Пътната агенция не била възлагала никакви дейности край река Вит (допълнена)

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаАгенция "Пътна инфраструктура" не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от автомагистрала "Хемус", съобщиха от пресцентъра на организацията. Повод за пускането му е сигнал от риболовен клуб "Балканка".


Според него от няколко дни багери и самосвали работят в коритото на реката, като изгребват речна баластра, а камионите поемат в посока новоизграждащия се участък на магистралата над село Торос.


"В момента дружеството "Автомагистрали" извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-и и 96-и км. Изгражданите насипи със скален материал са от кариери за инертен материал, с които дружеството има договор за доставка", се казва в съобщението.
В него се уточнява, че опитите за внушение, че в изграждането на трасето се влага баластра от р. Вит, са неверни. От "Автомагистрали" ЕАД не били искали разрешение за добиване на баластра от река Вит. Държавното дружество "Автомагистрали" беше избрано от правителството без конкурс да изгради участъка от автомагистрала "Хемус" от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км, включително и тази част, за която е сигналът.


По повод сигнала от "Балканка" Агенция "Пътна инфраструктура" ще изиска допълнителна информация от компетентните институции РИОСВ и Басейнова дирекция "Дунавски район", завършва съобщението.


По-рано днес становище по темата дадоха и от Министерството на околната среда и водите. В нето се казва, че на 14 ноември в Басейнова дирекция "Дунавски район" по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов за изземане на баластра от река Вит. Екип с представители на Басейнова дирекция и РИОСВ е извършил проверка, която е констатирала, че в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект.


"Не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид твърденията за добив на баластра Басейнова дирекция ще информира кмета на съответната община, допълнително ще информира и прокуратурата за случая с оглед предприемане на действия по преценка", се казва в официалната позиция на МОСВ. "Дневник" изпрати уточняващи въпроси до министерството, но на тях все още няма отговор.


По-късно обаче екоминистерството обяви, че има дейности по почистване на наносни отложения в река Вит в района на пътен възел "Боаза" и пътен възел "Дерманци", община Луковит. Дадени са указания на областния управител на област Ловеч да бъдат спрени всякакви дейности по реката до приключването на изискуемите процедури за подобни дейности по реда на Закона за водите.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Значи престъплението е ИСТИНА !!! Хайде прокуратурата - имате ОПГ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Доста
  ЗАКЪСНЯЛА
  НЕСРЪЧНА
  реакция!!!
  Колежите в агенцията да почетат книжки как се прави кризисен ПР!!!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Защото са гузни и знаят за какво иде реч. Все пак баластрата се влага в контролиран от тях обект а сметката я плаща цяла България. Изрисувана ОПГ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 310 Разстроено

  Значи излиза, че багерите си копаят реката за кеф, щом не използват материала за баластра? ЖелЕзна логика! И харчат пари да пращат хора и машини да вършат това, защото им се намират много свободни, при цена 20-30 млн на километър...

  Остава само прокуратурата да установи, че записът на дрона е манипулиран и нищо такова не се е случвало, и работата заспива до следващия сигнал от съвестни граждани, които искат някакви закони да се спазват в тая държава!

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 5. 5 Профил на the_white_rabbit
  the_white_rabbit
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Там и в момента се копае. Като минете по пътя за София се вижда техниката. Коритото на реката не съществува на практика, всичко е изравнено в участъка, който се вижда от пътя. Не знам тия дето ходят на проверка къде гледат.

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#5] от "the_white_rabbit":

  За да работиш в министерството на Нено е задължително да си слепец!

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  Как се спотайват като мишоци. Сега се чудят върху кой ще тресне онзи гибелен гняв на Ахила, пардон бацила...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ха, някой оцапа гащите.. сега да видим кой ще го отнесе.. Тъпаци.

 9. 9 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Ама разбира се - те и незаконните горски пътища над Кресненското дефиле не бяха възлагали! АПИ никога нямат представа какво се случва на обектите които ТЕ са възложили, както и какво правят изпълнителите, на които ТЕ плащат стотици милиони държавни пари!

 10. 10 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Остава само прокуратурата да установи, че записът на дрона е манипулиран и нищо такова не се е случвало!
  —цитат от коментар 4 на gesand


  Вече е установено, че видеозаписът е направен с такъв модел дрон, който още не е съществувал към момента на записването.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Какъв е приносът на РИОСВ след обаждането на 112 камионите да се разбягат с мръсна газ като хлебарки на светната лампа? Вместо да ги сгащят на местопрестъплението, някой им се е обадил им е казал "К*рове, бегайте предз глАва! Дзелените ца ви цнимАли!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ахъм! И едно мармотче завива шоколадчето в станиолче....!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#10] от "razor":

  Записът НЕ Е ОРИГИНАЛЕН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Пътната агенция може и да не е възлагала, но подизпълнителите си правят каквото те си знаят. Има няма след 10-ина години ще караме с ограничение 90 км/ч ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  Ако Прокуратурата е на място ще ги закове с железни доказателства !!!
  Ама едва ли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#14] от "бабачко":

  Това е практика на всички отсечки. После яко НАДПИСВАТ и материали и транспорт от поне 20-30 километра.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "...в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект"

  ========

  Значи според екологичното законодателство, възможностите са:

  1. В реката има техника, но не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект.

  2. В реката няма техника, но се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект.

  3. В реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект.

  За издълбано корито, разорани брегове и изсечени крайречни дървета се съставя констативен протокол, който се съхранява надлежно. В протокола се отразява фактическата ситуация по горните 3 точки. Случаят се приключва с изказване на благодарност на подалите сигнала на Зеления телефон.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Звучите като тънък познавач...на надписванията....

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  В тази държава никой за нищо не отговаря и никой нищо не знае.

 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Пътната агенция не била възлагала никакви дейности край река Вит!

  Много плоско! Знаете ли колко огрмен виадукт ще има точно на това място от магистралата? Как ще бъде направен ако не е възложен?

  Пордедния парцал поредната простотия на която захапаха страшно много хора и медии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK