Споделените тротинетки в София ще са регистрирани и с ограничение на скоростта

Споделените тротинетки в София ще са регистрирани и с ограничение на скоростта

© Велко АнгеловЕлектрически тротинетки на територията на София ще могат да бъдат отдавани под наем само ако са регистрирани и с ограничение на скоростта. Това са се договорили експерти от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) и представители на кметството. В съобщение до медиите от държавния орган казаха, че това е първата от обявените серия от срещи с местната власт за предстоящите изменения в Закона за движение по пътищата, с които да се регламентира ползването на такъв тип превозни средства.


Към момента две компании имат интерес да предлагат тротинетки под наем в София. На дискусия през миналата седмица беше обявено, че за наемането и оставянето им ще бъдат обособени 227 места, от които 158 ще са на паркоместа в синя и зелена зона. Местата за наемане и оставяне на споделените електрически тротинетки ще могат да се ползват и от частни лица за оставяне също на велосипеди, мотопеди до 50 кубика и лични електрически двуколесни превозни средства.


Регистрацията има за цел да се гарантира проследяемост и безопасност на движението на тротинетките. За момента не се предвижда подобно изискване на личните превозни средства от този тип, се казва в съобщението.
От ДАБДП смятат, че в закона трябва да се регламентира и използването на задължителни предпазни средства при използване на електрически тротинетки, което трябва да бъде съобразено и при предлагането им за споделено пътуване.


Максималната скорост на движение на този тип превозни средства тепърва предстои да се обсъжда. Тя ще важи както за тротинетките за споделено ползване, така и за тези, които се предлагат в търговската мрежа.


След определянето на максималната скорост компании, които развиват дейност по отдаването им под наем, ще бъдат задължени да я въведат в своите превозни средства. За тротинетки за частно ползване ограничаването трябва да правят търговците, които внасят и продават такива превозни средства.


Според мнението на експертите съществуват и други варианти за манипулации – както чрез директен внос от трета страна, така и софтуерно, затова изискванията ще бъдат детайлизирани и обект на допълнителен контрол.


През миналата седмица от агенцията обявиха, че според тях в градски условия максималната допустима скорост за тях трябва да е 20 км/ч, като каращите ги трябва да са на поне 14 години. Има и идея, когато електрическите тротинетки се ползват от лица до 16 години, максималната скорост да е 12 км/ч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK