Тенденцията сбогом дизел, здравей електромотор, стигна и до автосалона в София

Тенденцията сбогом дизел, здравей електромотор, стигна и до автосалона в София

© Анелия НиколоваОт автосалон на автосалон в цял свят броят на изложените дизелови модели постоянно намалява, за сметка на бензиновите, а показваните хибридни и електрически коли отвоюват все по-големи територии на щандовете на производителите. Софийският автосалон, който приключва тази вечер в Интер Експо Център на бул. "Цариградско шосе", не прави изключение.


Да започнем оттам, че що се отнася до покупката на нови автомобили, България следва тенденциите в останалите европейски страни за отлив на интереса от колите с дизелови двигатели и пренасочване на вниманието към бензиновите модели и тези с алтернативно задвижване.


Данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА) за полугодието показват, че в България през този период са купени с 22.3% по-малко дизели, а за всички страни от ЕС спадът е със 17.2 на сто. Тази тенденция е трайна и се дължи на планираното въвеждане на рестрикции за влизане в определени зони на дизелови коли и намеренията забраните да обхващат все по-големи части от населените зони. Друга причина са все още неотшумелите скандали около манипулираните данни за разхода на гориво на тези автомобили.
Покупките на бензинови модели в България скачат с 11.5%, на електромобили със 120.3 на сто, а на зареждащите се от контакта хибриди със 73.3%.


Ако се съди по експонатите на автосалона, то тези тенденции ще се запази. 24-тото издание на изложението в София ще се запомни с рекордния брой експонати на алтернативни горива - 13 електромобила, 5 зареждащи се от контакта хибриди (плъг-ин), 17 меки и класически хибрида и 4 коли на на метан.


Нещо повече, на изложението има цели щандове, на които няма нито един дизелов автомобил, като често те са на марки, напрактика спрели производството на коли с такива двигатели. Само бензинови модели са подредени например на щанда на новата италианска марка DR, за която салонът е дебют в България.


Новата автомобилна марка DR предлага само бензинови модели.

© Анелия Николова

Новата автомобилна марка DR предлага само бензинови модели.


Хитро решение е всеки от техните четири модела, да може срещу минимално оскъпяване да се оборудва с газова или метанова уредба. Това намалява поне на половина себестойността на всяко пътуване, в сравнение с извършването му с дизелов или бензинов модел. Два модела на метан има и на щанда на "Фолксваген", като от вносителя "Порше БГ" подчертаха, че те са добра еко и бюджетна алтернатива на електромобилите, които все още са скъпи и страдат от липсата на зарядна инфраструктура.


Сбогом на дизела са казали и от марката за кросоувъри на "Грейт Уол" - "Хавал", като изложението техни модели разчитат само на бензинови мотори.


Нашествието на меките и класически хибриди


Поглед към щанда на "Сузуки" пък показва, че всички коли на него са само бензинови, при това меки хибриди. Това ще рече, че електромотор, със сравнително малко мощност, играе ролята на стартер и алтернатор, като при потегляне подпомага бензиновият мотор.


Тази технология позволява при определени условия старт-стоп системата да изключи двигателят с вътрешно горене още преди автомобилът да е спрял напълно (при достигане на около 15 км/ч). Друг допълнителен компонент, спрямо стандартен бензинов модел, е малка литиево-йонна батерия, която осигурява ток за стартер алтернатора и се зарежда от него, в режим на спиране и при движение по инерция (повече за работата на системата можете да видите във видеото).Дизелови модели няма да намерите и на щанда на "Субару". Там дебютира новата технология e-boxer, която всъщност представлява класическа самозарядна хибридна система.


Цялата гама на новия "Форестър" ще се предлага само с такова задвижване, което навлиза и в модела XV, но там все още има версии и само с бензинов мотор. За вбъдеще цялата моделна гама на японската марка ще е само с това задвижване.


Тенденцията сбогом дизел, здравей електромотор, стигна и до автосалона в София

© Тони Тончев, Пресцентър на автосалона


Хибридната система на "Субару" във "Форестър" комбинира двулитров бензинов мотор с боксер конфигурация със 150 конски сили и електромотор с близо 17 к.с. На мястото на резервната гума под пода на багажника е поставена литиево-йонна батерия.


За разлика от меките хибриди, при класическите, моторът на ток не само подпомага бензиновия агрегат при потегляне и ускорение, но може самостоятелно да движи автомобила в продължение на няколко километра. Устройството на системата може да се види и на изложен на щанда на "Субару" експонат на напрактика разрязан "Форестър".


На този експонат може да се види какво е устройството на един класически хибрид.

© Анелия Николова

На този експонат може да се види какво е устройството на един класически хибрид.


Вече повече от 20 години хибрид и "Тойота" напрактика са синоними и не е изненада, че именно на щанда на тази марка има най-много модели, комбиниращи двигател с вътрешно горене и електромотор. Японците извадиха дизеловите двигатели от почти цялата си гама - "Айго", "Ярис", "Корола", "Камри" дори RAV4. В тях изборът е между бензинови двигатели и хибридни версии.


Дизели за момента остават само в големия кросоувър "Ленд Круизър", пикапа "Хайлукс" и лекотоварния "Проейс". С едно изключение всички хибридни модели на "Тойота" са самозарядни, като допълнителните им батерии, захранващи електромотора, се зареждат от работата на бензиновия двигател и превръщаната в ток кинетична енергия, отделяна при намаляване на скоростта и движение по инерция.


Най-много хибриди има на щанда на "Тойота".

© Анелия Николова

Най-много хибриди има на щанда на "Тойота".


Самозарядни хибриди има също на щандовете на "Форд", новата луксозна марка DS, "Хонда", "Хюндай", "Киа" и "Лeксус".


Най-доброто от два свята


На автосалона за първи път дебют в България прави плъг-ин хибридната версия на "Приус". Зареждащите се от контакта хибриди към момента се счита, че комбинират най-доброто от два свята - на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и на колите на ток.


Те разполагат с по-голяма батерия, в сравнение със самозарядните хибриди и по-мощни електромотори. В резултат само на електричество изминават около 50 километра, което е напълно достатъчно за няколко дни ежедневни пътувания в града, с по-висока скорост (често надвишаваща 100 км/ч). При сегашните цени на тока, изминаването на 100 километра струва 3-4 лева, в зависимост от стила на каране и това дали се зареждат на дневна или нощна тарифа.


На щанда на "Хюндай" могат да се видят модели с почти всички използвани от индустрията задвижващи системи - коли на бензин, на дизел, на ток, плъг-ин и класически хибриди.

© Тони Тончев, Пресцентъра на автосалона

На щанда на "Хюндай" могат да се видят модели с почти всички използвани от индустрията задвижващи системи - коли на бензин, на дизел, на ток, плъг-ин и класически хибриди.


Голямото предимство на плъг-ин хибридите е, че когато токът в батерията свърши, бензиновият (по-рядко дизеловият) двигател позволява пътуването да продължи без нужда от намиране на зарядна станция. В същото време разходът на гориво е близък, а по някога и по-нисък от този на дизелов модел.


Плъг-ин хибриди могат да се видят също на щандовете на БМВ, МИНИ, "Мицубиши", "Хюндай" и за първи път при "Опел" - с модела "Грандленд".


Съзвездие от електромобили


Хвърлим ли поглед към електромобилите, то ще открием, че най-много от тях - два има на щанда на "Киа". Изложените модели "Соул ЕV" и "Ниро ЕV" използват еднакви батерии и електромотор с 204 коня, като с един заряд изминават над 400 километра.


"Киа" обяви, че моделът "Соул" в Европа ще се продава само като електромобил.

"Киа" обяви, че моделът "Соул" в Европа ще се продава само като електромобил.


След пауза от няколко години, през които не предлагаха разработения съвместно с "Мицубиши" модел айОн (iOn) "Пежо" се връщат на пазара на електромобили с версия на ток на бестселъра си 208. Тя използва двигател с мощност 136 конски сили, а батерията осигурява пробег от над 300 км.


Фотогалерия: Екомоделите на автосалона в София >


За първи път посетителите на софийския автосалон могат да видят чист електромобил от "Опел". Става въпрос за електрическа модификация на "Корса", която е технологичен близнак на "Пежо" 208. С обявената стартова цена от малко под 60 хиляди лева, това е и най-евтиният електромобил на салона.


За първи път електромобил представят и от "Ауди", като техният кросоувър И-Трон (е-tron) е едновременно мощен (408 конски сили) и с голям пробег (над 400 километра), като добавя и типичната за куатро автомобилите проходимост. С цената си от почти 167 хиляди лева това е най-скъпият модел на ток на изложението.


"Ауди И-Трон" е най-скъпият електромобил на автосалона.

© Анелия Николова

"Ауди И-Трон" е най-скъпият електромобил на автосалона.


На салона в последните си модификации присъстват също най-продаваният електромобил в света - "Нисан Лийф" и в Европа - "Рено Зое". При БМВ е представена спортната версия на един от най-продаваните електромобили в България Ай3Ес (i3S).


Лошата новина - заливат ни стари дизели


Самият факт, че българските купувачи могат да избират между толкова много еко модели е добра новина, но предлагането само по себе си не води към покупка. Проблемът е, че България е една от малкото страни, в които държавата не стимулира покупката на електромобили и особено на хибриди.


През миналата година се въведе еко компонент в данъците, но през тях могат да се спестят символични суми. В същото време докато собствениците на електромобили имат бонуса да паркират безплатно в платените зони на редица градове, то тези с хибриди, включително плъг-ин си плащат на общо основание.


Най-продаваният електромобил в Европа "Рено Зое" дойде в София с новото си поколение, което може да е с по-мощен мотор и батерия с по-голям капацитет.

© Анелия Николова

Най-продаваният електромобил в Европа "Рено Зое" дойде в София с новото си поколение, което може да е с по-мощен мотор и батерия с по-голям капацитет.


В същото време страни, които биха да се определят като от нашата черга, стимулират директно покупката на еко модели. В Румъния, например, държавата дава 10 хиляди евро при покупка на електромобил, като добавя и още 1500 евро, ако се бракува кола на повече от осем години. За плъг-ин хибрид бонусът е 4500 евро.


В Словения за лека кола на ток се получават 7500 евро, а за ван 4500 евро. В Германия бонусът е 6000 евро, а в Испания до 5500 евро за лека кола, 6000 за ван, 8000 евро за товарни автомобили категории N2 и М2 и 15 000 евро за камион.


Субсидии има също в Франция (6000 евро за нови електромобили и 5000 за втора ръка), Ирландия (до 5000 евро за електромобили и плъг-ин хибриди), Швеция (5500 евро за електромобил), Великобритания (35% от цената на автомобили, общо до 4050 евро за електромобили), Германия (4000 евро за електромобили и 3000 за хибриди), Финландия (2000 евро за коли на ток) и Австрия (3000 евро за електромобили и 1500 евро за плъг-ин хибриди).


По данни на МВР от регистрираните от началото на годината до края на септември в страната 182 723 леки автомобили 27 127 са били на възраст до 6 месеца, а 124 859 са над 10 годишни.

По данни на МВР от регистрираните от началото на годината до края на септември в страната 182 723 леки автомобили 27 127 са били на възраст до 6 месеца, а 124 859 са над 10 годишни.


В България средната възраст на автопарка се върти около 18 години, покупките на нови коли на човек от населението е най-ниска за страните от ЕС, а за капак старите дизели, които в Западна Европа ставата все по-нежелани, влизат безпретяствено.


Данните на Пътната полиция за леките коли показват, че в сравнение с 1 октомври миналата година през тази броят на моделите на бензин е намалял с 49 334 бройки (1 310 018), докато дизелите са с 54 401 повече (1 211 063). Добрата новина е, че броят на електромобилите се е увеличил със 489 до 1063, а на хибридите с 2215 до 7024.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (230)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Тека като се разделяме с дизела,ще се разделим и с ГЕРБ, и ще се прегърнем с идеите на ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Свиването на дела на дизела ще увеличи замърсяването на въздуха (справка Хамбург) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  Свиването на дела на дизела ще увеличи замърсяването на въздуха (справка Хамбург) :)
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Ще има повече пърдящи пешеходци,или как?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Колите на Бензин не могат да стигнат все още ниската консумация на дизеловите ,а е истина ,че трябва да се забранят всички стари дизели под евро 4 ,защото по улиците е ужасно , не е казано ,че всяка мравка трябва да се качи на кола и да обикаля с нея навсякъде ,има и обществен транспорт.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  Тоест наближава момента да бъде въведен справедлив акциз на тока за бита

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  " Хитро решение е всеки от техните четири модела, да може срещу минимално оскъпяване да се оборудва с газова или метанова уредба. "

  Всеки, който кара колата си на газ, знае колко по - нисък е себестойността на пробега в сравнение с този на бензина например, а и колко екологично чисто е това гориво ! Газовата уредба се монтира най - често на бензинови мотори, а колата с бензинов двигател е по - евтина от електрическите или хибридните и аналози, което прави използването на газта най - евтиния и добър вариант, за да си съобразен с екологичните изисквания, а и да имаш по - нисък разход в сравнение с останалите горива.

 7. До коментар [#6] от "samoedin":

  Докато не гръмне......

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Грешиш кардинално , кола на газ в БГ е най неизгодно (БГ купува най скъпия газ) и замърсява най много (с руска зависимост и данък Русия)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  25 години я повтаряте тая простотия и гръмналите коли от газова инсталация са 0 или клонящи към нула.

 10. 10 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  25 години я повтаряте тая простотия и гръмналите коли от газова инсталация са 0 или клонящи към нула.

 11. 11 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  25 години я повтаряте тая простотия и гръмналите коли от газова инсталация са 0 или клонящи към нула.

 12. 12 Профил на noidea
  noidea
  Рейтинг: 237 Разстроено

  До коментар [#7] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  25 години я повтаряте тая простотия и гръмналите коли от газова инсталация са 0 или клонящи към нула.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Социалистическа България беше един от световните лидери по производство на електрокари = Сега ние трябваше да бъдем лидери и в електромобилите , ако не бе прекъснат възхода ни. Съвсем малко време не ни достигна да стъпим на новата технологична база. На практика нашите институти вече бяха направили технологичния пробив ... :-) Да видим сега креативния и умнокрасив български частник дали може да направи въобще нещичко в пазарни условия относно електромобили и хибриди - има всичко необходимо за да успее = световно известна българска марка, готови заводи, квалифицирани кадри и безкрайна пазарна ниша.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  " Грешиш кардинално , кола на газ в БГ е най неизгодно (БГ купува най скъпия газ) и замърсява най много (с руска зависимост и данък Русия)"

  В момента колата, която карам ( бензинов двигате 1.6 кубика, 108 к.с) при разход от 8 на 100 бензин ми струва 8 * 2.30 = 18.4 лв,
  на пропан бутан 10 * 0,82 = 8,2 лева, на диезел 6 * 2.30 = 13, 80, на метан не съм сигурен. Примерът е ориентировъчен, както и факта, че съотношението към цените на горивата не е било винаги такова. Точно в момента да караш на метан и пропан - бутан е с почти изравнени стойности с леко предимство от лев - два надолу в полза на метана. Но както виждаш газта е най - евтиния вариант ( ако не броим купуване на употребявана мазнина от заведение за обществено хранене и използването и в по - старите дизели, което е горе - долу колкото пропан - бутана или малко по - евтино), като спрямо бензина е в две цяло и малко пъти по - икономична ! За замърсяването - газта е 100 % отделяне на пара, без каквито и да било други вредни емисии ! Използвам я вече близо 200 000 километра и мога да направя разлика с времето, когато карах само на бензин ! Още не е гръмнала :)

 15. 15 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#13] от "dark'star":

  То и компютри произвеждахме...

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Да де, ама плащаш данък Русия ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така е! Българските електрокари, бяха чудесни, в някои години бракът падаше под 30%.
  Една година върнатите бяха дори 18%. А в развитите държави, Балканкар имаха ПРЕДПРОДАЖЕН сервиз. Ремонтираха ги ПРЕДИ пордажбата, както са нови от завода!

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#13] от "dark'star":

  Зарядната станция на първата снимка е Вестел .... същите онези турци дето сайта ги фалира през ден

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Точно пък тая "хибридна" система на Сузука е пълна измама и маркетинг. Очевидно е. И единствената причина, че някои треторазрядни производители не предлага дизелови автомобили, е че бензинови двигатели са много по-евтини и лесни за производство.
  Дизелът е за норманите хора, а бензините моторчета за такива, които не разбират нищо от коли. 😀

  If you are going through hell... Keep going!
 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Целта не е да ти е евтино, а да се печели достатъчно. Понастоящем цените на горивата зависят основно от данъците и таксите.

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  И трябва ясно да се дефинира със закон кои автомобили могат да се наричат хибрид. Иначе всяка кола с акумулатор е хибрид като на Сузуки. Това е точене на пари за субсидии. Трябва да си дефинира електрическата енергия спрямо теглото на автомобила.

  If you are going through hell... Keep going!
 22. 22 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Колите на Бензин не могат да стигнат все още ниската консумация на дизеловите ,а е истина ,че трябва да се забранят всички стари дизели под евро 4 ,защото по улиците е ужасно , не е казано ,че всяка мравка трябва да се качи на кола и да обикаля с нея навсякъде ,има и обществен транспорт.
  —цитат от коментар 4 на edin drug


  Да, не могат да стигнат ниската консумация на дизела, но все повече се доближават. От месец нов голям автомобил (комби) на бензин 150 к.с. В София със задръствания ми дава към момента между 6-7.5, което е много добре. Наличието на Старт/Стоп система, както и че до 80-90 км/ч често изключва два от цилиндрите (4 общо) много помага за намаляване на разхода. Миналата седмица нулирах показателите на компютъра, за да тествам по околовръстното колко би ми дало с движение 80-90 км/ч - еми даде ми 4 л/100. По магистралата с 120 ми дава около 5.5, което също е много добре. При такива показатели никога не бих си купил дизел, а и не карам достатъчно на година, за да си заслужава.

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Свиването на дела на дизела ще увеличи замърсяването на въздуха
  —цитат от коментар 2 на penetrating


  Ще има повече пърдящи пешеходци,или как?
  —цитат от коментар 3 на Платон Фъшкиев


  Не иде реч за пешеходците а че същата транспортна дейност трябва да се извърши по друг начин
  Забраната на дизелите автоматично води увеличаване на парниковите емисии и азотни оксиди

  А ако добиваме електроенергия от РДФ или други зелени технологии за транспорта увеличаваме и диоксините и азотните съединениялл

  Ето от Блумбърг

  "... всъщност е довела до обратен ефект за климата, пише коментаторът Леонид Бершидски в "Bloomberg".

  През 2017 г. емисиите на въглероден диоксид от нови автомобили се оказват по-високи от статистиката за предходната година. Това е първо годишно увеличение от 2010 г. насам, съобщи преди дни Европейската агенция за околната среда.

  Има просто обяснение: ...Природозащитни групи започнаха да атакуват дизеловото гориво, големите световни градове започнаха да планират постепенна забрана на колите с дизелови двигатели. Пазарът се изплаши.

  През 2017 г. европейските потребители са купили повече автомобили на бензин, отколкото на дизел - и това се случва за първи път от 2009 г. насам.

  Проблемът е, че превозните средства с бензинови двигатели отделят между 10% и 40% повече CO2 от техните дизелови еквиваленти...."

  Грета Тунберг НИ УЧИ ДА СТЕПЕНУВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ!
  Основното - казва тя - са СО2 емисиите и азотните оксиди

  А с дизели - за една и съща извършена работа и на единица мощност - ги намаляваме!

  " терминът азотни оксиди (NOX) се използва за сумарните емисии на азотен оксид (NO) и азотен диоксид (NO2). Около 40% от емисиите на азотни оксиди от стационарни източници се генерират от котли в топлоелектрически централи. Значими количества се отделят и от други антропогенни източници, например промишлени котли, инсинератори, металургични предприятия, производства на цимент, стъкло и азотна киселина."

  Като добиваме електричество за електроколите от ВЕИ зелени горива - бали боклук или биомаса при висока температура - за да задвижваме електроколи - ние увеличаваме температурата за да разпаднем фураните ама пък увеличаваме азотните оксиди

  Грета Тунберг ни оставя един завет - винаги да се замисляме!

  П П
  Дизлите са далече от сбогом
  Огромно количество машини и транспортни средства около нас са с бая големи дизелови двигатели и май така и ще си останат

  Леките коли и 100% да престанат да са дизел и кво - ми нищо

 24. 24 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Все още на някои магистрали /без ограничения/ в Германия доста от мощните коли са дизели и карат с 200 и повече. Който е бил там, може да го потвърди. Великата Тесла /струваща около 10 пъти повече от 10г. луксозен дизел Евро 5, върви пряко сили със 120-130км/ч, защото батериите и са яко надценени. Колкото до технологиите - комбинация дизел/метан се ползва в градския транспорт от 20г! Та въпроса не е нито технологичен, нито екологичен. Става въпрос за рекламна кампания...

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Поредната юрбулешка кампания. А електричеството откъде идва? Разните вятърни и слънчеви централи даже за покриване на пиковете далеч не стигат. И на тока му трябват или нафта, или въглища (дето искат да ги махат) , или уран.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":" Грешиш кардинално , кола на газ в БГ е най неизгодно (БГ купува най скъпия газ) и замърсява най много (с руска зависимост и данък Русия)"В момента колата, която карам ( бензинов двигате 1.6 кубика, 108 к.с) при разход от 8 на 100 бензин ми струва 8 * 2.30 = 18.4 лв,на пропан бутан 10 * 0,82 = 8,2 лева, на диезел 6 * 2.30 = 13, 80, на метан не съм сигурен. Примерът е ориентировъчен, както и факта, че съотношението към цените на горивата не е било винаги такова. Точно в момента да караш на метан и пропан - бутан е с почти изравнени стойности с леко предимство от лев - два надолу в полза на метана. Но както виждаш газта е най - евтиния вариант ( ако не броим купуване на употребявана мазнина от заведение за обществено хранене и използването и в по - старите дизели, което е горе - долу колкото пропан - бутана или малко по - евтино), като спрямо бензина е в две цяло и малко пъти по - икономична ! За замърсяването - газта е 100 % отделяне на пара, без каквито и да било други вредни емисии ! Използвам я вече близо 200 000 километра и мога да направя разлика с времето, когато карах само на бензин ! Още не е гръмнала :)
  —цитат от коментар 14 на samoedin

  Не схващате иронията в забележката. Може би не съвсем уместна.

 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":Докато не гръмне......
  —цитат от коментар 7 на Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири

  Колко АГУ са "гръмнали"? По какви причини? А колко са случаите на възникнали пожари при движение автомобили с бензинови двигатели? По какви причини? ... Могат да се зададат допълнителни въпроси. Например колко души са загинали при скок или падане от високи етажи на сгради? Колко души са пострадали, респ. загинали при трудови злополуки? ...

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Сбогом дизел привет електромотор бахахахаааа ще се задава от смях. Будалкат ви тънко с разни глупости да ви вземат паричките. Привет електромотор, 50 000 лева. По-скоро привет тлъсти печалби

 29. 29 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Проблемът е, че България е една от малкото страни, в които държавата не стимулира покупката на електромобили и особено на хибриди."
  По-сериозен проблем е, че държавата няма стратегия за преминаване към електромобили. Не е ясно по какъв начин ще бъде осигурена необходимата електрическа енергия и какви инвестиции в какви срокове ще са необходими за реализиране на свързаните инфраструктурни проекти.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  " Хитро решение е всеки от техните четири модела, да може срещу минимално оскъпяване да се оборудва с газова или метанова уредба.

  "Всеки, който кара колата си на газ, знае и колко екологично чисто е това гориво !

  евтиния и добър вариант, за да си съобразен с екологичните изисквания,.
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Ми СО2
  ГАЗЪТ е изкопаем въглеводород добива се от земята

  И дава въглероден отпечатък!
  Иначе самият аз многократно съм давал инфо за чисти и икономични дизели на газ

  https://www.youtube.com/watch?v=1YPAU0CH-jg

  https://www.youtube.com/watch?v=KNGzgzmFIV0

  Видяхте ли последната система
  Една и съща дюза впръсква дизелово гориво и ЛНГ в цилиндрите по определена схема
  Дизелово гориво е минимално количество и служи за запалване и поддържане на пламъчния фронт а с помощта на газа се постига пълно изгаряне и минимизиране на частици и саждилл

  Подобни системи за дуал фюел имат и МАН и Скания и кой ли не още
  Още повече че като се разработват и въвеждат тези нови чисти дизелови двигатели хем имаме мобилно и технологично решение хем разните патенти и технологии дето сега ще разработим могат да се използват за дуал-фюел задвижване за всичко – за кораби камиони булдозери багери селскостопански машини и т н

  Да ама не
  Не можело така с дуал-фюел

  Трябвало да е на електро!
  Простичко било

  Вземаме боклуци балираме горим заедно с биомаса в ТЕЦ - добиваме ВЕИ ток!

  После правим медни кабели акумулатори мрежа от зарядни станции навред по Земята
  После вече иде Зелената Ера!
  Без изкопаеми горива без газ! без нефт ! без въглища!без шисти!
  Без бог! без господар!

  Ще има климатична промяна!
  Септември ще бъде май. Юни ще бъде май! Август ще бъде май!
  Човешкия живот ще бъде един безконечен възход- нагоре! нагоре!

  Земята ще бъде зелен рай - ще бъде!

  Ама иска малко чакане!

  Та ей дизели с дуал-фюел и са си на газ с високо КПД малко СО2 мобилни и с голям пробег на един резервоар и всякакви предимства на дизела каквито се сетиш плюс са чисти

  МАН примерно

  https://www.youtube.com/watch?v=Slo27qMxdPQ

  https://www.youtube.com/watch?v=mJy12SKnTgU

  П П
  По-ефективно е природен газ - ако все пак ще го горим де - да се изгаря в дизели а не в бензинови мотори защото той е трудно горим и с високо октаново число и е подходящ за двигатели с високо сгъстяване
  Те са си и с по-високо КПД!

 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Голяма новост, според автора, били газовите уредби! Около 1985, ако не беше и по-рано, във военните заводи в Сопот (ВМЗ) почнаха да монтират газови уредби на автомобили, там беше и първата станция за зареждане на газ. После почнаха да се появяват и газостанции в други градове. Това е най-добрата опция за икономичен и незамърсяващ двигател засега.

  До коментар [#25] от "султана глаушева": точно така! Производството на електричество от въглища, газ и ядрена енергия сега е 70% , от ВЕЦ около 25-30%, а от фотосолари, вятър и т.н. е засега 6-7%. Като се отчете, че и при производството на акумулатори, както и при преработката на изтощените акумулатори, също се отделят вредни емисии, ползата от електромобили е доста съмнителна. А и цените им са доста високи, а пробегът между две зареждания е далече от този на бензиновите и дизеловите коли.

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  " Хитро решение е всеки от техните четири модела, да може срещу минимално оскъпяване да се оборудва с газова
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Многократно съм говорил с Ушанки-Електрокаристи

  Добре де - викам им - леките коли дори и да са електро 100% пак остават маса други двигатели - дето са преобладаващо дизели
  Там какво правим и те ли ще са електро

  Как
  Трактор оре на батерийки
  Ми що не се подопомогнат дуал-фюел двигателите ако се съчетаят и с милд-хибрид примерно и хем чисто икономично технологично решение!

  Споко - викат ми - всеки момент нещо ще се измисли и там и няма да има нищо общо с ДВГ!

  Ми добре - чакаме !

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Любопитно

  До коментар [#26] от "zhivko6461":

  "Не схващате иронията в забележката. Може би не съвсем уместна."

  Да, не съм мислел, че колегата се майтапи точно с мене. Писах горните, за да покажа, че ако искаме да караме екологичен автомобил, който ни е по джоба, не е необходимо винаги да се бъркаме дълбоко в джоба електрически или хибридни автомобили, които в момента хич, ама хич не са евтини гледано от переспективата на средния българин ! Да не говорим, че поради масовото ориентиране на големите концерни към тях и инвестирането на милиарди в тези технологии, вече започва да се оформя почти истеричното им налагане и изтъкване, без все още да може наистина да се види колко по - изгодни отделните технологии ни излизат и на каква цена....

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Весело

  До коментар [#13] от "dark'star":Зарядната станция на първата снимка е Вестел .... същите онези турци дето сайта ги фалира през ден
  —цитат от коментар 18 на дерибеев  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Същото си помислих и аз. Мислех че Вестел са изчезнали... Имах телевизор Вестел преди 30-ет години и беше много читав. Но Вестел не е ли холандска фирма?

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  Може ли някой да ми обясни смисъла на т. нар. "хибриди"? Хибрид може да се движи на ток максимум 50 км (в най-добрия случай). Има електрички с много по-голям пробег. Това за градско. А за извънградско - от 500 км разстояние да изминеш 50 км на ток и останалото на бензин, не може да покрие разликата в цената между хибрид и бензин (около 10%).

 37. 37 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":

  Не си прав - пропан бутанът (и метанът) съдържат въглеводороди и при изгарянето им се отделят същите отпадъци като при бензина, но по-малко (справка химията за 8 клас).
  Даже при електромобилите не може да се каже, че са абсолютно чисти, защото засега производството на ток става с изгаряне на фосилни продукти (за произвоството на батериите не говорим, въпреки, че то е много замърсяващо).

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Весело

  "Проблемът е, че България е една от малкото страни, в които държавата не стимулира покупката на електромобили и особено на хибриди."По-сериозен проблем е, че държавата няма стратегия за преминаване към електромобили. Не е ясно по какъв начин ще бъде осигурена необходимата електрическа енергия и какви инвестиции в какви срокове ще са необходими за реализиране на свързаните инфраструктурни проекти.
  —цитат от коментар 29 на zhivko6461  До коментар [#29] от "zhivko6461":

  Добре де,Живко,какъв е смисъла да постваш такъв "анализ"?! В България милиони пенсионери гладуват, други милиони българи едва свързват двата края с €200 заплата нето. Ти ми говориш за електромобили и за стратегия...!?

 39. 39 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Тенденцията на автосалона е едно, но тенденцията при новорегистрираните в България коли, през 2018, показва превес на дизела над бензина и лабораторни единици електрически. Та нещо теорията и практиката тотално се разминават.
  Другото съществено нещо е, че към 3/5 от тока в България се произвежда от въглища (и отпадъци), изгарянето на които е много по-вредно от дизела. Добавете и 50% загуби по преноса на електроенергията до крайния абонат, както и загубите при преобразуването на топлинната енергия в механическа и от там в електрическа, ставнено с директното преобразуване на топлинно-химическата в механическа и ще получите накрая три пъти повече вредни емисии.

 40. 40 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  В този случай хибрида наистина си заслужава, но да е plugin. Всеки ден го дозареждаш и така в града караш само на ток. По този начин особено в София ще ти излезне доста по-евтино. Извънградско си караш на безин, но там разхода така или иначе пада значително. Все още са прекалено скъпи plugin хибридите и е необоснована инвестиция.

 41. 41 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  “страни, които биха да се определят като от нашата черга, стимулират директно покупката на еко модели. В Румъния, например, държавата дава 10 хиляди евро при покупка на електромобил, като добавя и още 1500 евро, ако се бракува кола на повече от осем години. За плъг-ин хибрид бонусът е 4500 евро.““

  Всъщност, защо трябва да стимулира покупките на електроавтомобили? За сведение на автора, държавата плаща тези стимули от данъците на всички. Защо всички данъкоплатци трябва да плащат на желаещите да си купят скъп електромобил? Като са толкова загрижени за околната среда, производителите и продавачите на тези автомобили да намалят цените с 30-40%. Така ще допринесат за благото на човечеството и за опазване на природата.
  Тези призиви за държавна помощ ми звучат доста нахално.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#40] от "Никола Николов":

  ОК. Но моето семейство почти не караме кола в София (градският транспорт е моного добър поне за нашите дестинации). Та за мен бензин е решението!

 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Пропан-бутанът е нефтопродукт (LPG) и няма нищо общо с природния газ.

 44. 44 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ...
  Добре де,Живко,какъв е смисъла да постваш такъв "анализ"?! В България милиони пенсионери гладуват, други милиони българи едва свързват двата края с €200 заплата нето. Ти ми говориш за електромобили и за стратегия...!?
  [quote#38:"deaf"][/quote]
  Не е моя идеята за масово преминаване към електромобили. Проблемите, които споменавам в коментара си, наречен от Вас "анализ", са неминуми. Игнорирането им няма да подобри социалното положение на милионите гладуващи пенсионери и работещи "с €200 заплата нето".
  Като че ли прекалено свободно боравите с числата. А математиката и статистиката уж били точни науки.

 45. 45 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Голям кеф. Умните и красивите да се ръсят за хибриди и електрички, аз ще си купувам евтини дизели и евтино дизелово гориво. :-) Вие си зареждайте на ток пред блока /искам да го видя това/ или кибичете по паркингите на молове и магазини няколко часа, за да заредите. хахах :-)

 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Точно пък тая "хибридна" система на Сузука е пълна измама и маркетинг.
  —цитат от коментар 19 на dante_18


  Що пък да е измама
  Многократно съм я давал за пример
  Поне 10 пъти съм го пускал линка!

  Да системата е разработена за японските стандарти на измерваш цикъл и по този повод обявява 3 3 л на 100 км и 86 г СО2 на км
  Явно в реално движение не може да има разход 3л на 100!

  Но е много хитро измислена евтина и полезна
  Всички милд-хибриди представляват развитие на някогашните старт-стоп от 70-те години (на Фолксваген ФИАТ Тойота)
  Простични са - не върви колата - двигателят е спрял Натиснем педала на газта - и всичко тръгне!
  Да ама старите стартери и батерии не бяха подходящи

  И Бош Валео Делфи Денсо и други производители през 2003 - 2004 направиха усъвършенствани системи - микро хибрид

  https://www.youtube.com/watch?v=VJSEQaxAh4c

  Микро-хибридът се усъвършенства и се отиде на първо и второ поколение
  Генераторът и разни други консуматори дето се завъртат от коляновия вал се изключват когато ускоряваме и колата олучава 5-6 конски сили допълнително

  А като спираме-генераторът се задвижва от спирането и зарежда акумулаторите
  Това се казва смарт-енерги-мениджмънт

  КИА си спира електрогенератора при ускоряване а Сузуки има ене-чардже

  Ей и Мазда
  https://www.youtube.com/watch?v=BJHAr4wA2fc

  Измислиха и климатикът да не е на коляновия вал а да е електро
  ОК ама много взе да се товари батерията

  Сусузки измисли еко-куул когато колата е ненантоварена и спира не само генераторът ами и компресора на климатика е на макс и събира студ с течност в изолирано резервоарче
  Докато ДВГ не работи от този студ с вентилаторче си се охлажда купето
  Освен това ДВГ се спира не само на светофара(задръстването) ами и още на скорост 18 км в час

  Ауди започна да спира ДВГ не само в задръстванията ами и като се спуска по инерция примерно
  А климатици усилители на кормило на спирачки и т н и всякакви такива неща са на електрото
  вакумната помпа на спирачките е електро
  Водната помпа на двигателя е електро и като спре ДВГ на светофара за да не станат в главата термични напрежения водната помпа си работи от акумулатора бавничко

  Ей го АУДИ как си спира двигателя когат си реши (по данните от 3Д навигации)

  https://www.youtube.com/watch?v=EhA8XdcXrgg

  Мазда пък измисли система без никакъв електро-стартер
  Като спре ДВГ на задръстването и си ориентира буталата така че в един цилиндър да има сгъстяване после се пали само от искра без никакъв стартер

  https://www.youtube.com/watch?v=EnTsbN2uP9M

  Да но и това не стигна и се отиде на милд-хибридите
  Когато колата ускорява или е преходен режим или друго тя работи не само неефективно но и с много емисии
  Тогава дизелите димят най-много

  Решението е просто - тези режими са с подпомагане и от интегрирания статрер-генератор
  Освен това има вече двойни компресори суперчарджър електро и турбочарджър
  https://www.youtube.com/watch?v=DtJr2LHgLhI

  Е-бууст на Борг Уорнър

  https://www.youtube.com/watch?v=puZuQnTPLzM

  Митсубиши измисли турбо - което когато не е на натоварен режим произвежда и електроенергия
  Нещо като турбо-компаунд на Скания-Фолксваген

  П П
  И системите са на 48 волта

  Ей Мерцедес

  https://www.youtube.com/watch?v=EnTsbN2uP9M

  П П

  Системите са евтини сравнени с други решения за икономия и намаляване на емисии и СО2
  Примерно Цилиндер Манеджмънт

  https://www.youtube.com/watch?v=yoohR8sar5g&t=34s

  https://www.youtube.com/watch?v=AJAHXyBJ8V4

  https://www.youtube.com/watch?v=oLbVg8poq2w

  Или тайминг на клапаните

  За това и е масовото навлизане на милд-хибридите
  Но ето за милд микро и т н

  https://x-engineer.org/automotive-engineering/vehicle/hybrid/micro-mild-full-hybrid-electric-vehicle/

  http://autocaat.org/Technologies/Hybrid_and_Battery_Electric_Vehicles/HEV_Levels/

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":Не си прав - пропан бутанът (и метанът) съдържат въглеводороди и при изгарянето им се отделят същите отпадъци като при бензина, но по-малко .
  —цитат от коментар 37 на iliyapopov


  Има водородни атоми повече на метановата верига сравнено с алтернативни въглеводороди

  Ерго - за единица добита енергия от съединяването на въглеродни и водородни атомо с кислорода имаме ПОВЕЧЕ ОСТАТЪЧЕН ПРОДУКТ ВОДА и по-малко СО2

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  ...Добре де,Живко,какъв е смисъла да постваш такъв "анализ"?! В България милиони пенсионери гладуват, други милиони българи едва свързват двата края с €200 заплата нето. Ти ми говориш за електромобили и за стратегия...!?[quote#38:"deaf"]
  —цитат от коментар 44 на zhivko6461
  Не е моя идеята за масово преминаване към електромобили. Проблемите, които споменавам в коментара си, наречен от Вас "анализ", са неминуми. Игнорирането им няма да подобри социалното положение на милионите гладуващи пенсионери и работещи "с €200 заплата нето".Като че ли прекалено свободно боравите с числата. А математиката и статистиката уж били точни науки.[/quote]


  До коментар [#44] от "zhivko6461":

  Еми то точно статистиката показва дереджето на българите... Само 488хил. българи получават заплата между 1000лв. и 2000лв. Обясни как човек с 1500лв. заплата например,ще си купи читав електромобил за €35 000? И като стана дума за статистика,виж какво смешно количество НОВИ автомобили се купуват в България. Като много от тях са служебни. За таксита например.

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Весело

  Голям кеф. Умните и красивите да се ръсят за хибриди и електрички, аз ще си купувам евтини дизели и евтино дизелово гориво. :-) Вие си зареждайте на ток пред блока /искам да го видя това/ или кибичете по паркингите на молове и магазини няколко часа, за да заредите. хахах :-)
  —цитат от коментар 45 на wnl03619584


  За разлика от тъпите и грозните, умните и красивите живеем в къщи (или поне в апартаменти с гараж) и можем да зареждаме автомобилите си у дома!

  Отгоре на това НЕ искаме да строите БелеНЕ и сме готови да плащаме скъп ток от ВЕИ (а не евтин от АЕЦ БелеНЕ)!

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  И трябва ясно да се дефинира със закон кои автомобили могат да се наричат хибрид. Иначе всяка кола с акумулатор е хибрид като на Сузуки. Това е точене на пари за субсидии. Трябва да си дефинира електрическата енергия спрямо теглото на автомобила.
  —цитат от коментар 21 на dante_18


  Що да се дефинира
  Сузуки не знам да ползват каквато и да е субсидия за Вагон Р ене-чардже

  https://www.youtube.com/watch?v=xOQS0KUGFec&t=246s

  Но имат с този мотор (той е 660 см3) 86 г СО2 на км
  Вагон Р с хибридната система тръгва от 10 000 долара!

  Никой не им е давал помощ да разработват ене-чардже (да не работи постоянно генераторът) нито да разработват климатик с еко-куул

  https://www.youtube.com/watch?v=xOQS0KUGFec&t=246s

  Вагон Р тежи 780 кг и сметни колко ресурс е отишъл за да се изработи

  Виж как Вагон Р на Сузуки е решил проблемите с батериите електро-консуматорите при стопа как е настроил е-бууста

  Сравни с Тесла!

  Ако БЯХА ПОДПОМАГАНИ подобни системи и 60% от колите у нас бяха с микро-хибрид или милд-хибрид на светофари и задръствания в градовете двигателите на колите просто нямаше да работят и замърсяването щеше да е намалено поне наполвина!


  Ако бяха и с дизел дуал-фюел с 70% на природен газ с директно впръскване (както е Волво Тръкс примерно без никакви изпарители ) и емисиите отделени СО2 щяха да са поне с 30% по малки

  П П
  Сузуки с този двигател е от 2014 г

  Да го бяхме подпомагали
  Градовете ни нямаше ли да са по-чисти в пъти

  Знам знам не ни трябват полвинчати решения - или всичко Електро или нищо!

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  И трябва ясно да се дефинира със закон кои автомобили могат да се наричат хибрид. Иначе всяка кола с акумулатор е хибрид като на Сузуки.
  —цитат от коментар 21 на dante_18


  Проверено!

  НЕ СА ПОЛЗВАЛИ НИКАКВА ПОМОЩ освен от Мазда (с-ене чардже е съвместна разработка)
  Иначе да - всяка кола е хибрид!

  Има няколко електродвигателя!

  А какво според неверници е хибрид
  бе по-горе съм ви дал линкове четете - на английски е!

  П П
  Ей за С-ене-чардже

  ISG (a generator with a motor function) generates electricity by utilizing deceleration energy and charges to lead-acid battery specially designed for vehicles equipped with Engine Auto Stop Start System and lithium-ion battery specially designed for vehicles equipped with S-ENE CHARGE. By assisting the engine with a motor during acceleration, where more fuel is needed, it realizes further fuel efficiency. Also, because the starter motor of the ISG (a generator with a motor function) restarts the engine through a belt after the engine auto stop, it is free from gear engagement noise, so it realizes silent and smooth restart of the engine.

  Ето и за климатика


  The air-conditioner unit contains a freezable substance that is frozen by the cold air emitted by the unit. When the Engine Auto Stop Start System shuts down the engine and the climate-control system switches to fan-only operation, the air blown by the fan passes over the freezable substance on its way to the cabin. The cool air keeps occupants comfortable. And by limiting the extent to which the cabin temperature rises, it helps to minimize engine restarts and fuel consumption.

 52. 52 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Какво ще правимс излишното дизелово гориво което бълва от рафинериите.
  Може ли от нефта за де вади само бензина, а дизела да не се извлича.
  Проблема с дизеловите коли е че като се вкарат в норма и за да се поддържат в норма разходите стават съпоставими с тези на бензин. А конкретно нашия проблем са ни старите дизели, които не са в норма.
  Наскоро посетихме предбрекзитно Лондон. И там си пърпореха безброй дизели, дизелови са и повечето автобуси (има и хибридни), но като се движиш покрай кръстовищата и улиците с голям трафик, го няма характерния за у нас пушък и мирис. Очевидно е че спазването на наложените стандарти дава резултат. А искат и още.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 53. 53 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Само бензинови модели са подредени например на щанда на новата италианска марка DR, за която салонът е дебют в България.
  ==========================Гришаганчевите номера, само че на италиански.

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Какво ще правимс излишното дизелово гориво което бълва от рафинериите. .
  —цитат от коментар 52 на zz_s


  В смисъл как така излишно
  Ми ще задвижваме с него автобуси - не се ли сещаш

  Или бетоновози или микробусчета за доставки или бетоновози или асфалтополагачи или багери
  Или ваяци или комбайни и трактори
  Те освен дизели не са други и няма скоро да станат други

  А освен от рафинериите дизелово гориво се бълва и по така наречените БИО програми за ВЕИ-горива

  Барем тях ако можем да спрем все файда че унищожавло производството оказа се - саваната

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Е, той Цветанов даже се раздели с ГЕРБ и не умря. И ние ще го преживеем, все някой ден...! :)))

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  ...
  —цитат от коментар 44 на zhivko6461
  Не е моя идеята за масово преминаване към електромобили. Проблемите, които споменавам в коментара си, наречен от Вас "анализ", са неминуми. Игнорирането им няма да подобри социалното положение на милионите гладуващи пенсионери и работещи "с €200 заплата нето".Като че ли прекалено свободно боравите с числата. А математиката и статистиката уж били точни науки.[/quote]
  До коментар [#44] от "zhivko6461":
  Еми то точно статистиката показва дереджето на българите... Само 488хил. българи получават заплата между 1000лв. и 2000лв. Обясни как човек с 1500лв. заплата например,ще си купи читав електромобил за €35 000? И като стана дума за статистика,виж какво смешно количество НОВИ автомобили се купуват в България. Като много от тях са служебни. За таксита например.
  [quote#48:"deaf"][/quote]
  Явно поради някакви причини не успявате да се концентрирате, когато четете коментарите ми, които репликирате. Дори и след като буквално написах, че не е моя идеята за масово преминаване към електромобили. Не съм и от пламенните агитатори за реализирането ѝ. Дори изтъквам допълнителни трудности, които биха съпътствали това реализиране. Поради това и не приемам задачата да обяснявам "как човек с 1500лв. заплата например,ще си купи читав електромобил за €35 000".
  Би било коректно като цитирате статистически данни, например за броя работещи за заплата между 1000 и 2000 лева, да посочите и съответния брой (милиони според Вас), получаващи "€200 заплата нето" и гладуващи пенсионери.

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Проблемът е, че България е една от малкото страни, в които държавата не стимулира покупката на електромобили и особено на хибриди."По-сериозен проблем е, че държавата няма стратегия за преминаване към електромобили. Не е ясно по какъв начин ще бъде осигурена необходимата електрическа енергия и какви инвестиции в какви срокове ще са необходими за реализиране на свързаните инфраструктурни проекти.
  —цитат от коментар 29 на zhivko6461


  Ми да се емнат - да направят стратегия!

  Електрокаристи сър!

  Ама то само със стратегия не става - иска багери и да се копа и да се заравят кабели за зарядните станции!
  И бетон!

  А станции трябва да има не само покрай магистралите а навред!
  Села градчета по пътищата на Камен Бряг на Шипка на Рожен на Рилския манастир

  Каква държава да ги прави и защо
  Бабата от село на която не и трябва Тесла ни за втора кола ни за първа
  Що


  Не е ли добре да ги изгради Невидимата Ръка на Пазара

  Както тя-ръката - изгражда бензиностанциите

  Като има мераклии-електрокаристи и всичко ще се появи само!
  Ама да са истикски Електрокаристи-Ушанки и да купуват електрокарни коли а не само да пишат из форуми!

 58. 58 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Хубава тенденция, българинът се замогва и почва да поглежда към по високо технологични продукти. Колкото и да сме закостенели няма начин западната цивилизация да не ни промени поне малко, особено младите. Това му е хубавото на ЕС.

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  За разлика от тъпите и грозните, умните и красивите живеем в къщи (или поне в апартаменти с гараж) и можем да зареждаме автомобилите си у дома!
  —цитат от коментар 49 на vassilun


  Ми оправяйте се тогава!
  Зареждайте - джиткайте сетне цял ден!
  Каква за Бога Държава какви стратегии - ми копайте и слагайте кабели и си се оправяйте!

 60. 60 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  П П
  А милд-хобридът на Сузуки - Вагон Р - лично аз съм го давал поне 10 пъти за пример като умно евтино и елегантно решение намаляващо и СО2 и всичко!

  Браво че и Дневник решиха да го покажат!

 61. 61 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Какво ще правимс излишното дизелово гориво което бълва от рафинериите. .
  —цитат от коментар 52 на zz_s
  В смисъл как така излишно
  Ми ще задвижваме с него автобуси - не се ли сещаш
  Или бетоновози или микробусчета...
  [quote#54:"simChо"][/quote]
  Нали перспективата е голяма част от автобусите да стават електрически, хибридни, газови... Броят на чисто дизеловите товарни автомобили и микробуси също би трябвало да намалява рязко....
  Отоплението с нафтови печки дали не е по-икономично от отоплението с твърдо гориво? Особено когато се горят гуми, пластмаси, стари дрехи, отработено масло и някои други видове отпадъци. Ако държавата осигури на отопляващите се с твърдо гориво по една нафтова печка и субсидира нафтата за отопление ...

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Разстроено

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Така е с промени пребързи...
  В частност, климатични.
  Безразлични към секви критични забележки.

  Динозаври мърморели и умно говорели за пълна забрана на т.нар. "колело на история". Шашма неква промоциарана като "перпетум мобиле".

  Историята показа, че нема free lunch перпетум мобиле.
  Доказа: консервативните динозаври били прави,
  а "прогресивните" урбулеци не.

  пп
  В нея епоха

  До коментар [#25] от "султана глаушева":

  Поредната юрбулешка кампания.
  А електричеството откъде идва? Разните вятърни и слънчеви централи даже за покриване на пиковете далеч не стигат.
  И на тока му трябват или нафта, или въглища (дето искат да ги махат) , или уран.

 63. 63 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни смисъла на т. нар. "хибриди"? Хибрид може да се движи на ток максимум 50 км (в най-добрия случай). Има електрички с много по-голям пробег. Това за градско. А за извънградско - от 500 км разстояние да изминеш 50 км на ток и останалото на бензин, не може да покрие разликата в цената между хибрид и бензин (около 10%).
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Смисълът е че, примерно, един бензинов лексус ще има градски разход 15л/100км, а хибридния(с батерия и електромотор) ~10л/100км. Икономията иде най-вече от усвояване на кинетичната енергия при спиране и превръщането и в електрическа. Съвсем опростеното обяснение е че колата намалява скоростта при спиране посредством алтернатора.(процесът е по-сложен, но за коментар стига)

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  На автосалона дизелите намаляват, но там където се продават колите - в Горубляне - такава тенденция няма.
  Така че, слуховете за преждевременната кончина на дизела са силно преувеличени.

 66. 66 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 312 Весело

  До коментар [#64] от "blondofil":

  "Някой може ли да разкаже какви пички е свалил с Тесла"

  Умни! ;)

 67. 67 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Най важното - една Корса на ток ще струва 60 000 лева.Ето какво значи еко.Един нисък клас автомобил на ток,струва колкото висок клас комби с горивото за 10 години напреде.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 68. 68 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#49] от "vassilun":


  За разлика от тъпите и грозните, умните и красивите живеем в къщи (или поне в апартаменти с гараж) и можем да зареждаме автомобилите си у дома!
  —цитат от коментар 49 на vassilun


  Къщата на баба Ви има гараж?!? похвално, браво. баба Ви явно е била прогресивна жена. Даже може и соларки да е наредила за внуците. ;-) Както казах, купувайте си каквото искате и се мъчете да го зареждате както искате. Аз ще си купувам дизелите, защото така ми е кеф. :-)

 69. 69 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#66] от "L Glassman":

  Е змачи няма да си купя.

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Ми да се емнат - да направят стратегия!
  Електрокаристи сър!
  Ама то само със стратегия не става - иска багери и да се копа и да се заравят кабели за зарядните станции!
  И бетон!
  А станции трябва да има не само покрай магистралите а навред!
  Села градчета по пътищата на Камен Бряг на Шипка на Рожен на Рилския манастир
  Каква държава да ги прави и защо
  Бабата от село на която не и трябва Тесла ни за втора кола ни за първа
  Що
  Не е ли добре да ги изгради Невидимата Ръка на Пазара
  Както тя-ръката - изгражда бензиностанциите
  Като има мераклии-електрокаристи и всичко ще се появи само!
  Ама да са истикски Електрокаристи-Ушанки и да купуват електрокарни коли а не само да пишат из форуми!
  [quote#57:"simChо"][/quote]
  Наличието на стратегия означава, че са дефинирани тенденциите за определен предстоящ период. С точно посочени обем от дейности, срокове, разходи и източници на финансиране.
  Вие сте посочили някои от основните дейности за реализирането на съпътстващите инфраструктурни проекти. Посочвате кой ще реализира проектите, респ. и източник на финансиране. Тази ръка на пазара не е невидима. Тя е точно и ясно определена. Но пропускате важна подробност. Има разлика с изграждането на многобройните бензиностанции, които се свързват към най-близкия трансформатор. Сега ще се наложи да се включват много нови мощности. В много случаи ще се наложи замяната или дублирането на съществуващата електроразпределителна. Включително и жилищните комплекси и сгради. Бабите на село ги игнорирайте. Броят им е пренебрежимо малък, при това непрекъснато намалява. Но бабите в градовете за да отидат до веригата за хранителни продукти и на кафе в мола ще трябва да зареждат електромобилите си. Наследниците също. Въпреки пламенните агитации, включително от участници във форума, автомобилът е необходимост от 40 години. Тенденцията е да се превръща в задължително условие.

 71. 71 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#63] от "ali_ibn_isa":

  Точни. Защо трябва държавата да ти дава субсидии за да караш премиум автомобил, който харчи огромно количество гориво (10 литъра и нагоре) и само се води "зелен" по документи?
  Защо, субсидиите да не се дадат на някой, който кара кола на газ в града и замърсява много по-малко?

  If you are going through hell... Keep going!
 72. 72 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  До коментар [#7] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Ти за колко гръмнали си чул?

 73. 73 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#24] от "m_style":

  Въпросът е точно технологичен, от нефта се получава определено количество бензин, керосин и дизелово гориво. Ако леките коли с дизелови двигатели станат прекалено много, какво ще правим с излишния бензин? Или намаляваме цената на бензина, но така пада печалбата, или увеличаваме цената на дизела, което не е добре за камионите, или се започва кампания срещу дизеловите двигатели и с административни мерки се ограничава тяхното разпространение.

  Eddie lives... somewhere in time!
 74. До коментар [#27] от "zhivko6461":

  Карам дизел и бензин....... дизела е 4 цилиндров със седем места, бензина шестцилиндров - лимузина.
  За газ не съм се замислял още , но никой не споменава първоначалната инвестиция за газово .....
  И двете ми коли са с резервоари от по 70 литра, най-доброто ми постижение с дизела е 750 км с половин резервоар в отсечката между Мюнхен и Австрия по магистралата надолу за Словения....... и понеже и на мен не ми се вярваше спрях и заредих......оказа се че резервоара се допълни точно с около 35 литра, за същото разстояние с бензиновата резервоара ми е почти празен.......
  Както казах за газ не мисля за сега, ако сложа ще пиша каква е разликата, но за дълъг път определено газовото не е за предпочитане... с дизела зареждам два пъти до България от Германия, с бензина три или четири.......с газта предполагам ще ми трябват поне шест до осем зареждания....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 75. 75 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Весело

  До коментар [#16] от "дерибеев":Пропан-бутанът е нефтопродукт (LPG) и няма нищо общо с природния газ.
  —цитат от коментар 43 на Нинов


  Очакваш да не го знам? Точно и пропан-бутан имах предвид , дори той е най скъп понеже е произведен в руската рафинерия и съответно натоварен с най голям данък Русия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 76. 76 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Може ли някой да ми обясни смисъла на т. нар. "хибриди"? Хибрид може да се движи на ток максимум 50 км (в най-добрия случай). Има електрички с много по-голям пробег. Това за градско. А за извънградско - от 500 км разстояние да изминеш 50 км на ток и останалото на бензин, не може да покрие разликата в цената между хибрид и бензин (около 10%).
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Един познат кара хибрид, обикновен, не плъг-ин, демек зарежда се само от двигателя, не можеш да го включиш в мрежата. Двигателят е бензинов, 2,2, разходът му е около 3/100. Идеята е да се оптимизира работата на бензиновия двигател, не да караш на ток, ако това искаш, има си чисти електрокарчета, които са по-ефективни, щото в хибрида возиш един тон допълнително.

 77. До коментар [#72] от "uq":

  Доста, защо?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 78. До коментар [#67] от "Петър Петров":

  Не е само това цената, заплаща се отделно всеки месец за батерията..... т.е. Имаш кола, но батерията и не е точно твоя....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 79. 79 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Социалистическа България беше един от световните лидери по производство на електрокари = Сега ние трябваше да бъдем лидери и в електромобилите , ако не бе прекъснат възхода ни. Съвсем малко време не ни достигна да стъпим на новата технологична база.
  —цитат от коментар 13 на dark'star

  Лидер докато СССР ни купуваше боклуците.

 80. 80 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Първа теорема на енергетиката - "Най-евтината енергия е спестената".
  Трябва да започнем да мислим в посока - използване на обществен транспорт вместо коли...останалото са дитирамби за 20-ти век.

 81. 81 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#67] от "Петър Петров":

  Това ще е поредният неуспешен модел на Опел. 😀 Никой нормален човек не би заплатил 60 000 за такъв автомобил.

  If you are going through hell... Keep going!
 82. 82 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "samoedin":Не си прав - пропан бутанът (и метанът) съдържат въглеводороди и при изгарянето им се отделят същите отпадъци като при бензина, но по-малко (справка химията за 8 клас).Даже при електромобилите не може да се каже, че са абсолютно чисти, защото засега производството на ток става с изгаряне на фосилни продукти (за произвоството на батериите не говорим, въпреки, че то е много замърсяващо).
  —цитат от коментар 37 на iliyapopov


  Сега, тя химията за 8 клас твърди, че се отделят вода и въглероден диоксид само. Другите съставки са от по-горните класове. Ама чичака, към когото се обръщаш и дето твърди, че пропан-бутанът е чист водород и в осми клас ще се чувства като чукча сред академици. Впрочем, при горенето на пропан-бутана се отделя повече СО2, отколкото при горенето на бензин.

 83. 83 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#40] от "Никола Николов":

  В добавка към по-високата цена, плъгините искат да им купиш и електрифициран гараж, ако нямаш.

 84. 84 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Какво ще правимс излишното дизелово гориво което бълва от рафинериите. Може ли от нефта за де вади само бензина, а дизела да не се извлича.
  —цитат от коментар 52 на zz_s


  Кво ли са правели до преди 20 години с тоя дизел? Може би може да пържиме мекици с него!

 85. 85 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun": Вася, виж разликата между класически хибрид и плъг-ин хибрид. При кл. хибрид не се гледа пробега на ток. Идеята е намаляване разходът на гориво, съответно по-малко вредни емисии. Вчера беше топло и с Лексус РХ450 разходът ми беше 5,5л ( осн. градско), Годишният ми разход вкл. с теглене на каравана е 7,
  4л. Ярис хибрид годишен разход 4,9л.

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Какво ще правим с излишното дизелово гориво което бълва от рафинериите. .—цитат от коментар 52 на zz_s

  В смисъл как така излишно
  Ми ще задвижваме с него автобуси - не се ли сещаш
  Или бетоновози или микробусчета... quote#54:"simChо"

  Нали перспективата е голяма част от автобусите да стават електрически, хибридни, газови... Броят на чисто дизеловите товарни автомобили и микробуси също би трябвало да намалява рязко......
  —цитат от коментар 61 на zhivko6461


  Абсолютно рязко ще е намаляването!

  Но за сега има ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИ проблем - енергоемкостта
  Пояснявам - за да отидеш с кола до Пловдив трябва двигател да речем 80 киловата да работи ок час
  Демек има работа осемдесет киловат-часа

  За камион-повече
  И имаш запасена енергия в батериите ако са литиево-йонни от 200 до 300 ВАТ ЧАСА на КИЛОГРАМ БАТЕРИЯ!
  А дизел имат след като се обърне от кило-джаули в ватчасове ок 40 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ на КИЛОГРАМ!
  Килограм бензин има 33 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ отколкото вкараната енергия в килограм батериян!

  А ако ще вършиш работа па те чакат цял ден доставки не искаш да губиш и минута в зареждане на батерии натъкмяване и т н ще ти е малко трудно с електро!

  Ти си купил камиона (автобуса фургончето) и даваш заплата на шофьора да търка цял ден насам-натам и да прави кирии

  А трактор на батерии да оре бетонпомпа асфалтополагач булдозер ще е още по-голямо предизивикателство

  ... Броят на чисто дизеловите товарни автомобили и микробуси също би трябвало да намалява рязко......
  —цитат от коментар 61 на zhivko6461


  Лично аз разчитам Илон Мъск благодарение на пословичното си трудолюбие и предприемчивост съвсем скоро но не по-късно от 800 дни ще измисли нещо визионерско за енергоемкостта и товарните автомобили и разните там двигатели рязко ще престанат да са дизели!

  И този камък ще рухне отведнъж - като взривен - каквото беше-беше!

  До тогава обаче и до окончателното електрично решение на дизелния въпрос - иска чакане!

  ...Отоплението с нафтови печки дали не е по-икономично от отоплението с твърдо гориво? Особено когато се горят гуми, пластмаси, стари дрехи, отработено масло и някои други видове отпадъци. Ако държавата осигури на отопляващите се с твърдо гориво по една нафтова печка и субсидира нафтата за отопление ...
  —цитат от коментар 61 на zhivko6461


  Отоплението от природен газ е още по-икономично!
  Но не е зелено и ВЕИ!

  В ЕС за ВЕИ горива са обявени био-собстанциите и РДФ
  Комуто не се харесва в ЕС - чемодан и да бега в Масква - там има и газ
  Да не говорим за когенерации топлина от АЕЦ и т н

  НО ЗАЩО трябва да се хаби дизелово гориво
  Първо - то така или иначе НЕ НИ СТИГА и със Зелени Технологии се произвежда БИО-дизел като между другото се унищожава с тези зелени политики и Амазония

  Ми като ще имаме излишен дизел просто да спрем био-еко-веи-зелените технологии унищожаващи горите!

  Второ - май още дълго няма да ни стига - докато Илон Мъск не измисли как ей такъв двигател или подобни машини да е на електро а не да са дизел

  107 390 конски сили и работи по месец - месец и полвина в кораб без да спира

  https://www.youtube.com/watch?v=YXzsZdDGazs

  https://www.youtube.com/watch?v=jXHvY-zY9hA


  П П
  И разбра ли що разни машини са с ДВГ на дизел

  Не е заради нечии лоши мисли ами заради енергоемкостта - един килограм бензин има енергия 33 пъти повече от енергията в килограм батерии а килограм дизелово гориво има още повече - без значение как смятаме - в киловат часове килоджаули или по друг начин!
  Но разбира се - съвсем скоро нещата рязко се променят!

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До 7:"Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири"]До коментар [#6] от "samoedin":Докато не гръмне......"

  Те и бензиновите гърмят, дори и дизеловите. В зависимост от задшофьорното устройство, което често сменя според сезона гуми втора употреба.

  Сложих газово Landi Renzo на японката ми от 2009г. (2 л бензин) още в началото, на 40 хил. км, на извънградско консумира по 9-10 л/100 км, при скорост до 100 - 130 км/ч. Вярно, загуби малко от мощността си, но София - Варна изминавам за под 40 лв.

 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Между другото пропан бутана е гориво, подобно на другите петролни деривати, но тъй като съдържа много повече водород, емисиите му са много по-приемливи.

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  . Посочвате кой ще реализира проектите, респ. и източник на финансиране.
  Тази ръка на пазара не е невидима. Тя е точно и ясно определена. Но пропускате важна подробност.
  Бабите на село ги игнорирайте..
  —цитат от коментар 70 на zhivko6461


  Що да ги игнорирам ТЕ НЯМА ЛИ ДА ПЛАЩАТ от джоба си за стратегии и инвестиране!
  А ползата няма ли да е САМО ЗА БОГАТИ при които електрото е втора и трета кола

  И АЗ комуто не ми пука за електрото-аз няма ли да плащам за разните там развития
  Ми ще плащаме и бабите и аз и що
  Като има ентусиасти-електокаристи що се не оправят сами
  Да си копат да опъват кабели

  За ентусиастите на природния газ някой прави ли стратегия с механизми за финансиране

  А пък лично аз мисля че един кей-кар примерно Сузуки Вагон Р с милд-хибрид ене-чардж с двигателче 660 см3 и с емисия 86г км и разход 3 литра на 100 км дето се спомена на няколко пъти е много по-полезен за обществото отколкото Тесла захранвана с ВЕИ енергия от РДФ балите на Ковачки!

  https://www.youtube.com/watch?v=xOQS0KUGFec&t=246s

 90. 90 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  . Но пропускате важна подробност.
  Има разлика с изграждането на многобройните бензиностанции, които се свързват към най-близкия трансформатор.
  Сега ще се наложи да се включват много нови мощности. Тенденцията е да се превръща в задължително условие.
  —цитат от коментар 70 на zhivko6461


  Ми дреме ми на шмайзера за важните условия - да се оправят електрокаристите!
  Да си включват мощности - да си изключват - родени са свободни!

  Пък да въведат и трудова повинност - всеки гражданин на Републиката да изкопа 30 метра траншея за полагане кабели за зарядните станции!


  Лично аз считам за по-спестяваща енергия и ресурси ей такава количка

  https://www.youtube.com/watch?v=RpGgSTngI_4

 91. 91 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#17] от "1107a":

  Всички дилърски сервизи извършват предпродажено обслужване, проверка. Това е стандарт.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Един познат кара хибрид, обикновен, не плъг-ин, демек зарежда се само от двигателя, не можеш да го включиш в мрежата. Двигателят е бензинов, 2,2, разходът му е около 3/100. Идеята е да се оптимизира работата на бензиновия двигател, не да караш на ток, ако това искаш, има си чисти електрокарчета, които са по-ефективни, щото в хибрида возиш един тон допълнително.
  —цитат от коментар 76 на usero


  В ей това Сузуки батерията е 3 кг
  Къв тон повече

  https://www.youtube.com/watch?v=RpGgSTngI_4

  Разходът е 3 литра
  Емисиите са 86 г СО2 на км

  П П
  Каква е чудноватата идея да се движиш САМО на ток

  Взел си бензин завъртял си двигател закачил си на коляновия вал генератор отнел си от мощността на мотора и вместо да си се ускоряваш с по-малко газ - взел си ток с някакво КПД на генератора и го слагаш в батерии с КПД на батериите
  После го вземаш обратно по-скоро вземаш една част от енергията щото има КПД и завърташ ел мотор - пак с КПД

  Защо е цялото упражнение
  За да изминеш 5 км само на ток си изразходил енергия колкото да изминеш 7 км на бензин
  Каква е целта

  Да колата може да се движи И САМО НА ТОК но вижте клипчето на Сузуки кога и как и защо

  Бе те инженерите са го измислили!

 93. 93 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#63] от "ali_ibn_isa":Точни. Защо трябва държавата да ти дава субсидии за да караш премиум автомобил, който харчи огромно количество гориво (10 литъра и нагоре) и само се води "зелен" по документи?Защо, субсидиите да не се дадат на някой, който кара кола на газ в града и замърсява много по-малко?
  —цитат от коментар 71 на dante_18


  Първо: държавата дава преференции за много неща. За хибридите нещо си се объркал - те нямат 'префернциите' на електромобилите. И изобщо най-голямата 'префернциия' на електромобилите е освобождаване от местен данък(между 50 и 300 лв на година). Хибридите имат 'преференции', каквито има за автомобили с фосилни горива(с различни евро-сертификати)
  Второ: има множество хибридни автомобили, дето не са т.нар. 'премиум' клас. Ако имаш некакво недоволство към лукса, то то трябва да го насочиш по-скоро към големите двигатели, а не към хибридната технология. Същите автомобили без да са хибрид са с 50% по зле(замърсяване, разход).
  Трето: 'защо, субсидиите да не се дадат на някой, който кара кола на газ в града и замърсява много по-малко?'
  Задаваш сложен политически въпрос.
  Данъчните подбуди на общината и държавата далече не са екологични, а политически и финансови. Не се заблуждавай, че това което прокламират, като подбуди е и това което правят. Също и за теб не вярвам, че караш кола на газ, щото е по-екологична - просто ти е двойно по-евтино :)
  Само да те информирам, че карането на газ има своите положителни екологични последици, но има и заблуди. Примерно, един автомобил на газ е по-замърсяващ от един хибрид. LPG двигателите отделят само 20% по-малко въглероден двуокис от фосилния(в общия случай)

 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#9] от "kras4o":

  Така е, не гърмят, просто си изгарят. Газовите бутилки имат вградена защита, та е доста сложно да гръмнат.

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Когато живеш в град в който е забранено влизането на ДВГ и не искаш да имаш два автомобила, а само един, хибрида ти върши работа.
  Спазваш за града да си на ел, а извън града си шофираш ДВГ...

  Модератора е неадекватен!
 96. До 7:"Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири"]До коментар [#6] от "samoedin":Докато не гръмне......"Те и бензиновите гърмят, дори и дизеловите. В зависимост от задшофьорното устройство, което често сменя според сезона гуми втора употреба.Сложих газово Landi Renzo на японката ми от 2009г. (2 л бензин) още в началото, на 40 хил. км, на извънградско консумира по 9-10 л/100 км, при скорост до 100 - 130 км/ч. Вярно, загуби малко от мощността си, но София - Варна изминавам за под 40 лв.
  —цитат от коментар 87 на historama


  София –Варна е 380 км, някъде там беше.......... там от където пътувам до Варна е 2300-2400 км..................а и наличие на допълнителна инжекторна система си е предпоставка за повече аварийност.........при цените на ремонтите тук в Германия предпочитам да си карам само на бензин...........дава ми смесен разход под 9 литра, което за шест цилиндъра е добре......за съжаление тук бензина е по-скъп от дизела...........в рамките на примерно 1,34 до около 1,58-9 евро на литър, зависи къде и кога зареждаш.........

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 97. До коментар [#9] от "kras4o":Така е, не гърмят, просто си изгарят. Газовите бутилки имат вградена защита, та е доста сложно да гръмнат.
  —цитат от коментар 94 на Ivan_


  Кои коли се палят най-често в движение?
  Бензин, газ или дизелите?

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 98. 98 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#74] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Нещо не ти е наред бензиновият автомобил или страшно го юркаш...
  Това по магистрала да ти дава 10 на сто...

  Модератора е неадекватен!
 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#97] от "Агент ТРИ ХиКс Ел биРИ и МуЗиКаТа яКо Да Свири":

  Най-често и най-рядко във движение се палят неизправните коли...
  Не ти разбирам извън посоченият от мен контекст въпросът...

  Модератора е неадекватен!
 100. 100 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  [quote#46:"simChо"][/quote]

  Ей Мазда с И-стоп сложил съм друг клип извинете

  https://www.youtube.com/watch?v=CZ_YspCTZKY

  Ей и милд-хибрид на Ауди принципно е същата 48 волта архитектура като Сузукито за което стана дума на много пъти но е следващо поколение и е интегрирано със системата за поведение на пътя!

  При Крайслер милд хибридът се ползва за въртящ момент в оф-роуд

  https://www.youtube.com/watch?v=VmGoh4Yhnxo&t=270s

  При Хюндай милд-хибридът е пак 48 волта но е с енерги-мениджмънт

  https://www.youtube.com/watch?v=DJc--PVkcIw

  https://www.youtube.com/watch?v=envkweEg6Nk

  А при Мерцедес милд-хибридът е пак нисковолтов но електромоторът е на коляновия вал а не е като при по-малките коли (Сузуки и т н) с ремък

  Ето
  https://www.youtube.com/watch?v=2eL1qRGI-So

  Иначе до 2011 - 2012 милд-хибридите бяха само с по един оловен АГМ - акумулатор
  Ето ги

  https://www.youtube.com/watch?v=h8yXOdS7Cb0&t=23s

  https://www.youtube.com/watch?v=H3z7PG_G0KE

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK