Не се предвижда забрана на ремонтите на коли на открито, обяви министър Желязков

Росен Желязков

© Юлия Лазарова

Росен ЖелязковНовият Закон за пътните превозни средства няма да забрани на хората сами да си ремонтират автомобилите, като регламентира само сервизирането срещу заплащане, каза днес министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от "Фокус". Той поясни, че само ремонтите срещу заплащане ще трябва да се извършват в регистрирани сервизи.


По отношение на ремонтите той посочи, че трябва да се знае, когато се правят ремонти, каква е оторизацията и какъв е произходът на частите, както и какво е качеството на труда. Коментирайки идеята за изготвяне на паспорт на всеки автомобил при неговата регистрация, Желязков каза, че целта е да има ефективен контрол на техническото състояние, на достоверността на моторното превозно средство, което се внася.


Прехвърлянето на част от ангажиментите по регистрацията на частни фирми пък цели да се облекчат продавачът и купувачът, добави Желязков.
Министърът даде извънредна пресконференция след атаките срещу проекта от днес на БСП. Социалистите обявиха, че законът се опитва да прокара лобистки интереси, а със записаните в него текстове ще увеличат разходите на водачите, както и административния тормоз над тях. В отговор Желязков каза, че няма да приеме увеличаване на административната тежест и критики за лобизъм.


Той обобщи, че приема позицията на БСП като едно от мненията, които се изразяват в рамките на общественото обсъждане на проекта на закон. От 2017 година има работни групи, които работят по съответните текстове на разделяне на Закона за пътищата на 3 части", каза Желязков. Той допълни, че два от законопроектите (Закон за водачите и Закон за движение по пътищата) са във фаза на приключили обществени консултации, а по Закона за пътните превозни средства те ще приключат на 19 август. След това работната група ще прегледа всички постъпили предложения и ще изготви проект на законопроект.


Росен Желязков каза, че ще поиска изслушване в Комисията по транспорт в парламента по повод Закона за пътните превозни средства.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Весело

  И по тая линия омекнаха ... да се готви гешеф #безгеш

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Типично пе гербаджийски се обяснява, че нащата не били точно такива, ами малко по-различни... И пак вместо да се премахнат причините за скапаните автомобили, които са основно скапаните пътища, се усложнява ремонтирането им, което естествено вдига цената.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Поредната малоумна гробаромицифайска простащина за тричане на раята се спихна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Тоя е един от най виновните за ПТП-тата !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на goood
  goood
  Рейтинг: 8 Весело

  Смятам да организирам предоставянето на нова услуга:
  Доставка на авточасти по домовете, след безплатно диагностициране. Услугата включва безлатна помощ, докато клиента "сам" си ги монтира на открито пред дома си. Възможни са само някой такси за доставката.

  Има две теории за воденето на спор с жена. Нито една от двете не действа ...
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Отново недомислица. Този който сам си ремонтира колата как ще го отрази ремонта в паспорта. Да не говорим за резервните части, които частично може и сам да изработи

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  И по тая линия омекнаха ... да се готви гешеф #безгеш
  —цитат от коментар 1 на danvan


  Нищо не са омекнали! Или не можеш да четеш? Законопроект ще се прави след като се разгледат отделните мнания. Засега няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#6] от "pet_fire":

  Ще си го запише АКО желае. Никой не може да го докаже.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Заглавието!!!! "На открито". НЕ "сами да ремонтираме автомобила си"
  "Той поясни, че само ремонтите срещу заплащане ще трябва да се извършват в регистрирани сервизи." Така и трябва да бъде, но:
  И защо сервизите да са регистрирани (лицензирани) към МТИТС? Щом извършваш услуга срещу заплащане - това е търговска дейност и се регистрираш по Търговския закон с разрешение по предназначение (обслужване и ремонт на автомобили) към съответната община.
  "Какъв е произходът на частите" . Във всеки търговски обект трябва да има документация за произходът на стоките. Защо МТИТС ще се занимава с това.
  И може ли господин министъра да посочи поне една страна в ЕС, в която има специален закон за държавно регулиране работата на автомобилните сервизи. Има две изисквания - регистрация на търговски обект и професионална компетентност.
  И още малоумия има - 6 месечна гаранция на ремонтите, опис на всички инструменти, професионална застраховка, лишаване от право на механика да работи, ако подпише неверни документи (все едно, той няма сервизен майстор, инженер, приемчик, началник сервиз), въвеждане в информационна система лепенето на гума и т.н.
  Проекта на тази част на т.н. закон е писан от хора, които са гледали сервизи, но само вън, през прозорците. Толкоз.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  "По отношение на ремонтите той посочи, че трябва да се знае, когато се правят ремонти, каква е оторизацията и какъв е произходът на частите, както и какво е качеството на труда. Коментирайки идеята за изготвяне на паспорт на всеки автомобил при неговата регистрация, Желязков каза, че целта е да има ефективен контрол на техническото състояние, на достоверността на моторното превозно средство, което се внася."


  Абсолютно правилно, просто, много закъсняло!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на tonyz
  tonyz
  Рейтинг: 8 Гневно

  На този линк се правят предложения, излейте си гнева там там:
  https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4521

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#11] от "tonyz":

  Много си нервен. Споко бе !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Всичко е за парите! Стадото трябва да се остриже до кожа! Щото пари няма, а нашите хора искат все повече!

 14. 14 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Весело

  И къде ще се остане екологическото съображение, че ремонтите на улицата замърсяват средата на обитание с нефтопродукти?
  Или ще се създаде действаща екополиция де ще глобява замърсителите?

 15. 15 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Избори идват и началника на тоз ще ги сръга всичките да си налягат парцалите, След нова година пак ще атакуват. Всеки път едно и също. В конкретния случай нова бюрокрация, нови такси, нови забрани, нови глоби, новост до новост майно льо.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  Пак ще откриваме колелото, вместо да си вдигнем главата и да видим, че то е подпряно на оградата.....
  Хората са го измислили отдавна:
  1. Мобилни групи, които спират на пътя и проверяват основни показатели на колата. Ако не са наред спирачки, кормилна уредба, изгорели газове - колата се спира от движение.
  2.Ремонтираш където и както искаш, но каско застрахователя казва в кой сервиз и през колко време ще ти правят проверка, защото той ще плаща щетите. Дали през 3 месеца, дали през 6 месеца...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 17. 17 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Пак ще откриваме колелото, вместо да си вдигнем главата и да видим, че то е подпряно на оградата.....Хората са го измислили отдавна:1. Мобилни групи, които спират на пътя и проверяват основни показатели на колата. Ако не са наред спирачки, кормилна уредба, изгорели газове - колата се спира от движение.2.Ремонтираш където и както искаш, но каско застрахователя казва в кой сервиз и през колко време ще ти правят проверка, защото той ще плаща щетите. Дали през 3 месеца, дали през 6 месеца...
  —цитат от коментар 16 на mitko11


  Много ми е любопитно как се прави проверка на спирачки и кормилна уредба на пътя!?! Махат с палката, ако не можеш да спреш и да отбиеш - значи не работят. Буахахха!

  По-отношение на другото гениално предложение за каското, то направо предлагам да се въведе задължително каско, в посочена от управляващите фирма....

 18. 18 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#14] от "ЙЕИ":

  Искам да си сменя спуканата гума на улицата или да си монтирам заредения акумулатор. За какво замърсяване с нефтопродукти говорим? Или мислиш, че на улицата ще свалям двигател или ще сменям съединител?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1803 Весело

  До коментар [#17] от "ozd05563707":

  Проверката на спирачките става много лесно както на времето на курсовете за правоспособност на полигон в България. Качва се с теб проверяващ, ускоряваш до 40 или 50 км/час и по даден от него знак трябва да спреш. Ако колата занася или има дълъг спирачен път, се отправяш към пункт за технически преглед. Колкото до проверка на предницата, има сглобяеми естакади - спират те и ти оглеждат предницата.
  Мобилната лаборатория представлява един камион/ако не си ги виждал/. Закачат ти диагностика на куплунга, слегат ти газоанализатор в ауспуха на колата и след 10 мин. си готов.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 20. 20 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всичко започна много отдавна, когато спряха предаването "Направи си сам", и пуснаха порното. Оттогава много българи си правят сами само вредни работи.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 21. 21 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Крайно време е да се изготви позитивен списък: дейности, на който българският гражданин има право.
  Всичко останало е забранено.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#14] от "ЙЕИ":

  И това как го измисли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Има ДВА отчетливи проблема, частично припокрити, но и силно РАЗЛИЧНИ!:
  1. Трошките.
  2. Идиотите зад волана.
  Трошките винаги се карат от ИДИОТИ. ИДИОТИТЕ не винаги карат трошки. Понякога крат суперколи. Уви, винаги страдат нормалните - водачи, пешеходци и просто живеещи наблизо...

  roo
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":

  Няма нужда от естакада. Проверява се за луфт и готово. 10 сек.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Слава Богу! Рискувахме да загубим още един къс българска самобитност.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 26. 26 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitko11":

  Да пред нашия блок един си ремонтира и скоростната кутия. Оля всичко с масло. Това обезвъздушаването на спирачни цилиндърчета след смяна на накладки въобще него четем. Да не говорим че един си изчука, китоса и боядиса ударената предница и кучето му 1 седмица беше вързано за разпарчедосаната кула и виеше денонощно.

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Борбата срещу сивата икономика няма да има успех ако разчита на подобни закони. За частите от разфасовани крадени коли също си има други, далеч по-ефективни и ефикасни начини, ама там друго ги "боли" управляващите... А и, ако повечето автомобили са стари, то е ясно че и "майсторския надник" ще е мижав или ще е дълбоко в сивото. За паспортизацията на нововноса — тъпо та вдлъбнато, т.е. вдигат пушилка за да мине някакво друго схемаджийско решение незабелязано...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":
  Идеите са в стила на родния управляващ управляващ материал. Не че не звучат смешно, но все пак се надявам, че нямала да станат част от нормативен документ, регламентиращ проверките на техническото състояниена автомобилите.
  П. П. Дали няма да предложите камерите за контрол на скоростта да бъдат заменени с Лазар.

 29. 29 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Познавам страшно много хора които си имат гараж с канал и си ремонтират трошките на село. Така правя и аз. Спазвам стриктно времето за пазене на тишина, независимо че другите около мен не го правят. С една дума в собствения си имот ще продължа да си ремонтирам колите, на мен и децата. Ако тези индивиди се опитат да ми попречат по някакъв начин да не го правя, излизам на протест. И не само аз!

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Необходимо отстъпление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#26] от "ЙЕИ":

  При смяна на накладки не е задължително обезвъздушаване а този със скоростната нищо не е разбирал или е имало дефектен семеринг.
  За кучето нищо не е предвидено в Закона.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1017 Весело

  И къде ще се остане екологическото съображение, че ремонтите на улицата замърсяват средата на обитание с нефтопродукти?Или ще се създаде действаща екополиция де ще глобява замърсителите?
  —цитат от коментар 14 на ЙЕИ


  Така е!

  Абсолютно вярно!!!

  Световен катаклизъм и замърсяване ще стане, ако си сменя крушката за осветяване на задния номер !!!!!!!!

  п.п. Гиди бунаци с бунаци ….

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Има голяма доза очарование да погледна под капака. Поне за мен. Гледам умно и най-многото, което правя е да погледна/изравня нивото на някоя от течностите и то ако се налага. Сегашното поколение двигатели не дава големи възможности да се развихри човек. Но който може повече в домашни условия - няма лошо.

 34. 34 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#26] от "ЙЕИ":До коментар [#18] от "mitko11":До коментар [#14] от "ЙЕИ":
  Има си забрани и наказания:
  НАРЕДБА за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община:
  Чл. 42. Забранява се:
  4. извършването на смяна на отработени масла на места, които не са оборудвани за целта и в съдове, неотговарящи на нормативните изисквания;

  Чл. 71. Забранява се:
  3. миенето, гресирането и ремонтирането на моторни превозни средства, с които се замърсяват улиците, тротоарите, паркингите, площадите, зелените площи, междублоковите пространства, местата за отдих и край поречия и водоеми;
  И затова този закон е излишен. 35. 35 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Хубаво е до ценоразписа в сервиза да има и списък на персонала, образованието на всеки и професионалната му квалификация.

 36. 36 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":
  "колата занася или има дълъг спирачен път" --- колко занася и колко дълъг?
  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Няма нужда от естакада. Проверява се за луфт и готово." - -- колко луфт?
  До коментар [#10] от "hamiltonf":
  "Абсолютно правилно, просто, много закъсняло!" - И къде в Европа си го видял това???
 37. 37 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Желязков е написал куп глупости. Нали има годишен технически преглед. На него се установява изправността на превозното средство и това е всичко което е важно, за да бъде допуснат даденият автомобил в движение. Кой кога с какви части си е ремонтирал собствеността лично на пътя, когато това се налага поради възникване на лесно отстраним дефект, който обаче не би му позволил да продължи движението като изправен, ако не е подменена примерно изгорялата крушка на фар, или скъсан ремък и е възможно, или на друго място, си е лично негова работа, а не да се занимава и губи времето с документации и обяснителни режими. Като че ли му е малко и досега на народа ходенето по мъките(по бюрокрацията) та да се прибавят и още бумащини.

  мурзилка
 38. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  На москвича само основен ремонт не съм му правил пред блока. Два пъти го боядисвах, сменях гърне, клапани, водна помпа, два пъти диференциал, за накладки и гуми не говоря, предница, лагери и т.н. Не стигнах до кормилната кутия.

 39. 39 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Това с паспортите не го разбирам. Ако се вкара от Германия кола на 500 хиляди километра, тук се превърти на 150 и чак тогава се регистрира каква стойност има тоя паспорт?

 40. 40 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това с паспортите не го разбирам. Ако се вкара от Германия кола на 500 хиляди километра, тук се превърти на 150 и чак тогава се регистрира каква стойност има тоя паспорт?
  —цитат от коментар 39 на Yard


  Стойност на поне един ден твой живот загубен пред някое, или няколко гишета.

  мурзилка
 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Това с паспортите не го разбирам. Ако се вкара от Германия кола на 500 хиляди километра, тук се превърти на 150 и чак тогава се регистрира каква стойност има тоя паспорт?
  —цитат от коментар 39 на Yard

  Ако се "превърти" в Германия/Италия/Холандия/ОК/ .... ?

 42. 42 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  На москвича само основен ремонт не съм му правил пред блока. Два пъти го боядисвах, сменях гърне, клапани, водна помпа, два пъти диференциал, за накладки и гуми не говоря, предница, лагери и т.н. Не стигнах до кормилната кутия.
  —цитат от коментар 38 на man_un

  Лишили сте се от огромно удоволствие! Имате време и възможност да компенсирате. А съединител?

 43. 43 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Трябва да знам дали ще мога да си сменям гумата на пътя и ако ли не, то поне да монтирам газова уредба на нейно място, че в момента заема място в багажника.

 44. 44 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Има голяма доза очарование да погледна под капака. Поне за мен. Гледам умно и най-многото, което правя е да погледна/изравня нивото на някоя от течностите и то ако се налага. Сегашното поколение двигатели не дава големи възможности да се развихри човек. Но който може повече в домашни условия - няма лошо.
  —цитат от коментар 33 на citoyen

  Не е задължително всеки сам да си ремонтира и обслужва автомобила.

 45. 45 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Трябва да знам дали ще мога да си сменям гумата на пътя и ако ли не, то поне да монтирам газова уредба на нейно място, че в момента заема място в багажника.
  —цитат от коментар 43 на 4ove4encence

  Ще имате право. Дали ще можете? Лично мнение - не е зле водачът предварително да провери дали може с ключа, две ръце и един или два крака да развие болтовете.

 46. 46 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#26] от "ЙЕИ":При смяна на накладки не е задължително обезвъздушаване а този със скоростната нищо не е разбирал или е имало дефектен семеринг.За кучето нищо не е предвидено в Закона.
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА

  Кучето гарантира спазването на закона. За неприкосновеността на частната собственост.

 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "Софианец":

  Колега, не защитавам тези политици но във Испания всеки автомобил има паспорт във регистриралият го пункт за ГТП (тези пунктове са единственно и само държавни) и регламента за сервизната дейност е доста подобен...

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  И Аз съм на същото мнение като теб във случая.

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#39] от "Yard":

  Мога да ти кажа как се прави паспорт на автомобил внос в Испания, личен опит.
  Първо си даваш всички документи на автомобила в пункта за ГТП (само държавни са). Като ти казвам всички документи, занчи всички документи, там ти дават едно удостоверение, че документите са при тях и шофираш с него.
  Като ти вземат документите те правят документална проверка на този автомобил, отнема към две седмици и едва след това ти се разрешева да си вземеш час за първоначален технически преглед.
  За първоначалният технически преглед екипът който ще го извършва разполага с цялата документенци за конкретният автомобил, за да се ориентираш става дума за около 12-13 листа изписани отгоре до долу с данни. И проверяват по тази документация. Стана ми смешно когато буквално измериха габаритите на автомобила, колко е широк, дълъг и висок.


  Та ако този автомобил нов внос в бил на 250+ х.км. в ЕС държава, като му се прави паспорта и като се провери в държават от която идва на колко километра е бил, ще е невъзможно да му превъртиш километража.

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#41] от "zhivko6461":

  Много трудно да се случи там, кой ще ти го направи?
  Там те арестуват за подобно нещо.

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#41] от "zhivko6461":Много трудно да се случи там, кой ще ти го направи?Там те арестуват за подобно нещо.
  —цитат от коментар 50 на Ivan_

  Искате да кажете, че "там" не се "превъртат" километражи? Българско изобретение, защитено с патент и забрана за прилагане извън територията на България. Спазването на забраната е гарантирано.

 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#51] от "zhivko6461":

  Не, искам да ти кажа, че "там" за подобно нещо може да лежиш в затвора реално и не са много хората които ще се навият да го праявят.
  Това казвам, а ти какво искаш да разбереш си е твоя работа...

  Та пробвай да си го нарисуваш как се случва този процес реално, че не е толкова лесен когато имаш контрол.
  Всяка година всеки автомобил минава реален ГТП и той не е проформа както във България. Като ти запишат че 2018г, автомобил Х е бил на 290 000км при ГТП, кой според тен "там" ще се "навие" да му превъри километража?

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  ...... каква стойност има тоя паспорт?
  —цитат от коментар 39 на Yard


  Ще има стойност за тези, на които ще се принудиш да платиш под масата в края на упражнението. За теб стойността ще е минусова, разбира се.

 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#51] от "zhivko6461":Не, искам да ти кажа, че "там" за подобно нещо може да лежиш в затвора реално и не са много хората които ще се навият да го праявят.Това казвам, а ти какво искаш да разбереш си е твоя работа...Та пробвай да си го нарисуваш как се случва този процес реално, че не е толкова лесен когато имаш контрол.Всяка година всеки автомобил минава реален ГТП и той не е проформа както във България. Като ти запишат че 2018г, автомобил Х е бил на 290 000км при ГТП, кой според тен "там" ще се "навие" да му превъри километража?
  —цитат от коментар 52 на Ivan_

  Признавам, че не съм много добре запознат със законите, в частност какви са възможните санкции за "превъртане на километраж". Вие може би имате много добри юридически познания, обхващащи нормите в почти всички западноевропейски страни, и специално нарушенията и престъпленията при покупко-продажби и прехвърляне собственост на автомобили.
  Все пак не допускате ли, че хората, на които толкова подробно обяснявате определени теми, не само разглежданата в случая, може би не са чак толкова невежи, за каквито ги смятате? Извинявам се за проявяваната нескромност, но претендирам, че имам представа и мога "да си нарисувам" как протичат ГТП в някои европейски страни.
  С аргумента "за това можеш да лежиш в затвора" да претендираш, че определена дейност е сведена едва ли не до единични случаи ще предизвикате доста иронични усмивки от юристи.
  След като сте "си нарисували" много ясно обсъжданите процеси и сте толкова убедителен твърдите ли, че случаите на "превъртане на километражи" "там" са сведени до минимум? Включително и в случаите, когато автомобилът се продава в други страни, където контролът е силно занижен и се извършва "проформа".
  В България са открити много малко неща. Включително и в областта на престъпленията.

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Не разбирам защо трябва да коментираме толкова разпалено и задълбочено поредните тъпни на милиционерския мозъчен тръст на ГЕРБ? В идеите им няма нищо европейско, логично, май няма и путинско - те са абсолютно дебили, НО НЕ СА НЕСМЕНЯЕМИ!

  ИДВАТ ИЗБОРИ !
  Ако искаме да живеем по европейски, нека си гласуваме за нормални хора, с нормално мислене. В милиционерската тиква няма нищо европейско. Това са скотове, които мислят единствено за ГЛОБИ!

  Герберастията не е несменяема! ИДВАТ ИЗБОРИ!

 56. 56 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan_":
  В проекта на закон се предлага освен паспорта (големя талон) да има и електронен паспорт в информационна система, в която освен данните на автомобила и преминалите ГТП, да се вписват и всички смени на масла, ремонти, лепене на гуми и др. като сервизите ще са длъжни да го въвеждат в тази система. Защо държавата ще се занимава с това и колко ще и струва?
  Според Директива на ЕС всеки производител на автомобили е длъжен да поддържа такава система за обслужванията и ремонти в оторизираните си сервизи, а не държавата. Според проекта, бай Пешо в Родопите, който лепи гуми на каруци, когато залепи една гума на Москвето, ще е длъжен да вземе лаптопа и през интернет да въведе в електронния регистър извършения ремонт. Ето това е простотията.

 57. 57 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#38] от "man_un":

  Типично, никва мисъл в теб! Дали пречиш? Дали вониш в;радиус 100 метра? Честито на селяндурите. Сега ще ви озаконят ремонти и сервизи под път над път. Мечтата ви се сбъдна! Да извадиш 1000-2000 лв,да си купиш трошка, да я спреш в калта пред блока о да легнеш под нея!

 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Аман от лобизъм БЕ!
  АМАН БЕ!
  АМАН!!!!!!!!!
  Писна ми да регламентират дейност, дето няма нужда от регламентиране. Аз съм достатъчно грамотен, че да разбера дали някой механик, водопроводчик, електротехник или кварталния сервиз за електроника са кадърни и да решавам дали да се обръщам към тях или не! Всички тези регулации не са насочени към повече грижа за потребителя, а към елеиминиране на малките и семейните фирми. За да останат само тези с многото пари, дето не вършат нищо, но искат по 60лв за всеки започнат час и сменят масло и филтър по два часа и половина. Някой да е виждал подобни закони другаде, започвайки от комшиите в Турция и свършвайки със силно развитите автомобилни сървиси в САЩ и Канада!? Ето за това VW гледа към други страни, вместо към единствената страна членка на ЕС, с най-ниския корпоративен данък.

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Поредната малоумна гробаромицифайска простащина за тричане на раята се спихна.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Споко, на година се пробутват поне по 50 законопроекта и поправки за корпоративни нужди! Тричането на простолюдието няма да спре!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#54] от "zhivko6461":

  :)

  Я да видим.
  Аз съм прост и невеж и затова се заблуждавам...

  Сега, имате един автомобил на 300+ х.кл. "там", Той струва 500-1000 евро "там"...
  Аз съм гражданин на "там" и си казвам я да му превъртя километража, вярно, че може да ме хванат и да лежа в затвора, но пък ще направя едни 100-200 евро отгоре.

  Я да видим сега, затвор или 100-200 евро повече у джобчето...
  Ммммм, естествено, че ще реша да взема тези 100-200 евро...

  Сега, ако наистина си запознат ще си разбрал какво ти подсказвам в ироничният си коментар....
  Ако не си разбрал толкова си запознат.

  ПП Ако случайно не си чувал имаш в западните държави има две основни правни системи. Та да приятелю, когати си наясно с правните принципи в тези системи и с обществените норми в съответните общества всъщност си наясно със законите във всички тези държави, тъй като те ще имат своите нюанси, но основните неща са еднакви.
  ППП Всъщност покупко продажбата на МПС си е сделка с движимо имущество (търговска сделка). И да имам 20+ години в сключването търговски седлки и да не съм искал съм бил длъжен да се запозная детайлно със съответното законодателство.
  И да ти определено не си запознат поне според това което пишеш, понеже даже принципните положения не са ти ясни. Измамата е наказуема навсякъде. Дали ще те мамят с шпревъртане на километраж или ще те мамят с нещо друго , все те мамят...
  това което ти явно не осъзнаваш, че "там" зааконите се спазват просто защото при неспазване вероятноста да те хванат е в пъти поголяма отколкото във България, където всъщност е леко беаконно на почти всички нива...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#56] от "Софианец":

  Мда, напълно съм съгласен, че това е доста по-рзлично нещо и определоне е недомислица.
  Това което съм видял тук е доста по-различно и паспорта в действителност е паспорт на автомобила, със включенте технически данни и със информация за собственост и преминали ГТП. Това къде си си сменял маслото или си ремонтирал двигателя не ги вълнува ако е направено качествено. Хората записват резултата при прегледа при тях в пункта.

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#35] от "yavooor":

  Това не е хубаво.Това е стандарт,задължение и всички сериозни сервизи по света /западния свят де/ имат табло/стена, на което са окачени удостоверения,специализациии ИСО сертификати и т.н. на персонала.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 64. 64 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#42] от "zhivko6461":

  Колко живи механика има в момента,които могат да регулират "палците" на притискателния дик на Москвич ?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 65. 65 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#57] от "rincewind":

  Преди да нападаш с толкова "справедлив гняв",що не се поинтересуваш кои години е било това?Предполагам още не си бил роден,когато "деянията" са били извършени.Тогава света беше друг.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 66. 66 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#65] от "sandman":

  А Колко живи МОСКВИЧА има в момента?

 67. 67 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#66] от "Софианец":

  На някой маниак колекционер може би? Доколкото знам,407 вече имат колекционерска стойност.Нищо че в са доста подробно копие на Опел.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#61] от "Ivan_"
  Претендирате, че имате познания и опит. Имате и голямо самочувствие. Което то често демонстрират в коментарите си към статии по различни теми. Често не можете да скриете повърхностните си познания. Иронизирането на други коментари не компенсира липсата на познания.
  В случая - продължавате ли да твърдите, че "там" не се "пренавиват километражи".
  Вашето мнение дали съм запознат с нивото на спазване на закони "там" или някъде другаде не може да бъде меродавно. Макар и изказано с типичното Ви самочувствие. Повтарям, че с аргументите си предизвиквате иронични усмивки от юристи. Трудно Ви е са с хванете. Може би защото сте се понадули малко повече и летните малко по-високо.

 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#68] от "zhivko6461":

  Бла, бла, бла...

  Това което имам като опит, го имам. Ако на вас или на някой друг не му харесва си е исзцяло ваш или негов проблем. Нямам никакво намерение да се отказвам или да правя каквито и да е опити да си изтривам знанията и опита, цитейски и професионален.

  Естественно е че и "там" се пренавиват километражи.
  Хората са хора навсякъде. Естествено е че и "там" шофират с превишена скорост, пияни или надрусани...

  Ти понеже също явно се имаш за нещо по така, как пък толкова не успяваш да схванеш разликата?

  Разликата драги е, че "там" има арестувани хора за пренавити километражи, има ли такива във българия. разликата драги е че "там" има осъдени хора за шофиране с 200км/ч на магистрала, няма ПТП драги, прото превишена скорост, я кажи как е във България, колко арестувани и осъдени има за шофиране с 200 на магистрала, разликата е че "там" аз за 6 години вече не съм видял някой на магистралата с 200, я кажи ти можеш ли във българия да изкараш поне половин час на магистрала без да видиш подобен...

  Хайде сега давай пак с личните опрееления за това кой какъв е?

  Интересно защо при кометари за ситиация свързана с закон за регулиране на автомобили, твоята оновна теза е Аз какъв съм?

  Нещо за конкретната тема ще напишеш ли или идеята ти е да обсъждаш мен?

  О.К. Аз съм един задръстен, въздухар който не разбира и пише много, я дай да видим сега изложи си аргументите с които да ми обориш въздухарските глупости.
  Мен ме опредили вече, дай да видим твърдяното от мен ще успееш ли да го коментираш аргументирано, че ако не си забравил то си има тема всяка статия и до момента не съм видял статия посветена на мен...

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#68] от "zhivko6461":

  "Вашето мнение дали съм запознат с нивото на спазване на закони "там" или някъде другаде не може да бъде меродавно."

  Моето мнение, както всяко лично мнение, драги е строго субективно.
  Самият факт, че ти НЕ си наясно с това и си тръгнал да се обясняваш, че то не било меродавно е показателен. И е показателен за теб...

  Също така ако успееш да разбереш написаното от мен, ще видиш, че съм достатъчно коректен да напиша, че това мое лично мнение е формирано на базата на написаното в твоите коментари. та ти може да си всякакъв, може и цар Соломон да си, Аз не коментирам теб драги, аз давам своето мнение от изложените в коментарите ти информации.

  По същият начин както и в началото на този коментар. Може да си всякакъв, но щом не излагаш в коментар въпросното:
  "Вашето мнение дали съм запознат с нивото на спазване на закони "там" или някъде другаде не може да бъде меродавно."

  За мен означава, че не си наясно с това че мнението ми е субективно, както и на всеки друг човек. Пък сега защо не си наясно с това, въобще не ме вълнува, нито го правя на въпрос, ти си този който се вторачва в детайлите в опит да състави теза...

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  щом излагаш в коментар въпросното...

  "не" то е ненамясто.

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivan_":
  Личното Ви мнение е под формата "отваряне очите на невежи те". Не аз, а Вие се хвали те с потенциала си. Мен не иронизурсте. Без да знаете какъв съм. Макар пе намекнах не допускате възможността аз да съм наясно със ситуацията. Включително и в други страни. Дори там, където спазването на законите е на много по-високо ниво в сравнение с България. Не допускате и отказват да се до сетите, че е възможно да имам непосредствени впечатления от ГТП на автпмошите там. И по други въпроси, свързани с качеството. Както и да е. Все пак приехте, че и "там" се вършат нарушения и престъпления.. Включително и свързани с ремонтите и обслужването на автомобилите. Дори и се "пренавиват километражи". Без значение, че за това деяние извършителят може са лежи в затвора. Вършат се и други престъпления, в т. Ч. свързани с неплащане на данъци и корупция. Които също се преследват от закона. Необходими ли са Ви конкретни примери?

 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#72] от "zhivko6461":

  ????

  Ей, невероятен си.

  Ти наистина си бил страшно информиран.

  Успя да изведеш извод, че нямало държваи чиито граждани да не нарушават законитеа...

  Къде съм се засилил аз да си мисля, че имам право да пиша в един и същ форум с теб?

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":
  Имате въображение. Как успяхте да формулирате подобен извод? Че и да ми го припишете.
  С какво Ви ограничава да пишете във форума? Може би високото Ви самочувствие Ви издига висооооко, високо и участието във форума с някои участници е унижение за Вас. Разбира се, че участието не е задължително. Поне във форуми, където не всички изпадат във възторг от коментарите Ви, а някои дори си позволяват да изразят несъгласие с някои Ваши постулати.

 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#74] от "zhivko6461":

  Мда, сбободно приятелю!

  Разглеждай по-добре коментарите....

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK