С реорганизации кабинетът ще опита да спре корупцията в автомобилната администрация

С реорганизации кабинетът ще опита да спре корупцията в автомобилната администрация

© ДневникСлед серия от скандали, свързани с корупция в различни поделения на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", правителството прие на днешното си заседание мерки за подобряване на дейността в агенцията. Предложенията са направени от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и са свързани с издаването на лицензи, контролната и административно наказателната дейност, както и организирането на изпитите на кандидатите за водачи, се казва в съобщение от правителствената информационна служба.


Една от целите на промените е да се намали административната тежест за компаниите, като лицензите се издават по улеснена процедура и за по-малко време. Планира се и разработването на единна информационна система на ИА "Автомобилна администрация", с въвеждането на която ще бъде осигурено автоматизиране на процесите по обработването на заявленията за административни услуги чрез свързаност с външни и вътрешни за агенцията регистри и информационни системи. Очаква се това да намали регулаторната тежест за бизнеса и чувствително ще ограничи броя на изискваните документи.


Планира се и надграждане на информационната система за резервиране на еднократни разрешителни и за автоматизирано разпределение на многократните разрешителни за превоз на товари (ЕКМТ и СЕМТ).


Окрупняване на регионалните дирекции
За подобряването на контролната и административнонаказателната дейност са предвидени структурни промени чрез тристепенна система, която ще включва осем регионални дирекции с контролни функции вместо сега съществуващите 27 областни отдела. Областните отдели ще запазят административните си функции по обслужването на граждани, както и дейности по провеждането на изпити на кандидатите за водачи.


Контролната дейност ще бъде организирана в осем регионални дирекции, който ще се намира в София, Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе и Враца. В рамките на новите регионални дирекции ще има средно 8 или 9 контролни екипа, с изключение на София, като по този начин ще могат да се осигурят над 15 екипа.


Контрол и през нощта


Това ще позволи да се планират цялостни и всеобхватни проверки във всяка област, като така ще бъдат осигурени екипи за контрол и през тъмната част от денонощието, каквито към момента няма. Чрез тази подход ще бъде прекъсната обвързаността на служителите на местно ниво и ще се осигури значителна степен на ротация.


Ще бъде създадена информационна система, която да обхване всички етапи на пътния контрол, прилагане на система за анализ на риска при избор на пътните превозни средства и предприятия за контрол, както и изграждането на електронни системи, позволяващи постоянен контрол на предприятията.


Електронен контрол на шофьорските изпити


При организирането и провеждането на изпитите на кандидатите за водачи е планирано създаването на интегрирана електронна система за контрол на изпитите чрез провеждане на практическите изпити в моторни превозни средства, оборудвани с видеонаблюдение и датчици, отразяващи автоматично грешките.


По този начин ще бъде ограничен субективния фактор и ще се осигури контрол върху маршрута на изпита. Изпитът ще се провежда само от служител на ИА "Автомобилна администрация" без присъствието на представител на учебния център, което ще гарантира провеждането му в контролирана среда.


Това е поредна промяна, след като преди около две години се въведе нова организация на полагане на изпита по теория.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Меле по пътищата и мелета в ДАИ от много време. Да я махат тая агенция и да отидат при другите тулупи у КАТ
  Глобите на тия са с много нули отзаде. Наредбите и те хиляди. За липсваща тахошайба - хилядарка...

  Укропняване = Окрупняване

 2. 2 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Окрупняване" се пише, не "укропняване".
  ДНЕВНИК, за толкова години така и не се научихте да ползвате софтуер за проверка на правописа. Резил!

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  Трудно ще се спре корупцията в автомобилната администрация, така се изхранват

 4. 4 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Окрупняване" се пише, не "укропняване".ДНЕВНИК, за толкова години така и не се научихте да ползвате софтуер за проверка на правописа. Резил!
  —цитат от коментар 2 на Sir Humphrey


  + 1

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Корупцията е главно в канцелариите, не на пътя. Въвеждат онлайн регистрация на всички вземане-даване с агенцията и проблемите ще лъснат!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1949 Весело

  Все си мисля, че ако се узакони "скрита камера" и се приеме като самостоятелно и достатъчно доказателство в съда, корупцията не само в ДАИ, а и като цяло във всички държавни институции ще бъде намалена в пъти.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Е как хем ще борите корупцията, хем ще го пълните с корумпираните ви некадърни калинки?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Да, още по-правилно е да се напише "Окрупняване".

  waldmeister
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK