментар [#26] от "sv3tli0":

  "Нотариусите участват за да може да има поне малко повече вероятност да не ви метнат. "

  Що нотариусите не участват в покупко-продажбата на 80" телевизор (60 хил. лв.), кухня (30 хил. лв.), лекарства (20 хил. лв.), почивка в Бора-Бора (15 хил. лв.) или в "живото-спасяващите" покупки на хляб, вода и мляко?
  И да, досегашните измами, всички от които трябва да са изповядени при нотариус, как са станали? Активно съдействие на нотариуса, "честен частник", в полза на измамника? Или поради пълна безхаберност на нотариусите, без грам база-данни да има - няма нотариална такса за създаване и поддържане на база-данни?

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Весело

  До коментар [#27] от "gost22":

  Очен преглед е хубава да има, в едно и с психиатричен. Но за светлините, за да се откликне на екоталибанския рев за намаляне на вредностите, може да се въведа задължителни часове за вккючване на фаровете, от 18 ч. до 10ч., какти и при валеж, дори да е само рамене.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK