Проверките за скорост продължават, включително и нощем, предупредиха от МВР

Проверките за скорост продължават, включително и нощем, предупредиха от МВР

© Пресцентър МВРПродължава започналата на 25 ноември операция за контрол на скоростните режими, включително и в тъмната част на денонощието, предупредиха от пресцентъра на МВР. Уточнява се, че екипите ще наблюдават както междуселищните, така и пътищата в очертанията на населените места.


Статистиката на Пътна полиция показва, че от началото на годината до 25 ноември броят на издадените фишове за превишена скорост е 702 604. Близо 1/5 от констатираните нарушения са засечени в тъмната част на денонощието, когато се регистрират и най-тежките катастрофи.


Само през месеците септември и октомври са издадени съответно 57 414 и 84 094 фиша за скорост, като между 15 и 20% от всички нарушения са установени в тъмната част на денонощието.
Най-често водачите на леки автомобили нарушават скоростните режими в населените места, сочи анализът на експертите, извършен за периода от началото на годината до ноември месец. 414 322 от всички констатирани нарушения са регистрирани именно в населени места, а на междуселищни пътища те са 282 814. Санкционираните шофьори, осъществяващи обществен превоз на пътници и опасни товари, са 3062.


От началото на годината до 31 октомври в България са регистрирани 5607 тежки пътнотранспортни произшествия с 517 загинали и 7103 ранени. Поради несъобразена скорост са станали 1469 катастрофи със 158 загинали и 1940 ранени.


В момента Пътна полиция разполага със 148 мобилни радара в патрулките, 30 триноги и 25 стационарни камери. В момента е в ход обществена поръчка за покупка на 159 нови радара от различни видове - 103 стационарни уреда за контрол на скоростта и 56 стационарно преносими. Осигурено е и финансиране за изграждане на още осем отсечки за контрол на средната скорост.


В ход е и обществена поръчка за покупка на цивилни автомобили за контрол на скоростта по магистралите. При нея впечатлява цената - 4.8 млн. лева за 15 коли, или по 320 хил. лева за всяка патрулка под прикритие. Обяснението е, че е скъпо оборудването им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK