Само 4546 водачи са глобени в участъка с ограничения на "Тракия" в Старозагорско, твърди МВР

Само 4546 водачи са глобени в участъка с ограничения на "Тракия" в Старозагорско, твърди МВР

© Георги ПауновскиСамо 4546 водачи са глобени за превишение на скоростта в участъка на магистрала "Тракия" от километър 168 до километър 208 от въвеждането на ограничението от 90 км/ч на 19 декември миналата година. Това съобщи днес в рамките на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Младен Маринов.


Според него това са обобщените данни до 30 юли тази година, тоест за период от повече от седем месеца. Или при около 220 дни, това ще рече средно по 20 нарушение дневно. Числото изглежда доста скромно предвид фактът, че при последната акция "Скорост" през пролетта, пътна полиция отчете по над 5000 глоби на ден.


Участъкът на "Тракия" между Чирпан и Стара Загора, както и този около разклона за Ихтиман, където също ограничението е 90 км/ч, са любими за патрулите на Пътна полиция. При ограничение от 90 км/ч и шофиране с обичайните за магистрала 140 км/ч провинилите се шофьори са заплашени с глоба от 400 лева и отнемане на една трета от полагащите се 36 контролни точки.
Ограничението на магистралата от 168-ми до 208-ми километър беше въведено заради неравностите по пътното платно. То трябваше да важи до края на март, но беше удължено и за момента е до края на септември.


От изказване пред парламента от март на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова през март стана ясно, че пари за ремонт на участъка няма и срокът на ограничението ще бъде удължен допълнително.


По предварителни данни са нужни 60 млн. лева за ремонта, но сумата може да се промени, защото към момента дори не е ясна технологията, по която ще се направи обновяването. Като проблем Аврамова посочи, че е нужен цялостен ремонт на седем пътни съоръжения, а наличието на коловози било признак за сериозни проблеми в пътната конструкция на магистралата.


Тогава беше съобщено също, че е мислено за въвеждане на ограничение само в дясната лента, която е с неравности, но е преценено, че това ще е опасно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK